O παλαιστής «Αντρέ ο Γίγαντας», το «όγδοο θαύμα του κόσμου» δεν χωρούσε στο σχολικό λεωφορείο
Ο Γάλλος επαγγελματίας παλαιστής, αλλά και ηθοποιός, Αντρέ Ρενέ Ρουσιμόφ, γεννημένος στις 19 Μαΐου 1946, πέθανε σαν σήμερα -27 Ιανουαρίου 1993- στον ύπνο του, από καρδιακή επιπλοκή.
Ο Γάλλος επαγγελματίας παλαιστής, αλλά και ηθοποιός, Αντρέ Ρενέ Ρουσιμόφ, γεννημένος στις 19 Μαΐου 1946, πέθανε σαν σήμερα -27 Ιανουαρίου 1993- στον ύπνο του, από καρδιακή επιπλοκή.
Ήταν περισσότερο γνωστός ως «Αντρέ ο Γίγαντας» ή «Όγδοο θαύμα του κόσμου» καθώς έπασχε από μεγαλακρία και σε αυτό οφείλεται το μέγεθός του, για το οποίο πήρε και τους συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς.
Γεννήθηκε στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, ενώ οι γονείς του είχαν καταγωγή από την Βουλγαρία και την Πολωνία. Το πρόβλημα με τον γιγαντισμό, το αντιλήφθηκε στα 12 του χρόνια, όταν είχε φτάσει 1,90 μέτρα ύψος με 110 κιλά. Στο σχολείο τον πήγαινε ένας οικογενειακός φίλος, μιας και δεν χωρούσε στο σχολικό λεωφορείο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Δημήτρης Τσαφέντας – Σκότωσε τον «Αρχιτέκτονα του Απαρτχάιντ»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Μια ομάδα ράγκμπι κι ο κανιβαλισμός ως μέσο επιβίωσης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Η… κακοποιημένη Κομανέτσι δραπετεύει από τον Τσαουσέσκου
Ήταν καλός μαθητής, αλλά δεν τελείωσε τις σπουδές του, αφού θεωρούσε πως για τη δουλειά του αγρότη που θα έκανε δεν χρειαζόταν να σπουδάσει. Η δουλειά αυτή όμως και στην συνέχεια σε εργοστάσιο, δεν τον ικανοποίησε ποτέ. Ο Ρουσιμόφ είχε μια κόρη γεννημένη το 1979 με το όνομα Ρόμπιν Κρίστενσεν Ρουσιμόφ.
Το πρόβλημα με τον γιγαντισμό προκάλεσε πολλά προβλήματα στον Αντρέ, κατά την διάρκεια της ζωής του. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 80′, είχε αρχίσει η καταστροφή του σώματός του. Αρχικά είχε πόνους στα άκρα του και αργότερα η καρδιά του, δυσκολευόταν να μεταφέρει το αίμα σε όλα τα σημεία του σώματός του.
Έμαθε την τέχνη της επαγγελματικής πάλης στα 18 του στο Παρίσι, το 1964, σύντομα έγινε διάσημος και ταξίδευε σε Ευρώπη, Αφρική και Νέα Ζηλανδία. Πέντε χρόνια αργότερα, θα δεχτεί πρόταση να πάει στη Βόρεια Αμερική. Τότε είχε υπογράψει για εμφανίσεις στην Ιαπωνία, όμως θα τελικά θα πάει στον Καναδά, λίγους μήνες αργότερα. Η φήμη του 23χρονου τότε δεν άργησε να φτάσει και στις Η.Π.Α. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Αντρέ είχε καταφέρει να χαρακτηρίζεται ως το “8o θαύμα του κόσμου” με τις εμφανίσεις του στα κατάμεστα στάδια του Καναδά.
