ΖΟΣΕ ΣΑ: Η Premier League αγοράζει... κελεπούρια από τον Ολυμπιακό!

Ο Πορτογάλος πρώην τερματοφύλακας του Ολυμπιακού διέλυσε μεγαλοπρεπώς τις αμφιβολίες που τον ακολουθούσαν στα πρώτα βήματα της σεζόν. Πλέον διαπρέπει με τους Γουλβς στην Premier League

Όταν ο Ζοσέ Σα ανακοινώθηκε από τους Γουλβς ήταν μια εποχή που οι οπαδοί αμφισβητούσαν κάθε απόφαση του κλαμπ. Ήταν η μια από τις δύο σημαντικές κινήσεις του κλαμπ και η αλήθεια είναι πως δεν μπορούσαν να δουν το πλάνο πίσω από αυτές θεωρώντας πως είναι απλά, «κόλπα» του ατζέντη Ζορζ Μέντες, ο οποίος είναι στενά συνδεδεμένος με την ιδιοκτήτρια εταιρία, Fosun International.

O Πορτογάλος τερματοφύλακας κλήθηκε να αντικαταστήσει τον συμπατριώτη του Ρουΐ Πατρίσιο, ο οποίος λογαριάζεται ως ο κορυφαίος τερματοφύλακας στην ιστορία της χώρας τους. Είχε προηγηθεί η αντικατάσταση του Νούνο Εσπίριτο Σάντο από τον άσημο Μπρούνο Λαζ, ο οποίος έφυγε κακήν κακώς από την Μπενφίκα.

Πλέον, η απόκτηση του Σα από τον Ολυμπιακό για οκτώ εκατομμύρια ευρώ θεωρείται μια μεγάλη επιτυχία των Γουλβς κι ο 28χρονος κίπερ ένα… κελεπούρι.

Ταιριάζει… γάντι

Η αρχή ήταν δύσκολη, αλλά όχι εξαιτίας του. Ωστόσο, με την ομάδα να κάνει φάσεις, μα να μην μπορεί να στείλει την μπάλα στα δίχτυα τα φώτα έπεφταν πάνω του κι όταν η λανθασμένη τοποθέτησή του στοίχισε την ισοπαλία κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (ήττα με 1-0 στις 29/8) οι αμφιβολίες για τον Σα χτύπησαν «κόκκινο». Βέβαια, εκείνος έκανε καλά τη δουλειά του. Κι όταν άνοιξαν οι… ουρανοί για τους επιθετικούς, οι Γουλβς πραγματοποίησαν την καλύτερη πορεία της ιστορίας τους ως τη 12η αγωνιστική.

Πλέον, μετράει 18 ματς στην Premier League με 14 γκολ κατά. Κόντρα στην Τσέλσι έκανε μια εντυπωσιακή επέμβαση σε προσπάθεια του Κρίστιαν Πούλισιτς, καθώς η ομάδα του απέσπασε ισοπαλία 0-0. Ήταν το δεύτερο clean sheet σε τέσσερις ημέρες. Συνολικά έχει επτά στην τρέχουσα σεζόν. Όχι και τόσο μακριά από τον… πρωτοπόρο της στατιστικής κατηγορίας, τον Έντερσον της Μάντσεστερ Σίτι που έχει δέκα. Από οκτώ έχουν οι Εντουάρ Μεντί (Τσέλσι) και Άαρον Ράμσντεϊλ (Άρσεναλ) ενώ εννιά έχει ο Άλισον (Λίβερπουλ).

Ο Λαζ, δε, του ζητάει να κάνει πράγματα που στην Premier League τα βλέπουμε κυρίως από τον κίπερ της Μάντσεστερ Σίτι. Η φιλοσοφία του Πορτογάλου τεχνικού διαφέρει με εκείνη του Νούνο. Αναζητά την ανάληψη της επιθετικής πρωτοβουλίας και δεν περιορίζεται σε αντιδραστικό ρόλο στα παιχνίδια.

Ο Σα, λέει ο κόουτς, ταιριάζει… γάντι σ’ αυτό το στιλ παιχνιδιού. «Όπως ο πρώτος επιθετικός είναι σημαντικός για την άμυνά μας, έτσι κι ο Σα είναι σημαντικός για την ανάπτυξή μας», δήλωσε. Ο Σα έχει μια ασίστ μέχρι στιγμής με βολέ προς τον Ραούλ Χιμένες στη νίκη με 1-0 επί της Σαουθάμπτον. Μπορεί και δημιουργεί ευκαιρίες με τις μακρινές μπαλιές του, ενώ ξέρει να επιλέγει και πιο κοντινούς στόχους καθώς οι Γουλβς προσπαθούν ακόμη να αλλάξουν τις παλιές συνήθειές τους και να προσαρμοστούν σ’ αυτό που ζητά ο τεχνικός τους.

Ο Σα, δείχνουν τα στατιστικά, είναι από τους τερματοφύλακες που βγαίνουν περισσότερο από την εστία τους για να παίξουν το ρόλο του… λίμπερο. «Αυτό μας βοηθάει να ανεβάσουμε τις γραμμές μας πιο ψηλά και να πιέσουμε με περισσότερα άτομα και πιο αποτελεσματικά τους αντιπάλους», προσθέτει ο Λαζ.

Ο 3ος με τις περισσότερες επεμβάσεις

Παράλληλα, ο Σα κάνει εξίσου καλή δουλειά με τον Ρουΐ Πατρίσιο σταματώντας τις αντίπαλες προσπάθειες. Τα ποσοστά αποτελεσματικότητάς του, λαμβάνοντας υπόψη και την ποιότητα των τελικών που δέχεται, είναι εφάμιλλα μ’ αυτά του Εντουάρ Μεντί της Τσέλσι και του Άαρον Ράμσντεϊλ της Άρσεναλ. Σε «ωμά» νούμερα, έχει 57 επεμβάσεις, 3ος με τις περισσότερες επεμβάσεις πίσω μόνο από τον Ιλάν Μελιέ της Λιντς (65) και τον Τιμ Κρουλ της Νόριτς (58).

«Μπορεί να μην είχα δουλέψει προηγουμένως μαζί του, αλλά γνώριζα την αξία του από το πορτογαλικό πρωτάθλημα», συνεχίζει ο Λαζ. Σημειώνει, δε, πως οι καλές εμφανίσεις του τερματοφύλακα δεν έχουν να κάνουν με τη δική του δουλειά, αλλά με την αφοσίωση του ίδιου του ποδοσφαιριστή και του προπονητή τερματοφυλάκων, Τόνι Ρόμπερτς. Ο Λαζ εκτιμά πως ο Ρόμπερτς είναι ένας κόουτς που βελτιώνει κάθε τερματοφύλακα που έχει δουλέψει μαζί του, αρκεί να το θέλει κι ο ίδιος ο παίκτης. Αυτό του αρέσει στον Σα, η φιλοδοξία του και η συγκέντρωσή στο στόχο.

Έπειτα, από 18 ματς στην Premier League, οι Γουλβς βρίσκονται στην 8η θέση με 25 βαθμούς, έναν λιγότερο από την Τότεναμ, δύο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τρεις από τη Γουέστ Χαμ, ενώ τους χωρίζουν επτά βαθμοί από την Άρσεναλ και την προνομιούχο 4άδα. Κι ο Νούνο με τον Ρουΐ Πατρίσιο είναι ευχάριστες αναμνήσεις, ενώ ο Σα προσφέρει ασφάλεια στους «λύκους».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News