Δαβίδ Σαρνόφ - Πώς μέσω του μποξ έμαθε στην ανθρωπότητα το ραδιόφωνο

Ο Ρώσος, Δαβίδ Σαρνόφ, πήρε το SOS του Τιτανικού, αντιλήφθηκε τη δύναμη του ραδιοφώνου, δεν κατάφερε να το κάνει δημοφιλές για το μπέιζμπολ αλλά το πέτυχε με την πυγμαχία.

Όταν στις 3 Ιανουαρίου 1930 ο 39χρονος David Sarnoff γινόταν πρόεδρος του Radio Corporation of America (RCA) το ραδιόφωνο δεν ήταν κάτι τόσο συνηθισμένο όσο στις μέρες μας. Ακόμα θεωρείτο απλά ένα μέσο με κάποιον που εξέπεμπε ένα μήνυμα και κάποιον που το ελάμβανε. Ο Δαβίδ Σαρνόφ είχε αντιληφθεί τη δύναμη αυτού του μέσου όταν κάποιος εκπέμπει από τη μία πλευρά και γίνεται μαζική ακρόαση από την άλλη. Μπορούν δηλαδή να ακούν ταυτόχρονα την εκπομπή πολλοί άνθρωποι από διαφορετικούς δέκτες – ραδιόφωνα.

Μετανάστης στις ΗΠΑ

Ο Δαβίδ Σαρνόφ ήταν Ρώσος, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.  Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1891 στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Όταν ήταν παιδί, στη Λευκορωσία, μελετούσε το Ταλμούδ – το βασικό κείμενο του ραββινικού Ιουδαϊσμού και κύρια πηγή τού σύγχρονου εβραϊκού θρησκευτικού νόμου-,  για να διδάξει αργότερα τους ομόθρησκούς του. Μετανάστευσε, μαζί με την οικογένειά του, στις Η.Π.Α. το 1900, κι εγκαταστάθηκαν αρχικά στο Όλμπανι της πολιτείας της Νέας Υόρκης και αργότερα στη Νέα Υόρκη. Όσο πήγαινε στο σχολείο, βοηθούσε οικονομικά την οικογένειά του πουλώντας εφημερίδες, κάνοντας θελήματα και ψάλλοντας στην Εβραϊκή Συναγωγή. Το 1906 εγκατέλειψε το σχολείο για να εργαστεί ως αγγελιοφόρος σε μια τηλεγραφική εταιρία, και με τα πρώτα του χρήματα αγόρασε ένα τηλέγραφο. Σύντομα έγινε άριστος χειριστής του κώδικα Μορς και βρήκε δουλειά ως χειριστής τηλεγράφου στην Εταιρία Ασυρμάτου Τηλεγράφου του Μαρκόνι.

Το SOS του Τιτανικού

Μετά από εργασία στην ξηρά και στη θάλασσα, ο Σαρνόφ έγινε χειριστής του ισχυρότερου τότε “ραδιοφωνικού” δέκτη του κόσμου, που είχε εγκαταστήσει ο John Wanamaker πάνω από το εμπορικό του κατάστημα, στο Μανχάταν. Εκεί, στις 14 Απριλίου του 1912, ο Σαρνόφ «έπιασε» το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε ο Τιτανικός. Έμεινε δίπλα στα μηχανήματά του επί 72 ώρες, λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τα μηνύματα. Η εταιρία Μαρκόνι τον αντάμειψε με γρήγορες προαγωγές, προωθώντας τον σε σημαντικές θέσεις, και το 1916 ήταν ο πρώτος που πρότεινε το «ασύρματο μουσικό κουτί», ουσιαστικά έναν δέκτη ραδιοφώνου. Αργότερα, θα προσπαθήσει να πείσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τα πλεονεκτήματα του ραδιοφώνου, χρησιμοποιώντας σαν επιχείρημα, μεταξύ άλλων, την ταχύτητα στην μετάδοση των αποτελεσμάτων του μπέιζμπολ. Η πρότασή του άργησε αρκετά να γίνει αποδεκτή, αλλά το 1921, ως γενικός διευθυντής της νεοσύστατης τότε Radio Corporation of America (RCA), κατέδειξε την εμπορική της αξία μεταδίδοντας τον αγώνα μποξ μεταξύ του Jack Dempsey και του Georges Carpentier.

