Σαν σήμερα - Αλέκος Αλεξανδράκης: Αθλητής της Εθνικής, η αγαπημένη του ομάδα, η ταινία που τον κατέστρεψε

Eurokinissi

Το απόγευμα που ο Αλέκος Αλεξανδράκης βρέθηκε στο γήπεδο μαζί με την Αλίκη Γεωργούλη, το άθλημα στο οποίο διέπρεψε και η ταινία του για την οποία «πετροβολούσαν τον κινηματογράφο».

Το 1961, η ελληνική δραματική ταινία «Συνοικία το όνειρο» είχε βγει στις αίθουσες. Ήταν μια ταινία σε σκηνοθεσία Αλέκου Αλεξανδράκη. Το σενάριο είχε γραφτεί από τον Τάσο Λειβαδίτη και τον Κώστα Κοτζιά. Πρωταγωνιστούσαν οι Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Μάνος Κατράκης και η Αλίκη Γεωργούλη. Θεωρήθηκε μία από τις πρώτες ελληνικές νεορεαλιστικές ταινίες. Θεωρείται και η ταινία που κατέστρεψε οικονομικά τον Αλεξανδράκη.

Η ταινία αντιμετώπισε πολλά προβλήματα με την εξουσία της εποχής τόσο κατά τα γυρίσματα όσο και όταν άρχισε να προβάλλεται. Αρχικά απαγορεύθηκε η προβολή της από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Κωνσταντίνου Δόβα.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση Καραμανλή που προσπαθούσε να ανορθώσει την ελληνική οικονομία και να κάνει ελκυστική τη χώρα στους ξένους τουρίστες και επενδυτές θεωρούσε ότι η ταινία εμπόδιζε το έργο της, καθώς οι σκηνές φτώχειας και εξαθλίωσης που περιείχε κινδύνευαν να τους αποθαρρύνουν.

Ύστερα όμως από διαμαρτυρίες του τύπου επιτράπηκε η προβολή μιας λογοκριμένης εκδοχής της και μόνο στα αστικά κέντρα. Λόγω των υψηλών χρεών του, ο Αλεξανδράκης πούλησε τα δικαιώματα της ταινίας στους αδελφούς Κουρουνιώτη.

«Την πλήρωσα πάρα πολύ οικονομικά αυτή την ταινία»

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Άρη Σκιαδόπουλο το 1996, ο Αλεξανδράκης δήλωσε:
«Την πλήρωσα πάρα πολύ οικονομικά αυτή την ταινία… Ό,τι είχα μαζέψει από τις ταινίες που έκανα τα ‘βαλα για να κάνω αυτή την ταινία, γιατί ήθελα να πω αυτά τα πράγματα… Τελικά έγινε αυτή η ταινία, και ύστερα από καιρό που δεν την επιτρέπανε να παιχτεί την επιτρέψανε πετσοκομμένη».

Σε άλλη συνέντευξή του, στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη (Στο τέλος μιλάει το πανί, εκδ. Άμμος, Αθήνα, 1997) και πάλι ο Αλέκος Αλεξανδράκης είχε πει: «Δεν είχαμε προβλήματα με την αστυνομία αλλά με τους τραμπούκους. Σιγά-σιγά άρχισε να γίνεται γνωστό ότι γυρίζαμε την ταινία εκεί και η τότε βαμμένη δεξιά έστελνε τους τραμπούκους.

Τα αρνητικά τα είχε εξαφανίσει η λογοκρισία. Όταν άρχισε να παίζεται, από πολλά μέρη της επαρχίας την έστελναν πίσω, είτε γιατί ο χωροφύλακας ήταν έξω από την αίθουσα και κατέγραφε ποιοι έμπαιναν, είτε γιατί οι αντιφρονούντες πετροβολούσαν τον κινηματογράφο».

