Έρικ Λίντελ, ο Ολυμπιονίκης ιεραπόστολος που δεν αγωνιζόταν Κυριακή

Ήταν σαν σήμερα -21 Φεβρουαρίου- το 1945 όταν σε ηλικία 43 ετών πέθαινε από εγκεφαλικό όντας αιχμάλωτος σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως του Ιαπωνικού στρατού ο Σκωτσέζος Eric Liddell.

Ήταν ο χρυσός 400άρης στους Ολυμπιακούς του Παρισίου το 1924. Το επίτευγμά του αποτελεί το κύριο θέμα της ταινίας «Οι Δρόμοι της Φωτιάς».

Πρόκειται για ταινία βασισμένη στην αληθινή ιστορία δύο Βρετανών ερασιτεχνών δρομέων που έχουν βάλει στόχο, να κερδίσουν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι. Πρόκειται για τον Χάρολντ Έιμπραχαμς ο οποίος είναι εβραϊκής καταγωγής και βιώνει τον κρυφό ρατσισμό των Άγγλων. Επιθυμεί την συμμετοχή του στους Αγώνες προκειμένου να πάρει το αίμα του πίσω. Επίσης τον Έρικ Λίντελ, θεολόγο ο οποίος είναι από τη φύση του γρήγορος και θέλει να τιμήσει το Θεό για το χάρισμα που κατέχει.

Σκωτσέζος από την Κίνα

Γεννημένος στις 16 Ιανουαρίου 1902 στο Τιεντσίν της Κίνας, ο Έρικ ήταν γιος ιεραπόστολου. Σε ηλικία πέντε ετών επέστρεψε με την οικογένειά του στην Σκωτία και συγκεκριμένα στο Εδιμβούργο. Αρχικά ασχολήθηκε με το ράγκμπι, αργότερα με τον στίβο κυρίως όταν φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Φυσικές Επιστήμες). Το 1923 ήταν πρωταθλητής Μεγάλης Βρετανίας στις 100 και στις 220 υάρδες.

Όταν πήγε στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1924, δηλώθηκε και στα 100 μέτρα. Μόνο που δεν πήρε μέρος στον προκριματικό αγώνα διότι διεξήχθη ημέρα Κυριακή (6 Ιουλίου), ημέρα αφιερωμένη στον Κύριο κατά τον ίδιο. Ήταν τρίτο στα 200 μέτρα και πρώτος στα 400 με παγκόσμιο ρεκόρ 47.6”.

Ένα χρόνο αργότερα είχε εγκαταλείψει τον στίβο και βοηθούσε τον πατέρα του στην Κίνα όπου είχε βρεθεί και πάλι ως ιεραπόστολος. Εκεί, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συνελήφθη από τους Ιάπωνες. Οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Βέιχσιεν, όπου πέθανε μάλλον έχοντας όγκο στον εγκέφαλο.

Για πολλά χρόνια δεν είχε βρεθεί ο τάφος του. Βρέθηκε το 1990 από τον Άγγλο μηχανικό από το Χονγκ Κονγκ, Τσάρλς Γουόκερ.

Η ταινία «Οι Δρόμοι της Φωτιάς» πήρε Όσκαρ Καλύτερης ταινίας, σεναρίου, κοστουμιών και μουσικής (Βαγγέλης Παπαθανασίου).

Το πέταγμα της Κατερίνας

2016: Η 26χρονη Ελληνίδα πρωταθλήτρια Κατερίνα Στεφανίδη περνάει το φράγμα των 4.90μ. στο επί κοντώ στο μίτινγκ κλειστού στίβου της Νέα Υόρκης, σημειώνοντας Πανελλήνιο ρεκόρ.

2000: Ο 66χρονος Ισπανός τεχνικός Antonio Diaz Miguel χάνει τη μάχη με τον καρκίνο σε κλινική της Μαδρίτης. Είναι ο μόνος Ισπανός που έχει μπει στο Hall of Fame του μπάσκετ.

2000: Ο Βαγγέλης Ρούπακας οδηγεί την Μπαρτσελόνα στην κατάκτηση του πρώτου για τον σύλλογο Κυπέλλου Ισπανίας στο πόλο και μπαίνει στο πάνθεον των Ελλήνων τεχνικών που κερδίζουν τίτλους στον πάγκο ευρωπαϊκών ομάδων.

1999: Στον αγώνα του Νοτιοαφρικάνικου πρωταθλήματος Try Again – Wellebies, ο διαιτητής Mogetti πυροβολεί και σκοτώνει τον 20χρονο παίκτη McVeta καθώς του επιτέθηκε με μαχαίρι για να διαμαρτυρηθεί για μια υπόδειξη.

1999: Για πρώτη φορά στο ισπανικό ποδόσφαιρο, στον αγώνα Espagnol-Deportivo La Coruna, ο τέταρτος διαιτητής είναι γυναίκα.

Το φράγμα του Gebrselassie 

1997: Ο Αιθίοπας Haile Gebrselassie γίνεται ο πρώτος αθλητής που σπάει το φράγμα των 13 λεπτών στα 5000μ κλειστού στίβου με παγκόσμιο ρεκόρ 12:59.04.

1997: Η FIFA προτείνει την χρήση video replay σε ποδοσφαιρικούς αγώνες για την διαλεύκανση αμφισβητούμενων φάσεων.

1994: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της αθλητικής εφημερίδας “Sportime” σε μορφή ταμπλόιντ δημιουργώντας νέα δεδομένα στο χώρο του αθλητικού Τύπου.

1958: Πεθαίνει στο Νοσοκομείο του Μονάχου “Rechts der Isar” ο ποδοσφαιριστής της Μάντεστερ Γιουνάιτεντ, Duncan Edwards. Ήταν σε κώμα επί 15 ημέρες μετά το αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου της 6ης Φεβρουαρίου. 

1952: Ο Dick Button εκτελεί το πρώτο triple jump σε αγώνα καλλιτεχνικού πατινάζ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News