Αθανάσιος Σέμπος, μέλος με αριθμό 1 στο μητρώο του ΠΣΑΤ, σκαπανέας της δημοσιογραφίας

Ήταν Σάββατο του Λαζάρου η 3η Απριλίου -σαν σήμερα- του 1999, όταν ο πρώτος πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, Αθανάσιος Σέμπος, έφυγε από τη ζωή.  Αρκάς στην καταγωγή, ένας άλλος «μεγάλος» της δημοσιογραφίας, ο Τάκης Χαραλαμπίδης έγραφε την επόμενη ημέρα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ: «…Μαζί με τον αείμνηστο Χρήστο Σβολόπουλο, ήταν οι αθλητικοί συντάκτες με την μεγαλύτερη θητεία στη δημοσιογραφία. Ο Αναστάσιος Σέμπος τιμήθηκε το 1997 από το Ίδρυμα Μπότση «για τα 70 χρόνια προσφοράς στο χειρόγραφο».

Έως τη δύση της ζωής του έγραφε και κρατούσε τη θέση του συμβούλου στην «Ώρα για σπορ», που διευθύνει με τόση σοβαρότητα και υπευθυνότητα ο γιος του Βαγγέλης.

Είχε γεννηθεί το 1909 στη Σίρνα Γορτυνίας και αγαπούσε τα γράμματα. Γράφτηκε στη Νομική Αθηνών, αλλά τον κέρδισε η μεγάλη αγάπη του, η δημοσιογραφία. Πήγε στην Πάτρα και άρχισε την καριέρα του το 1930 από τον «Τηλέγραφο». Την ίδια χρονιά εντάχτηκε στη δύναμη της Παναχαϊκής, όπου διακρίθηκε ως πολύ καλός γκολτζής.

Τον Οκτώβριο του 1945 μαζί με τον Γιώργο Γεωργαλά ίδρυσαν την «Αθλητική Ηχώ», μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές εφημερίδες. Την ίδια εποχή ο Αθανάσιος Σέμπος πρωτοστάτησε για τη δημιουργία του Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, που απέκτησε την πρώτη διοίκησή του το 1947 και νομική υπόσταση το 1952…».

Πρωτοπόρος και δάσκαλος

Ο Τάκης Χαραλαμπίδης έγραφε για τον «πρωτοπόρο στο αθλητικό ρεπορτάζ Αθανάσιο Σέμπο, τον δάσκαλο, τον άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην προώθηση της αθλητικής ιδέας». Μάλιστα τόνιζε: «Αλίμονο αν οι νέοι αθλητικοί συντάκτες δεν έχουν ευκαιρίες να μαθαίνουν την πορεία των σκαπανέων του χώρου μας».

Σκαπανέας του χώρου ο Αθανάσιος Σέμπος, για τον  οποίο η ΕΣΗΕΑ ανέφερε: «Υπηρέτησε με ευθύνη και αφοσίωση το λειτούργημα του δημοσιογράφου και κάλυψε τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα, όπως τους Ολυμπιακούς αγώνες Βερολίνου, Λονδίνου, Ελσίνκι και Μονάχου».

Το μέλος με τον αριθμό 1 στο μητρώο του ΠΣΑΤ, ήταν ο Αθανάσιος Σέμπος. Κάποτε, στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο Φίλιππας Συρίγος έγραφε: «… “η μεγαλυτέρα των Βαλκανίων” όπως αυτάρεσκα επαναλάμβανε κάτω από το λογότυπό της για πολλές δεκαετίες. Η «Αθλητική Ηχώ» που γνώρισα την άνοιξη του 1967, λίγο μετά την επιβολή της απριλιανής δικτατορίας, ήταν η έδρα της αθλητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα. Ήταν ένα υπέροχο σχολείο το οποίο δίδασκε ταυτόχρονα και τη δημοσιογραφία, και τον αθλητισμό. Θυμάμαι τους δασκάλους. Πρώτος και καλύτερος ο Αθανάσιος Σέμπος, διευθυντής και κατά 50% ιδιοκτήτης της, ο οποίος, πριν ακόμα κλείσω τα 20 χρόνια μου, με φώναξε ένα μεσημέρι για να μου ανακοινώσει ότι με έβαζε στο μισθολόγιο, δηλαδή μου άνοιγε και επίσημα τον δρόμο του επαγγελματία αθλητικού συντάκτη, μετά με αγκάλιασε, με φίλησε και μου έδωσε την ευχή του…».

