Σαν σήμερα: Ο Ντούμι είπε «he kicked me», ο Μάκαρος «τι μπάλα παίζετε ρε;» κι ο σεκιούριτι δεν κλείδωσε

Eurokinissi

Ιστορία ποδοσφαιρικής… παρά-μυθολογίας στον Ακράτητο του Μάκη Ψωμιάδη με προπονητή τον Ίλιε Ντουμιτρέσκου.

Είναι από τις πιο cult ιστορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Στις 2 Οκτωβρίου 2005, ο Ακράτητος του Μάκη Ψωμιάδη υποδεχόταν τον Ιωνικό. Η… παράσταση δόθηκε στο ημίχρονο, στα αποδυτήρια του γηπέδου των Άνω Λιοσίων.

Τι ακριβώς συνέβη προφανώς και ξέρουν καλά όσοι βρίσκονταν εκεί. Πάντως αυτό ήταν το τελευταίο ματς του Ίλιε Ντουμιτρέσκου στον Ακράτητο. Ο Ρουμάνος τεχνικός είχε καταγγείλει ότι ξυλοκοπήθηκε από τον πρόεδρο της ομάδας.

Η Sportday έγραφε τότε: «Το αν αυτό συνέβη επειδή όντως προπηλακίστηκε από τον Μάκη Ψωμιάδη στο ημίχρονο του αγώνα Ακράτητος-Ιωνικός ή επειδή… κόντεψε να προπηλακιστεί αποτελεί πλέον ένα καινούργιο κομμάτι της ελληνικής ποδοσφαιρικής… παρά-μυθολογίας, που από δω και στο εξής θα στοιχειώσει χειμωνιάτικα βράδια και καλοκαιρινά δειλινά σε συζητήσεις, που θα συνοδεύονται από κρασιά και ουίσκι με πάγο (κατά προτίμηση… μπλε Τζόνι)».

Χωρίς κρασιά και ουίσκι με πάγο Μάκης και Σταύρος Ψωμιάδης φέρονται να επισκέφτηκαν στο ημίχρονο του παιχνιδιού τα αποδυτήρια με σκοπό να κάνουν σαφές στον προπονητή της ομάδας ότι… «δεν είναι μπάλα αυτή που παίζει ο Ακράτητος». Ακούστηκε ότι οι διαφωνίες της οικογένειας Ψωμιάδη, ιδιαιτέρως του πατρός Μάκη, με τον Ρουμάνο προπονητή δεν εκφράστηκαν μόνο με λόγια.

Διάσταση απόψεων

Αντίθετα, μόλις διαπιστώθηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων σχετικά με το τι αντιλαμβάνεται η κάθε πλευρά ως παρέμβαση στο έργο του προπονητή, επιστρατεύτηκαν, κατ’ άλλους… ψιλές, κατ’ άλλους πιο χοντρές και κατά κάποιους πιο συγκεκριμένους… κλοτσιές, από τον ευρύτερα γνωστό και ως… Μάκαρο προς ενίσχυση των επιχειρημάτων του.

«Τι μπάλα είναι αυτή που παίζετε ρε; Γιατί δεν βγάζεις έξω τον Μουσούμπου; Δεν βλέπεις τα χάλια της ομάδας;»

Ξανά στη Sportday της εποχής διαβάζουμε: «Ο προπονητής δεν επιβεβαιώνει πουθενά ότι «έπεσαν ψιλές». Αν και μιλώντας στα αγγλικά φέρεται να χρησιμοποίησε την έκφραση «he kicked me», δηλαδή «με κλότσησε», σε όλες τις μετέπειτα συζητήσεις του το αρνείται κατηγορηματικά.

Αντίθετα, επιβεβαιώνει ότι ασκήθηκε ενώπιον των παικτών κριτική του τύπου «τι μπάλα είναι αυτή που παίζετε ρε; Γιατί δεν βγάζεις έξω τον Μουσούμπου; Δεν βλέπεις τα χάλια της ομάδας;» και άλλα… ευγενικά και κόσμια. Οταν ο Ρουμάνος συνήλθε από το σοκ, ξεκίνησε να φύγει επιτόπου από το γήπεδο, λέγοντας ότι «δεν τα σηκώνω εγώ αυτά κι άμα θέλετε, κάνετε εσείς τον προπονητή».

Εκεί τον συγκράτησαν, λέγοντάς του «ξέχασέ το, μην εγκαταλείπεις έτσι την ομάδα και κάνε εσύ ό,τι νομίζεις σωστό μέσα στο γήπεδο». Έτσι, αν και αποφασισμένος στη λήξη του αγώνα να παραιτηθεί, βγήκε κι έκατσε στον πάγκο του και στο δεύτερο ημίχρονο.

