Μπρους Τζένερ: Ο ολυμπιονίκης πατριός των Καρντάσιανς, που άλλαξε φύλο στα 65 του
Η απίστευτη ιστορία του Μπρους Τζένερ, ο οποίος στις 30 Ιουλίου 1976 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο δέκαθλο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ.
Είναι αδύνατον να μην έχεις ακουστά τις αδελφές Καρντάσιαν στην εποχή του ίντερνετ. Και να επιχειρήσεις να το κρύψεις, κάποια στιγμή θα καρφωθείς.
Δεν είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι γνωρίζεις τον επί πολλά χρόνια πατριό τους και πατέρα των δύο μικρότερων κοριτσιών της υπερπροβεβλημένης φαμίλιας. Τον Μπρους Τζένερ, ο οποίος υπήρξε μεγάλος αθλητής στα νιάτα του και στις 30 Ιουλίου 1976 έπιασε την απόλυτη κορυφή στην καριέρα του, όταν αναδείχθηκε χρυσός ολυμπιονίκης στο δέκαθλο.
Σήμερα, εννέα χρόνια μετά την αποκάλυψη ότι έπασχε από δυσφορία φύλου και επτά από την επέμβαση αποκατάστασης που τον έκανε Κέιτλιν Τζένερ, συνειδητοποιούμε ότι το επίτευγμά του στο Μόντρεαλ ήταν ακόμα πιο σπουδαίο. Ουσιαστικά ήταν μια γυναίκα που ζούσε σε ανδρικό σώμα και κατάφερε να νικήσει τους κορυφαίους δεκαθλητές του κόσμου.
Το σοκ που προκάλεσε η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Κέιτλιν το 2015 ήταν μεγάλο, μια και η κοινωνία δεν έχει φτάσει ούτε σήμερα στο σημείο να αποδέχεται πλήρως το διαφορετικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ημέρα της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, ανέβασε στα social media φωτογραφίες της από την εποχή που μετείχε σε λαμπαδηδρομίες ως Μπρους. Τα υποτιμητικά σχόλια έδωσαν και πήραν.
Η ίδια, ωστόσο, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είχε άλλη επιλογή. «Σε κάθε περίπτωση και για κάθε λόγο, είμαι γυναίκα», είχε δηλώσει όταν έκανε το come out, σε ηλικία 65 ετών. Στον στενό κύκλο της ήταν γνωστό ότι της άρεσε να φορούσε γυναικεία ρούχα από τα νεανικά της χρόνια, αποφεύγοντας βέβαια τις δημόσιες εμφανίσεις.
Διευκρίνισε, πάντως, ότι παρότι ζούσε σε λάθος σώμα, πάντοτε την προσέλκυαν οι γυναίκες κι όχι οι άνδρες. Προτού παντρευτεί την Κρις Καρντάσιαν, μάλιστα, είχε κάνει άλλους δύο γάμους, από τους οποίους απέκτησε άλλα τέσσερα παιδιά, πέραν των celebrity Κένταλ και Κάιλι.
Σύμβολο του αμερικάνικου ηρωισμού.
Αυτοί που πρέπει να έχουν πληγωθεί περισσότερο με την Κέιτλιν Τζένερ είναι οι υπερήλικες πλέον συντηρητικοί Αμερικανοί που στις 30 Ιουλίου 1976 την είχαν δει να κατακτά ως Μπρους το χρυσό μετάλλιο στο Μόντρεαλ και να γίνεται σύμβολο του αμερικάνικου ηρωισμού.
Το δέκαθλο ήταν το εθνικό αγώνισμα των ΗΠΑ από το 1912 που μπήκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, με τον Τζιμ Θορπ να κατακτά με περίπατο τη νίκη. Υπήρξαν διοργανώσεις που οι αθλητές τους κέρδισαν και τα τρία μετάλλια (1936, 1952), γι’ αυτό η κυριαρχία των Σοβιετικών το 1972 στο Μόναχο είχε πληγώσει την υπερηφάνειά τους.
Την εποχή της κορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου, ήταν ζόρικο για τους Αμερικανούς να βλέπουν τον Μίκολα Αβίλοφ να κατακτά το χρυσό μετάλλιο και τον Λεονίντ Λιτβινένκο το ασημένιο, την ίδια στιγμή που οι τρεις δικοί τους αθλητές είχαν μείνει εκτός βάθρου.
