Άσλεϊ Τζόνσον: Τη ρωτούσαν «αν οι μαύροι επιπλέουν» κι αυτή έπιασε κορυφή με τον Εθνικό

Δεν είναι απλή περίπτωση. Το κορίτσι ξεπέρασε, ένας Θεός ξέρει με πόσες αντοχές, αυτά που άλλοι δεν μπορούν να ξεπεράσουν σε όλη τους τη ζωή και πιάνει κορυφές. Όπως αυτή που έπιασε το βράδυ της Τετάρτης 30 Μαρτίου 2022 με το σκουφάκι του Εθνικού. Ο λόγος για την Άσλεϊ Ελίζαμπεθ Τζόνσον, την Αμερικανίδα γκολκίπερ του Εθνικού κι έναν από τους λόγους που τα κορίτσια του Πειραϊκού συλλόγου ήταν πιστές στο ραντεβού στο Εθνικό Κολυμβητήριο Πειραιά και κατέκτησαν ακόμα μία φορά το LEN Trophy.

Γεννημένη στις 12 Σεπτεμβρίου 1994, με ρίζες από τη Τζαμάικα, η Αμερικανίδα θεωρείται η καλύτερη τερματοφύλακας στον κόσμο. Σίγουρα όταν ήρθε στη χώρα μας πριν από τρία χρόνια για λογαριασμό της Βουλιαγμένης, οι γνώστες έτριβαν τα μάτια τους, προφανώς και τα χέρια τους διότι θα έβλεπαν στις δικές μας πισίνες αυτό το κορίτσι.

Τίτλοι παντού

Μέλος της αμερικανικής ομάδας που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου 2015, η πρώτη Αφροαμερικανίδα που μπήκε στην Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ στην υδατοσφαίριση το 2016, χρυσό μετάλλιο το 2016 και το 2020 με την Ολυμπιακή ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών των ΗΠΑ και μια σειρά από άλλες… κορυφές σε επίπεδο Εθνικής ομάδας, αλλά και συλλογικό. Τίτλοι με την Κατάνια, τη Βουλιαγμένη, τον Εθνικό και ποιος ξέρει που θα πάρει αυτή ή… βαλίτσα .

Όλα ξεκίνησαν με τη μητέρα της Ντόνα Τζλόνσον να μεγαλώνει τα πέντε παιδιά της -την Άσλεϊ, την Τσέλσι, τον Μπέικ, τον Τζούλιους και τον Γουίλιαμ- στο Μαϊάμι. Η Τσέλσι αποφοίτησε από το Πρίνστον το 2018. Στη διάρκεια των σπουδών της ήταν ήδη μέλος της Εθνικής ομάδας. Διάβαζε τα μαθήματά της μέσα στα αεροπλάνα και στα ξενοδοχεία.

Η αδερφή της και η ψυχολογία

Έγινε τερματοφύλακας μιμούμενη την αδερφής της Τσέλσι και σπούδασε ψυχολογία. Ποτέ δεν ξέχασε τι αντιμετώπισε όταν κολυμπώντας στη Φλόριντα, ήταν συχνά το μόνο μαύρο κορίτσι στην πισίνα. Κάτι που συνήθως συνέβαινε και στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, όπου ήταν είτε η μοναδική κατά καιρούς, είτε μια από τις ελάχιστες μαύρες παίκτριες στην ομάδα υδατοσφαίρισης.

«Όταν ήμουν μικρή, με ρωτούσαν τα άλλα παιδιά, γονείς, ακόμα και άγνωστοι αν οι μαύροι επιπλέουν. Ή αφού οι μαύροι δεν κολυμπούν, πώς γίνεται να…», έχει πει περιγράφοντας μια δύσκολη κατάσταση αφού «Ήταν μια πίεση για εμένα. Συμπεριφερόμουν λες και ανήκα σε μια φυλή που δεν ήταν μέρος της πραγματικότητας».

Η Άσλεϊ Τζόνσον τα άφησε όλα αυτά πίσω της. Έχοντας ως πρότυπα τον ΛεΜπρόν Τζέιμς καθώς και τις αδερφές Σιρίνα και Βίνους Γουίλιαμς, διαπρέπει στο πόλο. Μαζί με την αδερφή της Τσέλσι δημιούργησαν μια σχολή κολύμβησης στο Μαϊάμι, λετρεύει το μπιτς βόλεϊ και τον χορό. Κάνει… θαύματα στο πόλο και μας χαρίζει ιστορικές στιγμές. 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News