Σαν σήμερα: Τόζα Βεσελίνοβιτς, ο τζογαδόρος που δεν πήρε... 70 διαμερίσματα - Τι έτρωγαν οι γάτες όταν είχε λεφτά

Eurokinissi

Ιστορίες τζόγου με πρωταγωνιστή τον καλλιτέχνη των γηπέδων Τόζα Βεσελίνοβιτς. Είχε πει: «Θα μπορούσα να είχα αγοράσει έναν ολόκληρο δρόμο στην Αθήνα, αλλά, ο Θεός δίνει, ο διάβολος παίρνει»

Όσοι τον είδαν να παίζει ποδόσφαιρο μιλούσαν για έναν καλλιτέχνη των γηπέδων. Ο Τόντορ Τόζα Βεσελίνοβιτς ήταν ένας αρτίστας με τη μπάλα στα πόδια. Γεννημένος στις 22 Οκτωβρίου 1930, στο Νόβι Σαντ της τότε Γιουγκοσλαβίας- σήμερα της Σερβίας- έπαιξε και σε Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο.

Σλόγκα Νόβι Σαντ, Βοϊβοντίνα, Παρτιζάν, Σαμπντόρια, Φιρστ Βιέννα, Ρουαγιάλ Υνιόν Σεν Ζιλουά, Αούστρια Κέρντεν και Προλέτερ Ζρένιανιν, οι ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε.

Ένας πραγματικά χαρισματικός σκόρερ με 170 γκολ σε 341 συμμετοχές σε εθνικά πρωταθλήματα. Χρίστηκε τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας (1956, 1957, 1958 και 1961). Είχε πραγματοποιήσει με την εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας 37 συμμετοχές, ενώ κατάφερε να πετύχει και 28 γκολ. Μεταξύ άλλων, συμμετείχε στα Μουντιάλ του 1954 και του 1958.

Ο βιρτουόζος Τόζα κουβαλούσε διάφορους θρύλους στη ζωή του. Όπως αυτόν που τον ήθελε σε ένα ματς της Βοϊβοντίνα να σκοράρει γκολ κάθε φορά που η ομάδα του δεχόταν ένα. Κάποια στιγμή φέρεται να πλησίασε τον τερματοφύλακα της ομάδας του, Λάζαρ Βάσιτς και να του είπε: «Μην ανησυχείς, δεν μπορείς να δεχτείς τόσα γκολ, όσα μπορώ να βάλω εγώ…»

Στην Ελλάδα μας συστήθηκε το 1977 ως προπονητής του Ολυμπιακού. Είχε ήδη εργαστεί σε Αούστρια Κέρντεν, Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε, Εθνική Κλουμπ Ντεπορτίβο Ελ Νασιονάλ και Βοϊβοντίνα. Στην Ελλάδα εργαστηκε επίσης σε Απόλλωνα Σμύρνης, Διαγόρα Ρόδου, ΑΕΚ και Εθνικό Πειραιώς. Ακόμα, εκτός Ελλάδας σε Λεβάντε, Μιγιονάριος, Φενέρμπαχτσε, Καταντζάρο, Γκαζιάντεπσπορ, Μπακιρκόισπορ, Καρσίγιακα και Εθνική Γιουγκοσλαβίας.

«Το μόνο για το οποίο “αγανακτώ” είναι ότι με έβαλε να στοιχηματίσω στις ιπποδρομίες»

Ήταν μεταξύ άλλων μεγάλος τζογαδόρος. Ο μύθος έλεγε ότι ενώ λάτρευε την πατρίδα του, το Νόβι Σαντ έζησε πολλά χρόνια στη χώρα μας διότι λάτρευε και το καζίνο της Πάρνηθας. Λάτρευε επίσης τα άλογα. Συγκεκριμένα, αυτά του ιπποδρόμου.

Ο μεγάλος θρύλος του πρώην Γιουγκοσλαβικού ποδοσφαίρου και του Ερυθρού Αστέρα, Ντράγκοσλαβ Σεκουλάρατς, σε συνέντευξή του λίγα χρόνια πριν πεθάνει -απεβίωσε στις 5 Ιανουαρίου 2019- είχε πει για τον Τόζα Βεσελίνοβιτς: «Μεγαλείο. Ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής, ένας σπουδαίος προπονητής και ένας σπουδαίος άνθρωπος. Ένας μποέμ τύπος κι αυτό μου άρεσε πάρα πολύ. Ήταν επτά χρόνια μεγαλύτερός μου».

