ΝΟΒΑΚ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ: Όταν η Αυστραλία δεν «μάσησε» μπροστά σε διάσημους

Από τον Τζόνι Ντεπ στον Νόβακ Τζόκοβιτς: Αφιέρωμα της sportday στη διαχρονική στάση της κυβέρνησης της Αυστραλίας απέναντι σε διάσημους, με αφορμή το σκάνδαλο του Australian Open.

Μια αναδρομή στο παρελθόν της Κυβέρνησης της Αυστραλίας και των κατοίκων της απέναντι σε διάσημους που παραβίασαν τους νόμους της χώρας και της ηθικής τους.

Η Αυστραλία είναι μια χώρα, ουσιαστικά μια ήπειρος, που ναι μεν αποτελεί μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, είναι, όμως, μαζί με τη γειτόνισσα Νέα Ζηλανδία, μια επικράτεια απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι πρώτοι οργανωμένοι οικισμοί λευκών κατοικήθηκαν από Ευρωπαίους κατάδικους και την κυβερνητική συνοδεία τους, που εξολόθρευσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τοπικές κοινότητες αυτόχθονων με απ’ ευθείας συγκρούσεις ή με ιούς που έφεραν από τις πατρίδες τους.

Το πάθημα των αβορίγινων με τις θανατηφόρες μολύνσεις από πρωτόγνωρους ιούς οδήγησε το νέο κράτος της Αυστραλίας, που ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο μόλις το 1901, σε μια σειρά από αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά τη μετανάστευση και την εισαγωγή προϊόντων στη χώρα. Περιορισμοί που στους κατοίκους του Δυτικού κόσμου μοιάζουν πολλές φορές παράλογοι, για Αυστραλούς, όμως, είναι επιβεβλημένοι, ώστε να αποφύγουν δυσάρεστες επιπτώσεις, δηλαδή μαζική μετανάστευση στην τεράστια, αλλά ως επί το πλείστον άνυδρη επικράτειά τους και τυχόν έξαρση μολύνσεων, όπως συμβαίνει αυτήν την περίοδο με τον κορωνοϊό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η Αυστραλία φιλοξένησε για πρώτη φορά Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1956 στη Μελβούρνη, το άθλημα της ιππασίας διεξήχθη στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, λόγω της πολυήμερης καραντίνας που έπρεπε να υποβληθούν τα άλογα. Ήταν ένα πρώτο ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την άτεγκτη στάση των Αρχών της χώρας στην επιβολή των νόμων.  Έτσι, για πρώτη φορά και μοναδική ως σήμερα στην ιστορία των Αγώνων, η διοργάνωση φιλοξενήθηκε σε δύο χώρες.

Από τους νόμους της Αυστραλίας δεν εξαιρέθηκαν κατά το παρελθόν πασίγνωστοι και αγαπητοί στο κοινό καλλιτέχνες επειδή πολύ απλά η συμπεριφορά τους αντίβαινε στο νομικό καθεστώς της χώρας.

ΤΖΟ ΚΟΚΕΡ

Ο πολύ δημοφιλής καλλιτέχνης των 60s, Τζο Κόκερ που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με τη διασκευή του στο With a Little Help from Friends των Beatles το 1968 και την παρουσία του στο Γούντστοκ την επόμενη χρονιά, περιόδευσε στην Αυστραλία το 1972. 

Σε μία από τις συναυλίες, στην Αδελαΐδα, συνελήφθη μαζί με άλλα έξι μέλη της ομάδας του για κατοχή ναρκωτικών και έμεινε αρκετές ώρες κρατούμενος μέχρι να αφεθεί ελεύθερος καταβάλλοντας εγγύηση 300 δολαρίων.

