Τζένη Καρέζη: Γλιτώνει στο Καραϊσκάκη κι ο Λάμπρος Κωνσταντάρας την παίρνει σε ματς της ΑΕΚ...

Ευγενία Καρπούζη, η γνωστή μας Τζένη Καρέζη -γεννημένη στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου 1932- πέθανε σαν σήμερα -26 Ιουλίου- το 1992, τρία λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Μία από τις δημοφιλέστερες Ελληνίδες ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου, με σημαντική αντιδικτατορική δράση αλλά και σημαντική θεατρική επιχειρηματίας. Υπήρξε ένα από τα εμπορικότερα και πιο ακριβοπληρωμένα ονόματα του κινηματογράφου και του θεάτρου.

Η σχέση της με το ποδόσφαιρο… ανύπαρκτη. Σε τέτοιο βαθμό που κάποτε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας έκανε το λάθος να τη στείλει στο γήπεδο με τον γιο του Δγημήτρη. Λάθος που ο ίδιος έκανε λίγες ημέρες αργότερα όταν αποφάσισε να την πάρει μαζί του σε αγώνα της ΑΕΚ, στην οποία είχε αγωνιστεί ο ίδιος ως τερματοφύλακας.

Στο απόσπασμα από το βιβλίο του Δημήτρη Κωνσταντάρα: «Λάμπρος Κωνσταντάρας, μέσα απ’ τα δικά μου μάτια» (εκδόσεις Καστανιώτη) που διαβάζουμε στη “Μηχανή του Χρόνου“, αναφέρεται:

«Ήταν 1959, η Τζένη μόλις άρχιζε να γίνεται γνωστή, εγώ ήμουν στα 13 μου και ξαφνικά, λίγες μέρες πριν από ένα ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Ολυμπιακού- Μίλαν για το πρωτάθλημα Ευρώπης, ο πατέρας μου, μου ζήτησε κάτι αρκετά πρωτότυπο, αν όχι παράξενο. Να πάρω στο γήπεδο, όπου ήξερε οπωσδήποτε ότι θα πήγαινα, και την Τζένη. Δεν είχα φυσικά καμία αντίρρηση, θα ‘λεγε μάλιστα κανείς ότι η εφηβική μου προσωπικότητα μάλλον κολακεύτηκε. Μου έδωσε λοιπόν 400 δραχμές και μου είπε: ‘Θέλω να είσαι ο καβαλιέρος της. Θα τα φροντίσεις όλα. Θα πάρεις ένα ταξί, θα περάσεις να την πάρεις, θα πάτε γήπεδο, θα βγάλεις αριθμημένα εισιτήρια, το ταξί θα σε περιμένει και μετά το ματς θα την ξαναπάς στο σπίτι. Και να έχεις υπ’ όψιν σου ότι θα είναι και ένας φίλος της μαζί. Πρόσεχε. Θα τα πληρώσεις όλα εσύ. Και να τους λες και τίποτα για τον αγώνα. Δεν έχουν ιδέα από ποδόσφαιρο.

Μαζί και ο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Αυτές ήταν οι οδηγίες. Πλήρεις και σαφείς. (…) Πέρασα λοιπόν νωρίς με ένα ταξί να την πάρω κάπου στην Πλατεία Βάθη. Μαζί της και ο φίλος της, που αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Στη συνέχεια, όλα εξελίχθηκαν κατ’ ευχήν. Και οι δυο τους ήταν γλυκύτατοι και ευγενέστατοι. Μου έδιναν σημασία, μου μιλούσαν και η Τζένη ήταν αξιολάτρευτη. Μου φέρονταν και οι δυο τους σαν να ήμουν μεγάλος και αισθανόμουν υπέροχα.

