Ολυμπιακή Αεροπορία: Ένα φλερτ κι ένα όνειρο έσωσαν Σφαιρόπουλο και Αυγητίδη
Πώς Σάββας Σφαιρόπουλος -πατέρας του Γιάννη Σφαιρόπουλου- και Παράσχος Αυγητίδης, ποδοσφαιριστές και οι δύο σε Καλαμαριά, Ολυμπιακό, σώθηκαν στο πρώτο δυστύχημα της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
Το 1959 ο Σάββας Σφαιρόπουλος και ο Παράσχος Αυγητίδης ήταν ποδοσφαιριστές του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Ο πρώτος -πατέρας του προπονητή Γιάννη Σφαιρόπουλου- ήταν φοιτητής της οδοντιατρικής στην Αθήνα και φαντάρος.
Επίσης, φαντάρος ήταν και ο Αυγητίδης. Υπηρετούσαν και οι δύο στην Αθήνα και έμεναν μαζί. Ταξίδευαν αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη πριν από τους αγώνες και επέστρεφαν με τον ίδιο τρόπο μετά από αυτούς. Και οι δύο έπαιξαν αργότερα στον Ολυμπιακό, ο δεύτερος έγινε γνωστός και για τη σχέση του με την τραγουδίστρια Καίτη Μπελίντα.
Η συγκεκριμένη το 1962 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Οι αλυσίδες» των Κώστα Γιαννίδη και Στέλιου Χριστοφορίδη.
Στις 29 Οκτωβρίου 1959, Σφαιρόπουλος και Αυγητίδης ήταν έτοιμοι να ταξιδέψουν για τη συμπρωτεύουσα με το αεροπλάνο που εκτελούσε το απογευματινό δρομολόγιο της νεοσύστατης Ολυμπιακής Αεροπορίας από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη. Επρόκειτο για ένα ελικοφόρο DC-3 τύπου Ντακότα, με πιλότο τον απόστρατο σμήναρχο της Πολεμικής Αεροπορίας Αναστάσιο Καλοβυρνά. Έφυγε από το αεροδρόμιο του Ελληνικού με δεκάλεπτη καθυστέρηση στις 17:10.
Εκτελούσε την πτήση 214 προς Θεσσαλονίκη, με τριμελές πλήρωμα και 15 επιβάτες, από τους οποίους δύο ήταν Αυστριακοί.
Γιατί δεν ταξίδεψαν
Δύο εισιτήρια υπήρχαν στα ονόματα Σάββας Σφαιρόπουλος και Παράσχος Αυγητίδης. Θα ταξίδευαν στη Θεσσαλονίκη για τον αγωνα με τον Εθνικό για την 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος την 1η Νοεμβρίου 1959.
Ο Παράσχος Αυγητίδης είχε αποφασίσει ότι δεν θα φύγει γιατί είχε δει ένα όνειρο που τον φόβισε. Ο Σφαιρόπουλος επρόκειτο να ταξιδέψει κανονικά όμως την τελευταία στιγμή ένα φλερτ τον κράτησε στην Αθήνα.
Το αεροπλάνο συνετρίβη περίπου 15 λεπτά μετά την απογείωσή του λίγο έξω από την Μαλακάσα. Οι 15 επιβάτες και τα τρία μέλη του πληρώματος ήταν νεκροί. Ο Σάββας Σφαιρόπουλος και ο Παράσχος Αυγητίδης ζωντανοί, αν και για κάποιες ώρες όλοι θεωρούσαν ότι ήταν μεταξύ των θυμάτων. Ο πρώτος δεν ξαναείδε αυτή τη γυναίκα.
Αυτό ήταν το πρώτο δυστύχημα της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή θεώρησε ότι το αεροπλάνο έπεσε λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών. Η Ένωση Ιπταμένων Πολιτικής Αεροπορίας θεώρησε «υπεύθυνη την ιδιοκτησία της Ολυμπιακής Αεροπορίας», δηλαδή τον Αριστοτέλη Ωνάση, για «ελλιπή συντήρηση των αεροσκαφών» και «υπεραπασχόληση του προσωπικού».
Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 29 Οκτωβρίου
2015: Ο Σε Τζον (Ιωάννης) Φερνάντες, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην σφαιροβολία κατηγορίας F53 με επίδοση 8 μέτρα και 35 εκατοστά στο 7ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΑμεΑ που φιλοξενείται στην Ντόχα του Κατάρ σημειώνοντας νέο ρεκόρ Ευρώπης, καταρρίποντας το δικό του από το 2008 στο Πεκίνο.