Ο Τόζα Βεσελίνοβιτς ήταν προπονητής στην Ιντεπεντιέντε Σάντα Φε της Κολομβίας το 1969 όταν πήρε στην ομάδα τον Σεκουλάρατς. Ο γνωστός και ως «απείθαρχος Σέκι» βρέθηκε για πρώτη φορά στην κεριέρα στον πάγκο με τους αναπληρωματικούς και για πρώτη φορά πειθάρχησε από σεβασμό στον Τόζα Βεσελίνοβιτς.

Πολλά χρόνια αργότερα είπε πει: «Θεωρώ ότι τα χρόνια που πέρασα στην Κολομβία είναι η πιο όμορφη περίοδος της ζωής μου. Εν μέρει λόγω του ότι ήμουν εκεί με τον Τόζα. Το μόνο για το οποίο “αγανακτώ” είναι ότι με έβαλε να στοιχηματίσω στις ιπποδρομίες, οι οποίες, όπως και για τον ίδιο, μου κόστισαν πολλά χρήματα».

«Ο Θεός δίνει, ο διάβολος παίρνει…».

Για το πάθος του με τον τζόγο, ο Τόζα Βεσελίνβιτς είχε μίλησε σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην πατρίδα του. Μάλιστα είχε ερωτηθεί για τα χρήματα που είχε βγάλει κερδίζοντας στο ΛΟΤΤΟ. Υπήρχε μάλιστα η φήμη ότι είχε κερδίσει τρεις φορές μέσα στην ίδια εβδομάδα.

Ο Τόζα Βεσελίνοβιτς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 17 Μαΐου 2017, είχε πει: «Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσα να είχα αγοράσει έναν ολόκληρο δρόμο στην Αθήνα, ίσως 70 διαμερίσματα. Αλλά δεν το έκανα. Αγόρασα μόνο ένα. Μοίρασα ένα καλό μέρος από αυτά τα χρήματα. Ο Θεός δίνει, ο διάβολος παίρνει…».

Στο Νόβι Σαντ συνήθιζαν να λένε: «Όταν ο Τόζα έχει λεφτά και οι γάτες τρώνε κρεμπίτα». Πρόκειται για μια σέρβικη πίτα με κρέμα, η οποία μοιάζει αρκετά με την ελληνική μπουγάτσα κρέμα.

Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 22 Οκτωβρίου

2019: Η Βελγίδα παραολυμπιονίκης Μαρίκε Βερβόορτ βάζει τέλος στη ζωή της με ευθανασία στα 40 της χρόνια. Είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να καταφύγει στην ευθανασία, εφόσον η πορεία της εκφυλιστικής της πάθησης επιδείνωνε τους πόνους της, μετά τη συμμετοχή της στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Η αθλήτρια είχε κέρδισε το χρυσό μετάλλιο και το ασημένιο μετάλλιο στους αγώνες των 100 και 200 μέτρων αντίστοιχα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα, στη Βραζιλία, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 400 μέτρα και το χάλκινο στα 100.

2017: Πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών ο Θανάσης Καλογιάννης, πρωταθλητής Ελλάδας και κάτοχος του πανελληνίου ρεκό στα 400μ. με εμπόδια με 48.80 για πολλά χρόνια, από πνευμονικό οίδημα και ανακοπή καρδιάς. Ο Καλογιάννης αναδείχθηκε τρεις φορές πρωταθλητής Ελλάδος και δύο φορές «χρυσός» Βαλκανιονίκης (1988, 1989).

Το 1984, κέρδισε το πρώτο του χρυσό βαλκανικό μετάλλιο αλλά στα 400μ. Την ίδια χρονιά πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, έχοντας συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου. Παρότι αποφοίτησε από την οδοντιατρική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών, τον κέρδισε η φωτογραφία, με την οποία ασχολήθηκε επαγγελματικά στο χώρο της μόδας.

2017: Ρεκόρ καριέρας σημειώνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, πετυχαίνοντας 44 πόντους οδηγώντας τους Milwaukee Bucks στη νίκη επί των Portland Trail Blazers με 113-110. Ο Αντετοκούνμπο είχε ακόμα 8 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα και ένα κόψιμο.

2015: Ο Δημήτρης Σενικίδης, στην πρώτη του συμμετοχή σε παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στη σφαιροβολία κατηγορίας F20 στη Ντόχα, χαρίζοντας την πρώτη μεγάλη διάκριση στην Ελλάδα στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Ο Σενικίδης, αθλητής του Λάζαρου Στεφανίδη, στην πέμπτη και προτελευταία προσπάθεια σημειώνει 15 μέτρα 45 εκατοστά, βελτιώνωντας το πανελλήνιο ρεκόρ (15.09μ) που κατείχε ο ίδιος από τις 10/9/2015 στην Αθήνα.