Αν ο υπάλληλος της σεκιούριτι

Από την πλευρά της ιδιοκτησίας του Ακράτητου, περίπου επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί του Ντουμιτρέσκου. Παραδέχονται δηλαδή ότι υπήρξε επεισόδιο, που ξεκίνησε επειδή ζητήθηκαν εξηγήσεις για την εμμονή στον Μουσούμπου. Υποστηρίζουν όμως ότι όλα έχουν ρίζες πιο πίσω, μιας και εδώ και δύο μήνες καταλογίζεται στον Ρουμάνο ότι δεν προπονούσε σωστά την ομάδα, αλλά ότι ασχολείτο με προτάσεις που φέρεται να είχε από άλλες ομάδες.

Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι ο προπονητής «απειλούσε», λέγοντας συχνά ότι «εμένα με ζητεί ο ΠΑΟΚ και ο Πανιώνιος. Θα σας παρατήσω και θα φύγω». Λένε μάλιστα και κάτι πολύ… ενδιαφέρον: ότι αν ο υπάλληλος της σεκιούριτι που είχε την ευθύνη να κρατά κλειδωμένη την πόρτα του διαδρόμου έκανε σωστά τη δουλειά του, ο Ντουμιτρέσκου δεν θα έβγαινε έξω και το περιστατικό δεν θα έπεφτε στην αντίληψη κανενός εκτός ομάδας. Έτσι, δεν θα αισθανόταν θιγμένος, ώστε στο τέλος να επιμείνει στην παραίτησή του!».

Όταν ρωτήθηκε για ποιον πρόεδρο μιλάει, ο «Ντούμι» έβαλε τα γέλια

Κια μια επισήμανση. Το «he kicked me» του Ντούμι αφορούσε τον πρόεδρο της ομάδας. «Συνέβη ένα περιστατικό με τον πρόεδρο στο ημίχρονο. Δεν μπορώ να δουλέψω υπό αυτές τις συνθήκες», είχε πει μετά το ματς. Όταν ρωτήθηκε για ποιον πρόεδρο μιλούσε, ο «Ντούμι» είχε βάλει τα γέλια!

Βέβαια πρόεδρος της ΠΑΕ ήταν ο Παναγιώτης Δημαράκης, ο οποίος λίγο αργότερα δήλωνε «του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στη συνέχεια και τον ευχαριστούμε για όσα πρόσφερε και για την καλή συνεργασία που είχαμε».

Την ίδια ώρα ο μεγαλομέτοχος Σταύρος Ψωμιάδης έλεγε πως… «είναι αχάριστος. Του πήραμε τόσους παίκτες εγνωσμένης αξίας. Έχει πληρωθεί το 70% του συμβολαίου του και παράτησε την ομάδα, την ώρα που εδώ και καιρό συζητούσε με άλλες ομάδες»…

Νέος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ

2012: Μία ημέρα μετά τις εκλογές του ΣΕΓΑΣ, ο Κώστας Παναγόπουλος αναλαμβάνει πρόεδρος μετά από πρόταση του Βασίλη Σεβαστή, ο οποίος διατηρεί τη θέση του Γενικού Γραμματέα. Ο Γιώργος Κατσιμπάρδης και ο Θανάσης Βογιατζής ξανακάθονται στο ίδιο συμβούλιο μετά από σχεδόν 25 χρόνια.

2004: Σημειώνεται η μικρότερη διαφορά που έχει καταγραφεί ποτέ στην μακρά ιστορία του παγκόσμιου πρωταθλήματος ταχύτητας όταν οι Jorge Lorenzo και Andrea Dovizioso τερματίζουν με τον ίδιο ακριβώς χρόνο (39 λεπτά και 11.620 δευτερόλεπτα) στην κατηγορία των 125 κυβικών σε αγώνα στο Κατάρ και οι χρονομέτρες του αγώνα συμβουλεύονται το photo finish για να ανακηρύξουν νικητή τον Lorenzo με διαφορά χιλιοστών του δευτερολέπτου.

2004: Ο Κώστας Δουβαλίδης σημειώνει, το πρώτο για την Ελλάδα, παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία των παίδων με 13.22 στα 110μ. εμπόδια στα “Πετράλεια” στην Σκόπελο.

2002: Ο Ντέμης Νικολαϊδης γίνεται πρώτος σκόρερ για ελληνική ομάδα στα Κύπελλα Ευρώπης ξεπερνώντας τον Δημήτρη Σαραβάκο (24 τέρματα) με το γκολ που πετυχαίνει στο συγκλονιστικό ΑΕΚ – Ρεάλ Μαδρίτης (3-3) για τους ομίλους του Champions League.

1994: Πρώτη μετάδοση αθλητικού γεγονότος από την συνδρομητική τηλεόραση του Filmnet στην Ελλάδα: ο αγώνας Ηρακλής-ΠΑΟΚ από το Καυτανζόγλειο Στάδιο.

1993: Ο Lennox Lewis κερδίζει με νοκ άουτ τον Frank Bruno στον πρώτο αγώνα μεταξύ Βρετανών για τον παγκόσμιο τίτλο βαρέων βαρών.

1991: 3.121 θεατές, η μικρότερη προσέλευση φιλάθλων μετά τον πόλεμο σε αγώνα της Α’ Κατηγορίας της Αγγλίας σημειώνεται στον αγώνα Γουίμπλεντον – Σέφιλντ Γουένσντεη στο Selhurst Park.

1991: Η Steffi Graf γίνεται η πρώτη επαγγελματίας γυναίκα τενίστρια που κερδίζει 500 αγώνες, με τη νίκη της επί της Τσέχας Petra Langgrova στο Διεθνές Τουρνουά της Λειψίας.

Πεθαίνει ο Αλέξανδρος Ισηγόνης

1988: Ο Ελληνοβρετανός σχεδιαστής αυτοκινήτων Αλέξανδρος Ισηγόνης πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών. Γεννήθηκε στη Σμύρνη και έγινε γνωστός κυρίως για την δημιουργία του Μίνι, που κατασκευάστηκε από την British Motor Corporation (BMC) το 1959. Το 1948 σχεδίασε το Morris Minor, που έκανε το ντεμπούτο του στις 20/9/1948 και για το οποίο ήταν πολύ περήφανος. Το 1969 χρίσθηκε ιππότης και αποσύρθηκε από την αυτοκινητοβιομηχανία το 1971, παρότι συνέχισε να εργάζεται μέχρι τον θάνατό του.

1980: Ο Muhammad Ali χάνει στον 25ο και τελευταίο του αγώνα για τον παγκόσμιο τίτλο βαρέων βαρών από τον Larry Holmes στον 10ο γύρο στο Λας Βέγκας.

1973: Η Νούλη Γιαννιτσοπούλου κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο άλμα στους Βαλκανικούς Αγώνες στο Σφίντου Γκεόργκιε της Ρουμανίας. Είναι το πρώτο μετάλλιο που κερδίζει η Ελλάδα στη γυμναστική.

1973: Πεθαίνει ο Paavo Nurmi σε ηλικία 76 ετών. Ο μεγάλος Φινλανδός δρομέας κατέκτησε, από το 1920 έως το 1928, 9 χρυσά (σε 6 ατομικά αγωνίσματα) και 3 αργυρά ολυμπιακά μετάλλια.

1970: Το αεροσκάφος που μεταφέρει την ομάδα αμερικάνικου ποδοσφαίρου της Γουιτσιτά στο Λόγκαν της Γιούτα για αγώνα με την ομάδα του πανεπιστημίου της πόλης, συντρίβεται κατά την απογείωσή του από αεροδρόμιο του Κολοράντο, στο οποίο είχε σταματήσει για ανεφοδιασμό, στην πλαγιά ενός βουνού περίπου 70 χιλιόμετρα μακρία από το Ντένβερ.

Χάνουν τη ζωή του 31 από τους 40 επιβάτες, που είναι παίκτες, προπονητές, συνοδοί και οπαδοί της ομάδας.

Το «πορτραίτο σκακιστή»

1968: Ο Γαλλοαμερικάνος ντανταϊστής και σουρεαλιστής ζωγράφος και γλύπτης Marcel Duchamp πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών. Λάτρευε το σκάκι και στις αρχές της δεκαετίας του ’20, εγκατέλειψε την ζωγραφική και αφοσιώθηκε σε αυτό μέχρι τον θάνατό του, όπου αναδείχθηκε ανάμεσα στους κορυφαίους παίκτες της Γαλλίας.

Το 1911 ζωγράφισε το “Πορτραίτο Σκακιστή” και το 1959 έπαιξε επί σκηνής εναντίον του συνθέτη John Cage σε μία παραλλαγή του μουσικού έργου 4’33”.

1947: H FIA (Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου) καθιερώνει αγώνες grand prix στην κατηγορία της Φόρμουλα 1.

1925: Ο Σκωτσέζος John Logie Baird, ένας φτωχός μηχανικός, εφευρίσκει στο Λονδίνο την τηλεόραση μεταδίδοντας εικόνα από ένα δωμάτιο του εργαστηρίου του σε άλλο, με ανάλυση 28 γραμμές. Το 1929 και με την υποστήριξη του BBC μεταφέρεται εικόνα μέσω τηλεφωνικού καλωδίου στα στούντιο του BBC και αναμεταδίδεται υπερατλαντικά μέσω ραδιοπομπού σε 30 γραμμές, οπότε και αρχίζουν οι πρώτες τακτικές εκπομπές.

Ο Baird ιδρύει την Television Ltd και πεθαίνει φτωχός το 1946. Το BBC θα εκπέμψει επίσημα για πρώτη φορά στις 2/11/1936 από το Alexandra Pallace με 204 (Baird) και αργότερα με 405 γραμμές (Marconi).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News