Ξιφασκία: O Ουκρανός Ολυμπιονίκης που πέθανε στην πίστα και ο θάνατός του κρατήθηκε κρυφός

Η είδηση που μεταδόθηκε από τη Θεσσαλονίκη, ότι 11χρονη αθλήτρια τραυματίστηκε όταν το ξίφος καρφώθηκε στο χέρι της κατά τη διάρκεια προπόνησης στο «Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρον», επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για το κατά πόσο είναι επικίνδυνο σπορ η ξιφασκία.

Οι λεπτομέρειες από το περιστατικό προκαλούν σοκ στους αμύητους καθώς έγινε γνωστό ότι κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για να κόψει μέρος του ξίφους, το οποίο καρφώθηκε ανάμεσα στο τρίτο και το τέταρτο δάχτυλο του χεριού της αθλήτριας, πριν διακομιστεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

Ο τραυματισμός υπήρξε ελαφρύς γιατί η σύγχρονη ξιφασκία είναι ιδιαίτερα ασφαλής. Ωστόσο δεν ήταν πάντα έτσι. Όπως συνήθως συμβαίνει – και όχι μόνο στον αθλητισμό- έπρεπε να συμβεί ένα τραγικό γεγονός για να παρθούν μέτρα προστασίας των ξιφομάχων τόσο κατά τη διάρκεια των αγώνων όσο και κατά τη διάρκεια των προπονήσεων.

Στις 19 Ιουλίου 1982 η Σοβιετική Ένωση αντιμετώπιζε τη Δυτική Γερμανία στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Ρώμης. Όλα τα μάτια ήταν στραμμένα στην αναμέτρηση του Vladimir Smirnov, Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη με αντίπαλο τον Matthias Behr, Νο 2.

Ο αριστερόχειρας Smirnov, 28 ετών, υπολοχαγός του στρατού από το Κίεβο, ήταν χρυσός Ολυμπιονίκης το 1980 και κάτοχος δυο τίτλων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο Behr ήταν ένα χρόνο νεότερος από τον Smirnov, αλλά με ύψος 1,96 μέτρα πλεονεκτούσε κατά δώδεκα εκατοστά του αντιπάλου του…

Ο αγώνας ξεκίνησε με ταυτόχρονη επίθεση και από τους δύο και συνεχίστηκε πολύ γρήγορα. Το κακό συνέβη σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Σε μιά επίθεση το ξίφος του Behr έσπασε κατά την πρόσκρουση με το προστατευτικό του στήθους του Smirnov. Η σπασμένη λεπίδα τρύπησε τη μάσκα του Smirnov και διαπέρασε το μάτι του, φτάνοντας μέχρι τον εγκέφαλο.

Βίντεο ντοκουμέντο – Ο Smirnov λίγο πριν το δυστύχημα

 

Ο Ολυμπιονικής και παγκόσμιος πρωταθλητής έπεσε σε κώμα και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της ιταλικής πρωτεύουσας. Οι συναθλητές του δεν γνώριζαν τη σοβαρή του κατάσταση. Συνέχισαν τις προσπάθειές τους και έφτασαν στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Λίγες ώρες μετά την απονομή, εννέα ημέρες μετά το περιστατικό, ο Smirnov πέθανε στο νοσοκομείο Gemelli της Ρώμης.

Το γεγονός αποκρύφθηκε ακόμη και από την οικογένειά του. Η γυναίκα του άκουσε στο ραδιόφωνο τα ονόματα των σοβιετικών ξιφομάχων που είχαν κατακτήσει τον τίτλο στον ομαδικό και παραξενεύθηκε που έλειπε του Smirnov. Αμέσως κατάλαβε ότι κάτι απρόβλεπτο πρέπει να είχε συμβεί αλλά το μυαλό της δεν πήγε τόσο μακριά. Νόμιζε ότι κάποια ασθένεια ή τραυματισμός τον είχαν κρατήσει εκτός ομάδας.

Ο Behr σοκαρισμένος από το θάνατο του Smirnov θέλησε να αποσυρθεί από το άθλημα. Xρειάστηκε ψυχολογική υποστήριξη και μόνο ένα χρόνο μετά με την προτροπή των φίλων του επέστρεψε στους αγώνες και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο ατομικό.

Για χρόνια προσπάθησε να έρθει σε επαφη με τη χήρα του Smirnov αλλά στάθηκε αδύνατο. Μετά από πολλές απόπειρες βρήκε δίαυλο επαφής και τον Ιούνιο του 2017 ταξίδεψε στο Κιέβο για να τη συναντήσει και να επισκεφθεί τον τάφο του Smirnov στο στρατιωτικό νεκροταφείο Lukyanovsky.

Αυτός ήταν ο τελευταίος θάνατος στην ξιφασκία. Με αφορμή αυτόν έγιναν σημαντικές βελτιώσεις ασφαλείας στο άθλημα, τόσο όσον αφορά τις λεπίδες, όσο και τις προστατευτικές στολές και μάσκες.

Μια μελέτη που έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 έδειξε ότι η ξιφασκία συγκαταλέγεται στα αθλήματα με το χαμηλότερο ποσοστό τραυματισμών. Σε σύγκριση με άλλα μαχητικά αθλήματα όπως το τζούντο ή η πυγμαχία, η ξιφασκία παρουσιάζει χαμηλότερο ποσοστό τραυματισμών.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News