Η καριέρα του στο WWE
Οι εμφανίσεις του τράβηξαν τα βλέμματα του WWE και του προέδρου Βινς Μακμάν πάνω του και σύντομα υπέγραψε συμβόλαιο το 1972 και ονομάστηκε ‘Αντρέ ο Γίγαντας’. Σύντομα πήρε τον ρόλο του καλού γίγαντα και ο κόσμος τον λάτρεψε. Έγινε ο κορυφαίος παλαιστής της εταιρείας και ο πιο ακριβοπληρωμένος παλαιστής της εποχής του. Συμμετείχε σε σπουδαίες και στις σημαντικότερες αντιπαλότητες της εποχής μέχρι και το 1986.
Η κόντρα με τον Χαλκ Χόγκαν
Τα προβλήματα υγείας είχαν αρχίσει την εμφάνισή τους και ήθελε να τα παρατήσει, αλλά πείστηκε από το αφεντικό να ξεκινήσει μια μεγάλη κόντρα το 1987 με το μεγάλο αστέρι της εταιρείας τον Χαλκ Χόγκαν, παίρνοντας μάλιστα για πρώτη φορά στην καριέρα του, τον ρόλο του κακού. Η κόντρα τους οδηγήθηκε στην 3η WrestleMania, όπου έδωσαν έναν αγώνα, ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία, με νικητή τον Χόγκαν. Πρόλαβε και κατέκτησε και ένα Παγκόσμιο τίτλο, στην αντιπαλότητά τους, που με πολλές παραλλαγές συνεχίστηκε ως το καλοκαίρι του 1988.
Η τελευταία περίοδος της καριέρας του
Ο Αντρέ συνέχισε να αντιμετωπίζει τους πιο αξιόλογους παλαιστές και τους περισσότερο ανερχόμενους, έχοντας τον ρόλο του ‘κακού’ τις περισσότερες φορές. Κατέκτησε έναν Ομαδικό τίτλο με τον Χακού και έγινε και πάλι ο αγαπητός του κοινού. Εξαιτίας των προβλημάτων της υγείας του, άρχισε να μειώνει τις εμφανίσεις του από το 1990 και τον Σεπτέμβριο του 1992 έδωσε την τελευταία του παρουσία στους φιλάθλους της πάλης.
Ηθοποιία
Ο Αντρέ ξεκίνησε την υποκριτική του καριέρα υποδυόμενος το Μεγαλοπόδη στη σειρά “Six Million Dollar Man”. Ξεχώρισαν δύο ρόλοι που τον έκαναν παγκοσμίως αναγνωρίσιμο και πήραν πολύ καλές κριτικές. Το 1984 ενσάρκωσε το θεό Dagoth στο “Conan the Destroyer” και το 1987 το γίγαντα Fezzik στο παραμύθι “The Princess Bride”. Η τελευταία του κινηματογραφική παρουσία ήταν στην κωμωδία “Trading Mom” (1994) που κυκλοφόρησε μετά το θάνατό του.
Συμβόλαιο για τον 8χρονο Καουάν Μπαζίλε
2021: O 8χρονος Βραζιλιάνος παίκτης του futsal της Κ-9 της Σάντος, Καουάν Μπαζίλε, υπογράφει συμβόλαιο τριετούς διάρκειας με οψιόν ανανέωσης για ακόμη δύο, με την Nike και γίνεται ο νεότερος αθλητής που υπογράφει με την εταιρεία αθλητικής ένδυσης και υπόδησης. Αξίζει να αναφερθεί πως ο Λιονέλ Μέσι είχε υπογράψει με τη Nike στα 15, ο Νεϊμάρ στα 13 και ο Ροντρίγκο, της Ρεάλ Μαδρίτης, στα 11.
2018: Διεξάγεται ο αγώνας ΑΣΕ Δούκας – Elite για την 19η αγωνιστική της Futsal Super League. O Γιώργος Καράμπελας, σε ηλικία 14 ετών και 13 ημερών (ανήκει στην κατηγορία των Παίδων) γίνεται ο νεότερος αθλητής του ποδοσφαιρικού ΑΣΕΔ που φοράει την φανέλα της ανδρικής ομάδας από την ίδρυσή της και ένας από τους μικρότερους σε ηλικία αθλητές που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας Ποδοσφαίρου Σάλας (και μετέπειτα Futsal Super League).
