ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: Αννα Κιρό - Κάηκε, έχασε το παιδί της, πήρε μετάλλιο, έγινε σύμβολο της επανάστασης

Η Άννα Φιντέλια Κιρό, γεννημένη στις 23 Μαρτίου 1963, στην Πάλμα Σοριάνο, στην Κούβα υπήρξε αθλήτρια του στίβου στα 800 κυρίως αλλά και στα 400 μέτρα.

Η Άννα Φιντέλια Κιρό, γεννημένη στις 23 Μαρτίου 1963, στην Πάλμα Σοριάνο, στην Κούβα υπήρξε αθλήτρια του στίβου στα 800 κυρίως αλλά και στα 400 μέτρα.

Στα 800 μέτρα αναδείχθηκε δύο φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια (1995, 1997) και δύο φορές Ολυμπιονίκης (1992, 1996). Η Άννα Κιρό θεωρείται ως μία από τις καλύτερες γυναίκες δρομείς των 800 μέτρων όλων των εποχών. Υπήρξε η αγαπημένη αθλήτρια του Φιντέλ Κάστρο, εξ ου και το Φιντέλια.

Το εμπάργκο και το ανατολικό μπλοκ

Τα μεσάνυχτα της 22ας Ιανουαρίου 1993, η 30χρονη τότε Άννα, έγκυος επτά μηνών, περίπου μισό χρόνο μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στα 800 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του ’92, βρισκόταν στο διαμέρισμά της στην Αβάνα. Έπλενε τα ρούχα της. Το εμπάργκο που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ και άλλες χώρες στην Κούβα, σε συνδυασμό με την παύση της βοήθειας από το σοσιαλιστικό μπλοκ, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σαπουνιού και χλωρίνης. Έτσι, αρκετοί Κουβανοί χρησιμοποιούσαν ισοπροπυλική αλκοόλη για να καθαρίσουν τα ρούχα τους. Πρόκειται για μια εύφλεκτη χημική ουσία που ακόμα και σήμερα υπάρχει στα αντισηπτικά. 

Μια κουζίνα κηροζίνης υπήρχε στο δωμάτιο. Η Κιρό νόμιζε ότι δεν ήταν αναμένη και έριξε την ισοπροπυλική αλκοόλη σε μια κατσαρόλα με νερό. Όταν το υργό έπεσε στον καυστήρα κηροζίνης οι φλόγες «πήδηξαν» πάνω στο πουλόβερ της, στο στήθος, στο πρόσωπο, στα χέρια. Με εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 38% του σώματός της, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Εκεί γεννήθηκε πρόωρα το μωρό της, αλλά πέθανε δέκα ημέρες αργότερα. Οι γιατροί ενημέρωσαν την Κιρό ότι η καριέρα της είχε τελειώσει. Όταν την επισκέφθηκε ο Κάστρο, αυτή του είπε με σιγουριά: «Θα ξανατρέξω».

Γυμναστική στο νοσοκομείο και επιστροφή

Δυο μήνες αργότερα παρέμενε στο νοσοκομείο. Είχε αρχίσει να γυμνάζεται έχοντας προμηθευτεί ένα ποδήλατο γυμναστικής και μια κωπηλατική μηχανή. Αρχικά δεν μπορούσε ούτε να κλείσει τα χέρια της ή να τα σηκώσει για να χτενιστεί. Προσπαθώντας να αποκτήσει λίγη ελαστικότητα στο δέρμα της ανεβοκατέβαινε τα σκαλιά του νοσοκομείου. Η ταχεία ανάρρωσή της κατέπληξε τους χειρουργούς της.

Μετά από οκτώ μήνες επεμβάσεων, στις οποίες της τοποθετήθηκε συνθετικό δέρμα, η Κιρό επέστρεψε στο γήπεδο. Αρχικά έκανε προπόνηση μόνο όταν έπεφτε ο ήλιος. Φορούσε προστατευτικούς επιδέσμους στα χέρια και στον λαιμό. Έντεκα μήνες μετά το ατύχημα που της άλλαξε τη ζωή, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στα 800 μέτρα στους Αγώνες της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Ο Κάστρο είχε δηλώσει ότι κέρδισε «το χρυσό μετάλλιο ανδρείας».