Ένας από αυτούς ήταν και ο Μπρους Τζένερ, ο οποίος είχε καταλάβει τη δέκατη θέση, αλλά είχε βάλει σκοπό από εκείνες τις μέρες να δουλέψει σκληρά την επόμενη τετραετία για να φτάσει στην κορυφή. Αφιέρωνε κάθε πρωί πολλές ώρες στο γυμναστήριο και τα απογεύματα εργαζόταν ως ασφαλιστής για να βγάλει τα προς το ζην.
Πώς έφτασε στη νίκη
Οι καρποί της προπόνησης άρχισαν να φαίνονται όταν ο Τζένερ αναδείχθηκε πρωταθλητής ΗΠΑ στο δέκαθλο το 1974. Τον Αύγουστο του 1975 σημείωσε το πρώτο του παγκόσμιο ρεκόρ (8.524 βαθμοί) σε τριεθνείς αγώνες με τη Σοβιετική Ένωση και την Πολωνία, ενώ τον Οκτώβριο του ίδιου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Παναμερικανικούς Αγώνες στην Πόλη του Μεξικού.
Ο Τζένερ βελτίωσε κι άλλο το παγκόσμιο ρεκόρ στα τράιαλς των ΗΠΑ, τον Ιούνιο του 1976 (8.538 βαθμοί). Πήγε λοιπόν στο Μόντρεαλ ως το απόλυτο φαβορί για το χρυσό και επιβεβαίωσε τα προγνωστικά από την πρώτη ημέρα.
Μπορεί το βράδυ της 29ης Ιουλίου να τον βρήκε δεύτερο στη γενική κατάταξη πίσω από τον Δυτικογερμανό, Γκουίντο Κρούτσμερ (4.298 έναντι 4.333), ο ίδιος όμως είχε βελτιώσει τα ατομικά του ρεκόρ και στα πέντε αγωνίσματα: 10.94 στα 100 μέτρα, 7.22 μ. στο μήκος, 15.35 μ. στη σφαιροβολία, 2.03 μ. στο ύψος και 47.51 στα 400 μέτρα!
Με δεδομένο ότι παραδοσιακά ήταν καλύτερος στα αγωνίσματα της δεύτερης ημέρας, ο Μπρους ξύπνησε το πρωί της 30ής Ιουλίου γεμάτος αυτοπεποίθηση για το χρυσό μετάλλιο. Αν και στα 110 μ. με εμπόδια ο Κρούτσμερ ξέφυγε κι άλλο, ο Τζένερ υπερκάλυψε τη διαφορά στη συνέχεια. Σημείωσε ατομικά ρεκόρ στο επί κοντώ (4.80 μ.), τον ακοντισμό (68.52 μ.) και τα 1.500 μέτρα (4:12.61) και όχι μόνο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, αλλά βελτίωσε κι άλλο το παγκόσμιο ρεκόρ (8.618 βαθμοί)!
Στα 26 του χρόνια, ο Τζένερ είχε γνωρίσει την απόλυτη καταξίωση, αλλά παράλληλα ήταν μπαφιασμένος από την εντατική προπόνηση που απαιτούσε ο πρωταθλητισμός. «Ήρθα να αγωνιστώ εδώ γνωρίζοντας μέσα μου ότι θα ήταν η τελευταία φορά που υπέβαλα τον εαυτό μου σ’ αυτήν τη δοκκιμασία», είχε δηλώσει αμέσως μετά τον θρίαμβό του στο Μόντρεαλ.
Μόλις εγκατέλειψε τη δράση και άρχισε να προπονεί νέους αθλητές στην Καλιφόρνια, ενώ χάρη στην τεράστια δημοφιλία του ως ολυμπιονίκης του δεκάθλου, κέρδισε θέσεις σχολιαστή αθλητικών γεγονότων στην τηλεόραση, αλλά και πολλά έσοδα απ’ τις διαφημίσεις.
Τα τελευταία χρόνια είναι ενεργό στέλεχος του Κόμματος των Ρεπουμπλικάνων (οποία ειρωνεία!) και το 2021 έβαλε υποψηφιότητα για τη θέση του Κυβερνήτη της Καλιφόρνια, χωρίς επιτυχία. Δεν έχει πάψει να παλεύει για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, όμως είναι φανατική υποστηρίκτρια του Ντόναλντ Τραμπ στη μάχη για την προεδρία, τονίζοντας με κάθε ευκαιρία ότι «εάν δεν εκλεγεί, θα έρθει το τέλος για την πατρίδα μας».
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 30 Ιουλίου
2021: Ο Γιαννιώτης κωπηλάτης, Στέφανος Ντούσκος, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του μονού σκιφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο με νέο ολυμπιακό ρεκόρ 6:40.45.
