Σαν σήμερα - Στράτος Παγιουμτζής: Ο «τεμπέλης» έκανε Ολυμπιακό τον Βαμβακάρη

Youtube

Γιατί αποκαλούσαν «τεμπέλη» τον Στράτο Παγιουμτζή, το τραγούδι που είπε για τον Ολυμπιακό, το πασίγνωστο ρεμπέτικο που ερμήνευσε γιατί ο αρχικός ερμηνευτής ήταν… μαστουρωμένος.

«Ήταν ο Μπάτης βρε κι ο Αρτέμης/ μωρέ και ο Στράτος βρε ο Τεμπέλης…». Σ’ ένα πολύ μικρό απόσπασμα από το τραγούδι «Ζούλα σε μια βάρκα μπήκα»,  συναντάμε κατά τα 3/4 την ιστορική ρεμπέτικη κομπανία θεμέλιο για το Πειραιώτικο Ρεμπέτικο.

Είναι η “Τετράς η Ξακουστή του Πειραιά”, αποτελούμενη από τους Μάρκο Βαμβακάρη (1905 – 1972), Γιώργο Μπάτη (1885 – 1967), Στράτο Παγιουμτζή (1904 – 1971) και Ανέστη Δελιά (1912 – 1944).

Από τον στίχο απουσιάζει μόνο ο Μάρκος Βαμβακάρης. Ο Αρτέμης είναι ο Ανέστης Δελιάς – «Αρτέμης» ήταν το παρατσούκλι του-, ενώ «τεμπέλης» ήταν το παρατσούκλι του Στράτου Παγιουμτζή. Ο λόγος για τον θρυλικό ρεμπέτη που λάτρευε το τραγούδι, το ψάρεμα και τον Ολυμπιακό. Αυτόν, για τον οποίο ο Βασίλης Τσιτσάνης είχε πει: «Ο Στράτος είναι η μεγαλύτερη φωνή που πέρασε ποτέ από το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι. Ο πιο συγκλονιστικός ερμηνευτής, ο ανεπανάληπτος…».

Από τη δική του, ανεπανάληπτη φωνή έγινε γνωστό και το «Ζούλα σε μια βάρκα μπήκα», αν και το είπε κατά λάθος. Η μουσική και οι στίχοι ήταν του Γιώργου Μπάτη και αυτός επρόκειτο να το τραγουδήσει. Όμως την ημέρα της ηχογράφησης, βγήκε για λίγο από το στούντιο για μια… τζούρα και επέστρεψε μαστουρωμένος.

Έτσι, ανέλαβε ο Στράτος Παγιουμτζής. Αυτός για τον οποίο ο Στελλάκης Περπινιάδης -άλλος μεγάλος του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού- έλεγε ότι είχε «στο λαιμό του φωλιά από αηδόνια».

Τον έβγαλαν τεμπέλη, γιατί δεν έκανε καμία δουλειά

Για το παρατσούκλι «τεμπέλης», η εγγονή του Άννα Παγιουμτζή, μιλώντας στον δημοσιογράφο, Αλέξη Βάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» 105,5 fm» είχε εξηγήσει ότι του άρεσε να ψαρεύει και να τραγουδά. «Γι’ αυτό τον έβγαλαν τεμπέλη, γιατί δεν έκανε καμία δουλειά. Τραγουδούσε και ψάρευε».

Γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας το 1904. Ήρθε στην Ελλάδα πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Καρδιακοί φίλοι, ο Στέλιος Βαμβακάρης κι ο Στράτος Παγιουμτζής τρελάθηκαν όταν τον Ιούλιο του 1961, ο Ολυμπιακός νίκησε τη Σάντος του Πελέ. «Ολυμπιακέ μεγάλε, Ολυμπιακέ τρανέ που εσάρωσες τη Σάντος, την ομάδα του Πελέ», τραγούδησε ο Παγιουμτζής σε στίχους και μουσική που έγραψε ο φίλος του Γαβριήλ Μαρίνος ή Μαρινάκης. Πρόκειται για 45άρι που κυκλοφόρησε από την Philips, με κωδικό 7750/332 050.

