Σαν σήμερα: Ρασίντ Γιεκινί - Δολοφονήθηκε ή όχι; Ποιοι ζήλεψαν όταν πήγε στον Ολυμπιακό
Η περιουσία του Ρασίντ Γεκινί, το πέρασμα από τον Ολυμπιακό, ο θάνατος από καρδιά χωρίς να έχει ιστορικό και τα υπονοούμενα.
Το 1994 ήταν μια σημαντική χρονιά για το ποδόσφαιρο της Νιγηρίας. Όχι μόνο διότι πανηγύρισε για δεύτερη φορά τον τίτλο του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής -14 χρόνια μετά την πρώτη φορά- αλλά διότι έκανε και το ντεμπούτο της στο Παγκόσμιο Κύπελλο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα εντυπωσίασε φτάνοντας στους «16» με κορυφαίο τον Ρασίντ Γιεκινί. Αυτόν που λίγες ημέρες αργότερα είδαμε στην Ελλάδα με τη φανέλα του Ολυμπιακού.
Γεννημένος στις 23 Οκτωβρίου 1963, ο Ρασίντ Γιεκινί κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του αγωνίστηκε στα πρωταθλήματα της Νιγηρίας, της Ακτής Ελεφαντοστού, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ελβετίας, της Τυνησίας και της Σαουδικής Αραβίας. Ψηφίστηκε ως ο καλύτερος Αφρικανός ποδοσφαιριστής για το 1993, ενώ είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής ομάδας της χώρας του έχοντας 37 γκολ σε 58 εμφανίσεις.
Ο Γιεκινί έγινε διάσημος εντός και εκτός Νιγηρίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ. Ο πανηγυρισμός του κρατώντας το δίχτυ με τα δύο του ενώ κλαίει είναι σίγουρα χαρακτηριστική στιγμή.
Μοναχική ζωή
Ο Γιεκινί σταμάτησε το ποδόσφαιρο το 2005 και έζησε μια ήσυχη, απλή, μοναχική, αλλά σύντομη ζωή στο Ιμπαντάν της Νιγηρίας, μακριά από την οικογένειά του. Του άρεσε να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και δεν συναναστρεφόταν πολύ με άλλους ανθρώπους. Υπήρξαν ενδείξεις ότι υπέφερε από κατάθλιψη που προκλήθηκε από διάφορους παράγοντες.
Στην πατρίδα του γίνεται λόγος για απώλεια μέρους των αποταμιεύσεων του λόγω μιας αποτυχημένης επένδυσης. Υπήρξαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία είχε δώσει μετρητά σε έναν έμπιστο άνθρωπο, ο οποίος στη συνέχεια σκοτώθηκε από ένοπλους ληστές που πήραν τα χρήματα.
«Κάποιοι ζήλεψαν τρελά, όταν πήγε στον Ολυμπιακό»
Ο πρώην συμπαίκτης του στην Εθνική ομάδα, ο Σάντεϊ Ολίσε είχε δώσει άλλη εξήγηση για την κατάθλιψή του. «Κάποιοι από τους συμπαίκτες μας ζήλεψαν τρελά, άρρωστα, παθολογικά, από τη στιγμή που ο Γιεκίνι αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης και πήγε στον Ολυμπιακό. Υπήρχε μεγάλη ζήλια κι ο ίδιος ο Yekini δεν ήταν αρκετά έξυπνος για να το διαχειριστεί».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αρκετοί ζήλεψαν όταν έμαθαν ότι ο Ολυμπιακός είχε προσφέρει στον Νιγηριανό πολλά χρήματα. Τόσο που πλέον δεν του μιλούσαν. Έμεινε μόνος του.