Μέχρι που άρχισε το ματς. Διότι όταν λέμε ‘άσχετοι’, εννοούμε παντελώς ανίδεοι. Και οι δύο. Και δεν έφριξα μόνο εγώ. Όλη η σειρά που καθόμασταν, αφού στην αρχή διασκέδασε με τις αθώες και καλοσυνάτες απορίες της Τζένης, στη συνέχεια αγανάκτησε από τις συνεχόμενες ερωτήσεις της και μάλιστα την ώρα που το παιχνίδι άρχισε να ανάβει. Στο ημίχρονο, δυο τρεις κύριοι φανατικοί Ολυμπιακοί έκαναν μια προσέγγιση του στιλ: ‘Η δεσποινίς Τζενούλα δεν ξέρει και πολλά από μπάλα έτσι;’ και ‘Δεσποινίς θα κάτσετε και στο δεύτερο ημίχρονο;

Η Τζένη και ο Καμπανέλλης όμως το διασκέδαζαν αφόρητα. Γελούσαν, έκαναν σχόλια, μιλούσαν για τον Παναθηναϊκό μέσα στου Καραϊσκάκη, έλεγαν ανέκδοτα, σχολίαζαν τον Σιδέρη. Όλα πολύ χαριτωμένα και με χιούμορ βέβαια, αλλά ποιος μπορεί να φανταστεί τέτοιου είδους συζητήσεις μέσα σε ένα κατάμεστο Καραϊσκάκη και ενώ ο Ολυμπιακός αγωνιζόταν να σταθεί απέναντι στη Μίλαν;

Ομολογώ ότι προσπάθησα με τρόπο να τους δώσω να καταλάβουν ότι θα έπρεπε να συγκρατηθούν λίγο και να αντιμετωπίσουν το ματς λίγο πιο σοβαρά, αλλά απέτυχα. Το ίδιο βιολί συνεχίστηκε και στο δεύτερο ημίχρονο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι δυο τους πέρασαν θαυμάσια, εγώ αισθανόμουν απαίσια, φοβούμενος ότι όπου να ‘ναι θα αρχίσουμε να τρώμε μπουκάλια στο κεφάλι. Ο Ολυμπιακός ισοφαρίστηκε από τη Μίλαν και ο εκνευρισμός του κόσμου έφτασε στο αποκορύφωμά του. Η αποστολή μου ως καλού οικοδεσπότη ολοκληρώθηκε με τη μεταφορά των δύο προστατευόμενων μου στα σπίτια τους.

­Τρελάθηκε με το ποδόσφαιρο

Ο πατέρας μου, μου τηλεφώνησε το ίδιο βράδυ: “Τι της έκανες της Τζένης ρε συ και είναι τόσο ενθουσιασμένη;”, με ρώτησε. Θα ήθελα να του απαντήσω ότι την έσωσα από βέβαιο θάνατο, αλλά απέφυγα να το σχολιάσω. “Αυτή τρελάθηκε με το ποδόσφαιρο και τώρα θέλουνε να ξαναπάνε στου Καραϊσκάκη την Κυριακή’”.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας αποφάσισε να την πάρει μαζί του σε ένα παιχνίδι της ΑΕΚ. Το βράδυ της Κυριακής, μεταξύ απογευματινής και βραδινής παράστασης, ο πατέρας μου, μου τηλεφώνησε. Ήταν αρκετά θυμωμένος, αλλά είχε και αυτό το γνωστό μισοειρωνικό, μισονευριασμένο Κωνστανταρέϊκο ύφος. “Ρε κωλόπαιδο, γιατί με άφησες να γίνω ρεζίλι; Γιατί δε μου είπες τι θα τράβαγα; Ρε σκατόπαιδο, το ξέρεις ότι θα με αποβάλλουνε διά βίου από το γήπεδο; Ρε συ, έφαγε η ΑΕΚ γκολ και αυτή πετάχτηκε και πανηγύριζε και φώναζε. Τι μου έκανες; Γιατί δεν μου το είπες;”».

