Αθανασία Τσουμελέκα: Το «χρυσό» κορίτσι από την Πρέβεζα

Από αλλού περιμέναμε το χρυσό μετάλλιο στις 23 Αυγούστου 2004 και τελικά αυτό ήρθε νωρίς το πρωί στα 20 χλμ. βάδην από την 22χρονη Αθανασία Τσουμελέκα.

Το πρωί της 23ης Αυγούστου 2004, οι Έλληνες φίλαθλοι πόνταραν σε δύο ονόματα για το επόμενο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στον Κάχι Καχιασβίλι, ο οποίος διαγωνιζόταν στα 94 κ. της άρσης βαρών και τη Χρυσοπηγή Δεβετζή στο τριπλούν.

Η ημέρα, ωστόσο, άρχισε καλύτερα απ’ ό,τι φαντάζονταν όλοι. Η Αθανασία Τσουμελέκα έκανε τη μεγάλη έκπληξη στον αγώνα των 20 χλμ. βάδην και τερμάτισε πρώτη, χαρίζοντας στην Ελλάδα το χρυσό μετάλλιο! Ένα χρυσό που ήταν ανέλπιστο για τους περισσότερους, παρότι η 22χρονη αθλήτρια απ’ την Πρέβεζα είχε σημειώσει διακρίσεις τα προηγούμενα και θεωρούταν ικανή τουλάχιστον για ένα καλό πλασάρισμα.

Έχοντας καταφέρει μέχρι τα μισά της κούρσας να κρατηθεί στο γκρουπ των πρωτοπόρων, όπου ξεχώριζε η Ρωσίδα παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2001, Ολυμπιάδα Ιβάνοβα, η Τσουμελέκα φάνηκε να χάνει δυνάμεις γύρω στο 14ο χιλιόμετρο. Ωστόσο, βρήκε τη δύναμη να κρατηθεί στη διεκδίκηση των μεταλλίων, χάρη στην υποστήριξη και των Ελλήνων φιλάθλων – όπως παραδέχθηκε κι η ίδια μετά τον αγώνα.

Από το 16ο χιλιόμετρο και μετά, μάλιστα, άρχισε να προσπερνά τις αντιπάλους της. Πρώτα την Αυστραλή Τζέιν Σάβιλ και από το 18ο και την Ιβάνοβα. Στα τελευταία δύο χιλιόμετρα ήταν αδύνατο πια να την πιάσει καμία αντίπαλός της. Κι αυτό που έγινε στον τερματισμό στο Ολυμπιακό Στάδιο, από τους χιλιάδες Έλληνες φιλάθλους που βρίσκονταν στην κερκίδα για να παρακολουθήσουν τα πρωινά αγωνίσματα του στίβου, δεν είχε προηγούμενο.

Η νίκη της Τσουμελέκα στην Αθήνα άρχισε την παράδοση των Ελληνίδων αθλητριών στο βάδην γυναικών, την οποία συνέχισε τα τελευταία χρόνια η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη. Στον αγώνα της 23ης Αυγούστου 2004 μετείχε και η Αθηνά Παπαγιάννη, η οποία τερμάτισε δέκατη και η Χριστίνα Κοκότου, η οποία κατέλαβε την 31η θέση.

Η Τσουμελέκα βρέθηκε «ντοπέ» στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, σε μία περίεργη υπόθεση (μια και το πρώτο δείγμα της ήταν αρνητικό και το δεύτερο βγήκε θετικό ύστερα από επανεξέταση αρκετούς μήνες αργότερα). Κυνήγησε την υπόθεση και δικαιώθηκε στα δικαστήρια το 2014, όμως στο μεταξύ είχε δώσει ήδη τέλος στην καριέρα της.

Τα τελευταία χρόνια η Τσουμελέκα ασχολείται με την υποκριτική, έχοντας καταγράψει ήδη στο ενεργητικό της συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές και σημαντικές θεατρικές παραστάσεις.

Ψηλά σήκωσε την ελληνική σημαία το βράδυ της ίδιας ημέρας και η Χρυσοπηγή Δεβετζή, η οποία όμως έπεσε θύμα έκπληξης και περιορίστηκε στο ασημένιο μετάλλιο στο τριπλούν.

