ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΑ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ»: Όταν λείπει ο VAR... χορεύουν οι ρέφερι (vids)

Η διαιτησία είναι σαν τα μέτρα για τον covid-19. Μόλις χαλαρώσεις λίγο τα λουριά, «βροχή» οι παραβάσεις. Ομοίως, μόλις λείψει ο VAR, «βροχή» τα λάθη.

Από το τότε που μπήκε ο VAR στη ζωή μας, ηρέμησε σε μεγάλα ποσοστό το κεφάλι μας, από τη γκρίνια, τα παράπονα και τις ανακοινώσεις. Όχι εντελώς, φυσικά γιατί πάντα θα υπάρχουν οι φάσεις στο όριο, οι γκρινιάρηδες και οι… χαρτολάγνοι.

Επειδή, όμως, ο VAR, δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα σε όλες τις διοργανώσεις, οι διαιτητές που στερούνται της βοήθειάς του, ε, δεν θέλει και πολύ για να εκτεθούν, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο Κύπελλο Ελλάδος, στον μαγικό κόσμο της Super League 2, αλλά και σε πιο… κυριλέ διοργανώσεις, όπως το Conference League. Να όπως στο ματς της Βασιλείας με την Καραμπάχ χθες το βράδι. Με μια πρόχειρη αναζήτηση και πιέζοντας λίγο τη μνήμη μας βρήκαμε πολύ εύκολα δέκα φάσεις (οι μισές τον τελευταίο μήνα) που ο VAR θα έσωζε την κατάσταση.

14/1/2020

ΑΡΗΣ – ΞΑΝΘΗ: Ο Φοσέ της Ξάνθης σκοράρει και ανοίγει το σκορ στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα για το Κύπελλο Ελλάδας, αλλά είναι οφσάιντ τη στιγμή που δέχεται την πάσα (2′:58”). Στο ίδιο ματς ο Λάρσον ξεκινά από θέση οφσάιντ, πριν βγάλει την ασίστ στον Ιντέγε για το 2-1 υπέρ του Άρη (8′:05”). Αυτό ήταν το τελικό σκορ του αγώνα.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ – ΒΟΛΟΣ: Την ίδια μέρα στο Περιστέρι, ο Βόλος πέτυχε το 2-0 με πέναλτι του Γκουαροτσένα, αλλά ο σκόρερ γλίστρησε στην εκτέλεση και έκανε δύο επαφές (3′:31”). Μάταια οι παίκτες του Ατρόμητου υποδείκνυαν στον διαιτητή την παράβαση. Ο ίδιος παίκτης στο 46’ σταματά την μπάλα με το χέρι στην περιοχή, αλλά και πάλι δεν το βλέπει ο διαιτητής (5′:40”). Στο 70’ ο Μπαλογιάννης διώχνει καθαρά την μπάλα μπροστά από τον Ενσικουλού με προβολή, αλλά ο διαιτητής βλέπει φάουλ και αποβάλει τον παίκτη του Βόλου με δεύτερη κίτρινη (7′:33′). Ευτυχώς η πρόκριση είχε κριθεί στο πρώτο παιχνίδι με τη νίκη του Ατρομήτου με 3-0. 

27/11/2020

ΑΪΝΤΧΟΦΕΝ – ΠΑΟΚ: Με τον ΠΑΟΚ να ανοίγει το σκορ νωρίς-νωρίς στο Φίλιπς Στάντιον, ο Μάλεν απαντάει στο 10’, με σουτ από κοντά, αλλά το γκολ ακυρώνεται ως οφσάιντ (1′:13”). Προφανώς γιατί τον κάλυπταν μόνο τέσσσερις παίκτες του ΠΑΟΚ! Οι Ολλανδοί θα κερδίσουν το ματς με 3-2.

 

3/3/2021

ΙΩΝΙΚΟΣ – ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: Είμαστε στη Super League στο γήπεδο του Ιωνικού. Ο Πλατέλας βγάζει πάσα στον εκτεθειμένο Νιασέ, στην εξέλιξη της φάσης μπαίνει γκολ, αλλά διαιτητής και βοηθός δεν καταλογίζουν το καταφενέστατο οφσάιντ και οι Νικαιώτες ανοίγουν το σκορ (η επίμαχη φάση στο ξεκίνημα του βίντεο). Τελικώς, ο Εργοτέλης θα κερδίσει το παιχνίδι με 3-2.

26/10/2021

ΑΕΛ – ΠΑΣ: Ματς του Κυπέλλου Ελλάδας, με τον Γκαρντάβσκι του ΠΑΣ να διώχνει με το κεφάλι πάνω στη γραμμή και τον διαιτητή έπειτα από συνεννόηση με το βοηθό του να δίνει πέναλτι υπέρ της Λάρισας και να αποβάλει τον Γερμανό μέσο των Ιωαννίνων (0¨46”). Ο ΠΑΣ αποκλείστηκε στα πέναλτι.

4/11/2021

ΡΟΜΑ – ΜΠΟΝΤΟ ΓΚΛΙΜΤ: Ο αμυντικός της Μπόντο, Μπρέντε Μούε διώχνει ξεκάθαρα με το χέρι την κεφαλιά του Στέφαν Ελ Σααράουι, αλλά ο διαιτητής δείχνει «παίζεται» και δεν καταλογίζει το πεντακάθαρο πέναλτι (0:55”). Το ματς έληξε 2-2.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΪΝΤΡΑΧΤ: Στο Europa League το VAR είναι διαθέσιμο, αλλά στο «Γ. Καραϊσκάκης», δεν ήταν για 20’ στο πρώτο ημίχρονο. Αποτέλεσμα ήταν να μην ελεγχθεί το μαρκάρισμα για κόκκινη κάρτα του Μπάρκοκ στον Ρέαμπτσιουκ (1′:42”). Ο Ολυμπιακός δέχτηκε δύο γκολ και ηττήθηκε με 2-1.

21/11/2021

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ – ΧΑΝΙΑ: Ο Δούμτσιος των γηπεδούχων εφορμά προς την αντίπαλη εστία, αλλά ανοίγει την μπάλα και σωριάζεται στο έδαφος χωρίς να το αγγίξει αντίπαλος με τον διαιτητή να υποδεικνύει την εσχάτη των ποινών (0:31”). Το πέναλτι μετατράπηκε σε γκολ, αλλά το ματς έληξε 1-1.

5/12/2021

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Β’ – ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ: Ο Σουρλής του Ολυμπιακού Β’, πέφτει θεαματικά στο έδαφος μόλις τον αγγίζει στην πλάτη ο αντίπαλος αμυντικός του Πανσερραϊκού και κερδίζει πέναλτι (1′:38”). Ο Κωστής ευστοχεί και ο οι γηπεδούχοι παίρνουν τη νίκη με 1-0.

9/12/2021

ΒΑΣΙΛΕΙΑ – ΚΑΡΑΜΠΑΓΚ: Ο Ζουμπίρ των φιλοξενούμενων σκοράρει στο 3’, αλλά ο διαιτητής και ο βοηθός του αδυνατούν να δουν ότι η μπάλα έχει περάσει τη γραμμή και ο πίνακας στο Ζανκτ Γιάκομπ Παρκ δεν γράφει ποτέ 0-1. Για την ιστορία, η Βασιλεία νίκησε με 3-0.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News