2008: Αυτοκτονεί ο 26χρονος ποδοσφαιριστής του Διαγόρα Ρόδου, Γιάννης Κοσκινιάτης λίγες ώρες πριν την έναρξη του αγώνα Κυπέλλου της ομάδας του με τον Ολυμπιακό. Η τραγική είδηση θα γίνει γνωστή κατά τη διάρκεια του αγώνα, με τους οπαδούς να κρεμούν ανάποδα τα πανό και να φωνάζουν ρυθμικά “Μπόσκι Μπόσκι”, το ποδοσφαιρικό παρατσούκλι του παίκτη.
2000: Ο Παράσχος Στογιαννίδης κατακτά το αργυρό μετάλλιο, με παγκόσμιο ρεκόρ 1.93 στο ύψος της κατηγορίας F20 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Πρώτος ο Wissam Ben-Bahri από την Τυνησία με 1.93 και τρίτος ο Νοτιοαφρικανός Hein Seyerling με 1.77.
Το σκάνδαλο Κοσκωτά
1988: Το σκάνδαλο Κοσκωτά ξεκινάει όταν ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου καταγγέλει τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Γιώργο Κοσκωτά για παράνομες συναλλαγές με την τράπεζα Μέριλ Λιντς. Τρεις μέρες μετά (1/11), ο επίτροπος της Τράπεζας Κρήτης ασκεί ποινική δίωξη.
Ο Κοσκωτάς θα επιχειρήσει να διαφύγει στις ΗΠΑ αλλά στις 23/11/88 θα συλληφθεί από το FBI στο αεροδρόμιο του Μπέντφορντ στην Μασσαχουσέτη όπου θα φτάσει με ιδιωτικό αεροπλάνο του Αργύρη Σαλιαρέλη, ο οποίος κρατείται στην Αθήνα για υπόθαλψη εγκληματία. Η δίκη θα γίνει στην Αθήνα δύο χρόνια μετά (11/3/91) και τον Ιούνιο του 1991 ο Κοσκωτάς θα επιστρέψει στην Ελλάδα και θα φυλακιστεί στον Κορυδαλλό.
1978: Η Ελλάδα νικά την ισχυρή Ουγγαρία στη Θεσσαλονίκη με 4-1 για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης με γκολ των Γαλάκου (2), Αρδίζογλου και Μαύρου.
Το πρώτο άλμπουμ των Beach Boys
1962: Κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ των Beach Boys “Surfin’ Safari”. Στο εξώφυλλο φαίνεται το συγκρότημα να κρατάει μία σανίδα σερφ, ένα θέμα το οποίο θα επαναληφθεί στα επόμενα δύο άλμπουμ “Surfin’ USA” και “Surfer Girl”, σε μία περίοδο που 30.000 Καλιφορνέζοι κάνουν σερφ στις παραλίες. Ο Dennis Wilson, ιδρυτής του συγκροτήματος, έχει ήδη ηχογραφήσει στις 3/10/1961 την σονάτα “Surfin”, η οποία στηρίχθηκε στην κίνηση, την ελευθερία και τον ήχο του σέρφ και αποτέλεσε την βάση για τον γνωστό ήχο των Beach Boys.
Οι όροι “surf music”, “surf culture”, “surf rock” περιγράφουν μία τάση, που εκφράζεται και από τον ήχο και τον ρυθμό του παραδοσιακού ρεμπέτικου Μισιρλού, που πρωτοτραγουδήθηκε από τον Μιχάλη Πατρίνο το 1927 και μετά από τον Νίκο Ρουμπάνη το 1941, και θα συμπεριληφθεί στο δεύτερο άλμπουμ των Beach Boys “Surfin’ USA” (1963), ενώ θα ακουστεί και σαν soundtrack στην ταινία Pulp Fiction του Κουέντιν Ταραντίνο καθώς και στα γήπεδα και την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.
1960: Ο Cassius Clay κερδίζει τον πρώτο του αγώνα ως επαγγελματίας μποξέρ νικώντας τον Tunney Hunsaker στα σημεία μετά από 6 γύρους στην Louisville του Κεντάκι.
1956: Περίπου τρεις μήνες μετά την απόφαση της Αιγύπτου να ουδετεροποιήσει την Διώρυγα του Σουέζ (26/7/1956), ξεκινά πόλεμος από την Βρετανία, την Γαλλία και το Ισραήλ εναντίον της Αιγύπτου, ο οποίος θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Νοεμβρίου. Αποτέλεσμα αυτού είναι η Αίγυπτος να μην συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν δύο εβδομάδες μετά στην Μελβούρνη, ενώ ο Λίβανος και το Ιράκ θα απέχουν συμπαραστεκόμενοι.
1910: Πρώτοι διεθνείς αγώνες αεροπλάνων στις ΗΠΑ (στο Έλμοντ της Νέας Υόρκης).