Όσον αφορά τον ΠΣΑΤ, στην επίσημη ιστοσελίδα του, διαβάζουμε: «…Στις 27 Ιανουαρίου 1944. Εννέα Αθλητικοί Συντάκτες είχαν μία, σχεδόν μυστική, συνάντηση και με ένα πρακτικό υπογράψανε βάλανε τις βάσεις για τη δημιουργία οργάνου των αθλητικών δημοσιογράφων «μετά την ειρήνη». Το πρακτικό, που «εγράφη δια χειρός του Αθανάσιου Σέμπου» το υπογράψανε κατ’ αλφαβητική σειρά οι Σπύρος Αυλωνίτης, Άγγελος Βερύκιος, Τόλης Γαρουφαλής, Νίκος Καπιτσόγλου, Σπύρος Κουντούρηςς, Παύλος Κριναίος, Πάνος Μακρίδης, Χρήστος Σβολόπουλος και Αθανάσιος Σέμπος…».

Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα μια άλλη μορφής της δημοσιογραφίας, του Δημήτρη Λυμπερόπουλου, ο οποίος αναφέρει στη λεζάντα: Από αριστερά στη πίσω σειρά, Ανδρέας Σακαλής (πάντα χαμογελαστός) Πέτρος Λινάρδος (ο πρώτος που είπε ότι ο τερματοφύλακας φυλάει Θερμοπύλες) Γιώργος Παντούρης (ο σεμνός) Αλέκος Σιδηρόπουλος (είχε παίξει μπάλα στην ομάδα Γουδί) Στη μεσαία σειρά, Πάνος Μακρίδης (παντογνώστης αλλά λιγομίλητος) Δημήτρης Καπλάνογλου (ο ευπατρίδης) Λευτέρης Γενεράλης (γενικών καθηκόντων) Τάκης Σακελλαρίου (καθηγητής της Γυμναστικής και προπονητής κολύμβησης) Θανάσης Σέμπος (από τους πρωτεργάτες της αθλητικής δημοσιογραφίας) Δημήτρης Παπαναγιώτου ( ο γόης και ο ευπρεπής του κλάδου) Και μπροστά, Δημήτρης Γιανναράκος ( ο πιτσιρικάς της παρέας) Δημήτρης Λιμπερόπουλος (επιπόλαιος και αυθόρμητος) και Γιάννης Βανδώρος (στα πρόθυρα να αναλάβει το πόστο των αθλητικών στον ΔΟΛ).

Όταν έφυγε η σημαία της Μίλαν

2016: Ο Ιταλός αμυντικός και σημαία της Μίλαν Τσέζαρε Μαλντίνι πεθαίνει σε ηλικία 84 ετών.

2016: Με τίτλο «Panama Papers» (τα αρχεία του Παναμά) δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» ένα άρθρο που αφορά 149 έγγραφα προκαλώντας αναταραχή σε ηγέτες κρατών και επιφανείς εκατομμυριούχους ολόκληρου του πλανήτη. Το σκάνδαλο, που σχετίζεται με παράνομες συναλλαγές και φοροδιαφυγή μεγάλων εταιρειών, αλλά και πολιτικών μέσα από την εταιρεία παροχής νομικών υπηρεσιών «Mossack Fonseca» στον Παναμά, αποκαλύπτεται στην εφημερίδα στις αρχές του 2015 όταν μία ανώνυμη πηγή με το ψευδώνυμο John Doe στέλνει σταδιακά 11.5 εκατομμύρια έγγραφα που αφορούν 214.000 offshore εταιρείες. Το σκάνδαλο επηρεάζει και τον αθλητικό χώρο αφού παίκτες και αθλητές όπως ο Λιονέλ Μέσι, ο Νίκο Ροζμπεργκ, ο Μπόμπι Φίσερ και διεθνείς μεγαλοπαράγοντες του αθλητισμού, όπως ο Μισέλ Πλατινί, πρώην πρόεδρος της UEFA, ο Τζιάννι Ινφαντίνο, πρόεδρος της FIFA και πολλοί άλλοι εμφανίζονται στις λίστες. Αποφασίστηκε να ασκηθούν «ποινικές διώξεις σε βάρος 32 πολιτών». Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί από τη 15η ως τη 18η Νοεμβρίου 2022. Δικαστικές πηγές απέφυγαν να αποκαλύψουν τα ονόματα των κατηγορουμένων, όπως είθισται στον Παναμά.

2005: Ο 42χρονος πρόεδρος της Αναγέννησης Άρτας και πατέρας 2 παιδιών Μπάμπης Μπανιώτης βάζει τέλος στην ζωή του με ένα πιστόλι στα γραφεία της εταιρείας πληροφορικής και εκδόσεων “Ηπειρωτική” που του ανήκει.

1999: Οι Chicago Bulls συντρίβονται εντός έδρας από τους Orlando Magic με 115-68 στη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία τους.

