Σίμο Χέιχε, ο «Λευκός Θάνατος» που... έτρεμαν οι Σοβιετικοί - Τα μυστικά του

Ο πρωταθλητής της Σκοποβολής Σίμο Χέιχε, ο «Λευκός Θάνατος» που έτρεμαν οι Σοβιετικοί, ο ήρωας του ρωσοφινλανδικού πολέμου του ’39 και τα μυστικά του.

Ήταν 17η Δεκεμβρίου του 1905 -σαν σήμερα- όταν στη Νότια Φινλανδία, στην επαρχία Βίμποργκ, στο Ραουτγιέρβι συγκεκριμένα, ερχόταν στον κόσμο το έβδομο από τα οκτώ παιδιά μιας λουθηρανικής οικογένειας αγροτών. Τίποτα δεν προμήνυε ότι θα γίνει ήρωας του ρωσοφινλανδικού πολέμου του ’39.

Ο μικρός Σίμο Χέιχε (Simo ”Simuna” Häyhä) μεγάλωσε στο οικογενειακό αγρόκτημα που βρισκόταν μόλις 38 χιλιόμετρα νότια των συνόρων της Ρωσίας με τη Φινλανδία. Ο Σίμο έγινε αγρότης, κυνηγός, σκιέρ και δεινός σκοπευτής. Πρωταθλητής της σκοποβολής, πολυνίκης στους αγώνες στην επαρχία Βίμποργκ και γι’ αυτό το πατρικό του ήταν γεμάτο με τρόπαια. Χαμηλών τόνων από μικρός, δεν στεκόταν μπροστά στις ομαδικές φωτογραφίες αν και σε κάποιες λόγω της επιτυχίας του αναγκάστηκε να είναι στο επίκεντρο.

O Χέιχε ξεκίνησε στρατιωτική καριέρα το 1925. Κατά τον Χειμερινό Πόλεμο (1939–1940) μεταξύ Φινλανδίας και Σοβιετικής Ένωσης ξεκίνησε ουσιαστικά την σταδιοδρομία του ως ελεύθερος σκοπευτής ενάντια στον Κόκκινο Στρατό.

Έδρασε σε πολικές θερμοκρασίες -20 και -40 βαθμών Κελσίου φορώντας την ολόλευκη στολή παραλλαγής του, σκοτώνοντας επιβεβαιωμένα 505 Σοβιετικούς στρατιώτες. Επίσης, άλλους 542 αν προστεθούν οι μη επιβεβαιωμένοι θάνατοι. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν σε λιγότερο από εκατό ημέρες. Ήταν ο αποκαλούμενος από τους Σοβιετικούς και «Λευκός Θάνατος».

Τα μυστικά του

Ο Χέιχε χρησιμοποιούσε μια φινλανδική παραλλαγή σοβιετικού τυφεκίου, το Μ/28, του αξιόπιστου σοβιετικού τυφεκίου Mosin-Nagant (γνωστό και ως Pystykorva (Πουστουκόρβα).

Προτιμούσε να χρησιμοποιεί μεταλλικό σκόπευτρο και όχι τηλεσκοπικό έτσι ώστε να δίνει μικρότερο στόχο στον αντίπαλο. Με τηλεσκοπικό σκόπευτρο ο ελεύθερος σκοπευτής πρέπει να σηκώνει το κεφάλι περισσότερο κατά την σκόπευση και παρατήρηση. Επίσης με τον τρόπο αυτό περιόριζε την πιθανότητα αντανάκλασης από το τηλεσκοπικό σκόπευτρο, που ενδεχομένως να πρόδιδε την θέση του.

Στο στόμα του χιόνι

Μια ακόμα τακτική του Χέιχε ήταν να συμπιέζει το χιόνι μπροστά από το όπλο, κάνοντάς το συμπαγές, ώστε κατά τη διάρκεια της βολής και το κλότσημα του όπλου να μην εκτοξεύεται και προδίδει τη θέση του. Επίσης καθ’ όλη την διάρκεια αναμονής και ενέδρευσης είχε στο στόμα του χιόνι ώστε η ανάσα του να μην εξαχνώνεται στον παγωμένο αέρα και γίνεται εμφανής σε περίπτωση που η περιοχή εποπτευόταν από κιάλια των αντιπάλων.

«Το μισό του κεφάλι έλειπε»

Οι Ρώσοι προσπάθησαν με πολλούς τρόπους να τον εξολοθρεύσουν τοποθετώντας και αυτοί ελεύθερους σκοπευτές καθώς και με τυφλές ή στοχευμένες βολές πυροβολικού. Στις 6 Μαρτίου του 1940 ο Χέιχε τραυματίστηκε στο σαγόνι κατά τη διάρκεια της μάχης. Βρέθηκε και διασώθηκε από συμπολεμιστές του οι οποίοι ανέφεραν αργότερα ότι «το μισό του κεφάλι έλειπε». Ο Χέιχε παρέμεινε αναίσθητος μέχρι τις 13 Μαρτίου, την μέρα που ουσιαστικά σταμάτησε ο πόλεμος μεταξύ Φινλανδίας και Σοβιετικής Ένωσης. Λίγο αργότερα ο Χέιχε προήχθη από το βαθμό του δεκανέα στο βαθμό του ανθυπολοχαγού από τον στρατάρχη Καρλ Γκούσταφ Έμιλ Μάνερχαϊμ. Κανένας άλλος στρατιώτης στην ιστορία του Φινλανδικού στρατού δεν προήχθη τόσο γρήγορα όσο ο Χέιχε.

Μετά τον Πόλεμο

Ο Χέιχε χρειάστηκε πολλά χρόνια για να ανανήψει από τα βαριά τραύματα που υπέστη. Η σφαίρα τού είχε σπάσει το σαγόνι και είχε διαλύσει το αριστερό του μάγουλο. Τελικώς επανήλθε και έγινε επιτυχημένος κυνηγός ταράνδων και εκτροφέας σκύλων μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1998 ρωτήθηκε πώς είχε τόσο επιτυχημένες βολές και αυτός απάντησε απλώς ότι ήταν θέμα άσκησης και μόνο. Όταν ρωτήθηκε για το αν έχει μετανιώσει για τον χαμό τόσων ανθρώπων από το χέρι του, απάντησε: «Έκανα ό,τι μου είπαν όσο καλύτερα μπορούσα». Τα τελευταία του χρόνια τα πέρασε σε ένα μικρό χωριό, το Ρουοκολάχτι, χωριό στη νοτιοανατολική Φινλανδία κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Θεωρείται εθνικός ήρωας στη Φινλανδία.

Η Λίβερπουλ σταματά το σερί της Γιουνάιτεντ

2000: Με το γκολ του Danny Murphy η Λίβερπουλ νικά 1-0 τη Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσα στο Όλντ Τράφορντ, σπάζοντας ένα σερί 36 αγώνων χωρίς εντός έδρας ήττα για τους μπέμπηδες στην Premier League.

1996: Η Τορίνο γιορτάζει τα 90ά της γενέθλια με έναν περίεργο τρόπο όταν παρουσιάζει σε έκθεση στο φουαγιέ του Teatro Regio απομεινάρια από το ατύχημα της 4/5/1949 όπως ποδοσφαιρικά παπούτσια, κατεστραμένες βαλίτσες, συντρίμμια, την προπέλα του αεροπλάνου και φωτογραφίες.

1991: Σημειώνεται η μεγαλύτερη διαφορά πόντων (68) σε αγώνα μπάσκετ όταν οι Cleveland Cavaliers κερδίζουν τους Miami Heat με 148-80.

Ο «Χρήστος» του Παναθηναϊκού

1989: Ο Πολωνός Κριστόφ Βαζέχα κάνει το ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό στον αγώνα ΠΑΟ – ΑΕΚ. Ο ”Χρήστος” θα γίνει μαζί με τον άλλο Πολωνό, τον Γιόζεφ Βάντσικ, ένας από τους πιο αγαπητούς παίκτες στους Έλληνες φιλάθλους.

1984: Η Αμερικάνικη ομάδα τένις ανδρών, με τους John McEnroe και Peter Fleming, χάνει για πρώτη φορά στους 14 αγώνες που έχει δώσει για το Davis Cup. Τον τίτλο θα κατακτήσουν οι Σουηδοί με τους Stefan Edberg και Anders Jarryd.

«Φεύγει» ο Ντίνος Ανδριανόπουλος

1962: Πεθαίνει ο Ντίνος Ανδριανόπουλος, ο τρίτος της θρυλικής πεντάδας, ακριβώς με το άκουσμα από το ραδιόφωνο του δεύτερου γκολ των ερυθρολεύκων επί του Πιερικού (1-2) στην Κατερίνη.

1955: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος της β’ περιόδου του δεκαπενθήμερου αυτοκινητιστικού περιοδικού “Το Βολάν” που εκδίδει ο Μπάμπης Διαμαντόπουλος, υπογράφοντας με το ψευδώνυμο “Θείος” και περιέχει μεταξύ άλλων ρεπορτάζ και φωτογραφίες αγώνων αυτοκινήτου αλλά και διαφημίσεις, όπου η κατανάλωση βενζίνης δεν μετριέται σε λίτρα αλλά σε χιλιόμετρα ανά δοχείο, κατάλοιπο της περιόδου του πολέμου όπου τα τζιπ είχαν μπιτόνια στο πίσω μέρος τους. Παρ’ όλα αυτά, τα ΙΧ που κυκλοφορούν στην Αθήνα είναι πολύ λίγα, μην έχοντας επιβληθεί το αυτοκίνητο σαν ιδιωτικό μέσο μεταφοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά τον πόλεμο, δεν υπήρχαν αυτοκίνητα στην Αθήνα, αφού απαγορευόταν η εισαγωγή τους, ενώ όσα είχαν απομείνει από τον πόλεμο ανήκαν στο κράτος.

1952: Ο 36χρονος Archie Moore κερδίζει τον Joey Maxim στον 15ο γύρο και γίνεται ο γηραιότερος παγκόσμιος πρωταθλητής ελαφρών βαρών που θα κρατήσει τον τίτλο για 10 χρόνια.

1933: Το NFL εισάγει την επίσημη στατιστική στον πρώτο αγώνα playoff για το πρωτάθλημα Bears-Giants (23-21).

1903: Πρώτη επιτυχημένη πτήση των αδελφών Wright στο Kitty Hawk της Βόρειας Καρολίνας. Το φτιαγμένο από ύφασμα και ξύλο διπλάνο τους με κινητήρα 12 ίππων διανύει απόσταση 36 μέτρων σε 12 δευτερόλεπτα. Είναι η πρώτη φορά που επανδρωμένη μηχανή καταφέρνει να σηκωθεί από το έδαφος.

Με πληροφορίες από sportsdates και wikipedia

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News