Μια μπάλα ποδοσφαίρου, ένα καλάθι για ροδάκινα και εγένετο μπάσκετ

Κάπως έτσι γεννήθηκε το μπάσκετ. Χωρίς πορτοκαλί μπάλα, απλά για να κάνουν κάποιοι, κάτι μια βροχερή ημέρα του μακρύ χειμώνα της Νέας Αγγλίας. Η γέννηση της καλαθοσφαίρισης.

Ήταν η 21η Δεκεμβρίου 1891 όταν για πρώτη φορά παίχτηκε κάτι… σαν μπάσκετ. Σε κάθε περίπτωση επρόκειτο για αυτό που εξελίχθηκε στη σημερινή καλαθοσφαίριση.

Όλα άρχισαν στο Springfield της Μασσαχουσέτης. Εκεί συναντήθηκαν 18 παίκτες και είχαν μια μπάλα ποδοσφαίρου.

Ο Καναδός Δρ. Τζέιμς Νάισμιθ, καθηγητής φυσικής αγωγής στο Εκπαιδευτήριο της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων YMCA (σημερινό Κολέγιο Σπρίνγκφιλντ), προσπαθούσε να κρατήσει μία τάξη δραστήρια. Ήταν μια βροχερή ημέρα και o καθηγητής αναζητούσε ένα δυναμικό παιχνίδι εσωτερικού χώρου. Άλλωστε μιλάμε για τον μακρύ χειμώνα της Νέας Αγγλίας και ένα τέτοιο παιχνίδι -εσωτερικού χώρου- αποτελούσε μόνιμη ανάγκη.

Αφού ο Νάισμιθ, απέρριψε άλλες ιδέες είτε ως υπερβολικές ή ακατάλληλες για κλειστά γυμναστήρια, έγραψε τους βασικούς Κανόνες της Καλαθοσφαίρισης και κάρφωσε ένα καλάθι ροδάκινων σε ύψος 3,03 μέτρων. Σε αντίθεση με τα σύγχρονα δίχτυα καλαθοσφαίρισης, αυτό το καλάθι ροδάκινων διατηρούσε τον πάτο του, και οι μπάλες έπρεπε να ανακτηθούν με το χέρι μετά από κάθε «καλάθι» που σημειωνόταν. Αυτό αποδείχθηκε αναποτελεσματικό. Έτσι το κάτω μέρος του καλαθιού απομακρύνθηκε, πράγμα που επέτρεπε την ώθηση της μπάλας με ένα μεγάλο πείρο κάθε φορά.

Με μπάλα ποδοσφαίρου

Η καλαθοσφαίριση την πρώτη φορά παίχτηκε με μια μπάλα ποδοσφαίρου. Οι πρώτες μπάλες που δημιουργήθηκαν ειδικά για την καλαθοσφαίριση ήταν καφέ. Στα τέλη του 1950 ο Τόνυ Χάινκλ, ψάχνοντας για μια μπάλα που θα είναι πιο ευδιάκριτη για τους παίκτες και τους θεατές, εισήγαγε την πορτοκαλί μπάλα που χρησιμοποιείται σήμερα. Η ντρίμπλα δεν υπήρχε στο αρχικό παιχνίδι, εκτός από την «σκαστή πάσα» για τους συμπαίκτες. Η πάσα ήταν το κύριο μέσο μετακίνησης της μπάλας. Η ντρίμπλα τελικά εισήχθη, αλλά περιοριζόταν από το ασύμμετρο σχήμα της πρώτης μπάλας. Η ντρίμπλα έγινε σημαντικό μέρος του παιχνιδιού περίπου τη δεκαετία του 1950, καθώς βελτιώθηκε το σχήμα της μπάλας.

Ο Μάριο Κέμπες στην Αλβανία

1996: Ο πρώην διεθνής Αργεντινός ποδοσφαιριστής Mario Kempes υπογράφει διετές συμβόλαιο με την Club Lushnja, ομάδα της πρώτης κατηγορίας της Αλβανίας, και γίνεται ο πρώτος ξένος προπονητής στη χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1995: Ο Jack Charlton αποχωρεί από τον πάγκο του Έιρε μετά από 10 χρόνια και 93 αγώνες.

1991: Εορτάζονται τα 100 χρόνια του μπάσκετ από το Springfield College, το κολλέγιο στο οποίο ο Naismith εμπνεύστηκε το μπάσκετ. Πέντε μήνες πριν, τον Ιούνιο, η FIBA γιόρτασε τα 100 χρόνια στην Ελλάδα με το διεθνές τουρνουά “Centenary of Basket”.

