Γιεβγκένι Μινάγεφ: Ο άστεγος Ολυμπιονίκης που πέθανε από το κρύο
Ο ολυμπιονίκης της άρσης βαρών, Γεβγκένι Μινάγεφ, βρέθηκε νεκρός μες στα χιόνια που είχαν σκεπάσει την πόλη Κλιν, τη νύχτα της 8ης Δεκεμβρίου 1993. Πώς έφτασε σ’ αυτό το τραγικό τέλος ο καταξιωμένος αθλητής που είχε σημειώσει 13 παγκόσμια ρεκόρ.
Όταν στις 8 Δεκεμβρίου 1993 βρέθηκε σε έναν δρόμo στο Κλιν η σορός ενός άστεγου, το γεγονός δεν προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση. Ο χειμώνας και σε αυτή την πόλη της Ρωσίας που βρίσκεται περίπου 85 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μόσχας είναι βαρύς. Και οι πιθανότητες επιβίωσης ενός άστεγου δεν είναι πολλές.
Εκείνη την παγωμένη ημέρα του Δεκεμβρίου, ωστόσο, γράφτηκε ο τραγικός επίλογος για έναν άνθρωπο που είχε σηκώσει στις πλάτες του μια χώρα σαν την Ρωσία. Διότι η σορός που είχε βρεθεί μες στα χιόνια, ανήκε στον αρσιβαρίστα, Γεβγκένι Γκαβρίλοβιτς Μινάγεφ.
Ήταν ένας καταξιωμένος αθλητής, ο οποίος αγωνιζόμενος με τα χρώματα της Σοβιετικής Ένωσης είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 στη Μελβούρνη και το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη.
Μετάλλια και ρεκόρ
Ο Μινάγεφ γεννήθηκε στο Κλιν στις 21 Μαΐου 1933. Μικρός είχε ασχοληθεί περιστασιακά με τον στίβο και την ενόργανη γυμναστική και κατάλαβε την κλίση του στην άρση βαρών μόλις την εποχή που υπηρετούσε στον Σοβιετικό Στρατό.
Αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της τότε Σοβιετικής Ένωσης το 1956. Συμμετείχε στην κατηγορία των 60 κιλών όπου κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο ντεβελοπέ (κίνηση που έχει καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια), σηκώνοντας 114 κιλά, τερμάτισε όμως τέταρτος στο σύνολο. Επιλέχθηκε ως εφεδρικός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 στη Μελβούρνη. Τελικά αγωνίστηκε και κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο πίσω από τον Αμερικανό Άιζακ Μπέργκερ.
Έχασε από τον Μπέργκερ και στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 1958 και του 1961, αλλά τον νίκησε σε εκείνα του 1957 και του 1962, καθώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960, σε μια μάχη που διήρκεσε εννέα ώρες. Εντός συνόρων κατέκτησε επτά εθνικούς τίτλους (1957, 1958, 1959, 1960, 1961, 1963, 1965, 1966).
Αναδείχθηκε επίσης πρωταθλητής Ευρώπης το 1958, το 1960 και το 1962, ενώ κέρδισε κι ένα ασημένιο μετάλλιο το 1961. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Μινάγεφ σημείωσε 13 παγκόσμια ρεκόρ: εννέα στο ντεβελοπέ, ένα στο αρασέ και τρία στο σύνολο.
Ο Μινάγεφ ήταν γνωστός για την ανυπακοή του απέναντι στους πάντες. Δεν αποδέχθηκε κανέναν εθνικό προπονητή, κάποιοι πάντως υποστήριζαν ότι μόνος του έκανε πολύ πιο σκληρές προπονήσεις. Αποβλήθηκε από την εθνική ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης το 1962, παρά το γεγονός ότι ήταν εν ενεργεία πρωταθλητής της χώρας στην κατηγορία του.
Εγκατέλειψε τη δράση το 1966 και εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα ως προπονητής άρσης βαρών, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Αρκετά χρόνια αργότερα επέστρεψε στο Κλιν, όπου προσπάθησε να βγάλει τα προς το ζην απασχολούμενος σε αγροτικές και μηχανικές εργασίες, ενώ παράλληλα είχε αποκτήσει πρόβλημα αλκοολισμού.
Ξεχασμένος απ’ όλους στα πρώτα χρόνια μετά την πτώση του Κομμουνισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, πέρασε τα τελευταία του χρόνια άστεγος στους δρόμους της γενέτειρας του. Εκεί όπου έμελλε να βρεθεί νεκρός απ’ το κρύο πριν από ακριβώς τριάντα χρόνια…
Η κεντρική φωτογραφία προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.leolimpiadiditalia.it/sollevamento-pesi.html.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 8 Δεκεμβρίου
2020: Ο γεννημένος στο Καμερούν επιθετικός της Μπορούσια Ντόρτμουντ, Γιουσούφα Μουκόκο, γίνεται ο νεότερος ποδοσφαιριστής που συμμετέχει σε αγώνα του Champions League, όταν στην ηλικία των 16 ετών και 18 ημερών μπαίνει ως αλλαγή στον νικηφόρο (2-1) εκτός έδρας αγώνα με τη Ζενίτ στην Αγία Πετρούπολη. Ο Μουκόκο καταρρίπτει το ρεκόρ του Σελεστίν Μπαμπαγιάρο της Άντερλεχτ (16 ετών και 87 ημερών).
