Σαν σήμερα: Ποιος ήθελε νεκρό τον Γκεόργκι Ίλιεφ που είχε απαγάγει τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ;

ΑΠΕ

Ο Γκεόργκι Ίλιεφ, του οποίο το εγκώμιο έπλεξε ο Χρίστο Στόιτσκοφ, είχε απαγάγει τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ προτού μια σφαίρα από το όπλο ελεύθερου σκοπευτή τον βρει στην καρδιά.

Ο Γκεόργκι Ίλιεφ ήταν για κάποιους ένας επιχειρηματίας που βοήθησε τα μέγιστα το ποδόσφαιρο της Βουλγαρίας. Η δολοφονία του το 2004 χώρισε στα δύο τους Βούλγαρους.

Ο Εμίλ Νάκοβ ήταν γενικός διευθυντής της Lokomotiv Plovdiv το 2005. Τότε, στη Γαλλική «Equipe» είχε πει μεταξύ άλλων: «Μιλούσα στο κινητό με τον Γκεόργκι Ιλίεφ όταν δολοφονήθηκε. Μια σφαίρα ελεύθερου σκοπευτή τον βρήκε κατευθείαν στην καρδιά. Άκουσα το τηλέφωνό του να γλιστράει κάτω από τα ρούχα του και αυτόν τον εκκωφαντικό θόρυβο. Δεν καταλάβαινα τι γινόταν. Τηλεφώνησα πίσω. Μάταια».

Νωρίτερα, ο Γκεόργκι Ιλίεφ, πρόεδρος της Λοκομοτίβ Πλόβντιβ -Φιλιππούπολης αν προτιμάται- πανηγύριζε στην εξέδρα των επισήμων την πρόκριση της ομάδας του στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA κόντρα στην ΟΦΚ Βελιγραδίου. Δίπλα του ήταν ο Εμίλ Νάκοβ, παιδικός φίλος του που έγινε το δεξί του χέρι στην ομάδα.

Στόιτσκοφ: «Είχε ένα τόσο μεγάλο χαμόγελο»

Από την άλλη πλευρά ο Χρίστο Στόιτσκοφ, προπονητής της εθνικής Βουλγαρίας, ήταν καλεσμένος του προέδρου της «Λόκο». «Όταν η Λόκο άνοιξε το σκορ, είδα έναν πολύ χαρούμενο άνθρωπο», θυμάται ο Στόιτσκοφ. «Είχε ένα τόσο μεγάλο χαμόγελο».

«Ο Γκεόργκι Ίλιεφ έκανε πολλά για το ποδόσφαιρο στη Βουλγαρία. Έβαλε πολλά χρήματα. Είμαι λυπημένος και θα κρατήσω μόνο καλές αναμνήσεις από αυτόν. Γιατί οι άνθρωποι θέλουν να βλέπουν μόνο τα αρνητικά; Ήταν ένας ελεύθερος άνθρωπος. Πλήρωνε τους φόρους του και ουσιαστικά επιδότησε τις ελλείψεις του κράτους για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του αθλητισμού».

Η αλήθεια είναι ότι τα λόγια του Στόιτσκοφ δεν βρίσκουν σύμφωνο τον Τζβέτκο Τζβέτκοφ, παλιό γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών. «Ήταν ένας από τους μεγάλους εγκληματίες στη Βουλγαρία», είχε δηλώσει για να αντιδράσει ο Στόιτσκοφ και να απαντήσει: «Αυτός ο άντρας καλύτερα να είναι πιο προσεκτικός».

Η υπόθεση Ίλιεφ έχει προκαλέσει ένταση και πολλά ερωτηματικά στη Βουλγαρία. Υπήρξαν σενάρια σύμφωνα με τα οποία πίσω από τις νόμιμες δραστηριότητες της κοινοπραξίας του, VAI Holding (τουρισμός, ακίνητα, κηπουρική, εισαγωγές-εξαγωγές) βρισκόταν μια τεράστια επιχείρηση της μαφίας (διακίνηση ναρκωτικών και πολλά άλλα).

Η δολοφονία και ο Μπερμπάτοφ

Ο Ίλιεφ σκοτώθηκε στις 26 Αυγούστου 2005, στο Μπουργκάς, μια πόλη στη Μαύρη Θάλασσα όπου η Λοκομοτίβ έδινε τους ευρωπαϊκούς αγώνες της καθώς το δικό της γήπεδο δεν ανταποκρινόταν στα πρότυπα της UEFA. Εκεί είχε έν μπαρ ιδιοκτησίας του. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπουργκάς ήταν ξεκάθαρος στην εκτίμησή του: «Η δολοφονία του Γκεόργκι Ιλίεφ συνδέεται, αναμφίβολα, με τις πρόσφατες δολοφονίες στη Σόφια για τον έλεγχο της αγοράς ναρκωτικών».

Οι δημοσιογρεάφοι θύμιζαν ότι το 1995 είχε δολοφονηθεί με παρόμοιο τρόπο ο αδελφός του.
Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι πίσω από όλα αυτά μπορεί να κρύβονται οι βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2005 η Λοκομοτίβ επέστρεψε για πρώτη φορά στο γήπεδό της μετά τη δολοφονία. Μπροστά από τη θέση στην οποία καθόταν, ο Ίλιεφ φίλοι της ομάδα άφησαν λίγα λουλούδια.

Κάποιοι όμως θυμήθηκαν την ιστορία του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Πολύ πριν τον δούμε στον ΠΑΟΚ, αλλά όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 έπαιζε στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Στη Λέφσκι Σόφιας ιδοκτήτης ήταν ο Γκεόργκι Ίλιεφ. Απήγαγε τον Μπερμπάτοφ για να τον κάνει να υπογράψει στη Λέφσκι. Κανέις δεν ξέρει πως σώθηκε ο Βούλγαρος. Είναι μια υπόθεση για την οποία ο ίδιο δεν μιλά…

Η διαμαρτυρία των Μπακς

2020: Μετά την απόφαση των Μιλγουόκι Μπακς να μην αγωνιστούν στο Game 5 με το Ορλάντο Μάτζικ «μποϊκοτάροντας» το παιχνίδι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία με αφορμή τον πυροβολισμό (7 φορές πισώπλατα) του Αφροαμερικανού Jacob Blake στο Ουισκόνσιν στις 23/8/2020, το ΝΒΑ αναβάλει όλα τα ματς των playoffs.

Την απόφαση αυτή ακολουθούν και άλλες ομοσπονδίες όπως το MLB και το MLS. Επίσης, η τεννίστρια Naomi Osaka δεν κατεβαίνει στον ημιτελικό του τουρνουά Western & Southern Open αντιδρώντας στον ρατσισμό.

2012: Ολοκληρώνεται το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3×3 που διεξάγεται από τις 23/8 στο Ζάππειο. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η ομάδα της Σερβίας στους άνδρες, οι ΗΠΑ στις γυναίκες και η Γαλλία στο μεικτό.

2011: Ο Ηλίας Ηλιάδης κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τζούντο που διεξάγεται στο Παρίσι επικρατώντας με ippon του Ιάπωνα Νταίκι Νισιγιάμα στον τελικό της κατηγορίας των 90 κιλών.

2004: Η ελληνική ομάδα πόλο γυναικών χάνει στον τελικό από την Ιταλία με 9-10 κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

2003: Ο μεγάλος Ελληνοαμερικανός τενίστας Pete Sampras ανακοινώνει το τέλος της αγωνιστικής του καριέρας.

Παγκόσμιος Κακλαμανάκης

2001: Ο Νίκος Κακλαμανάκης τερματίζει πρώτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Mistral που διεξάγεται στη Βάρκιζα κατακτώντας για 3η φορά τον τίτλο.

1999: Ο Michael Johnson καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ του Butch Reynolds (43.29 από τις 17/8/99 στη Ζυρίχη) στα 400μ με 43.18. Είναι το δεύτερο παγκόσμιο ρεκόρ που σπάει ο Johnson μετά αυτό των 200μ με 19.32 στην Ατλάντα.

1999: Διοργανώνεται το gala της UEFA με τις βραβεύσεις των κορυφαίων της χρονιάς. Ο Άγγλος διεθνής άσος David Beckham λαμβάνει από τα χέρια του Johan Cruijff το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη και από τον Michel Platini τον τίτλο του καλύτερου μέσου

1989: Η Εθνική ομάδα παίδων κατακτά το 10ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ νικώντας στην Κουέντσα (Ισπανία) την Γιουγκοσλαβία με 81-79.

Η πρώτη γυναίκα που πηδάει 2 μέτρα στο ύψος

1977: Η Ανατολικογερμανίδα Rosemarie Ackermann είναι η πρώτη γυναίκα που πηδάει 2 μέτρα στο ύψος στο Βερολίνο και ο Eddy Moses χάνει από τον Γερμανό Harald Schmid στα 400μ εμπόδια. Για τον Moses όμως αυτή θα είναι η τελευταία του ήττα αφού θα ακολουθήσει ένα σερί 122 νικών για μια 10ετία έως τις 4/6/87 όταν ο Danny Lee Harris θα τον κερδίσει στη Μαδρίτη.

1961: Εγκαινιάζεται το επίσημο Hockey Hall of Fame στο Τορόντο.

1960: Ο Δανός ποδηλάτης Knut Jensen πεθαίνει στο νοσοκομείο όταν μεταφέρεται μετά από ξαφνική λιποθυμία κατά τη διάρκεια της κούρσας των 100χλμ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης. Τα αίτια του θανάτου του αποδίδονται σε χρήση φαρμάκων.

1959: Το πρώτο Μίνι βγαίνει από την γραμή παραγωγής. Όμως το όνομα “Mini” θα δοθεί 8 χρόνια αργότερα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή τα μοντέλλα θα διατίθενται στο εμπόριο με τα δύο εμπορικά σήματα της BMC, Austin και Morris. Ο Αλέξανδρος Ισηγόνης (αργότερα Sir Alexander), ο Ελληνοβρετανός σχεδιαστής, σχεδίασε αυτό το δίπορτο αυτοκίνητο με διαστάσεις 3.04m μήκος, 1,40 m πλάτος, 1,35 μέτρα ύψος και 617 κιλά, το οποίο θα παράγεται μέχρι το 2000.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News