Την εποχή που η ταινία είχε πρωτοκυκλοφορήσει ο Αλέκος Αλεξανδράκης βρέθηκε μαζί με την πρώην σύζυγό του και συμπρωταγωνίστριά του στην ταινία, Αλίκη Γεωργούλη στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης προκειμένου να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση Πανιώνιος – Παναθηναϊκός. Όταν κάποιος σταρ βρισκόταν στις εξέδρες, οι φίλαθλοι ενημερώνονταν γι’ αυτό από τα μεγάφωνα του γηπέδου. Έτσι έγινε κι εκείνο το απόγευμα.

«Θαυμάζω τους Δομάζο-Παπαεμμανουήλ»

Έτσι έμαθε και ο δημοσιογράφος Γιώργος Δόγας (Αθλητική Ηχώ και «Παναθηναϊκά Νέα») για την παρουσία του στο γήπεδο. Έσπευσε, τον βρήκε και συμφώνησε να του παραχωρήσει συνέντευξη. Τον υποδέχθηκε στο σπίτι του και όταν τον ρώτησε ποια ομάδα υποστηρίζει, απάντησε: «Κοιτάξτε εκεί και θα καταλάβετε» και έδειξε μια αφίσα του Παναθηναϊκού. Συνέχισε: «Από πιτσιρικάς συμπαθώ αυτή την ομάδα. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που με έδεσε μαζί της. Θες ότι πρωταγωνιστεί συνέχεια ο Παναθηναϊκός από τότε που θυμάμαι, θες από το πράσινο χρώμα της ελπίδας…

Η αλήθεια είναι πως αγαπώ αυτή την ομάδα και πάντα νιώθω την επιθυμία να παρακολουθώ τα παιχνίδια της. Θαυμάζω τους Δομάζο-Παπαεμμανουήλ αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά του Παναθηναϊκού…».

Γεννημένος στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου 1928 ήταν λάτρης του αθλητισμού και μάλιστα ήταν μέλος ομάδων ξιφασκίας και στίβου. Ως αθλητής της ξιφασκίας είχε φτάσει στην Εθνική ομάδας σε ηλικία μόλις 15 ετών. Μαζί με τον φίλο του Μάριο Λοβέρδο -μετέπειτα γλύπτη- γράφτηκαν στον Πανελλήνιο. Ο Αλεξανδράκης στην ξιφασκία, ο Λοβέρδος στην πυγμαχία.

Κάποια στιγμή γράφτηκε και ο Αλεξανδράκης στην πυγμαχία, αλλά γρήγορα τα παράτησε. Τους άρεσαν επίσης το τένις και ο στίβος. Τελικά τα παράτησε όλα και τον κέρδισε η υποκριτική.

Ο ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου, πέθανε στις 8 Νοεμβρίου του 2005 έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 8 Νοεμβρίου

2016: Ο Στέφεν Κάρι ευστοχεί σε 13/17 τρίποντα στη νίκη των Golden State Warriors επί των New Orleans Pelicans με 116-106, επίδοση ρεκόρ στην ιστορία του ΝΒΑ. Το προηγούμενο ρεκόρ, με 12 εύστοχα τρίποντα, το μοιράζοταν ο ίδιος με τους Κόμπε Μπράιαντ και Ντόνιελ Μάρσελ. Πριν λίγες ημέρες είχε γράψει ένα αρνητικό προσωπικό ρεκόρ μένοντας για πρώτη φορά δίχως να έχει ευστοχήσει έστω σε ένα τρίποντο (0/10) κόντρα στους Lakers.

2015: Ο Ολυμπιακός κερδίζει το Λαύριο με 108-39 για την 5η αγωνιστική της Basketball League ΣΚΡΑΤΣ. Η διαφορά των 69 πόντων (108-39) είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Α1 σε νίκη του Ολυμπιακού με την προηγούμενη να καταγράφεται τη σεζόν 1994-95 (14 Ιανουαρίου) σε νίκη επί του Παγκρατίου με 123-58. Για την ιστορία η μεγαλύτερη διαφορά στην Α1, είναι το +91 του Άρη επί της Νήαρ Ηστ (153-62) το 1986.