1996: Ο Haile Gebrselassie σημειώνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού στίβου στα 5000μ με 13′.10”.98.
1965: Η μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα του ΠΑΟΚ από τον Ολυμπιακό με 0-4. Έντεκα χρόνια μετά, στις 4/1/76, ο ΠΑΟΚ θα πάρει τη ρεβάνς μέσα στο Καραϊσκάκη με 4-0 στη μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα του Ολυμπιακού, κατά την οποία ο Γιώργος Κούδας θα σκοράρει δύο γκολ, ενώ τα άλλα δύο θα πετύχουν οι Χρήστος Τερζανίδης και Νέτο Γκουερίνο. Η ήττα στον δεύτερο αυτό αγώνα ήταν η αφορμή να αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία των ερυθρολεύκων και ο Βικ Μπάκιγχαμ.
Πρώτη απόπειρα ίδρυσης του ΠΣΑΤ
1944: Ο Αθανάσιος Σέμπος γράφει το πρακτικό και 9 δημοσιογράφοι υπογράφουν τη δημιουργία οργάνου των αθλητικών δημοσιογράφων “μετά την Ειρήνη”. Είναι η πρώτη απόπειρα ίδρυσης του ΠΣΑΤ. Η δεύτερη απόπειρα θα γίνει στις 17 Μαιου 1947 και ο σύνδεσμος θα ζήσει δίχως καταστατικό μέχρι το 1952 οπότε και θα πάρει νομική υπόσταση.
1934: Ο Fred Perry κερδίζει το 27ο Australian Open νικώντας τον Jack Crawford με 6-3, 7-5, 6-1.
1927: Οι Harlem Globetrotters παίζουν τον πρώτο τους αγώνα στο Hinkley, Illinois.
1926: Πρώτη δημόσια επίδειξη της τηλεόρασης στο Λονδίνο από τον John L. Baird.
1913: Ο Jimmy Thorpe, που στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 στην Στοκχόλμη είχε κερδίσει χρυσά μετάλλια στο πένταθλο και στο δέκαθλο, παραδέχεται ότι είναι επαγγελματίας παίκτης του μπέιζμπολ με αποτέλεσμα να του αφαιρεθούν τα μετάλλια. Τον Οκτώβριο του 1982, 28 χρόνια μετά τον θάνατό του, η ΔΟΕ θα αποφασίσει να επιστρέψει τα μετάλλια και στις 18/1/1983 θα παραδώσει αναμνηστικά μετάλλια στην οικογένειά του (αφού τα πρωτότυπα θα έχουν κλαπεί).
1911: Ο Henry Rougier κερδίζει το πρώτο Ράλλυ του Μόντε Κάρλο οδηγώντας μια Turcat-Mery.
1906: Ο Rudolf Gundersen καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ των 50 μέτρων ice skating με 44.8’’.
1894: Διεξάγεται ο πρώτος κολλεγιακός αγώνας μπάσκετ. University of Chicago – Chicago YMCA 19-11.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Αγωνία για τους τραυματίες - Η πρώτη εκτίμηση για Κάρμο, Τσικίνιο, Μαρτίνς
- Κουλούρης: Η αναγέννηση ενός σεσημασμένου σκόρερ - «Καυτός» στην Πολωνία
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1: Την ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ξανά με ανεπανάληπτο σόου του Ελ Καμπί!
- National League 2: Απίστευτο! Οπαδός πέταξε κάδο στο κεφάλι του προπονητή της Αγίας Παρασκευής!
- Βασίλης Πλιάτσικας: Εφυγε από τη ζωή η αδερφή του, Ουρανία, στα 32 της χρόνια