2019: Ο Χρήστος Βολικάκης κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο αγώνισμα του σκρατς στο 4ο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδηλασίας πίστας που διεξάγεται στο Κέιμπριτζ της Νέας Ζηλανδίας. Νικητής αναδεικνύεται ο Ουκρανός Ρόμαν Γκλάντις και δεύτερος ο Ολλανδός Ρίο Έφτινγκ.
2019: Κατά την τελευταία ημέρα του 25ου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 25αρας πισίνας της Γλασκώβης, η κολυμβήτρια του ΠΑΟΚ, Άννα Ντουντουνάκη, κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ. πεταλούδα με επίδοση 56.44. Γίνεται έτσι η πρώτη Ελληνίδα που κατακτά μετάλλιο στην ιστορία του θεσμού και η δεύτερη που ανεβαίνει στο βάθρο μεγάλης διοργάνωσης, μετά τη Νέρι Νιαγκουάρα.
Η Ντουντουνάκη, συνέτριψε το πανελλήνιο ρεκόρ (57.18). Πρωταθλήτρια Ευρώπης με 56.21 αναδείχθηκε η 16χρονη Αναστάσια Σκουρντάι από τη Λευκορωσία και δεύτερη η Ιταλίδα Έλενα Ντι Λίντο, το μεγάλο φαβορί του αγωνίσματος, με 56.37.
2016: Προβάλλεται το ντοκιμαντέρ “90 χρόνια ΠΑΟΚ: Νοσταλγώντας το Μέλλον”, διάρκειας μίας ώρας και 42 λεπτών, σε σκηνοθεσία Νίκου Τριανταφυλλίδη (γιου του Χάρρυ Κλυνν), ο οποίος είχε πεθάνει έξι μήνες νωρίτερα σε ηλικία 50 ετών, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο .
2013: Ο Κώστας Μουρούζης βραβεύεται από τον Σύλλογο Παλαιμάχων Καλαθοσφαιριστών για την προσφορά του στο μπάσκετ, στο πλαίσιο φιλικό αγώνα στον “Τάφο του Ινδού” ανάμεσα στους Παλαίμαχους του Παναθηναϊκού, με τους Δημήτρη Διαμαντίδη, Φραγκίσκο Αλβέρτη και Κώστα Τσαρτσαρή και προπονητή τον Απόστολο Κόντο και τον Σύλλογο Παλαιμάχων Ελλάδος. Με τον ΣΠΑΚΕ αγωνίζονται ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και ο Γιώργος Καλαφατάκης, ενώ κοουτσάρει ο Βαγγέλης Νικητόπουλος.
Ο Πέτρος Πουλίδης θα πετύχει εκτός αγώνα (ενώ φορούσε το κοστούμι του) δύο τρίποντα, το ένα μάλιστα από τον πάγκο. Διαιτητές της αναμέτρησης είναι οι Ζαβλανός, Παπαδημητρίου, Καφές, Κορομηλάς και Σιδέρης, ενώ δίπλα στην “αλεπού των πάγκων” βρίσκεται ο Τάσος Στεφάνου, ο Ανδρέας Χαϊκάλης, ο Ανδρέας Παπαντωνίου, ο Μιχάλης Κυρίτσης, ο Λιβέρης Ανδρίτσος, κ.ά.
1996: Ο Ολυμπιακός νικά 1-0 τον Παναθηναϊκό στο στάδιο Καραϊσκάκη, χάρη σε γκολ που πέτυχε με πέναλτι ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Πρόκειται για το περιβόητο πέναλτι που καταλόγισε ο διαιτητής, Στράτος Παπουτσέλης και ξεσήκωσε τις διαμαρτυρίες των «πρασίνων», αφού ο Γιάννης Καλλιτζάκης ανέτρεψε τον Ίλια Ίβιτς έξω απ’ τη μεγάλη περιοχή.
1993: Ο Λόταρ Ματέους εκλέγεται πρώτος “Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς” μετά από ψηφοφορία των προπονητών της FIFA.
1992: Ο Ντόμινικ Γουίλκινς των Ατλάντα Χοκς σημειώνει ρεκόρ στο ΝΒΑ όταν σημειώνει 23/23 ελεύθερες βολές στον αγώνα εναντίον των Σικάγο Μπουλς. Μόλις τρία χρόνια αργότερα ο Γουίλκινς θα πάρει μεταγραφή στον Παναθηναϊκό.