Σύμφωνα με τον Ολίσε το τελειωτικό χτύπημα για τον Γιεκινί ήρθε όταν αποδοκιμάστηκε από τους οπαδούς σε αυτόν που έμελλε να είναι ο τελευταίος αγώνας του με την Εθνική Νιγηρίας. Ήταν η ήττα με 4-1 από τη Δανία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998. Ο Ολίσε εξήγησε: «Ένιωθε προδομένος… πώς μπορούσε κάποιος να έχει δώσει τόσα πολλά και να έχει πάρει τόσα λίγα σε αντάλλαγμα από δικούς του ανθρώπους;».
Ο Ολίσε είπε επίσης ότι ήταν απογοητευμένος από τη Νιγηριανή κυβέρνηση καθώς δεν του έδωσαν ποτέ ένα σπίτι που του είχαν υποσχεθεί. Η κόρη του Γιαεμι Γιεκινί αρνείται ότι αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας.
Τα σενάρια δολοφονίας
Τη μυστηριώδη πλευρά του θανάτου του έφερε στο φως ο πρώην αρχηγός της Εθνικής ομάδας Σεγκούν Οντεγκμπάμι, ο οποίος έφτασε στο σημείο να υποστηρίζει ότι δολοφονήθηκε. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, ο Γιεκινί απήχθη προκειμένου να του επιβληθεί μια εξωφρενική θεραπεία. Υποστηρίζει ότι ήθελαν να θεωρηθεί παράφρων καθώς είχε ακόμα πολλά χρήματα. Τα έδινε για να βοηθήσει κάποιους αλλά όχι πλέον στην οικογένειά του.
Ο φίλος του Τζιμπρίλ Μοχάμεντ, ο οποίος ήταν και δικηγόρος του, είχε πει: «Ξόδεψε τη μισή του περιουσία για την οικογένειά του. Άνοιξε σούπερ μάρκετ στην αδερφή του, αγόρασε πολλά στον αδερφό του, ένα κτίριο στη μητέρα του και χρηματοδότησε στον άλλο αδερφό του όλο το ταξίδι για την Ακτή Ελεφαντοστού, επειδή ήταν καλός ποδοσφαιριστής.
Χρηματοδοτούσε παράλληλα αρκετές φιλανθρωπίες, χωρίς να αφήνει το όνομά του να γίνεται γνωστό. Αλλά ο Ρασίντ μού είπε ότι η αλλαγή στάσης προς την οικογένειά του έγινε, επειδή ενδιαφέρονταν μόνο για τον πλούτο του και τίποτα άλλο».
Το παράξενο σκεύασμα
Όταν πέθανε ο Γιεκινί υπήρξαν δημοσιεύματα για κάποιο παράξενο σκεύασμα που του δόθηκε. Στην πραγματικότητα έρευνα δεν έγινε ποτέ. Το σενάριο ότι τον απήγαγαν μέλη της οικογένειάς του δεν ερευνήθηκε. Ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο του έβαλαν χειροπέδες συγγενείς του, τον πήγαν σε δικό τους γιατρό γιατί έπασχε από διπολική διαταραχή και ύστερα από μια εβδομάδα πέθανε από καρδιά.
Ο Τζιμπρίλ Μοχάμεντ υποστηρίζει ότι ο Ρασίντ δεν είχε ιατρικό ιστορικό. Βρέθηκε νεκρός στις 4 Μαΐου 2012. Λίγες ημέρες μετά, η κόρη του Γιεμίσι αναφέρει ότι ξεκίνησε από τους συγγενείς η διεκδίκηση των χρημάτων του Ρασίντ…
Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 23 Οκτωβρίου
2021: Ο 32χρονος κορυφαίος σπρίντερ του Εκουαδόρ και χάλκινος παγκόσμιος πρωταθλητής στα 200μ του 2019 στη Ντόχα, Άλεξ Κινόνες, δολοφονείται από πυρά αγνώστων στην πόλη Γκουαγιαγκίλ. Ήταν ο πρώτος αθλητής από το Εκουαδόρ που είχε κατακτήσει παγκόσμιο μετάλλιο στον στίβο.