1984: Η Georgeann Wells γίνεται η πρώτη γυναίκα που καρφώνει στον αγώνα μπάσκετ Virginia – Charleston (110-82).

1983: Η Ισπανία προκρίνεται στους τελικούς του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου όταν κερδίζει τη Μάλτα με 12-1. Η ομάδα των Ισπανών χρειαζόταν διαφορά 11 γκολ για την πρόκριση.

Το ντεμπούτο του Νίκου Νιόπλια

1982: Ο Νίκος Νιόπλιας κάνει το ντεμπούτο του με την ομάδα του ΟΦΗ στον αγώνα εναντίον του Απόλλωνα Αθηνών.

1981: Οι Cincinnatti κερδίζουν μετά από ρεκόρ 7 παρατάσεων με 75-73 τους Bradley στον αγώνα με το χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του NCAA.

1975: Ο 19χρονος Bjorn Borg κερδίζει στον τελικό τον Τσέχο Jan Kodes με 6-4, 6-2, 6-2 και δίνει στην Σουηδία το πρώτο της Davis Cup.

1972: Η Αμερικανίδα τενίστρια Chris Evert γίνεται επαγγελματίας στα 18α γενέθλιά της. Στην καριέρα της θα κατακτήσει 18 τίτλους: 6 US Opens, 7 Roland Garros, 3 Wimbledon και 2 Australian Opens. Είναι η μόνη αθλήτρια που θα κερδίσει 1.000 μονά ματς έχοντας το καλύτερο ποσοστό (0.9) νίκης στην ιστορία του επαγγελματικού τένις. Θα κάνει ρεκόρ όταν θα κερδίσει 125 ματς σε ταρτάν με 3-0 και 55 συνεχόμενα μέχρι το 1974, ρεκόρ το οποίο θα σπάσει δέκα χρόνια αργότερα η Martina Navratilova με 74 νίκες. Θα αποσυρθεί το 1994 όταν θα χάσει στα προημιτελικά του US Open από την Zina Garrison. Το 1995 θα γίνει η 4η αθλήτρια που θα εκλεγεί ομόφωνα στο International Tennis Hall of Fame.

Όλα με κεφαλιές

1969: Στον ποδοσφαιρικό αγώνα πρωταθλήματος ΟΦΗ – ΠΑΟΚ που λήγει 3-1 και τα 4 γκολ σημειώνονται με κεφαλιές.

1966: Η Σαουδική Αραβία κερδίζει στον τελικό την διοργανώτρια χώρα, τα Αραβικά Εμιράτα, με 4-2 στα πέναλτι και κατακτά το Κύπελλο Ασίας.

1945: Πεθαίνει ο Αμερικανός στρατηγός George Patton σε ηλικία 60 ετών, έπειτα από τροχαίο δυστύχημα στην Γερμανία. Νεαρός υπολοχαγός το 1912, αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης με την ομάδα των ΗΠΑ στο μοντέρνο πένταθλο όπου κατετάγη πέμπτος αφού απέτυχε στη σκοποβολή.

1913: Ο 42χρονος Άρθουρ Γουίν εκδίδει το πρώτο σταυρόλεξο. Ο Βρετανός εφευρέτης μετανάστευσε στην Αμερική στην ηλικία των 19 ετών. Αρχικά δούλεψε στην εφημερίδα “Pittsburgh Press” και μετά στην “New York World”, όπου εισήγαγε το σταυρόλεξο σε σχήμα διαμαντιού για την Κυριακάτική έκδοση. Παρότι στην αρχή δεν υπήρχαν αναφορές στον αθλητισμό, τα επόμενα χρόνια οι ερωτήσεις πάνω σε αθλητικά θα γίνουν πολύ δημοφιλείς.

1904: Ιδρύεται στο εστιατόριο ”Ledoyen” του Παρισιού η Παγκόσμια Ομοσπονδία των Σωματείων των Μοτοσυκλετιστών με τον τίτλο ”Federation Internationale des Clubs Motocyclistes”. Τρεις μήνες νωρίτερα, στις 15/9/1904, έχει οργανώσει ένα διεθνές Κύπελλο στο Dourdan με τη συμμετοχή μοτοσυκλετιστών από Αυστρία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία και Μ. Βρετανία. Στη συνέχεια η κίνηση αυτή θα ατονίσει, ώσπου 8 χρόνια αργότερα, στις 28/11/1912, θα επανιδρυθεί η ομοσπονδία από 10 ιδρυτικά κράτη μέλη.

1877: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού ”American Bicycling Journal” στην Βοστόνη.

1849: Ιδρύεται ο πρώτος σύλλογος ice skating στην Φιλαδέλφια των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από sportsdates και wikipedia.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News