Πεθαίνει ο Σταύρος Ρεπανάς

2006: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών ο Βολιώτης δημοσιγράφος Σταύρος Ρεπανάς, που ζούσε και αρθρογραφούσε στην Θεσσαλονίκη σαν ανταποκριτής των εφημερίδων «Αθλητική Ηχώ», «Το Βήμα», «Τα Νέα», «Ομάδα», ενώ από 1964 έως το 1992 διετέλεσε προϊστάμενος του αθλητικού τμήματος στην «Μακεδονία-Θεσσαλονίκη».

2002: Ο Jeff Sonas δημοσιεύει στο “Chessbase” το άρθρο του The Sonas Rating Formula – Better than ELO?”. Σύμφωνα με τις μελέτες του, ο Gary Kasparov είναι ο δυνατότερος σκακιστής όλων των εποχών όταν εξετάζεται μία περίοδος δραστηριότητας από 5 μέχρι 20 έτη. Μία λεπτομερής εξέταση στο διάστημα 15-20 ετών δίνει τον Kasparov 1ο, τον Karpov 2ο και τον Em. Lasker 3ο.

Το διάστημα 5-10 έτη δίνει τον Kasparov 1ο, τον Em. Lasker 2ο και τους Capablanca και Karpov 3ους. Περιέργως άμα μελετηθεί μόνο ένα έτος ο Bobby Fisher είναι 1ος, ο Kasparov 2ος, ο Botvinnik 3ος, ο Capablanca 4ος, ο Em. Lasker 5ος, και ο Alekhine 6ος.

2001: Η 32χρονη Steffi Graf και ο 31χρονος Andre Agassi, και οι δύο Νο 1 τενίστες στην παγκόσμια κατάταξη, παντρεύονται. Τέσσερις ημέρες μετά, η Graf θα γεννήσει 6 εβδομάδες πρόωρα τον υιό τους και 2 χρόνια αργότερα την κόρη τους. Ο Agassi που στις 19/4/1997 παντρεύτηκε την ηθοποιό Brooke Shields, την χώρισε στις 9/4/1999, έξι μήνες τον τον γάμο του με την Graf.

2000: Έπειτα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος των οδηγών, ο Michael Schumacher χαρίζει στην Ferrari το δεύτερο συνεχόμενο και δέκατο στην ιστορία της πρωτάθλημα των κατασκευαστών όταν κερδίζει το τελευταίο Grand Prix της σειράς, αυτό της Μαλαισίας με 170 βαθμούς. Κερδίζοντας το 9ο Grand Prix της σεζόν, ο Schumacher ισοφαρίζει το δικό του ρεκόρ που κατείχε με την Benetton από το 1995 καθώς και του Nigel Mansel από το 1992.

Gary Kasparov vs Deep Thought

1995: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Gary Kasparov δεν ανησυχεί εν όψει της αναμέτρησης με το computer ”Deep Thought”, το οποίο μπορεί να ελέγχει 720.000 κινήσεις το δευτερόλεπτο. Παρά το γεγονός ότι ο ”Deep Thought” κερδίζει μεγάλους παίκτες, ο βαθμός Έλο του κυμαίνεται μεταξύ 2.450 και 2.500, ενώ του Kasparov είναι 2.795. Επομένως, η εύκολη νίκη του Kasparov σε δυο παιχνίδια δεν αποτελεί έκπληξη. Ο Kasparov αποδέχεται την πρόσκληση για να υπερασπιστεί το γόητρο των σκακιστών και δηλώνει, “δεν μπορώ να πιστέψω πως ένα computer είναι πιο δυνατό από το ανθρώπινο μυαλό”.

1989: Οι Denver Nuggets κερδίζουν την Jugoplastica Split 135-129 στο 3ο McDonald Open.

1972: Ο 35χρονος τερματοφύλακας της Στόουκ Σίτι και της Εθνικής Αγγλίας Γκόρντον Μπάνκς χάνει το δεξί μάτι σε ένα τροχαίο κοντά στο σπίτι του. Ο μεγαλύτερος τερματοφύλακας του κόσμου αναγκάζεται να σταματήσει στο καλύτερο σημείο της καριέρας του, έχοντας παίξει σε μία δεκαετία 73 αγώνες με την Αγγλία.