Ο Βασίλης Σπανούλης ξεπερνά τους 4.500 πόντους από καταβολής ΕΣΑΚΕ (1992 κι έπειτα) κυνηγώντας τον Παναγιώτη Λιαδέλη. Οι 108 πόντοι αποτελούν τη μεγαλύτερη φετινή παραγωγικότητα αφού ξεπέρασαν τους 107 που είχε ο Παναθηναϊκός στην αναμέτρηση με τον Κολοσσό. Στην άμυνα επίσης αποτελούν ρεκόρ οι 39 πόντοι αφού ο Αρκαδικός είχε σκοράρει 44 πόντους στο ΣΕΦ.

2015: Διεξάγεται ο 33ος Μαραθώνιος Αθήνας, που διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ, στην μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, σε συνεργασία με το Δήμο Αθήνας και Μαραθώνα, την υποστήριξη της Περιφέρειας και μεγάλο χορηγό την ΟΠΑΠ ΑΕ.

Συνολικά 43.000 δρομείς συμμετέχουν στο σύνολο των αποστάσεων, με τους 16.000 από αυτούς στον Μαραθώνιο δρόμο, αριθμός ρεκόρ για την ιστορία της διοργάνωσης. Νικητής στους άνδρες ο Χριστόφορος Μερούσης με 2:21:22 και στις γυναίκες η Hayakori Minori (JPN) με 2:52:06.

2013: Η Ένωση Διεθνών Μαραθωνίων (AIMS), που από το 2012 έχει εγκατασταθεί στην Αθήνα, στο ΟΑΚΑ, σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ διοργανώνουν το πρώτο Γκαλά βράβευσης του “Καλύτερου Μαραθωνοδρόμου” του Κόσμου για το 2013 στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών με την χορηγία του ΟΠΑΠ. Ο Wilson Kipsang και η Edna Kiplagat βραβεύονται ως οι καλύτεροι μετά από ψηφοφορία των μελών της AIMS.

Ο George Weah χάνει στις Λιβεριανές προεδρικές εκλογές

2005: Ο 39χρονος πρώην επιθετικός των Μονακό, Παρι Σαν Ζερμέν, Μίλαν, Τσέλσι, κλπ, και “Αφρικανός Παίκτης του Αιώνα” George Weah χάνει στις Λιβεριανές προεδρικές εκλογές από την Ellen Johnson Sirleaf. Οι εκλογές που συμματοδοτούν το τέλος της πολιτικής μετάβασης μετά το δεύτερο εμφύλιο πόλεμο διεξήχθησαν τον προηγούμενο μήνα (11/10) αλλά στις επαναληπτικές το κόμμα Unity (59,4%) κερδίζει το CDC του Weah (40,6%).

2001: Πεθαίνει σε ηλικία 54 ετών ο Τάκης Χαραλαμπίδης, δημοσιογράφος της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ” και ο τελευταίος “παλαιός” της εφημερίδας “ΟΜΑΔΑ”.

1999: Η ομάδα της Ελβετίας γίνεται η πρώτη ομάδα από χώρα χωρίς θάλασσα που κερδίζει κούρσα στην 148χρονη ιστορία του ιστιοπλοϊκού αγώνα του America Cup που διεξάγεται στη Νέα Ζηλανδία.

1999: Ο μακροβιότερος ολυμπιονίκης του κόσμου ο Σλοβένος Leon Stukelji αφήνει την τελευταία του πνοή από ανακοπή καρδιάς λίγες μέρες πριν συμπληρώσει το 101ο έτος της ζωής του (γεν. 12/11/1898). Τα πρώτα του χρυσά μετάλλια τα κατέκτησε στο Παρίσι το 1924 στο σύνθετο ατομικό και στο δίζυγο.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1928 στο Άμστερνταμ, κατέκτησε το τρίτο του χρυσό στους κρίκους και το χάλκινο στο σύνθετο ατομικό και ομαδικό με την ομάδα της Γιουγκοσλαβίας. Η τελευταία του εμφάνιση έγινε το 1936 στο Βερολίνο όταν σε ηλικία 37 ετών κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους. Τον Μάρτιο του 1999 ήλθε στην Ελλάδα εκπληρώνοντας το όνειρό του να επισκεφθεί την χώρα που γέννησε τους ολυμπιακούς αγώνες.

