Ζανκτ Πάουλι: Εκεί που πάει ο Σάλιακας - Το «πειρατικό» του κάπτεν Κλάους

Ο Μανώλης Σάλιακας αποχωρεί στο τέλος της σεζόν από τον ΠΑΣ Γιάννινα για να συνεχίσει την καριέρα του στη γερμανική Ζανκτ Πάουλι που αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία και φημίζεται περισσότερο για άλλα πράγματα παρά για το ποδόσφαιρο.

Ο σύλλογος είναι ευρέως γνωστός για την κοινωνική του κουλτούρα, θεωρείται ο πιο “Kult” στη Γερμανία κι έχει οπαδούς και έξω από τα σύνορα της χώρας. Ωστόσο δεν ήταν πάντα έτσι. Η μεταμόρφωσή του άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την αλλαγή έπαιξε η δραστηριοποίησή του στην περιοχή της αποβάθρας, κοντά στη διάσημη Reeperbahn του Αμβούργου που είναι το κέντρο της νυχτερινής ζωής της πόλης.

Σιγά-σιγά η Πάουλι έγινε η ομάδα του πανκ, της αλληλεγγύης, του σεβασμού στη διαφορετικότητα και αποτέλεσε το ανάχωμα στην επέλαση του ρατσισμού. Πρώτη η Πάουλι στη Γερμανία απαγόρευσε τις δεξιές εθνικιστικές δραστηριότητες και επιδείξεις στο γήπεδό της.

Έφτασε έτσι να τιγκάρει το γήπεδο της χωρητικότητας 20.000 θεατών όταν το 1981 έκοβε δεν έκοβε 1.500 εισιτήρια. Τώρα όταν παίζει εντός έδρας γεμίζει η πόλη από μαύρα μπλουζάκια με στάμπα την νεκροκεφαλή. 

 

Ναι, υπήρχαν και Γερμανοί πειρατές και κάποιοι από αυτούς έγιναν πολύ διάσημοι. Αλλά ο πιο διάσημος και τρομακτικός πειρατής της Βόρειας και της Βαλτικής Θάλασσας ήταν ο Klaus Störtebeker που είχε το λημέρι του στο Αμβούργο.

Aν και δεν αποτελεί το επίσημο έμβλημα του συλλόγου, το πειρατικό σύμβολο είναι κάτι περισσότερο από σήμα κατατεθέν του. Η πειρατική σημαία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο γήπεδο της ομάδας, το Millerntor από έναν πανκ καλλιτέχνη ονόματι, Doc Mabuse.

Ο τύπος ήταν σε μια κατάληψη όταν βούτηξε τη σημαία και πήγε στο γήπεδο. Η νεκροκεφαλή ανέβηκε για πρώτη φορά στην κερκίδα και σύντομα ο σύλλογος υιοθέτησε το σήμα μέσα σε μερικά χρόνια εξελίχθηκε σε ένα πανίσχυρο εργαλείο marketing.

Η Πάουλι διοργανώνει καθε χρόνο ένα ετήσιο διεθνές αντιρατσιστικό ποδοσφαιρικό τουρνουά στο οποίο προσκαλούνται προοδευτικές ομάδες από όλον τον κόσμο.

Δεν σταματά όμως εκεί καθώς φιλοξενεί και άλλες εκδηλώσεις εναλλακτικών καλλιτεχνών όπως την Millerntor Gallery που επιστρέφει το φετινό καλοκαίρι μετά από διάλειμμα δύο ετών λόγω κορωνοϊό και θα φιλοξενηθεί στο γήπεδο από την Πέμπτη (23 Ιουνίου) έως την Κυριακή (26 Ιουνίου).

Σε αυτή 100 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο σχεδιάζουν στους τοίχους του σταδίου Millerntor συνολικά 50 τοιχογραφίες με τις δυο μεγαλύτερες να φτάνουν τα 154 τμ και τα 175 τμ.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News