Όσον αφορά τον Μάρκο Βαμβακάρη οι γιοι του Δομένικος και Στέλιος Βαμβακάρης είχαν πει: «Ο Μάρκος δεν ήταν σταθερός σχεδόν ποτέ στα πολιτικά του πιστεύω, εξάλλου δεν τα πολύ καταλάβαινε, άλλαζε πολλές φορές τα όσα υποστήριζε. Το μόνο που υποστήριζε αταλάντευτα ήταν ο Ολυμπιακός, κι αυτόν μάλιστα όχι από ιδιαίτερη ενασχόληση με το ποδόσφαιρο, αλλά επειδή ήταν φανατικός Ολυμπιακός ο φίλος του Στράτος Παγιουμτζής».

Το ταξίδι, ο Ζαμπέτας κι ο Μάρκος

Ο Στράτος Παγιουμτζής ήθελε πάντα να ταξιδέψει στην Αμερική. Όμως δεν μπορούσε να βγάλει διαβατήριο διότι κάποτε είχε συλληφθεί για χρήση χασίς και είχε λερωμένο ποινικό μητρώο. Ο Γιώργος Ζαμπέτας, φίλος και γείτονάς του στο Αιγάλεω βρήκε την άκρη και το διαβατήριο εκδόθηκε. Ο «τεμπέλης» έλεγε ότι θα μάζευε τα χρήματα για να αγοράσει ένα τεσσάρια διαμέρισμα στην εγγονή του Άννα.

Δεν τα κατάφερε. Στο κέντρο «Σπηλιά», όπου αποθεωνόταν απ’ τους ομογενείς υπέστη διπλό εγκεφαλικό. «Έσβησε» στις 16 Νοεμβρίου 1971 σε ηλικία 67 ετών. Για να επιστρέψει στην πατρίδα και να τον κηδέψουν έγινε έρανος. Τα έξοδα της κηδείας κάλυψε ο Γιώργος Ζαμπέτας. «Αδελφέ μου, περίμενέ με κι έρχομαι», έλεγε ο Μάρκος Βαμβακάρης στην κηδεία. Ο «πατριάρχης» του ρεμπέτικου πέθανε κι αυτός στις 8 Φεβρουαρίου 1972, λιγότερο από τρεις μήνες μετά τον φίλο του.

Σαν Σήμερα: Τι συνέβη στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 16 Νοεμβρίου

2019: Ο «ασημένιος» Παραολυμπιονίκης του Ρίο Πάνος Τριανταφύλλου, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην σπάθη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ξιφασκίας με αμαξίδιο που διεξάγεται στο Άμστερνταμ.

Ο Τριανταφύλλου, σε όμιλο και αγώνες κατάταξης πέτυχε συνολικά εννέα νίκες σε 10 αγώνες, με την σπουδαιότερη εξ αυτών να την πετυχαίνει στα ημιτελικά όπου επικράτησε 15-9 του Πολωνού «χάλκινου» Παραολυμπιονίκη στο Ρίο, στο ίδιο όπλο, Αντριάν Κάστρο. Είχε μείνει παράλυτος μετά από αυτοκινητιστικό στην Αθήνα το 2004.

2018: Το χρυσό μετάλλιο στον παγκόσμιο αγώνα oceanman world championship (κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας) που πραγματοποιείται στο εμιράτο του Ντουμπάι κατακτά ο τυφλός κολυμβητής Χρήστος Κορομηλάς του Συλλόγου ΙΩΝΑΣ ΑμεΑ συνοδευόμενος από τον προπονητή του Γιώργο Γκούντα. Ο55χρονος αθλητής έχασε την όρασή του πριν από δέκα χρόνια.

2012: Σκοτώνεται σε ηλικία 52 ετών ο Γάλλος πρωτοπόρος και θρύλος στις αναρριχήσεις με γυμνά χέρια, Πάτρικ Έντλιντζερ πέφτοντας από τις σκάλες μέσα στο σπίτι του. Λίγες ημέρες πριν τον τραγικό του θάνατο είχε δηλώσει πως η “κάθε μας μέρα είναι μία αναρρίχηση”.

Πεθαίνει ο Αντόνιο Ντε Νίγκρις

2009: Ο Μεξικανός φορ της ΑΕΛ, Αντόνιο Ντε Νίγκρις πεθαίνει σε ηλικία 31 ετών, μετά από ξαφνική αδιαθεσία και μεταφορά του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Ο “Ελ Τάνο έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στη μεξικανική Μοντερέι στην οποία αγωνίστηκε μέχρι και το 2002 και μετά έπαιξε σε 12 ομάδες, ανάμεσά τους οι Βιγιαρεάλ, Πούμας, Σάντος, Γκαζιάντεσπορ και Άνκαρασπορ, για να έρθει στη Λάρισα πριν από 3 μήνες.