Ο Βρετανός τραγουδιστής εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης της Αυστραλίας και όταν την επόμενη μέρα στη Μελβούρνη έμπλεξε σε καυγά στο ξενοδοχείο όπου διέμενε και κατηγορήθηκε ότι επιτέθηκε σε μια γυναίκα νεαρής ηλικίας, ο Υπουργός Μετανάστευσης Τζιμ Φορμπς προχώρησε σε ακύρωση των υπόλοιπων συναυλιών και του έδωσε τέσσερις ώρες για να φύγει από τη χώρα. Έπειτα από διαπραγματεύσεις η Ομοσπονδιακή Αστυνομία τον υποχρέωσε να αποχωρήσει εντός 48 ωρών. 

ΦΡΑΝΚ ΣΙΝΑΤΡΑ

Μπορεί στις μέρες μας να θεωρούμε τον Φρανκ Σινάτρα όμως μια… ατσαλάκωτη προσωπικότητα, εξαιτίας της βελούδινης φωνής του, όμως ο Ιταλο-Αμερικανός τραγουδιστής είχε κατηγορηθεί για τις σχέσεις που είχε με τη Μαφία και με άλλους διάσημους παράνομους Αμερικανούς κροίσους. 

Το Σίδνεϊ ήταν ένα από τα τρία αγαπημένα του μέρη για να δίνει συναυλίες, όπως είχε πει ο ίδιος, μαζί με το Λος Άντζελες και το Λονδίνο. Γενικά ο Τύπος της εποχής ασχολούνταν μαζί του ολημερίς και διάφοροι ρεπόρτερ παραμόνευαν σε κάθε του κίνηση. Στην Αυστραλία είχαν γραφτεί διάφορα ενοχλητικά προς αυτόν άρθρα, αλλά το ποτήρι ξεχείλισε  όταν εφημερίδα δημοσίευσε to 1974, φωτογραφία του συνοδεία αρκετών κυριών και έναν πολύ προσβλητικό τίτλο, κι ενώ ο Σινάτρα βρισκόταν στη Μελβούρνη. Μάλιστα κατά την πρώτη συναυλία εκδήλωσε την οργή του πάνω στη σκηνή. Ο Σινάτρα απάντησε στο δημοσίευμα με χαρακτηρισμούς για τους συντάκτες όπως «Αλήτες, παράσιτα, αδερφές και πουτ@*# του ενάμιση δολαρίου. Επί 15 χρόνια έχω δεχτεί δεκάδες προσβολές». 

Μπροστά στη γενική κατακραυγή και με πιέσεις των εργατικών συνδικάτων, οι διοργανωτές ακύρωσαν την επόμενη συναυλία, ενώ διαδηλωτές εγκλώβισαν το ιδιωτικό αεροπλάνο με το οποίο θα επέστρεφε στο Σίδνεϊ. 

Τελικά, επέστρεψε με αεροπλάνο της γραμμής και έμεινε τρεις μέρες κλειδωμένος στο ξενοδοχείο του υπό την πολιορκία εκατοντάδων δημοσιογράφων. 

Ο βουλευτής και μετέπειτα Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Μπομπ Χοκ μετέβη στο ξενοδοχείο για να διαπραγματευτεί, είπε στον Σινάτρα να ζητήσει συγνώμη και πέτυχε τελικά μια απολογία του καλλιτέχνη για το όλο συμβάν.

ΣΝΟΥΠ ΝΤΟΓΚ

Ο γνωστός Αφροαμερικανός ράπερ Σνουπ Ντογκ είχε γενική πολλά θέματα και σε άλλες χώρες, λόγω πρότερου ανέντιμου βίου στις ΗΠΑ. Το 2007 καταδικάστηκε από δικαστήριο του Λος Άντζελες σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών με αναστολή, τριετή δικαστική επιτήρηση και 800 ώρες κοινωνική εργασία για παράνομη κατοχή ναρκωτικών και όπλων.

Την ίδια χρονιά προσπάθησε να μπει στην Αυστραλία για μια σειρά από συναυλίες, και για να βραβευτεί από τα Australian MTV Awards. Ο τότε Υπουργός Μετανάστευσης, όμως, Κέβιν Άντριους άσκησε το δικαίωμα που του έδινε νόμος, ανακάλεσε τη βίζα του και δεν επέτρεψε να γίνουν οι συναυλίες λέγοντας ότι, «Στον άνθρωπο αυτό έχουν απαγγελθεί πληθώρα καταγγελιών και δεν είναι επιθυμητός στη χώρα. Έχει υπάρξει και πιθανόν ακόμα αποτελεί μέλος συμμορίας στο Λος Άντζελες που έχει διαπράξει φόνους, ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών».

