Τζιμ Θορπ - Ο ινδιάνος που «έκλεψε» η ΔΟΕ και πέθανε πάμφτωχος και αλκοολικός

Σαν σήμερα: Τζέιμς Θορπ – Ο ινδιάνος που «έκλεψε» η ΔΟΕ και πέθανε πάμφτωχος και αλκοολικός

Όταν ο Τζέιμς -Τζιν- Φράνσις Θορπ πέθανε σαν σήμερα -28 Μαρτίου- το 1953 από καρδιακή ανεπάρκεια, έπασχε από καρκίνο και ήταν πάμφτωχος και αλκοολικός. Επιπλέον, δεν γνώριζε ότι είχε δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια.

Αυτά που είχε κατακτήσει στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1912 στη Στοκχόλμη. Ο 25χρονος ινδιάνος -Σακ & Φοξ της φυλής Μισκουόκι από τον πατέρα του με ιρλανδικές ρίζες και Ποταουτόμι από την πλευρά της μητέρας του με γαλλικές ρίζες- στάθηκε μπροστά στον Βασιλιά της Σουηδίας Γουσταύο.

Ο εγγονός του «Μαύρου Γερακιού», -για τους Ινδιάνους ο Θορπ ήταν ο Wa-Tho-Huk, δηλαδή «Φωτεινό Μονοπάτι»-, κατέκτησε χρυσό σε πένταθλο και δέκαθλο πανεύκολα. «Κύριε, είστε ο μεγαλύτερος αθλητής του κόσμου», του είπε ο βασιλιάς. «Ευχαριστώ, βασιλιά», είπε ο Θορπ, τον οποίο οι Αμερικανοί πολίτες υποδέχθηκαν στους δρόμους. «Άκουγα τόσο κόσμο να φωνάζει το όνομά μου και δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω ότι ένας άνθρωπος μπορεί να έχει τόσους φίλους», είχε σχολιάσει με αφέλεια.

Του πήραν τα μετάλλια

Δεν άργησε να δει και την άλλη όψη του νομίσματος. Ο Θορπ που είχε χάσει τον δίδυμο αδερφό του όταν ήταν δέκα ετών, στα 12 τη μητέρα του και στα 15 τον πατέρα του, στα εφηβικά του χρόνια έκανε πολλά αθλήματα. Ράγκμπι, μπάσκετ και μπέιζμπολ ώσπου τυχαία βρέθηκε σε ένα προπονητήριο στίβου. Οι αθλητές στο άλμα εις ύψος πάσχιζαν να πηδήξουν το 1.70 μ., αυτός χωρίς να ρωτήσει κανέναν πήρε φόρα και πανεύκολα το πέρασε. Όλοι κατάλαβαν ότι επρόκειτο για υπεραθλητή. Ήταν πρώτος σε όλα τα αθλήματα, σάρωνε σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο κι αυτό έκανε και στη Στοκχόλμη.

Το 1913, οι εφημερίδες «Γουόρτσεστερ Τέλεγκραμ» και «Πρόβιντενς Τάιμς» έγραψαν ότι το 1909 και το 1910, πήρε μέριος αγώνες μπέιζμπολ με την ομάδα της Βόρειας Καρολίνας. Η αμοιβή του ήταν 47 δολάρια.

Η ΔΟΕ του πήρε τα μετάλλια καθώς θεωρήθηκε ότι δεν ήταν ερασιτέχνης αθλητής. Ο Θορπ σε επιστολή του στην Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ ανέφερε: «Ζητώ συγνώμη που εγώ σαν ένα απλό ινδιανόπουλο δεν μπορούσα να γνωρίζω τέτοια πράγματα. Δεν υπέπεσα σε κάποιο λάθος. Το ίδιο μ’ εμένα κάνουν και άλλα παιδιά στα κολέγια. Μετά την Ολυμπιάδα έλαβα χιλιάδες γράμματα με χρήματα που όμως επέστρεψα, γιατί δεν ήθελα να βγάλω δολάρια από τις επιδόσεις μου στον στίβο».

Η ΔΟΕ έστειλε χρυσά μετάλλια στον Σουηδό Βίσλαντερ, που ήταν δεύτερος στο δέκαθλο και στον Νορβηγό Μπι, δεύτερο στο πένταθλο. Αρνήθηκαν όμως να τα παραλάβουν.

Μετά θάνατον δικαίωση 

Ο Θορπ έζησε πάμφτωχος και αλκοολικός τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του. Πήρε μέρος σε σόου όπου παρουσίαζε ινδιάνικους χορούς ενώ έκανε δουλειές του… ποδαριού. Πέθανε στις 28 Μαρτίου 1953, στην Καλιφόρνια. Θάφτηκε στο χωριό Τσανκ της Πενσυλβανίας, το οποίο άλλαξε το όνομά του σε Θορπ. Ο Τζειμς Θορπ δεν είχε επισκεφθεί ποτέ το μέρος αλλά η συγκεκριμένη πόλη τον δέχθηκε στη γη της για να αποκτήσει… τουρίστες.

Στις 13 Οκτωβρίου 1982 ανακοινώθηκε απόφαση της ΔΟΕ για επιστροφή των μεταλλίων στον Τζειμς Θορπ. Δεν του είχαν αφαιρεθεί εντός του διαστήματος των 30 ημερών, όπως προέβλεπε ο τότε κανονισμός.

Ο Θορπ παντρεύτηκε τρεις φορές και απέκτησε οκτώ παιδιά. Στις 18 Ιανουαρίου 1983, ο τότε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, παράδωσε στα παιδιά του Γκέιλ και Μπιλ τα δύο χρυσά μετάλλια. Τον Θορπ υποδύθηκε ο Μπαρτ Λάνκαστερ στην ταινία του 1951, «Ο άνθρωπος από μπρούντζο».

Οι αθλητές στο Μετρό

2012: Οι Συγκοινωνίες του Λονδίνου παρουσιάζουν ένα ειδικό Χάρτη του Υπογείου Σιδηροδρόμου του Λονδίνου για να γιορτάσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Οι ονομασίες των 361 σταθμών έχουν αλλάξει και έχουν πάρει το όνομα γνωστών αθλητών των Ολυμπιακών Αγώνων. Η κάθε γραμμή έχει αφιερωθεί σε αγωνίσματα των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, όπως στίβος, μπάσκετ, πυγμαχία, ιστιοπλοία. Ο πιο επιτυχημένος ολυμπιονίκης, ο Αμερικάνος κολυμβητής Michael Phelps με τα 14 χρυσά μετάλλια, έχει δώσει το όνομά του στον κεντρικό σταθμό των Αγώνων, αυτόν του Stratford.

2004: Μετά από 8 χρόνια, ο ΠΑΟ ανακηρύσσεται πρωταθλητής στο βόλεϊ. Ο Πλάμεν Κωνσταντίνοφ γίνεται ο πρώτος παίκτης που κατακτά 4 τίτλους με ισάριθμες ομάδες (Άρης, Ηρακλής, Ολυμπιακός, ΠΑΟ).

2001: Στον αγώνα Αργεντινής-Βενεζουέλας (5-0) ο 31χρονος Diego Simeone γίνεται ο πρώτος παίκτης που φτάνει τις 100 συμμετοχές στην Εθνική Αργεντινής ξεπερνώντας τους Ruggeri (96) και Maradona (91).

1990: Ένα από τα πλέον αρνητικά ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων στην ιστορία της Εθνικής ποδοσφαίρου, 1105 εισιτήρια, σημειώνεται στον φιλικό αγώνα Ελλάδα-Ισραήλ (2-1) στο ΟΑΚΑ. Σκόρερ των δύο ελληνικών τερμάτων ο “αμυντικός” Στέλιος Μανωλάς.

Το ρεκόρ του Michael Jordan

1990: Ο Michael Jordan δημιουργεί ρεκόρ για την ομάδα των Chicago Bulls όταν σκοράρει 69 πόντους σε έναν αγώνα, εναντίον των Cleveland Cavaliers. Μετά τη λήξη του αγώνα (113-117) ο Stacey King δηλώνει ότι “δεν υπήρχε περίπτωση να μην κερδίσουμε σήμερα αφού εγώ και ο Michael σκοράραμε 70 πόντους”.

1982: Το Louisiana Tech κερδίζει το Cheyney State με 76-62 κατακτώντας το πρώτο γυναικείο πρωτάθλημα μπάσκετ του NCAA.

1972: Ο Wilt Chamberlain παίζει τον τελευταίο του αγώνα μπάσκετ. Σε 14 χρόνια πήρε μέρος σε 1.045 αγώνες και δεν αποβλήθηκε σε κανέναν αγώνα με 5 φάουλ.

1966: Ανακαλύπτεται τυχαία στο Λονδίνο από τον David Corbett και τον σκύλο του “Πικλς”, μέσα σε ένα πακέτο, το Κύπελλο Jules Rimet που είχε κλαπεί πριν λίγες μέρες από το Central Hall του Westminster όπου εκτίθετο. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Joe Mirs είχε πάρει ένα μήνυμα για λύτρα 15.000 λιρών.Το κύπελλο επιστρέφεται στους διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο Corbett ανταμείβεται με 6.000 λίρες. Το ολόχρυσο κύπελλο έχει ύψος 30 πόντους και η πραγματική του αξία είναι 3.000 λίρες αλλά ασφαλίζεται για το ποσόν των 30.000 λιρών.

1957: Διεξάγεται το πρώτο αμερικάνικο πρωτάθλημα curling

1891: Διεξάγεται το πρώτο παγκόσμιο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα άρσης βαρών στο Λονδίνο.

1873: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας σκακιού μεταξύ Oxford και Cambridge.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News