2020: Κάνει πρεμιέρα η σειρά “Queen’s Gambit” στο Netflix που παρουσιάζει τη ζωή ενός κοριτσιού, της Beth Harmon, που μεγαλώνει σε ορφανοτροφείο και κατακτά το πρωτάθλημα Αμερικής στο σκάκι αντιμετωπίζοντας και τον Ρώσο παγκόσμιο πρωταθλητή.
Πρόκειται για μεταφορά του μυθιστορήματος του Walter Tevis (1983) ενώ ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Garry Kasparov και ο καθηγητής σκακιού Bruce Pandolfini δρουν σαν σύμβουλοι στην ταινία έτσι ώστε οι θέσεις και οι κινήσεις των κομματιών να αντιστοιχούν σε σκάκι υψηλού επιπέδου.
Κριστιάνο Ρονάλντο ξανά…
2017: Για 2η συνεχόμενη χρονιά ο Πορτογάλος επιθετικός Κριστιάνο Ρονάλντο αναδεικνύεται κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου στο διαγωνισμό της FIFA, «The Best». Ο Ζινεντίν Ζιντάν είναι ο καλύτερος προπονητής, ενώ στις γυναίκες καλύτερη παίκτρια είναι η Ολλανδέζα Λίκε Μάρτινς της Μπαρτσελόνα και προπονήτρια η Σαρίνα Βίγκμαν της εθνικής Ολλανδίας. Υπήρξε ένα νέο βραβείο σε σχέση με την περυσινή πρώτη σεζόν, αυτό του καλύτερου τερματοφύλακα, που πήγε στον Τζιανλουίτζι Μπουφόν.
Το βραβείο για το καλύτερο γκολ του 2016-2017 απονεμήθηκε στον Ολιβιέ Ζιρού (με τακουνάκι κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας). Το βραβείο για τους καλύτερους φιλάθλους κέρδισαν οι οπαδοί της Σέλτικ, ενώ το βραβείο fair play απονεμήθηκε στον Φρανσίς Κονέ της Ζμπρογιόβκα Μπρνο, ο οποίος έσωσε τη ζωή του τερματοφύλακα της Μποχέμιανς σε αγώνα του τσεχικού πρωταθλήματος.
Τέλος η καλύτερη 11άδα της χρονιάς αποτελείται από τους: Τζιανλουίτζι Μπουφόν, Ντάνι Άλβες, Λεονάρντο Μπονούτσι, Σέρχιο Ράμος, Μαρσέλο, Λούκα Μόντριτς, Τόνι Κρόος, Αντρές Ινιέστα, Λιονέλ Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο, Νεϊμάρ.
2011: Η Manchester United χάνει με 1-6 από την Manchester City στο Old Trafford. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ήττα της United μετά το 0-5 του 1955 και η πρώτη φορά μετά την 23/1/1926 που η City σκοράρει έξι γκολ (1-6) στο Old Trafford. Αντίθετα, η United δεν έχει σκοράρει ποτέ έξι γκολ εναντίον της City σε αγώνα πρωταθλήματος ή κυπέλλου.
Νεκρός ο Marco Simoncelli
2011: Ο 24χρονος Ιταλός οδηγός μοτοσυκλέτας Marco Simoncelli σκοτώνεται μετά από σύγκρουση με τους φίλους του Colin Edwards και Valentino Rossi κατά τη διάρκεια του Μαλαισιανού Γκραν Πρι στην πίστα της Σεπάνγκ. Συμμετείχε για 10 χρόνια στο Road Racing World Championship, ήταν πρωταθλητής κόσμου στα 250κ.κ. το 2008, μέτρησε 14 νίκες στην καριέρα του, 2 στα 125κ.κ. και 12 στα 250κ.κ. Το 2010 “ανέβηκε” στα Moto GP με την ομάδα της Honda.