Ο Βαζέχα στον Παναθηναϊκό
1989: Ο Παναθηναϊκός ολοκληρώνει τη μεταγραφή του διεθνή Πολωνού επιθετικού, Κριστόφ Βαζέχα. Ο 25χρονος άσος αγωνιζόταν στην πρωταθλήτρια της χώρας, Ρουχ Χορζόφ, θα κερδίσει αμέσως θέση βασικού στο «τριφύλλι» και θα εξελιχθεί στον κορυφαίο σκόρερ της ιστορίας του στην Α’ Εθνική (νυν Super League) με 244 γκολ.
1987: Η Αλιάνσα Λίμα, η μεγαλύτερη και δημοφιλέστερη ομάδα του Περού, αφανίζεται όταν 43 άτομα, ποδοσφαιριστές, τεχνική ηγεσία, μέλη της διοίκησής της και λίγοι οπαδοί της, που ταξίδευαν μαζί της, σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα. Το αεροσκάφος που μεταφέρει την ομάδα, ύστερα από το νικηφόρο εκτός έδρας παιχνίδι της με την Ντεπορτίβο Πουκάλπα για το πρωτάθλημα του Περού, πέφτει στη θάλασσα σε απόσταση έξι περίπου μιλίων από το αεροδρόμιο «Χόρχε Τσάβες» της περουβιανής πρωτεύουσας, που ήταν ο προορισμός του.
Η διοργάνωση που πλησιάζει στο τέλος της, δεν θα διακοπεί. Όμως η Αλιάνσα, η οποία προπορεύεται στον βαθμολογικό πίνακα, θα καταφέρει να κατακτήσει τον τίτλο χρησιμοποιώντας στα τελευταία παιχνίδια της νεαρούς ποδοσφαιριστές, άλλους που ανήκαν στη δύναμή της και είχαν αποσυρθεί, καθώς και δανεικούς από την Κόλο Κόλο της Χιλής.
1956: Ολοκληρώνονται οι 16οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Μελβούρνη, οι οποίοι ξεκίνησαν στις 22 Νοεμβρίου. Έλαβαν μέρος 2.813 αθλητές και 371 αθλήτριες από 67 κράτη σε 17 αθλήματα. Πριν μερικούς μήνες (10-17 Ιουνίου) έχουν διεξαχθεί τα αγωνίσματα της ιππασίας στη Στοκχόλμη. Δεν μετέχουν η Ισπανία και η Ελβετία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή στην Ουγγαρία και η Αίγυπτος, το Ιράκ και ο Λίβανος για τα γεγονότα στο Σουέζ. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας μποϊκοτάρει τη διοργάνωση λόγω της αποδοχής της Φορμόζας. Η Γερμανία εμφανίζεται με ενιαία ομάδα και αντί ανάκρουσης του Εθνικού Ύμνου παίζεται μέρος από την “Ενάτη Συμφωνία” του Μπετόβεν. Για πρώτη φορά στην τελετή λήξης παρελαύνουν μαζί όλα τα κράτη με τις σημαίες τους.
1951: Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 59 ετών ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Κοτζιάς. Στα νιάτα του υπήρξε διακεκριμένος αθλητής του στίβου και της ξιφασκίας, με συμμετοχή και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ την περίοδο 1933-34 διατέλεσε πρόεδρος της ΕΠΟ. Αργότερα υπηρέτησε την πολιτική με αμφιλεγόμενη πορεία, καθώς από το 1936 κατείχε υπουργικές θέσεις στη δικτατορική κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά, ενώ το ίδιο διάστημα (1937-39) διατέλεσε και πρόεδρος του Παναθηναϊκού.
1949: Η Μάριον Λέιντγουιγκ ανακηρύσσεται η πρώτη επίσημη παγκόσμια πρωταθλήτρια στο μπόουλινγκ, όταν κερδίζει ένα τουρνουά All-Star στο Σικάγο.
1940: Οι Σικάγο Μπίαρς σημειώνουν ρεκόρ στο επαγγελματικό πρωτάθλημα του αμερικάνικου φούτμπολ (NFL) όταν συντρίβουν τους Washington Redskins με 73-0.
1863: Η Football Association (FA), η οποία μετρά μόλις ενάμισι μήνα ύπαρξης, παρουσιάζει τους 14 Κανονισμούς του Ποδοσφαίρου. Ιδίως οι κανονισμοί 9 και 10 ξεκαθαρίζουν ότι «κανένας παίκτης δεν μεταφέρει την μπάλα με τα χέρια» και «δεν επιτρέπονται κλωτσιές και τρικλοποδιές», ώστε να διαφοροποιήσει το ποδόσφαιρο από το ράγκμπι. Και οι 14 κανόνες αντικαθιστούν τους Κανονισμούς του Cambridge, του H. de Winton και J.C. Thring που είχαν συνταχθεί το 1848. Το 1895 ο ομογενής Ανδρέας Βλαστός θα μεταφράσει στα ελληνικά μέρος των κανονισμών και το 1898 ο Ιωάννης Χρυσάφης θα ολοκληρώσει το κείμενο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»