Ο Σνουπ Ντογκ επέστρεψε τελικά στην Αυστραλία τα επόμενα χρόνια, ενώ έχει προγραμματίσει και για φέτος την πρώτη του συναυλία μετά από οχτώ χρόνια. 

ΕΜΙΝΕΜ

Πίσω στο 2001 ο λευκός ράπερ Έμινεμ ήταν ίσως ο πιο διάσημος μουσικός της R’n’B’ λόγω της μεγάλης επιτυχίας της ταινίας 8 Miles την οποία είχε ντύσει μουσικά. Το χιτ Lose Yourself κέρδισε Oscar, Grammy και έμεινε δώδεκα εβδομάδες στην κορυφή του αμερικανικού Billboard Chart. Το τραγούδι, όμως έχει ένα θέμα. Οι στίχοι του δεν είναι αυτό που λέμε «καθώς πρέπει».

Όταν, λοιπόν, ανακοινώθηκε η περιοδεία του Έμινεμ ανά τη υφήλιο και οι ημερομηνίες, ο βουλευτής Πϊτερ Σλίπερ του Φιλελεύθερου κόμματος της κυβέρνησης του Τζον Χάουαρντ ζήτησε να απαγορευτεί στον Αμερικανό καλλιτέχνη η είσοδος στη χώρα, γιατί αποτελεί κακό πρότυπο για τη νεολαία της Αυστραλίας.

Ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την εξουσία να μην του επιτρέψει να έρθει, αλλά συμφώνησε με την αρνητική επίδραση που οι προσβλητικοί και υβριστικοί στίχοι του πιθανόν να έχουν στη νεολαία. Ο Έμινεμ επέλεξε να αποφύγει τα μπλεξίματα και δεν πάτησε το πόδι του Down Under για τα επόμενα δέκα χρόνια!

ΤΖΟΝΙ ΝΤΕΠ ΚΑΙ ΑΜΠΕΡ ΧΕΡΝΤ

Το 2015, όταν ο διάσημος ηθοποιός Τζόνι Ντεπ βρισκόταν στην Αυστραλία για τα γυρίσματα της ταινίας Πειρατές της Καραϊβικής, η τότε σύζυγός του, επίσης ηθοποιός, Άμπερ Χερντ πήγε να τον επισκεφτεί. Μαζί της έφερε και τα κατοικίδιά της, αλλά ξέχασε να τα δηλώσει το τελωνείο, κάτι που, όπως μάθαμε με την υπόθεση Τζόκοβιτς, θεωρείται βαρύ αδίκημα, αφού θεωρείται απειλή για την ισορροπία του βιοσυστήματος της χώρας  και επισύρει ακόμα και ποινή φυλάκισης

Οι Αρχές διαπίστωσαν ότι τα σκυλάκια εισήλθαν στη χώρα χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, από ανάρτηση του κομμωτή των σκυλιών που καμάρωνε επειδή ήταν αυτός που τα είχε περιποιηθεί.

Οι Αυστραλοί έδωσαν δύο επιλογές στη Χερντ. Ή να πάρει τα σκυλιά και να φύγει (απέλαση των κατοικιδίων) ή να προχωρήσουν σε ευθανασία. Τελικά, όπως καταλαβαίνετε τα σκυλιά επέστρεψαν στις ΗΠΑ και στη Χερντ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για δύο αδικήματα: παράνομη εισαγωγή ζώων και επίδειξη ελλιπών εγγράφων. Τελικά η υπόθεση δεν πήρε τη νομική οδό γιατί ο Ντεπ κι η Χερντ συμφώνησαν να πρωταγωνιστήσουν σε βίντεο υπέρ των νόμων βιο-ισορροπίας της Αυστραλίας.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News