1990: Ο Χρήστος Λάμπρου και ο Βαγγέλης Μπράτσης, μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Αθηνών, κατορθώνουν να προσεγγίσουν την κορυφή Ντουαλαγκίρι των Ιμαλαϊων. Δεν ολοκληρώνουν όμως γιατί ο πρώτος παρουσιάζει συμπτώματα πνευμονικού οιδήματος και ο δεύτερος κρυοπαγήματα.

Ντεμπούτο του Kristo Bonev στον πάγκο του Παναθηναϊκού

1989: Ο Kristo Bonev κάνει το ντεμπούτο του στον πάγκο του Παναθηναϊκού στον αγώνα ΟΦΗ-ΠΑΟ (0-2). Την δεκαετία του ’70 ήταν ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές με 47 γκολ σε 98 συμμετοχές. Πήρε μέρος σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα (Γερμανία, Μεξικό). Το 1974 στη Γερμανία ανακηρύχθηκε τρίτος καλύτερος ποδοσφαιριστής μετά τους Bechenbauer και Cruyff. Στην καριέρα του διετέλεσε προπονητής της Eθνικής Βουλγαρίας και πολλών ελληνικών ομάδων.

1988: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού “Τρίποντο” με διευθυντή τον Φίλιππο Συρίγο. Ο Συρίγος θα αποχωρήσει μετά από 11 χρόνια, στις 30 Νοεμβρίου 1999, έχοντας συμπληρώσει 577 τεύχη.

1967: Ο Ανατολικογερμανός Roland Matthes καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ των 100μ στο ύπτιο με 58.4 στη Λειψία ενώ την προηγούμενη έχει κάνει παγκόσμιο στα 200μ στο ύπτιο με 2:07.9. Σχεδόν για μια δεκαετία μονοπωλεί τους πίνακες καταρρίπτοντας συνέχεια τα ρεκόρ στα δυο αγωνίσματα.

Το 1972 στο Μόναχο, όταν ο Spitz κυριαρχεί στην πεταλούδα και στο ελεύθερο, ο Matthes κάνει 56.30 και 2:02.82 αντίστοιχα. Η τελευταία κατάρριψη γίνεται στις 7/9/73 με 2:01.87 στα 200μ στο Βελιγράδι. Τα ρεκόρ στα δυο αγωνίσματα θα αντέξουν έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976, όταν θα εμφανιστεί ο John Naber που στις 19 και 24/7 θα κάνει 55.49 και 1:59.19.

1931: Η ΑΕΚ κατακτά το πρώτο Κύπελλο Ελλάδος στο ποδόσφαιρο όταν νικά τον Άρη με 5-3 στον τελικό στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

1926: Ο ΠΟΕΛ, αργότερα ΑΠΟΕΛ, ιδρύεται στην Λευκωσία, ότα 40 άνθρωποι με ένα κοινό όραμα, συναντιούνται και βάζουν τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου που θα αντιπροσωπεύει όλους τους Έλληνες της πρωτεύουσας.

Η συνάντηση γίνεται σε ένα παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο που ανήκει στον Χαράλαμπο Χατζηιωάννου στην οδό Λήδρα στο κέντρο της πόλης και πρώτος πρόεδρος ανακηρύσσεται ο Γιώργος Πούλιας. Ο σύλλογος σταδιακά θα γίνει ένα από τους δυνατότερους στην Κύπρο και ο πρώτος που θα κατακτήσει 20 πρωταθλήματα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News