Η αθλήτρια απ’ την Αλεξανδρούπολη είχε σημειώσει νέο πανελλήνιο ρεκόρ στον προκριματικό με άλμα στα 15.32 μ., επίδοση που ήταν η τρίτη κορυφαία όλων των εποχών τότε. Στον τελικό, όμως, βρέθηκε από νωρίς υπό πίεση μια και η Φρανσουάζ Μπανγκό από το Καμερούν (η οποία είχε κατακτήσει ασημένια μετάλλια στα δύο προηγούμενα Παγκόσμια Πρωταθλήματα) έκανε 15.30 μ. από τη δεύτερη προσπάθεια.

Η Δεβετζή πέρασε δύο φορές τα 15 μέτρα (15.14 στο τρίτο άλμα και 15.25 μ. στο τέταρτο), αλλά δεν κατάφερε να περάσει τα 15.30 μ. της Μπανγκό, η οποία επανέλαβε την ίδια επίδοση και στο τελευταίο της άλμα και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Το ασημένιο μετάλλιο δεν ήταν φυσικά μικρό πράγμα για τη Δεβετζή, η οποία ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Οσάκα το 2007 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Ωστόσο, η IAAF και η ΔΟΕ της αφαίρεσαν εκείνα τα μετάλλια το 2016, όταν έπειτα από επανεξέταση των δειγμάτων της διαπιστώθηκε ότι είχε κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας (στανοζόλης). Το μετάλλιο του 2004, πάντως, δεν αμφισβητείται.

Όσο για τον Κάχι Καχιασβίλι; Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά, στην προσπάθειά του να γίνει ο πρώτος αρσιβαρίστας που θα κατακτούσε τέταρτο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Σήκωσε 180 κιλά στο αρασέ και ήταν τέταρτος, όμως στο επολέ-ζετέ που ήταν θεωρητικά η δυνατή του κίνηση, απέτυχε τρεις φορές στα 220 και ακυρώθηκε. Χωρίς φυσικά αυτή η αποτυχία να «ακυρώνει» ούτε στο ελάχιστο όσα είχε πετύχει στην τεράστια καριέρα του.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 23 Αυγούστου

2008: Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, αφού γνωρίζει την ήττα στον τελικό της κατηγορίας των +80 κιλών στο tae kwon do με 5-4 από τον Κορεάτη Τσα Ντονγκμίν.

2007: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο Νίκος Φιλάρετος, ο οποίος είχε διατελέσει μέλος της ΔΟΕ από το 1981 και επίτιμο μέλος της από το 2006.

1999: Η Αναστασία Κελεσίδου κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στη δισκοβολία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης, με βολή στα 66.05 μ.

1995: Ο Παναθηναϊκός κερδίζει την πρόκριση στους ομίλους του Champions League, χάρη στην ισοπαλία με 1-1 που αποσπά από τη Χάιντουκ στη ρεβάνς της Ριέκα (0-0 ο πρώτος αγώνας στο Ολυμπιακό Στάδιο). Το χρυσό γκολ των «πρασίνων» πετυχαίνει στο 55′ ο Χουάν Χοσέ Μπορέλι.

1990: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο Όττο Σίμιτσεκ, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.

1987: Στο επίσημο ντεμπούτο του με την ιταλική Αβελίνο, στο εκτός έδρας παιχνίδι Κυπέλλου με την Σαμπενεντετέζε, ο Νίκος Αναστόπουλος πετυχαίνει δύο γκολ και οδηγεί την ομάδα του στη νίκη με 3-0.

1987: Με 46 πόντους του Όσκαρ Σμιντ, η Βραζιλία νικά 120-115 τις ΗΠΑ στον τελικό των Παναμερικανικών Αγώνων της Ιντιανάπολις και κατακτά το χρυσό μετάλλιο.

1986: Ολοκληρώνεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Μαδρίτης, που είχε αρχίσει στις 13 Αυγούστου. Σημαντικότερες διακρίσεις για την Ελλάδα είναι η έκτη θέση της Έλλης Ρουσσάκη στα 200 μέτρα πεταλούδα και οι τέσσερις μικροί τελικοί στους οποίους προκρίθηκε ο Χαράλαμπος Παπανικολάου (κορυφαία θέση η δέκατη στα 200 μέτρα μικτή).

1985: O Μαροκινός Σαΐντ Αουίτα σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 1500 μ. με 3.29.46, στη διάρκεια μίτινγκ στο Δυτικό Βερολίνο.

1953: Ο Ιταλός Αλμπέρτο Ασκάρι κατακτά τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή της Formula 1 για δεύτερη διαδοχική χρονιά, χάρη στη νίκη του στο γκραν πρι της Ελβετίας.

1920: Ο Αμερικανός Γουόλτερ Κιαλόχα κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα ύπτιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αμβέρσας.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News