Μιχαήλ Ταλ, αρτίστας του σκακιού, μανιώδης καπνιστής, πότης, γυναικάς με... τρία δάχτυλα
Ο Μιχαήλ Νεχέμιεβιτς Ταλ, γνωστός και ως «ο μάγος από τη Ρίγα», ήταν Σοβιετικός -Λετονός για την ακρίβεια- σκακιστής, εβραϊκής καταγωγής. Ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά του αθλήματος. Ο όγδοος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο σκάκι ήταν μεταξύ άλλων μανιώδης καπνιστής, πότης και… γυναικάς. Είχε από μικρός πολλά προβλήματα υγείας. Μάλιστα αφαίρεσε το ένα του νεφρό ενώ για ένα διάστημα εθίστηκε στη μορφίνη που έπαιρνε για την ανακούφιση από τους αφόρητους πόνους του. Στις 28 Ιουνίου -σαν σήμερα- του 1992, απεβίωσε από αιμορραγία στον οισοφάγο, σε νοσοκομείο της Μόσχας.
Έμεινε στην ιστορία του σκακιού ως αξεπέραστος αρτίστας, που ανέδειξε, πιθανόν περισσότερο από κάθε άλλον μεγάλο σκακιστή, την ομορφιά του παιχνιδιού, δημιουργώντας εικόνες απαράμιλλης αισθητικής και διανοητικής σύλληψης στη σκακιέρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βασιλιάδες κι ο Σαίξπηρ εναντίον του ποδοσφαίρου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιο πιόνι του σκακιού είναι «κλεμμένο» από τον Παρθενώνα
Μύθοι για τη ζωή του
Αλαζονικός, διαβολικά δύστροπος και θεϊκά όμορφος, την πολυτάραχη ζωή του Ταλ συνόδεψαν πολλοί μύθοι. Για παράδειγμα αρκετοί έλεγαν ότι ο πατέρας του δεν ήταν ο Nehemiah Tal αλλά ένας θείος του, ο Ρόμπερτ. Η αλήθεια είναι ότι ο Nehemiah Tal ήταν πατέρας του. Μάλιστα όταν πέθανε ήταν τέτοιο το σοκ που είχαν μουδιάσει τα πόδια του και κάποιοι τον μετέφεραν στα χέρια προκειμένου να πάρει μέρος σε κάποιο τουρνουά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Beatles – Στο κορυφαίο ροκ άλμπουμ εκτός ο Χριστός, ο Γκάντι, ο Χίτλερ, εντός τρεις αθλητές
Ένας άλλος θρύλος ανέφερε ότι η έγκυος μητέρα του μελλοντικού παγκόσμιου πρωταθλητή τρόμαξε από έναν μεγάλο αρουραίο. Αποτέλεσμα ο μικρός Μίκαελ γεννήθηκε με μόνο τρία δάχτυλα στο δεξιό του χέρι. Η αλήθεια είναι ότι στη διάρκεια της εγκυημοσύνης της, η Ida Grigorievna έκανε από μόνη της ένεση χλωριούχου καλίου ενδομυϊκά και όχι ενδοφλέβια. Αυτό προκάλεσε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά αυτό δεν ενοχλούσε καθόλου τον Ταλ. Άλλωστε ήταν καλός πιανίστας αν και όντως είχε τρια δάχτυλα.
Μιλούσε Αγγλικά, Γερμανικά, Σερβικά και Ισπανικά, δεν έκλεινε σχεδόν ποτέ την τηλεόραση. Έβλεπε τηλεόραση και ταυτόχρονα διάβαζε βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά. Ήταν συνδρομητής σε κάθε περιοδικό διαθέσιμο στη Σοβιετική Ένωση. Εκτός από την εφημερίδα Pravda, η οποία δεν του άρεσε.
Πίνω, καπνίζω, τζογάρω, κυνηγάω κορίτσια αλλά…
Κάπνιζε δύο πακέτα Κεντ -μακριά “deluxe” τσιγάρα- την ημέρα. Είχε τη συνήθεια να καπνίζει το ένα τέταρτο του τσιγάρου, μετά να το πετάει και να παίρνει ένα νέο τσιγάρο. Έπινε μόνο βότκα, ουίσκι, και δεν άγγιζε ποτέ μπύρα, κρασί ή κονιάκ.
Όταν διαγνώστηκε με ηπατίτιδα C και χρόνια σήψη – σταφυλοκοκκίαση συνέχισε να αγωνίζεται. Σε τουρνουά στη Σουηδία, με 40 πυρετό, μεταφέρθηκε υποβασταζόμενος. Το σώμα του ήταν άρρωστο, αλλά ο εγκέφαλός του ακόμα ιδιοφυής. Άντεξε για πέντε χρόνια και ένα μήνα πριν από το θάνατό του, νίκησε τον Κασπάροφ.
Ο Ταλ ήταν μια από τις μεγαλύτερες μεγαλοφυΐες στην καταγεγραμμένη ιστορία του σκακιού σε ότι αφορά στην επίθεση. Το επιθετικό του στιλ συνίστατο στους όμορφους συνδυασμούς του, όπου η αληθινή φύση των θέσεων κατά τη διάρκεια της εκτέλεσής τους ήταν αδύνατο να προβλεφθεί από τους αντιπάλους του – μερικές φορές ακόμη και από τον Ταλ τον ίδιο – εντός των χρονικών ορίων που επιβάλλονται στους σκακιστικούς αγώνες. Συνήθιζε να λέει: «Δεν είναι απαραίτητο να παίξεις καλά. Πρέπει απλά να παίξεις καλύτερα από τον αντίπαλό σου».
Ο Ταλ ήταν πρωταγωνιστής στο παιχνίδι του σκακιού που θεωρείται ως αντιπαράθεση μεταξύ δύο μυαλών. Το ύφος του Ταλ γοήτευσε τον κόσμο του σκακιού, και ο Σοβιετικός γκρανμέτρ Βιατσεσλάβ Ραγκόζιν ανέφερε: «Ο Ταλ δεν κινεί τα κομμάτια σκακιού με το χέρι, χρησιμοποιεί μια μαγική ράβδο».
Αποχωρεί ο Νίκος Ζήσης
2021: Ο 37χρονος Νίκος Ζήσης ανακοινώνει ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση. O Ζήσης ήταν ένα από τα βασικά μέλη της χρυσής γενιάς του ελληνικού μπάσκετ, αφού με την Εθνική κατέκτησε το Eurobasket του 2005, το ασημένιο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ του 2006 και το χάλκινο στο Eurobasket του 2009. Επιπρόσθετα, αγωνίστηκε με επιτυχία στην ΑΕΚ, την Μπενετόν, την ΤΣΣΚΑ, την Σιένα, την Μπιλμπάο, την Ούνιξ Καζάν, την Φενέρμπαχτσε, την Μπάμπεργκ και την Μπανταλόνα, ενώ η «Ένωση», με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας το 2022, ήταν και ο τελευταίος σταθμός της καριέρας του.
2016: Η Αμερικανίδα προπονήτρια του μπάσεκτ, Pat Summitt που είχε διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ πριν 5 χρόνια, πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών. Η Pat Summitt είχε οδηγήσει τα κορίτσια του πανεπιστημίου του Τενεσί στην κατάκτηση οκτώ πρωταθλημάτων (1987, 1989, 1991, 1996, 1997, 1998, 2007, 2008), πίσω από τα 10 του John Wooden, προπονητή της ανδρικής ομάδας του UCLA, και τα 11 της Geno Auriemma προπονήτριας της γυναικείας ομάδας του UConn, πήγε μαζί τους σε 18 Φάιναλ Φορ, έχει τις περισσότερες νίκες (1.098) έναντι 208 ηττών, πήρε το βραβείο του προπονητή της χρονιάς στο γυναικείο πρωτάθλημα εφτά φορές (1983, 1987, 1989, 1994, 1995, 1998, 2004), το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984 με την εθνική ομάδα γυναικών των ΗΠΑ, κατέκτησε το αντίστοιχο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1979 στη Σεούλ και το 2000 εντάχτηκε στο Hall of Fame.
2015: Η Σερβία κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία της τον τίτλο στο Ευρωμπάσκετ Γυναικών, κερδίζοντας στον τελικό της Βουδαπέστης με 76-68 τη Γαλλία και την απευθείας πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο (2016) μπροστά σε πάνω από 5.000 οπαδούς. Η Ana Dabovic, MVP του τουρνουά, σημείωσε 25 πόντους, ενώ η συμπαίκτριά της και μέλος της «All-Star» Πεντάδας Sonja Petrovic 22. Στο «μικρό» τελικό η Ισπανία επικράτησε με 74-58 της Λευκορωσίας και κατέκτησε την Τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο.
Η στιγμή του Αντετοκούνμπο
2013: Ο 18χρονος παίκτης του Φιλαθλητικού (Α2) Γιάννης Αντετοκούνμπο επιλέγεται στο νούμερο 15 του ντραφτ από τους Μιλγουόκι Μπακς και γίνεται ο πρώτος Έλληνας μπασκετμπολίστας που φτάνει τόσο ψηλά στα ντραφτ του ΝΒΑ. Είναι η υψηλότερη θέση που έχει δει Έλληνας ως τώρα και η υψηλότερη για Ευρωπαίο παίχτη της φετινής χρονιάς.
2006: Ο 44χρονος πρώην μπασκετμπολίστας του Πανιωνίου Boban Jankovic, ο οποίος μετά τον σοβαρότατο τραυματισμό του στον αγώνα Πανιώνιος-Παναθηναϊκός στις 28/4/1993, είχε μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς στην Σύρο, όπου το πλοίο, με προορισμό τη Ρόδο, σταμάτησε, για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες λόγω αδιαθεσίας.
2001: Ο 20χρονος φόργουορντ της Μπαρτσελόνα Pau Gasol γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος μη προερχόμενος από κολλέγιο παίκτης που επιλέγεται στο νούμερο 3 του ντραφτ. Ο Αντώνης Φώτσης επιλέγεται από τους Memphis Grizzlies στο νούμερο 48 και γίνεται ο πρώτος γηγενής έλληνας που θα δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ.
1997: Ο Mike Tyson δαγκώνει το αυτί του Evander Holyfield στον 3ο γύρο του μεταξύ τους αγώνα στο Λας Βέγκας. Παρά την ειδοποίηση του διαιτητή, ο Tyson δαγκώνει και το άλλο αυτί του Holyfield, με αποτέλεσμα ο διαιτητής να τον αποβάλλει. Έτσι ο Holyfield διατηρεί τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Ο Tyson απολογείται δημόσια στις 30/6 και τιμωρείται με ένα χρόνο αποκλεισμό από αγώνες στην Πολιτεία της Νεβάδα και πρόστιμο 3 εκατομμυρίων δολαρίων.
1994: Ο Ρώσος Oleg Salenko κάνει ρεκόρ αγώνων Παγκοσμίου Κυπέλλου σκοράροντας 5 γκολ στον αγώνα Ρωσία – Καμερούν (6-1).
1991: Ξεκινούν οι 11οι Μεσογειακοί Αγώνες στην Ελλάδα σε 6 πόλεις. Λαμβάνουν μέρος 3.500 αθλητές σε 23 αθλήματα.
Αλλάζει το οφσάιντ
1990: Η FIFA μετά από 65 χρόνια κάνει την πρώτη αλλαγή στον κανόνα του οφ-σάιντ, αποφασίζοντας ότι οι επιθετικοί που βρίσκονται στην ίδια ευθεία με τους αμυντικούς δεν ανακόπτονται.
1972: Ο 29χρονος επιθετικός της Εστουντιάντες και της Εθνικής Αργεντινής, Χουάν Ραμόν Βερόν, ο επονομαζόμενος “μπρούχα” (μάγισσα), έρχεται στην Ελλάδα και μεταγράφεται στον Παναθηναϊκό με τον οποίο θα αγωνιστεί δύο χρόνια και θα επιτύχει 22 γκολ σε 57 αγώνες πρωταθλήματος.
1970: Ο Άρης Θεσσαλονίκης κατακτά το πρώτο Κύπελλο Ελλάδος στην ιστορία του νικώντας τον ΠΑΟΚ με 1-0 στο κατάμεστο Καυτανζόγλειο.
1959: Τέσσερις σχεδόν μήνες μετά το πρώτο του δελτίο (1/3/1959), το ΠΡΟΠΟ περιλαμβάνει στον 17ο διαγωνισμό του για πρώτη φορά και 13ο αγώνα.
1948: Ο Dick Turpin, ο πρώτος έγχρωμος μποξέρ που παίρνει άδεια να αγωνιστεί για τον βρετανικό τίτλο, ανακηρύσσεται πρωταθλητής στην κατηγορία μέσων βαρών όταν κερδίζει τον Vince Hawkins.
1930: Ο “Mick the Miller” κερδίζει το δεύτερο συνεχόμενο Greyhound Derby και γίνεται ο πρώτος σκύλος που κερδίζει τον συγκεκριμένο αγώνα για δεύτερη φορά.
1925: Πρώτο ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού (3-3) στη Λεωφόρο.
1914: Δολοφονείται στο Σεράγεβο από τον Σέρβο φοιτητή Gavrilo Princip ο Αρχιδούκας της Αυστρίας Φραγκίσκος Φερδινάνδος και διάδοχος του Αυστρο-Ουγγρικού θρόνου με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Αρχιδούκας ξεψυχά στα χέρια του οδηγού του Otto Merz, μετέπειτα νικητή πολλών Grand Prix στην επόμενη δεκαετία.
1891: Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το καταστατικό του Πανελληνίου Γ.Σ., το οποίο έχει συνταχθεί τέσσερις μήνες νωρίτερα (20/2) και στο οποίο, στο άρθρο 2, γίνεται λόγος περί ιδρύσεως των Ολυμπιακών Αγώνων, ως κύριος στόχος και σκοπός του συλλόγου, πριν ακόμα προβληθεί από τον Κουμπερτέν η ιδέα αυτή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»