1999: Στον αγώνα Πιατσέντζα-Ουντινέζε (4-3) ο ποδοσφαιριστής της Ουντινέζε Jonathan Bachini τραυματίζεται και ο διαιτητής Bettin δίνει με καθυστέρηση την εντολή για την είσοδο του γιατρού στον αγωνιστικό χώρο. Κατά την μεταφορά του ο Bachini βρίζει τον διαιτητή για την καθυστέρηση αυτή και ο δεύτερος χωρίς πολλή σκέψη του δείχνει την πρώτη κόκκινη κάρτα που δίνεται σε παίκτη πάνω σε φορείο.

Το τρόπαιο στον Άρη

1997: Ο Άρης κατακτά το Κύπελλο Κόρατς νικώντας την Τόφας Μπούρσα στην Τουρκία με 70-88.

1996: Ο Παναθηναϊκός κερδίζει τον Άγιαξ με 1-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ και σταματάει ένα σερί 189 αήττητων αγώνων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στη ρεβάνς θα χάσει με 3-0 και θα αποκλειστεί από τον τελικό του Champions League.

1986: Η ΙΒΜ παρουσιάζει το PC Convertible 5140, τον πρώτο φορητό προσωπικό υπολογιστή. Είναι ο πρώτος υπολογιστής της εταιρείας που χρησιμοποιεί δισκέτα 3.5 ιντσών και έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί με μπαταρία.

1983: Ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού Βασίλης Κωνσταντίνου κλείνει την καριέρα του στον αγώνα πρωταθλήματος ΠΑΟ-ΑΕΚ 4-1. Στα 17 χρόνια παρουσίας του στον ΠΑΟ (1967-1983) πήρε μέρος σε 302 αγώνες πρωταθλήματος, 44 κυπέλλου και 28 ευρωπαϊκούς αγώνες.

1977: Ο Jean Ratelle των Boston Bruins σημειώνει τον 1000ό πόντο του στο NHL με μια ασίστ στο 7-4 επί των Toronto Maple Leafs.

1975: Ο Σοβιετικός σκακιστής Anatoly Karpov ανακηρύσσεται ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής αφού ο κάτοχος του τίτλου Bobby Fisher δεν εμφανίζεται στη Μανίλα λόγω διαφωνιών με τη FIDE, τη διεθνή ομοσπονδία.

1966: Ο Battista “Pinin” Farina, ιδρυτής της κατασκευαστικής εταιρείας σασί αυτοκινήτων Pininfarina πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών. Το όνομα “Pinin” το πήρε επειδή ήταν το “μωρό” της οικογένειάς του (10ο από 11 αδέρφια) και ίδρυσε την Carrozzeria Pininfarina το 1930 σε ηλικία 37 ετών, ενώ άλλαξε το όνομά του σε “Battista Pininfarina” μόλις το 1961.

1948: Ο 46χρονος τζόκεϊ Eddie Arcaro ανακοινώνει την αποχώρησή του μετά 4.779 νίκες (συμπεριλαμβανομένων δύο Triple Crowns) σε 24.092 κούρσες σε διάστημα 31 χρόνων.

Ένα διαφορετικό ματς

1938: Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αυστρίας αντιμετωπίζει την Γερμανία στο γήπεδο Prater στην Βιέννη, στο τελευταίο αγώνα σαν ανεξάρτητη ομάδα, αφού μερικές εβδομάδες νωρίτερα η Γερμανία είχε προσαρτίσει την Αυστρία και οι Ναζί έχουν διατάξει την διάλυση της ομάδας και την ένωσή της με αυτήν της Γερμανίας, παρόλο που έχει προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938. Στα τελευταία 20 λεπτά του αγώνα, ο Matthias Sindelar και ο Karl Sesta σκοράρουν και διαμορφώνουν το τελικό 2-0. Στη ρεβάνς, η Γερμανία θα κερδίσει με 9-1.

1896: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της ιταλικής αθλητικής εφημερίδας “La Gazzetta dello Sport”. Θα καλύψει τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, που θα ξεκινήσουν σε 3 ημέρες, αλλά ο ρόλος της σταδιακά θα επεκταθεί πέρα από τα νέα, τις ειδήσεις και τα αθλητικά ρεπορτάζ στην άμεση συμμετοχή σε μεγάλα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης της διοργάνωσης, κάθε χρόνο, του ποδηλατικού αγώνα «Giro d ‘Italia” από το 1909. Αρχικά η εφημερίδα κυκλοφορεί κάθε δυο εβδομάδες. Δέκα χρόνια μετά, στις 3/5/1906, θα γίνει ημερησία. Η εφημερίδα θα κάνει ρεκόρ 1.486.110 φύλλων στις 29/5/1969, την επομένη δηλαδή του τελικού Μίλαν-Άγιαξ (4-1). Το 1996, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων της, θα βραβευτεί από τον ΠΣΑΤ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News