Ο Ούβε Χον και η μεγαλύτερη ρίψη στην ιστορία που παραλίγο να προκαλέσει επανασχεδιασμό στα στάδια

Ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο έχει συνήθως μήκος 105 μέτρα. Ο Ανατολικογερμανός Ούβε Χον εν έτει 1984 παραλίγο να ρίξει το ακόντιό του πέρα από το χορτάρι σε στάδιο του Βερολίνου ακριβώς σαν σήμερα, 20 Ιουλίου, και να προκαλέσει πλήρη επανασχεδίαση των αθλητικών χώρων. 

Ο θηριώδης Χον (1.98 μ. ύψος, 115 κ. βάρος) ξεδίπλωσε το ταλέντο του από νεαρή ηλικία. Το 1981 κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων και το 1982 αυτό των ανδρών στο νεόδμητο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας. Το αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών είχε κερδίσει η Άννα Βερούλη.

Το 1984 λόγω του μποϋκοτάζ των ανατολικών χωρών, δεν πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες. Με δεδομένη την απόφαση της χώρας του να μην ταξιδέψει στις ΗΠΑ, μετείχε στις 20 Ιουλίου στους εορτασμούς για την Ολυμπιακή μέρα στο Φρίντριχ Λούντβιγκ Γιαν Σπόρτπαρκ στο Ανατολικό Βερολίνο.

H βολή που έγραψε ιστορία

Ο Χον ήταν σε εξαιρετική κατάσταση. Έτρεξε τα 18 βήματα της φοράς του και έστειλε το ακόντιο να καρφωθεί στα 104.80 μ. οριακά εντός του αγωνιστικού χώρου και πολύ κοντά στους άλτες του ύψους που έκαναν την προθέρμανσή τους στην απέναντι πλευρά. Οι κριτές περίμεναν το ακόντιο τοποθετημένοι γύρω στα 95 μέτρα και έτρεξαν να βρουν το σημάδι για να μετρήσουν τη βολή. Στον πίνακα η ένδειξη ήταν 04.80 καθώς δεν υπήρχε πρόβλεψη για πέμπτο ψηφίο.

Ο 22χρονος τότε Χον είχε διαλύσει το 99.72, το ρεκόρ του Νοτιοαφρικανού και μετέπειτα Αμερικανού Τομ Πετράνοφ, που είχε φτάσει μια ανάσα από τα 100 μέτρα.

Η απόφαση της IAAF, που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Απριλίου του 1986, να αλλάξει κατά τέσσερα εκατοστά το κέντρο βάρους οδήγησε σε δραματική μείωση των επιδόσεων και ποτέ κανείς άλλος δεν έριξε πάνω από τα 100 μέτρα. Ο Γιαν Ζελέζνι πλησίασε το 1996 με επίδοση 98.48 μ., αλλά το ρεκόρ του παραμένει ανέγγιχτο μέχρι σήμερα.

Μια προαποφασισμένη αλλαγή

Αντίθετα με τη φήμη που κυκλοφόρησε τότε και παραμένει ζωντανή μέχρι και τις μέρες μας, που ήθελε το ακόντιο να αλλάζει λόγω τη βολής του Χον, η αλήθεια είναι ότι η IAAF είχε λάβει αυτήν την απόφαση πριν από το 104.80. Μια σοφή κίνηση, όπως αποδείχτηκε, αφού πιθανότατα δεν θα αργούσε η στιγμή που κάποιος θα έστελνε το ακόντιο να καρφωθεί στο ταρτάν στην απέναντι πλευρά του σταδίου.

Ο ίδιος ο Χον αποφεύγει να μιλά γι’ αυτό το ρεκόρ, γιατί δεν θέλει να συνδεθεί με το οργανωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα ντόπινγκ της Ανατολικής Γερμανίας τη δεκαετία του ’80.

Αν η χώρα του δεν είχε μποϋκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984, πιθανότατα θα είχε αναδειχτεί Ολυμπιονίκης. Η μοίρα, όμως, που τον βοήθησε να γράψει το όνομά του στην ιστορία, διέκοψε πρόωρα την αθλητική του καριέρα το 1987 λόγω των πολλών τραυματισμών που ταλαιπώρησαν το σώμα του.

Ο Χον επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο το 2021 με την απρόσμενη νίκη του Νιράζ Τσόπρα στον ακοντισμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ο 24χρονος έγινε ο πρώτος χρυσός ολυμπιονίκης της Ινδίας στον στίβο χάρη στον Χον, που τον ανέλαβε το 2018 και άλλαξε τελείως την τεχνική του. Η νικητήρια βολή του στο Τόκιο ήταν 87.58, περισσότερα από 17 μέτρα κάτω από την επίδοση του προπονητή του.

 

Ο Έλληνας πρώτος πρόεδρος της ΔΟΕ 

1908    Πεθαίνει στην Κηφισιά από καρκίνο του ήπατος ο λογοτέχνης Δημήτριος Βικέλας, 73 χρόνων. Διετέλεσε πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και ήταν πρωτοστάτης μαζί με τον Πιερ ντε Κουμπερτέν στην διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 στην Αθήνα.

1936    Λαμβάνει χώρα η πρώτη τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ολυμπία. Η πρωθιέρεια Κούλα Πράτσικα με τις ιέρειες, που ανάμεσά τους ήταν η Μαρία Χορς, εμβληματική μορφή των Ολυμπιακών Αγώνων και χορογράφος της τελετής επί 40 χρόνια και η ηθοποιός Αλέκα Κατσέλη, ανάβουν την δάδα του πρώτου λαμπαδηδρόμου Κώστα Κονδύλη. Η φλόγα θα μεταφερθεί στο Βερολίνο (1/8/1936) από 3.840 λαμπαδηδρόμους. Οι συγκεκριμένες δάδες φέρουν το σήμα της γερμανικής εταιρείας KRUPP, η οποία παρήγαγε όπλα για τη Βέρμαχτ.

1937    Πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών ο εφευρέτης του ασύρματου τηλέγραφου Γουλιέλμος Μαρκόνι. Η πρώτη δοκιμή του ασύρματου έγινε το 1899, όταν ο Μαρκόνι από ένα πλοίο μετέδωσε στις εφημερίδες της Νέας Υόρκης το αποτέλεσμα του φημισμένου ιστιοπλοϊκού αγώνα America’s Cup.

1938    Γεννιέται ο σέντερ φορ Ρότζερ Χαντ, μέλος της εθνικής ομάδας της Αγγλίας που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1966. Χρίστηκε 34 φορές διεθνής (περίοδος 1962-69) και πέτυχε 18 τέρματα. Ξεπέρασε τις 500 εμφανίσεις με τη Λίβερπουλ σε πρωτάθλημα και Κύπελλο (περίοδος 1959-69). Αργότερα μεταγράφηκε στη Μπόλτον (1969-72)

2002    Ο Μιχάλης Κρητικόπουλος, βετεράνος διεθνής ποδοσφαιριστής που φόρεσε τις φανέλες του Παναιγιαλείου, του Εθνικού, του Ολυμπιακού και του Απόλλωνα, αφήνει την τελευταία του πνοή κατά τη διάρκεια αγώνα παλαιμάχων στην Άνδρο. Ήταν μόλις 56 ετών.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News