Το κατόρθωμα του Luis Scola

2021: Ο Luis Scola σημειώνει 23 πόντους στην ήττα της Αργεντινής από την Σλοβενία με 118-100 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και ανεβαίνει στην 4η θέση των σκόρερ της διοργάνωσης. Συγκεκριμένα, φτάνει τους 548 πόντους συνολικά και ξεπερνά τον βραζιλιάνο Wlamir Marques που έχει 537. Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Oscar Schmidt με 1093 πόντους, στην δεύτερη ο Andrew Gaze με 789 και στην τρίτη ο Pau Gasol με 623. Στον ίδιο αγώνα, ο Luka Doncic σκοράρει 48 πόντους. Με αυτή την εμφάνιση ο «Luka Magic» γράφει ιστορία, ανεβαίνοντας στην δεύτερη θέση με τους περισσότερους πόντους σε έναν αγώνα, μαζί με τον Eddie Palubinskas από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976. Στην κορυφή παραμένει ο Oscar Schmidt, όταν είχε «φορτώσει» το καλάθι των Ισπανών με 55 πόντους, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988.

2021: Η Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής από το Ουζμπεκιστάν Οξάνα Τσουσοβίτινα, σε ηλικία 46 ετών κατακτά την 14η θέση στον ίππο στην 8η συμμετοχή της σε ολυμπιακούς αγώνες και με μία υπόκλιση τελειώνει μία συναρπαστική καριέρα που ξεκίνησε το 1990 υπό την σημαία της ΕΣΣΔ, συνεχίστηκε με τα χρώματα της Γερμανίας και κοκληρώθηκε με το εθνόσημο του Ουζμπεκιστάν. Στην Βαρκελώνη το 1992, σε ηλικία 17 ετών η Τσουσοβίτινα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ομαδικό. Έκτοτε, ακολούθησαν επτά διοργανώσεις (Ατλάντα, 1996, Σίδνεϊ 2000, Αθήνα 2004, Πεκίνο 2008, Λονδίνο 2012, Ρίο Ντε Τζανέϊρο 2016 και Τόκιο 2021).

Διάκριση για την Ελλάδα στα Μπότσια

2015: Μεγάλη διάκριση για την Ελλάδα στα Μπότσια, καθώς η ομάδα ζευγαριών BC3 αποτελούμενη από τους Γρηγόρη Πολυχρονίδη, Νίκο Πανανό και Άννα Ντέντα κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ζευγαριών και ομάδων που διεξήχθη στο Γκουίλφορντ της Αγγλίας. Η εθνική μας ομάδα στα ημιτελικά ηττήθηκε 3-2 από το Βέλγιο, ωστόσο κατέλαβε την τρίτη θέση μετά τη νίκη 4-2 επί της Γαλλίας. Το χρυσό μετάλλιο στα ζευγάρια BC3 και ως εκ τούτου την απευθείας πρόκριση για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016 πήρε το Βέλγιο το οποίο στον τελικό νίκησε 7-1 την Ισπανία.

2009: Ο Alberto Contador σιγουρεύει τον δεύτερό του θρίαμβο στο Tour de France, και μαζί με τον Miguel Indurain, γίνεται ο δεύτερος Ισπανός που κερδίζει τον αγώνα πάνω από μία φορά. Με αυτή την τέταρτή του νίκη σε Grand Tour, ο Contador φτάνει τον Toni Rominger στην 10η θέση της συνολικής κατάταξης.

2009: Η Εθνική ομάδα Νέων Ανδρών του Κώστα Μίσσα κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Eurobasket κάτω των 20 ετών που ολοκληρώνεται στη Ρόδο νικώντας στον μεγάλο τελικό την Γαλλία με 90-85. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Ισπανία που κέρδισε στον μικρό τελικό την Ιταλία με 75-72.