Πλέον με τις μακριές πλεξούδες και το χαρισματικό της χαμόγελο, ήταν ένα από τα πιο δυνατά σύμβολα της επανάστασης στην Κούβα. Πιστή του Φιντέλ Κάστρο, δεν παραπονέθηκε ποτέ διότι έχασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 και του 1988, τους οποίους η Κούβα μποϊκόταρε. Η Κιρό αγωνίστηκε το 1995 στο Παγκόσμιο του Γκέτεμποργκ και πήρε το χρυσό. Το 1996 στην Ατλάντα κέρδισε το αργυρό μετάλλιο.

Πρόεδρος ο George Weah

2018: Ο George Weah, ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο και επθετικός της Monaco, Milan, Chelsea, Manchester City, Marseille, κλπ γίνεται ο 24ος πρόεδρος της Λιβερίας.

2008: Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, μέλους του ΔΣ της ΕΠΟ από το 1997, και γιος του Σάββα Θεοδωρίδη, τέως τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, αναλαμβάνει γενικός σύμβουλος του προέδρου της UEFA Μισέλ Πλατινί ως Διευθυντής Ομοσπονδιών.

2000: Πεθαίνει στο Παρίσι σε ηλικία 83 ετών ο Νίκος Κουτσαλέξης, μέλος της πρώτης στα χρονικά Εθνικής ομάδας μπάσκετ. Με την ομάδα του Πανελληνίου αναδείχθηκε 3 φορές πρωταθλητής Ελλάδος (1937, 1939, 1940).

2000: Η αθλήτρια του Πανελληνίου Πόπη Ουζούνη γίνεται η πρώτη Ελληνίδα σφαιροβόλος που σπάει το φράγμα των 19 μέτρων με 19.03.

1984: Κατά την διάρκεια της τρίτης περιόδου του Super Bowl XVIII, μεταδίδεται για πρώτη φορά μία τηλεοπτική διαφήμιση της Apple Computers η οποία παρουσιάζει τον προσωπικό υπολογιστή Macintosh.

1983: Οι Huston Rockets γίνονται η πρώτη ομάδα στο NBA που δεν σημειώνει ούτε ένα πόντο στη παράταση χάνοντας από τους Portland Trail με 113-96 (17-0 στην παράταση).

1973: Στον πρώτο τηλεοπτικό αγώνα μποξ, ο George Foreman κερδίζει με νοκ άουτ τον Joe Frazier για τον παγκόσμιο τίτλο βαρέων βαρών.

1968: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών στη Χονολουλού ο Duke Paoa Kahanamoku, χρυσός ολυμπιονίκης στα 100μ ελεύθερο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 και 1920.

Η πρώτη τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

1964: Διεξάγεται στην Αρχαία Ολυμπία η πρώτη τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για Χειμερινούς Ολυμπιακούς. Πρόκειται για τους 2ους Χειμερινούς του Ίνσμπρουκ αφού οι 1οι διεξήχθησαν στο Σαμονί της Γαλλίας. Οι πρώτοι όμως Αγώνες στην ιστορία που πήραν την φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία ήταν οι Θερινοί Ολυμπιακοί του 1936 στο Βερολίνο.

1959: Ο πρώτος Άγγλος παγκόσμιος πρωταθλητής αγώνων ταχύτητας Mike Hawthorn σκοτώνεται όταν η Jaguar που οδηγεί, στην προσπάθειά του να προσπεράσει τον Rob Walker, φεύγει από την πορεία της στην περιφερειακή οδό του Guildford στο Surrey της Αγγλίας.

1955: Ο Joe Davis σημειώνει το πρώτο επίσημο maximum σερί στο snooker (147 πόντοι) κερδίζοντας τον Willie Smith στο Leicester Square Hall.

1951: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο Harald Bohr, διακεκριμένος μαθηματικός και διεθνής μεσοεπιθετικός που έπαιξε με την ΑΒ Κοπενχάγκεν. Ήταν αδερφός του νομπελίστα φυσικού Niels Bohr και αγωνίστηκε με την εθνική ομάδα της Δανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 στο Λονδίνο.

1938: Η Ελλάδα κερδίζει την Παλαιστίνη στο Τελ Αβίβ με 3-1, με δύο γκολ του Κλεάνθη Βικελίδη και ένα του Αντώνη Μηγιάκη. Είναι η πρώτη εκτός έδρας νίκη της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου και ο 30ός αγώνας της ομάδας, η οποία από το 1929 έως τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο έπαιξε 32 μόνο αγώνες.

1927: Πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα Άρσεναλ-Σέφιλντ Γιουνάιτεντ στο Highbury.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News