Επρόκειτο για επανάσταση

Η εκπομπή έκανε πάταγο. Επρόκειτο για επανάσταση Ο πομπός που χρησιμοποιήθηκε για τη μετάδοση ήταν ο μεγαλύτερος που κατασκευάστηκε ποτέ μέχρι εκείνη την εποχή. Κατασκευάστηκε από την General Electric και εγκαταστάθηκε στον σιδηροδρομικό τερματικό σταθμό Lackawanna στο Χόμποκεν του Νιού Τζέρσει. Ο αγώνας μεταδόθηκε από έναν προσωρινό ραδιοφωνικό σταθμό, τον WJY (Hoboken, New Jersey) που διαχειριζόταν η Radio Corporation of America. Ραδιόφωνα τοποθετήθηκαν σε θέατρα, διάφορες αίθουσες και αμφιθέατρα σε κεντρικά σημεία σε 61 άλλες πόλεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν ο πρώτος αγώνας που μεταδόθηκε στο ραδιόφωνο, εγκαινιάζοντας μια εποχή πυγμαχικών ραδιοφωνικών εκπομπών που διήρκεσε έως ότου εμφανίστηκε η πυγμαχία στην τηλεόραση.

Μέσα σε τρία χρόνια η RCA πούλησε δέκτες – ραδιόφωνα συνολικής αξίας 80 εκατομ. δολαρίων. Το 1926 ο Σαρνόφ ίδρυσε την Εθνική Εταιρία Εκπομπών (NBC).

Ο τραγουδιστής του You’ll never walk alone

2021: Πεθαίνει σε ηλικία 78 ετών, ο Τζέρι Μάρσντεν, τραγουδιστής των «Gerry and the Pacemakers», που το 1963 έκανε επιτυχία το γνωστό τραγούδι «You’ll never walk alone». To τραγούδι συνδέθηκε με την ποδοσφαιρική ομάδα της Λίβερπουλ και έγινε ο ύμνος της.

1987: Ο Liam O’Brien της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποβάλλεται μόλις στα 85 δευτερόλεπτα του αγώνα με την Σαουθάμπτον και γίνεται ο παίκτης με την πιο γρήγορη αποβολή στην ιστορία του βρετανικού ποδοσφαίρου. Το ρεκόρ θα σπάσει το 2000 ο τερματοφύλακας Kevin Pressman της Sheffield Wednesday (13 δευτερόλεπτα). Στην Ευρώπη, η πιο γρήγορη αποβολή θα σημειωθεί στις 9/12/1990 στον αγώνα του καμπιονάτο Μπολόνια-Πάρμα, όταν ο Guiseppe Lorenzo της Μπολόνια θα δει την κόκκινη κάρτα στο 10ο δευτερόλεπτο.

1977: Ο Pat Cruz της Τόρκι Γιουνάιτεντ πετυχαίνει το πιο γρήγορο αυτογκόλ σε 8 δευτερόλεπτα στον αγώνα εναντίον της Κέιμπριτζ Γιουνάιτεντ.

1973: Η Columbia Broadcasting Systems (CBS) πουλά τους New York Yankees έναντι 12 εκατ. δολλαρίων σε ένα συνδικάτο αποτελούμενο από 12 άτομα επικεφαλής των οποίων είναι ο George Steinbrenner, συχνά επονομαζόμενος ως “το αφεντικό”.

Νέο χλοοτάπητας στη Νέα Φιλαδέλφεια με Μπαρτσελόνα

1962: Εγκαινιάζεται ο χλοοτάπητας του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας με τον αγώνα ΑΕΚ-Μπαρτσελόνα (0-6) μπροστά σε 38.000 θεατές, ανάμεσα στους οποίους είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο βασιλιάς της Ισπανίας Juan Carlos. Το κόστος των εισιτηρίων είναι 40 δρχ το απλό και 60 δρχ το αριθμημένο. 41 χόνια αργότερα, στις 5/5/2003, θα ξεκινήσει η κατεδάφιση του γηπέδου η οποία θα ολοκληρωθεί στις 2 Ιουνίου του ίδιου έτους.

1958: Ο Edmund Hillary, που πάτησε την κορυφή του Έβερεστ στις 29/5/1953, φτάνει στον Νότιο Πόλο στο πλαίσιο της πρώτης μηχανοκίνητης αποστολής.

1957: Παρουσιάζεται το πρώτο ηλεκτρικό ρολόι χειρός στο Lancaster της Pensylvannia.

1920: Ο ιδιοκτήτης της ομάδας baseball Boston Red Sox και θεατρικός παραγωγός Harry Frazee, για να πληρώσει τα χρέη του, πουλάει τον Babe Ruth στους New York Yankees έναντι του ποσού ρεκόρ των 125.000 δολαρίων.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News