1997: Στην 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος σημειώνονται 42 γκολ, ρεκόρ για τα 40 χρόνια της Α’ Εθνικής κατηγορίας ποδοσφαίρου.

1989: Η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανανεώνει τον θεσμό του England Travel Club το οποίο ξεκίνησε το 1980 σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον χουλιγκανισμό.

1983: Η Αγγλία κερδίζει το Λουξεμβούργο με 4-0 αλλά δεν προκρίνεται στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλημάτος, που όμως είναι γνωστό, αφού νωρίτερα την ίδια ημέρα η Ελλάδα έχει χάσει από τη Δανία με 2-0 στο ΟΑΚΑ. Στο Λουξεμβούργο ξεσπούν φοβερά επεισόδια με 50 Άγγλοι να συλλαμβάνονται και 13 να φυλακίζονται.

1982: Το NFL τελειώνει μία από τις μεγαλύτερες απεργίες στην ιστορία του επαγγελματικού αθλητισμού που κράτησε 57 ημέρες.

Το… ποδοσφαιρικό κονσέρτο του Eric Clapton

1981: Ο Eric Clapton δίνει κονσέρτο πριν τον αγώνα προς τιμήν του παίκτη της West Bromwich Albion, John Wile. Αναφέρεται ότι ο Clapton που είναι οπαδός της Albion είχε κάνει προσφορά για να επενδύσει τα χρήματά του στην ομάδα αλλά αυτή δεν έγινε δεκτή.

1969: Ρουμανία – Ελλάδα 1-1 με γκολ του Δομάζου. Η Ελλάδα ήθελε τη νίκη για να προκριθεί στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού. Είναι ο τελευταίος αγώνας του Γιώργου Σιδέρη, του επονομαζόμενου “Φόντακα”, που με την Εθνική ομάδα έχει ποσοστό σκοραρίσματος 50%, αφού έχει σημειώσει 14 γκολ σε 28 αγώνες.

1964: Κατασκευάζεται το 82ο και τελευταίο αυτοκίνητο της Porsche 901, που πρωτοκυκλοφόρησε δύο μήνες πριν στις 14 Σεπτεμβρίου και είχε παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης ήδη από τον Σεπτέμβριο του 1963 αντικαθιστώντας την Porsche 356.

Μία ένσταση όμως της Peugeot τον Οκτώβριο του 1964, όταν το 901 παρουσιάστηκε στο Paris Auto Salon, θα απαγορεύσει στην Porsche να χρησιμοποιεί οποιαδήποτε τρία ψηφία, το μεσαίο των οποίων θα είναι το «0». Έτσι η Porsche θα υποχρεωθεί να αντικαταστήσει το «0» με «1» και θα μετονομάσει το μοντέλο σε «911», ενώ όσα αυτοκίνητα είχαν κατασκευαστεί θα χρησιμοποιηθούν σε εκθέσεις χωρίς να μπορούν να πουληθούν σε ιδιώτες.

Το ξήλωσε ο Καραμανλής, το επανέφεραν οι Ολυμπιακοί Αγώνες

1953: Ο υπουργός Δημοσίων Έργων Κωνσταντίνος Καραμανλής ξηλώνει κυριολεκτικά σε μια νύχτα τις γραμμές του τραμ, ξεκινώντας από τον κόμβο των Χαυτείων, για να το αντικαταστήσει με τρόλλεϊ. Πενήντα χρόνια αργότερα το τραμ θα επανέλθει ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

1938: Ο Willie Hall της Τότεναμ βάζει 3 γκολ σε 3.5 λεπτά στον αγώνα Αγγλία – Ιρλανδία στο Μάντσεστερ και σημειώνει το πιο “σύντομο” χατ-τρικ σε διεθνές παιχνίδι. Ο Hall σημειώνει άλλα δυο γκολ στη νίκη της Αγγλίας με 7-0.

1911: Ο Γάλλος Jean Bouin πετυχαίνει το πρώτο επίσημο ρεκόρ στο αγώνισμα του δρόμου των 10.000μ με χρόνο 30′ 58” και 4/5 στο Στάδιο Colombes του Παρισιού.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News