2001: Πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών ο Ken Aston, ο άνθρωπος που επινόησε το 1966 την κίτρινη και κόκκινη κάρτα στο ποδόσφαιρο, οι οποίες πρωτοχρησιμοποιήθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού το 1970. Πηγή της έμπνευσής του ήταν τα φανάρια στους δρόμους του Λονδίνου καθώς επέστρεφε σπίτι του από το επεισοδιακό ματς Αγγλίας – Αργεντινής για το Παγκόσμιο του 1966.
2000: Η Ελένη Σαμαριτάκη κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα των 400μ με χρόνο 1:20.68 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Πρώτη η Βρετανίδα Caroline Innes με 1:16.65 (παγκόσμιο ρεκόρ) και τρίτη η Lai Chun Yu από το Χονγκ-Κονγκ με 1:20.96.
1999: Ο Mike Tyson κερδίζει στον πρώτο γύρο τον Orlin Norris στον πρώτο του αγώνα μετά την αποφυλάκισή του στο Λας Βέγκας.
1988: Πεθαίνει ο Henry Armstrong, ο μοναδικός πυγμάχος που έχει κερδίσει παγκόσμιο τίτλο σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες.
1980: Ξεκινάει το πρώτο US Open Pinball Championship στο Hartford, Connecticat.
1964: Η Ιαπωνία κερδίζει την Ρωσία για το πρώτο Ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο στο βόλεϊ γυναικών.
1963: Η Αγγλική ομοσπονδία (Football Association) εορτάζοντας τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της διοργανώνει αγώνα στο Γουέμπλεϊ μεταξύ της Αγγλίας και Μικτής Κόσμου. Το αποτέλεσμα είναι 2-1 με σκόρερ τους Payne, Greeves και Law.
Η επανάσταση κατά των Σοβιετικών
1956: Ξεσπάει στην Ουγγαρία η επανάσταση κατά των Σοβιετικών. Την ημέρα εκείνη η Χόνβεντ βρίσκεται στην Ισπανία έχοντας χάσει από την Αθλέτικ Μπιλμπάο με 3-2 για το Κύπελλο Ευρώπης και ο Ferenc Puskas με τους Sandor Kocsis και Zoltan Czibor αυτομολούν στη Δύση.
Τρεις μέρες μετά, τα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν από λάθος, ότι ο Πούσκας σκοτώνεται κατά την διάρκεια μαχών στην Βουδαπέστη, ενώ βεβαίως η ουγγρική ομάδα βρίσκεται στην Ευρώπη και θα παίξει τη ρεβάνς του αγώνα (3-3) στις Βρυξέλλες, αντί στην Ουγγαρία.
Οι παίκτες, αφού φέρουν τις οικογένειες τους θα ξεκινήσουν ένα τουρ στην Ευρώπη για να συγκεντρώσουν χρήματα, και ο «καλπάζων συνταγματάρχης», μετά από διετή περιπλάνηση σε Αυστρία και Ιταλία, θα καταλήξει στη Ρεάλ Μαδρίτης.
1930: Ο J.K. Scott κερδίζει το πρώτο πρωτάθλημα μίνι γκολφ που γίνεται στη Chattanoga των ΗΠΑ.
1915: Ο William Gilbert “WG” Grace, ίσως ο μεγαλύτερος παίκτης κρίκετ όλων των εποχών, πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών. Στην καριέρα του πέτυχε 200 ρόνια (runs) σε 10 αγώνες και 100 ρόνια σε 124 αγώνες και το υψηλότερό του σκορ ήταν 344 ρόνια, που αποτελεί την πρώτη τριπλή εκατοστάρα (century) που έχει ποτέ επιτευχθεί σε αγώνες υψηλού επιπέδου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Υπεράνω Όλων: Δεν τρώει όλος ο κόσμος το «σανό» που σερβίρουν!
- Solidarity UEFA: Το ποσό που θα πάρουν οι ελληνικές ομάδες
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα