Παναθηναϊκός-Άρης: Οπαδική εκδρομή με βαπόρια και τρένα το 1930!

Αναδρομή στην ιστορία για την εκδρομή με ατμόπλοια και τρένα των οπαδών του Άρη στο πρώτο ντέρμπι Παναθηναϊκού-Άρη στην Αθήνα, που έγινε στις 22 Ιουνίου 1930 και έληξε ισόπαλο 2-2. «Το πλοίον σημαιοστολισμένον έπλεεν είς το κίτρινον!»

Το πρώτο ντέρμπι Παναθηναϊκού-Άρη στην Αθήνα έγινε στις 22 Ιουνίου 1930 και έληξε ισόπαλο 2-2, αλλά το παιχνίδι είχε τρομερό εξωαγωνιστικό ενδιαφέρον, καθώς καταγράφεται μια οπαδική εκδρομή μιας άλλης εποχής.

Με τη βοήθεια του ARIS Retro 1914 και του Πάνου Κατσούφρου καταγράφουμε το κλίμα που επικρατούσε πριν από 92 ολόκληρα χρόνια, όπως αποτυπώθηκε στην εφημερίδα «Μακεδονικά Νέα».

Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΜΑΣ ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ
Παρασκευή 20 Ιουνίου 1930
Οι φίλαθλοι μας είναι εκείνοι οι οποίοι καθιέρωσαν τας εκδρομάς μεταξύ των δύο πόλεων.
Ακολούθως οι Αθηναίοι και Πειραιείς φίλαθλοι, μας εμιμήθησαν και έχομεν αρκετήν ιδέαν των νωπών συναγερμών των.

Η πόλις μας κατ’εξοχήν φίλαθλος, φέρουσα βαρέως τους τελευταίους τοιούτους που μας ανεστάτωσαν τελείως, με την ευκαιρίαν της μεθαυριανής συναντήσεως της πρωταθλήτριας μας, απεφάσισε τώρα αν όχι να τους υπερτηρήση αλλά να τους δείξη ότι και αυτή διαθέτει την δύναμιν αυτήν που αναζωπυρώνη τόσον την άμιλλαν είς τον κόσμον των σπορ.

Ούτω πρωτοβουλία ακραιφνών φιλάθλων εναυλώθη το πολυτελές και ταχύπλουν ατμόπλοιον “Λέων” το οποίον αναχωρούν το εσπέρας της αύριον θα ευρίσκεται είς Αθήνας την 8ην πρωινήν της Κυριακής και αναχωρεί και πάλιν εκείθεν την 10ην εσπερινήν της ιδίας ημέρας διά να επιστρέψη ενταύθα το εσπέρας της Δευτέρας.

Οι φίλαθλοι μας θα ευρώσι περισσοτέρας λεπτομερείας είς την κατωτέρω ανακοίνωσιν της διοργανωτικής επιτροπής κατά την οποίαν ως άλλως και ημείς εξηκριβώσαμεν η κίνησης δια την συμμετοχήν των εκδρομέων παραουσιάζεται πρωτοφανής.

Σάββατο 21 Ιουνίου 1930
Η μεγάλη εκδρομή των φιλάθλων μας διά την παρακολούθησιν του αγώνος Παναθηναϊκού-Άρεως με το ατμόπλοιον “Λέων” έχει σημειώση καταπληκτικήν επιτυχίαν. Μέχρι της χθές το εσπέρας φίλον κλείση όλοι τις θέσεις.

Διά του ατμόπλοιου “Πήλιον” επίσης χθές το απόγευμα ανεχώρησαν έτεροι 400 φίλαθλοι μας. Και οι αναχωρούντες σιδηροδρομικώς διά της εκτάκτως αμαξοστοιχίας δεν είναι ολίγοι.

Υπολογίζεται δηλαδή ότι ο φίλαθλος κόσμος μας θα αντιπροσωπευθή με 1500 περίπου άτομα.

Κυριακή 22 Ιουνίου 1930
Διά του επί τούτοις ναυλωθέντος μας πολυτελούς ατμόπλοιου “Λέων” ανεχώρησε χθές και η νέα αποστολή των φιλάθλων μας οίτινες υπερβαίνουν τους 800.

Το πλοίον σημαιοστολισμένον έπλεεν είς το κίτρινον.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News