Η Στόουκ θα τον αντικαταστήσει με ένα άλλο μεγάλο τερματοφύλακα, το Πήτερ Σίλτον, που θα αγωνιστεί 20 χρόνια με την εθνική και θα στεφθεί διεθνής 125 φορές, τις περισσότερες από οποιονδήποτε Άγγλο παίκτη.

Η κατάρα του τράγου

1970: Ο Βασίλης (Γουίλιαμ) Σιάνης, Έλληνας μετανάστης από την Αρκαδία στο Σικάγο και αιτία του αθλητικού μύθου, που προσπαθεί να εξηγήσει γιατί η ομάδα μπέιζμπολ των Σικάγο Καμπς δεν έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα στις ΗΠΑ από το 1945, ούτε έχει φθάσει στον τελικό από τότε, πεθαίνει σε βαθιά γεράματα. Ο Σιάνης διατηρούσε δικό του θεωρείο στο Ρίνγκλεϊ Φιλντ, αλλά είχε μια μεγάλη παραξενιά. Συνήθιζε να πηγαίνει στο γήπεδο μαζί με τον αγαπημένο του τράγο Μέρφι.

Στις 6/10/1945, 42.923 φίλαθλοι γέμισαν το Ρίνγκλεϊ Φιλντς, για τον τέταρτο αγώνα της σειράς. Τα πράγματα από την αρχή πήγαιναν στραβά για τους γηπεδούχους. Στην 7η περίοδο (inning), οι αντίπαλοί τους προηγούνταν με 4-1 και ήταν κοντά στην ισοφάριση με 2-2 νίκες. Εκείνη τη στιγμή, που τα νεύρα ήταν τεντωμένα, ο Μέρφι έκανε την ανάγκη του και μια δυσάρεστη οσμή απλώθηκε γύρω από το θεωρείο του Σιάνη, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Οι επίσημοι άρχισαν να δυσφορούν και να διαμαρτύρονται ενώ ο πρόεδρος των Καμπς, Φίλιπ Ρίνγκλεϊ εξοργίστηκε και ζήτησε αμέσως από τους άνδρες ασφαλείας να βγάλουν έξω τον τράγο. Ο Σιάνης το θεώρησε προσβολή και λογομάχησε με τον Ρίνγκλεϊ.

Σε κάποια στιγμή ακούστηκε να καταριέται την ομάδα: «Να μην φθάσει ποτέ άλλοτε σε τελικό!» και στη συνέχεια αποχώρησε οργισμένος. Οι Σικάγο Καμπς όχι μόνο έχασαν το πρωτάθλημα του 1945 (4-3 οι νίκες για τους Ντιτρόιτ Τάιγκερς), αλλά βυθίστηκαν στην αφάνεια για πολλά χρόνια. Έκτοτε, πολλές φορές ζητήθηκε από τον ανηψιό του Σιάνη να λύσει την “Κατάρα του Τράγου”αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

1966: Ο Βρετανός David Bryan κερδίζει το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπόουλινγκ που διεξάγεται στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

1964: Ο τζόκεϊ Willie Shoemaker κερδίζει την 5.000ή ιπποδρομία ιππεύοντας τον ”Slapstick” στο Aqueduct της Νέας Υόρκης.

Tο 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Ανδρών

1950: Ξεκινάει το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Ανδρών στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, το οποίο ολοκληρώνεται στις 3/11. Στην κορυφή της κατάταξης θα ισοβαθμίσουν η ομάδα της Αργεντινής και των ΗΠΑ και ο τίτλος θα κριθεί στον τελικό όπου οι γηπεδούχοι θα κερδίσουν τις ΗΠΑ με 64-50. Στους αγώνες αυτούς δεν υπάρχει ο περιορισμός των 30″ στην επίθεση.

1908: Η Δανία σημειώνει την μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της κερδίζοντας την ομάδα της Γαλλίας με 17-1 κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου και ο Sophus “Krolben” Nielsen κάνει ρεκόρ σκοράροντας 10 γκολ. Με τους Δανούς αγωνίζεται και ο Harald Bohr, διακεκριμένος μαθηματικός και αδερφός του νομπελίστα φυσικού Niels Bohr.

1878: Ο αγώνας Broughton – Swinton είναι ο πρώτος αγώνας ράγκμπι που γίνεται κάτω από το φως των προβολέων.

1797: Ο Γάλλος Andre-Jacques Garnerin κάνει την πρώτη πτώση με αλεξίπτωτο από αερόστατο στο Παρίσι από ύψος 3.000 ποδών.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News