2005: Η Εθνική Ανδρών του πόλο κατακτά το χάλκινο μετάλλιο, το πρώτο σε μεγάλη διοργάνωση, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μόντρεαλ, όταν επικρατεί στην παράταση της Κροατίας με 11-10. Το νικητήριο γκολ πετυχαίνει ο Γιώργος Αφρουδάκης 11 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη. Το χρυσό μετάλλιο κερδίζει η Σερβία-Μαυροβούνιο, που επικρατεί στον μεγάλο τελικό της Ουγγαρίας με 8-7.
1998: Αρχίζει το 13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ στην Αθήνα. Προπονητής της Εθνικής Ελλάδας είναι ο Παναγιώτης Γιαννάκης ενώ από την παλαιά φρουρά του 1987 παίζει μόνο ο Παναγιώτης Φασούλας, ενώ οι ΗΠΑ κατεβάζουν κολλεγιακή ομάδα, αφού οι επαγγελματίες του ΝΒΑ έχουν κηρύξει απεργία (λοκ άουτ) για να διεκδικήσουν εργασιακά τους δικαιώματα.
1992: Ο Γιαέλ Άραντ κερδίζει το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο για το Ισραήλ, το ασημένιο στα 61 κιλά του τζούντο. 1984: O Δυτικογερμανός κολυμβητής, Μίχαελ Γκρος, γίνεται ο πρώτος αθλητής που κατακτά δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες (στα 200 ελεύθερο και στα 100 πεταλούδα).
1980: Ο Πολωνός Βλάντισλαβ Κοζακίεβιτς κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας με νέο παγκόσμιο ρεκόρ (5.78 μ.). Αίσθηση ωστόσο προκαλεί ο πανηγυρισμός του με απρεπή χειρονομία προς το σοβιετικό κοινό μετά το επιτυχημένο άλμα που του εξασφάλισε τη νίκη και ο οποίος δημιούργησε διπλωματικό επεισόδιο.
1979: Συστήνεται η ΠΑΕ ΑΕΚ με πρώτο πρόεδρο τον Λουκά Μπάρλο.
1975: Ο Παναθηναϊκός προσλαμβάνει στην τεχνική του ηγεσία τον καταξιωμένο Βραζιλιάνο, Αϊμορέ Μορέιρα, ο οποίος είχε κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1962 με την εθνική της πατρίδας του.
1966: Η Αγγλία κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώνεται στα εδάφη της, αφού νικά στον τελικό του «Γουέμπλεϊ» τη Δυτική Γερμανία με 4-2 στην παράταση. Το περιβόητο γκολ-φάντασμα του Τζεφ Χαρστ με το οποίο οι Άγγλοι πήραν προβάδισμα με 3-2 στο 101′ δεν έπρεπε να μετρήσει, αφού η μπάλα δεν πέρασε ποτέ τη γραμμή του τέρματος. Ο Χαρστ σημείωσε χατ τρικ στον τελικό και ήταν ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που είχε καταφέρει κάτι τέτοιο σε τελικό Μουντιάλ, μέχρι που επανέλαβε το κατόρθωμά του ο Κιλιάν Εμπαπέ το 2022.
1961: Ο 22χρονος Αριστείδης Καμάρας μεταγράφεται από τον Απόλλωνα Σμύρνης στον Παναθηναϊκό.
1930: Η Ουρουγουάη κατακτά το 1ο Παγκόσμιο Κύπελλο στο ποδόσφαιρο, αφού νικά με 4-2 την Αργεντινή στον τελικό του σταδίου «Σεντενάριο» στο Μοντεβιδέο. Οι Αργεντινοί προηγούνται 2-1 με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου (20′ Πεουσέλε, 37′ Στάμπιλε/12′ Ντοράδο), όμως η «Σελέστε» κυριαρχεί στο δεύτερο, όπου πετυχαίνει τρία τέρματα με τους Σέα (57′), Ιριάρτε (68′) και Κάστρο (90′). Ο Αργεντινός Γκιγέρμο Στάμπιλε αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 8 γκολ, ενώ η Ουρουγουάη εδραιώνει την κυριαρχία της που είχε αρχίσει με την κατάκτηση των χρυσών μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 και του 1928.
1884: Ο Τζακ Ντέμσι ανακηρύσσεται παγκόσμιος πρωταθλητής στα μεσαία βάρη της πυγμαχίας, όταν νικά με νοκ-άουτ στον 22ο γύρο τον Τζορτζ Φουλτζέιμς, στον πρώτο αγώνα που διεξάγεται κάτω από τους κανόνες του Κουίνσμπερι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Φουρνιέ: «Λατρεύω την κάθε μέρα στον Ολυμπιακό»
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα