ΦΡΑΝΣΙΝ ΝΙΓΙΟΝΣΑΜΠΑ: Η δρομέας που «νίκησε» τον χρόνο και τη φύση

Η Αφρικανή αθλήτρια, Φρανσίν Νιγιονσάμπα σημείωσε το νέο παγκοσμίου ρεκόρ στα 2.000μ γυναικών στο μίτινγκ του Ζάγκρεμπ, τερματίζοντας σε χρόνο 5:21.56 – Aυτή είναι η απίθανη ιστορία της ζωής της

Η Φρανσίν Νιγιονσάμπα από το Μπουρούντι της κεντρικής Αφρικής είναι η νέα «Βασίλισσα» στα 2.000μ., καθώς στο μίτινγκ του Ζάγκρεμπ σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ, τερματίζοντας σε χρόνο 5:21.56. Μάλιστα, κατέρριψε κατά δύο και πλέον δεύτερα το προηγούμενο ρεκόρ της Γκενζεμπέ Ντιμπάμπα (5:23.75).

Μετά τερματισμό της κούρσας η 28χρονη αθλήτρια δήλωσε: «Αισθάνομαι υπέροχα. Δεν συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να κάνω ένα παγκόσμιο ρεκόρ, αφού ήταν η πρώτη μου φορά εδώ. Ήρθα όμως για να κάνω αυτό που πρέπει να κάνω και τα κατάφερα. Το έκανα. Είναι υπέροχο, είναι φανταστικό. Ο ρυθμός ήταν πραγματικά τέλειος. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φιλάθλους που ήρθαν στο στάδιο να μας δώσουν χαρά».

Η εν λόγω κατάκτηση δεν αποτελεί άλλωστε για εκείνη μόνο ένα τεράστιο προσωπικό επίτευγμα, αλλά και μια εσωτερική επιβράβευση για τις μάχες που έχει δώσει έξω από τα ταρτάν.

Μια αλύγιστη μαχήτρια

Η συλλογή μεταλλίων της ξεκίνησε το 2012 στο αφρικανικό πρωτάθλημα, όπου με χρόνο 1:59111 κέρδισε το χρυσό στα 800μ, αποδεικνύοντας πως το άστρο μια σπουδαίας δρομέα είχε γεννηθεί… Κάπως έτσι ήρθε και η παρθενική της συμμετοχή στην Ολυμπιάδα του Λονδίου το 2012, όπου και κατέκτησε την 5η θέση.

Η μεγαλύτερη ωστόσο επιτυχία της καταγράφηκε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στα 800μ., δίνοντας της το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Εκεί ανέβηκε στη δεύτερη θέση του βάθρου πίσω από την νοτιοαφρικανή πρωταθλήτρια Κάστερ Σεμένια.

Οι ζωές μάλιστα των δύο αθλητριών συνδέθηκαν κατά έναν παράδοξο τρόπο… Συγκεκριμένα, αμφότερες διαγνώστηκαν με υπερανδρογονισμό. Η κατάσταση αυτή αναφέρεται στα υψηλά επίπεδα των ανδρογόνων ορμονών και ιδιαίτερα της τεστοστερόνης στο σώμα και επηρεάζει και τα δύο φύλα, ωστόσο είναι αισθητή έως «καταστροφική» στις γυναίκες.

Η συγκέντρωση αυτών των υψηλών ποσοστών τεστοστερόνης μεγαλύτερων του επιτρεπτού για την παγκόσμια ομοσπονδία, απαγόρευσε στις δύο Αφρικανές να αγωνιστούν στα 400μ. στα 800μ. και στα 1500μ. ή εναλλακτικά να υποβληθούν σε βαριά ορμονοθεραπεία, που κανένας επιστήμονας φυσικά δεν υπόσχεται πως δεν θα βλάψει την υγεία τους.

«Μια αθλήτρια με αρσενικές τιμές τεστοστερόνης, ή ανδρική ανατομία, διαθέτει σημαντικά μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή – ένα αβαντάζ που αδικεί τις αντιπάλους της», ανέφερε η Ομοσπονδία. Μάλιστα, όπως παρατήρησε ο λόρδος Σεμπάστιαν Κόου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας και παλιός Ολυμπιονίκης, «είναι σαν να βάζεις έναν 15χρονο να παραβγεί στο τρέξιμο με έναν 20χρονο»

Μια νέα αρχή

Σε αντίθεση με τη Σεμένια που ακολούθησε τη νομική οδό προκειμένου να δικαιωθεί, η Νιγιονσάμπα αποφάσισε να μην εγκαταλείψει την μεγάλη αγάπη της για το στίβο και να μην αφήσει μια ορμονική παράμετρο να σταθεί τροχοπέδη στα όνειρά της. Ως εκ τούτου, ξεκίνησε έναν νέο αγώνα προκειμένου να βρει έναν προπονητή, ο οποίος και να στηρίξει το όρομά της να τρέξει σε μεγάλες αποστάσεις.

Το 2021 μετά από έναν χρόνο αποχής επέστρεψε δριμύτερη στα αγωνιστικά δρώμενα, πιάνοντας τα όρια για τα 5000μ. και τα 10.000μ. για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου στα 10.000μ. κατέλαβε την 5η θέση, ενώ στα 3000μ. είχε την 5η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών.

Η Φρανσίν Νιγιονσάμπα φωνάζει υπερήφανα παρούσα, πιο δυνατή από ποτέ κι πιο έτοιμη για να κατακτήσει ακόμη περισσότερες κορυφές… 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News