Σαν σήμερα: Ο 17χρονος Πελέ κλαίει στην αγκαλιά του Ζιλμάρ
Ο τερματοφύλακας της Βραζιλίας Ζιλμάρ παρηγορεί τον μόλις 17 ετών Πελέ. Είναι συγκινημένος για την κατάκτηση του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου που κατέκτησε η Σελεσάο.
Ποιος είναι αυτός που έχει στην αγκαλιά του τον Πέλε, ο οποίος κλαίει; Η σχετική ερώτηση προφανώς δυσκολεύει τους νεότερους σε ηλικία όμως δεν είναι δύσκολο να απαντηθεί από κάποιους μεγαλύτερους. Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς ποδοσφαιρικές φωτογραφίες.
Μια φωτογραφία από το Μουντιάλ του 1958 που έγινε στη Σουηδία. Σε αυτή ο τερματοφύλακας της Βραζιλίας Ζιλμάρ παρηγορεί τον, μόλις 17 ετών, Πελέ. Είναι συγκινημένος για την κατάκτηση του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου που πήρε η Σελεσάο. Στον τελικό η Βραζιλία νίκησε 5-2 τη Σουηδία, με τον Πελέ να σημειώνει δύο γκολ, όπως και ο Βαβά, ενώ σκόραρε και ο Ζαγκάλο.
#WC1958: #Pelé with goalkeeper #Gilmar #Brazil #WorldCup pic.twitter.com/rPsDyUoODk
— OldFootballPhotos (@OldFootball11) June 23, 2018
Ο Ζιλμάρ Ντος Σάντος Νέβες γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1930 και θεωρείται ο καλύτερος Βραζιλιάνος τερματοφύλακας και ο 11ος στον κόσμο σύμφωνα με την IFFHS.
Ο Ζιλμάρ ξεκίνησε την καριέρα του στη Ζαμπακουάρα, έναν μικρό σύλλογο στη γενέτειρά του, το Σάντος. Εκεί παρέμεινε για λιγότερο από ένα χρόνο πριν μεταπηδήσει στην Κορίνθιανς, με την οποία έπαιξε τη δεκαετία 1951–61. Κατέκτησε με την ομάδα τρία κρατικά (πολιτειακά) πρωταθλήματα Παουλίστα.
Έγινε διεθνής το 1953 αλλά δεν ήταν στην εθνική του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1954. Το 1956 ήταν ο τερματοφύλακας της θερινής περιοδείας της Βραζιλίας στην Ευρώπη, όταν η αμυντική στρατηγική τους είχε μεγάλα κενά στο κέντρο.
Σε φιλικό αγώνα με την Αγγλία κερδίζοντας με 4–2, ο Ζιλμάρ κατάφερε να αποκρούσει δύο πέναλτι. Έτσι καθιερώθηκε σαν βασικός στην ομάδα του επόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου, που κατέκτησε για πρώτη φορά η χώρα του. Σε εκείνη τη διοργάνωση δέχτηκε μόνο τέσσερα τέρματα σε έξι αγώνες.
Το 1961 ο Ζιλμάρ έφυγε από την Κορίνθιανς και επέστρεψε στη γενέτειρά του και στη νέα μεγάλη δύναμη, την Σάντος. Με τη Σάντος κατέκτησε δύο Κόπα Λιμπερταδόρες, δύο Διηπειρωτικά Κύπελλα, πέντε εθνικά πρωταθλήματα Βραζιλίας και πέντε πρωταθλήματα Παουλίστα.
Αγωνίστηκε σε δύο ακόμα Παγκόσμια Κύπελλα, το 1962 και το 1966 και κερδίζοντας το τρόπαιο δύο συνεχόμενες φορές, έγινε ο μόνος τερματοφύλακας που κατάφερε κάτι τέτοιο. Με την εθνική Βραζιλίας αγωνίστηκε 94 φορές, με την οποία γνώρισε την ήττα μόλις σε 16 αγώνες, και δέχθηκε 95 τέρματα. Επί σειρά ετών διετέλεσε και αρχηγός της “σελεσάο”.
Πέθανε στις 25 Αυγούστου 2013 και ενώ επί 13 χρόνια ταλαιπωρείτο από εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε υποστεί.
Πεθαίνει ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπαζίνας
2013: Πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπαζίνας μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο.
2010: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο Κροάτης επιθετικός και προπονητής Στέπαν Μπόμπεκ. Ήταν ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής ομάδας της Γιουγκοσλαβίας με 38 γκολ σε 63 εμφανίσεις από το 1946 μέχρι το 1956 και υπήρξε προπονητής του Παναθηναϊκού και της Παρτιζάν την δεκαετία του ’60 και του Ολυμπιακού και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ την δεκαετία του ‘70.
2008: Η ομάδα της Τζαμάικα κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην σκυταλοδρομία 4×100μ με παγκόσμιο ρεκόρ 37.10 και ο Usain Bolt γίνεται ο πρώτος αθλητής μετά τον Carl Lewis το 1984 που κερδίζει το χρυσό μετάλλιο σε 3 αγωνίσματα (100μ, 200μ, 4×100μ) σε μία Ολυμπιάδα αλλά και πρώτος στην ιστορία που καταφέρνει να καταρρίψει 3 παγκόσμια ρεκόρ (μαζί με το 9.69 στα 100μ στις 16/8 και το 19.30 στα 200μ στις 20/8) σε μία Ολυμπιάδα.
2004: Ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους με 9.862 βαθμούς στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας όμως νωρίτερα το πρωί οι Βασίλης Πολύμερος και Νίκος Σκιαθίτης εκπλήσσουν κατακτώντας το χάλκινο στο Διπλό Σκιφ Ελαφρών Βαρών.
Χάλκινη Θάνου
1999: Η Κατερίνα Θάνου κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ με 10.84 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Σεβίλλη. Πρώτη αναδεικνύεται η Marion Jones με 10.70 και δεύτερη η Inger Miller με 10.79.
1972: Η Ολυμπιακή Επιτροπή δεν δέχεται την ανεξάρτητη συμμετοχή της Ροδεσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, αφού η πρόταση που έχει γίνει στη Ροδεσία να συμμετάσχει κάτω από την σημαία της Αγγλίας έχει απορριφθεί από τους Ροδεσιανούς.
Η Ροδεσία, που έχει πάρει το όνομά της από τον Cecil Rodes το 1889, διασπάται το 1911 στη Βόρεια (μετέπειτα Ζάμπια) και στη Νότια (μετέπειτα Ζιμπάμπουε). Το 1970 αυτοανακηρύσσεται δημοκρατία, με συνέπεια η Αγγλία και τα Ηνωμένα Έθνη να της επιβάλλουν εμπορικό αποκλεισμό.
1971: Η Kerry Kleid γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα επαγγελματίας οδηγός μοτοσυκλέτας.
1964: Η εκπομπή του BBC “Match of the Day” κάνει πρεμιέρα δείχνοντας φάσεις από τον αγώνα Arsenal-Liverpool.
1950: Η Althea Gibson γίνεται η πρώτη έγχρωμη τενίστρια που γίνεται δεκτή στο αμερικάνικο πρωτάθλημα.
1909: Διεξάγεται ο πρώτος Rheims International Air Race στην Γαλλία.
1851: Το ιστιοφόρο “America” τερματίζει πρώτο κερδίζοντας 14 βρετανικά πλοία σε έναν αγώνα γύρω από την Νήσο Wight δίνοντας το όνομά του στην διοργάνωση, γνωστή ως “America’s Cup”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»