Το παγκόσμιο ρεκόρ του Κώστα Γκατσιούδη που δεν έδειξε ποτέ η ΕΡΤ

Στο Διδυμότειχο, στις εσχατιές της Ελλάδα γεννήθηκε το 1973, ένας από τους πιο σημαντικούς και επιτυχημένους αθλητές στίβου που έβγαλε αυτή η χώρα, ο Κώστας Γκατσιούδης.

Από νεαρή ηλικία αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κλασικό αθλητισμό, αφού πρώτα δοκίμασε, όπως πολλά παιδιά, τα δημοφιλή ομαδικά σπορ.

Ψηλό στα 1.89 μ., γεροδεμένο παιδί γαρ, δεν άργησε να διακριθεί σε τοπικό και αργότερα σε εθνικό επίπεδο. Άρχισε να καταλαβαίνει τις δυνατότητές και αφοσιώθηκε στην προπόνηση με συμβουλάτορα τον Θανάση Τσιτσιμάγκα.

Το ρεκόρ που όλοι περίμεναν, πλην της ΕΡΤ

Το 1992, στην τελευταία χρόνια το ως έφηβος, 19 ετών δηλαδή, ήταν σε εκπληκτική κατάσταση. Οι μετρήσεις και οι πρώτες επιδόσεις του έδειχναν ότι έρχεται κάτι πολύ καλό. Το ρεπορτάζ της εποχής στις εφημερίδες έκανε λόγο για πιθανή κατάρριψη της παγκόσμιας επίδοσης. Αθλητής και προπονητής το είχαν θέσει ως στόχο. 

Πράγματι, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στις 20 Ιουνίου, σαν σήμερα, πήρε το ακόντιο στα χέρια και το εξαφάνισε στέλνοντάς το στα 80.30 μ.. Μια τεράστια επίδοση που ήταν νέο παγκόσμιο ρεκόρ εφήβων. Κάτι λιγότερο από δέκα χρόνια μετά το αντίστοιχο επίτευγμα της Σοφίας Σακοράφα στην κατηγορία των γυναικών στο ίδιο αγώνισμα, η Ελλάδα έβαζε και πάλι ένα δικό της παιδί στη λίστα με τους καλύτερους.

Το απίστευτο της ιστορίας είναι ότι όλοι περίμεναν αυτή τη μεγάλη επίδοση, εκτός από τη δημόσια τηλεόραση. Έτσι, πλάνο τηλεοπτικό αυτής της κορυφαίας στιγμής για τον ελληνικό αθλητισμό δεν υπάρχει.

Παγκόσμια μετάλλια, αλλά όχι ολυμπιακό

Αν και στην Ελλάδα, συνήθως, όσοι διακρίνονται σε νεαρή ηλικία, χάνονται όταν μεγαλώσουν, ο Κώστας Γκατσιούδης αναδείχτηκε σε έναν από τους επιτυχημένους Έλληνες αθλητές. Κατέκτησε ένα αργυρό και δύο χάλκινα μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, το ένα στο Αθήνα 1997, στο ίδιο στάδιο δηλαδή που πέτυχε το παγκόσμιο ρεκόρ.

Μοναδικό απωθημένο του οι Ολυμπιακοί Αγώνες, όπου μετείχε δύο φορές, πέρασε στους τελικούς αλλά δεν ανέβηκε στο βάθρο.

Ο Γκατσιούδης σταμάτησε άδοξα τον αθλητισμό το 2002 εξαιτίας ενός τραυματισμού που αποκόμισε από κακοτεχνία στο ανακαινισμένο υποτίθεται τότε στάδιο της Καλαμαριάς. Παρά τις προσπάθειές του να επανέλθει δεν τα κατάφερε.

Ο Ζελέζνι τον ήθελε για να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ ανδρών

Στην καριέρα του πέτυχε πάρα πολλά, αλλά με το ταλέντο του και την τεράστια φυσική δύναμη που είχε, θα μπορούσε να φτάσει σε ακόμα περισσότερες διακρίσεις.

Λέγεται ότι στα καλά του, έριχνε το ακόντιο στα 80 μέτρα από στάση. Το ατομικό του ρεκόρ, το 91.69, το πέτυχε στο γνωστό μίτιγκ για τον ακοντισμό, στο Κουόρτανε της Φινλανδίας. Ο διευθυντής των αγώνων μάς αποκάλυψε πολλά χρόνια αργότερα σε μια τυχαία συνάντηση ότι ήταν ο άνθρωπος που είχε επιμείνει να φέρει τον Γκατσιούδη στον αγώνα, καθώς αρχικά ο ίδιος και ο προπονητής του ο Αντώνης Παπαδημητρίου, δεν ήταν πρόθυμοι να αγωνιστούν εκεί.

Μια άλλη άγνωστη ιστορία της εποχής, λέει ότι ο μεγάλος Γιαν Ζελέζνι, που στο μεταξύ είχε ακολουθήσει την καριέρα του προπονητή, του είχε προτείνει να γυμναστεί μαζί του. Μάλιστα, ήταν σίγουρος ότι ως δίδυμο θα μπορούσαν καταρρίψουν το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ, που αντέχει ακόμα και σήμερα και είναι 98.48! Ο μεγάλος Τσέχος θεωρούσε ότι ο Γκατσιούδης έριχνε με λάθος τεχνική και αν τη διόρθωνε, θα έκανε το πολύ μεγάλο ξεπέταγμα. Η συμφωνία δεν έκλεισε ποτέ. 

Ο Κώστας Γκατσιούδης γύρισε στον τόπο του, δοκίμασε να γίνει προπονητής, αλλά δεν επέμεινε, βλέποντας ότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα εφόδια στην επαρχία. Έτσι, στράφηκε στην ανίχνευση ταλέντων για να βοηθήσει τον ελληνικό στίβο που δεν πρόδωσε ποτέ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News