2006: Η Ιταλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ανακηρύσσει την Ίντερ, πρωταθλήτρια της περιόδου 2005-06 αντί της Γιουβέντους, αφαιρώντας τους τίτλους του 2005 και 2006, εξ αιτίας του σκανδάλου για τα στημένα παιχνίδια, που ξέσπασε και οδήγησε τον πρόεδρο της ομοσπονδίας να παραιτηθεί στις 14 Μαίου. Παρ’ όλο, που ζητείται και της Ίντερ η τιμωρία, εξ αιτίας της εμπλοκής σε τηλεφωνικές συνομιλίες του Giacinto Faccheti (Τζιάσιντο Φακέτι), μάνατζερ της ομάδας, τελικά η απόφαση δεν θα αλλάξει και με υποβιβασμό θα τιμωρηθεί μόνο η Γιουβέντους, ενώ στις Μίλαν, Φιορεντίνα, Λάτσιο και Ρετζίνα θα αφαιρεθούν βαθμοί.

1996: Η Amy Van Dyken γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα που κερδίζει τέσσερα χρυσά μετάλλια σε μια Ολυμπιάδα όταν καταλαμβάνει την πρώτη θέση στα 50μ ελεύθερο στην Ατλάντα.

Ο Πύρρος στην κορυφή

1996: Ο Πύρρος Δήμας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών στην κατηγορία των 83 κιλών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα σηκώνοντας 180 κιλά στο αρασέ, 212.5 στο ζετέ και 392.5 στο σύνολο.

1983: Η 32χρονη Τσέχα δρομέας Jarmila Kratochvilova κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 800μ με 1:53.28. Η καριέρα της που σημαδεύτηκε από τραυματισμούς και αρρώστιες και που πάντα ήταν στη σκιά της Marita Koch, φτάνει στην κορυφή της αυτή τη χρονιά και το ρεκόρ της θα κρατήσει για περισσότερα από 20 χρόνια. Επίσης, μέσα στο διάστημα 10 ημερών, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα θα κερδίσει τα 400μ (με παγκόσμιο ρεκόρ 47.99) και τα 800μ.

1981: Ο Μίμης Παπαναγιώτου, δημοσιεύει στην εφημερίδα “Καθημερινή”, με αφορμή τον πριν από ένα μήνα (26/6) θάνατο του Σπύρου Σκούρα, προέδρου της ΑΕΚ και του Πανελληνίου, εκδότη του εβδομαδιαίου περιοδικού “Πρωταθλητής” αλλά και παππού του Πέτρου Κόκκαλη, άρθρο με τίτλο “Ο Τελευταίος Φίλαθλος”. Αποχαιρετώντας τον, ο αρθρογράφος κάνει ιδιαίτερη μνεία στην αντιστασιακή του δράση στο πλευρό του αδερφού του Θάνου, προέδρου της ΠΕΑΝ. Η ΠΕΑΝ έκανε την πρώτη ένοπλη δυναμική πράξη αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη ανατινάζοντας στις 20 Σεπτεμβρίου του 1942 το κτίριο που στεγάζονταν η προδοτική οργάνωση ΕΣΠΟ στην Ομόνοια. Ο Θάνος εκτελέστηκε και ο Σπύρος Σκούρας έδωσε το όνομα του αδερφού του στον πρώτο του υιό.

1971:Ο Muhammad Ali κερδίζει τον Jimmy Ellis και κατακτά τον πρώτο του τίτλο μετά την επιστροφή του στο μποξ ύστερα από την αφαίρεση του παγκοσμίου τίτλου του επειδή δεν δέχτηκε να υπηρετήσει στον στρατό.

1964: Ο Χρήστος Παπανικολάου πρωτοεμφανίζεται στους πίνακες των πανελληνίων ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 4.73 που κάνει στο Κάιρο.

1952: Η Ρωσίδα Galina Zybina γίνεται η πρώτη σφυροβόλος που ξεπερνά τα 15μ (15.28μ) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι.

1925:Ο ΠΑΟΚ δίνει τον πρώτο του αγώνα στο γήπεδο του Ηρακλή νικώντας τον με 2-1. Στις φανέλες των παικτών του ΠΑΟΚ φιγουράρει το τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι που θα αντικατασταθεί από τον Δικέφαλο Αετό στις 20/3/1929 όταν θα πραγματοποιηθεί η συγχώνευση με την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News