Basket League: ΠΑΟΚ και Αρης, η (κοινή) συνταγή της επιτυχίας

Sportday.gr

ΠΑΟΚ και Άρης έχουν ξεκινήσει δυναμικά στην Basket League και ο τρόπος με τον οποίο «χτίστηκαν» και λειτουργούν μοιάζει αρκετά. Τι συνδέει τους δύο «μεγάλους» της Θεσσαλονίκης.

Με διαφορά μερικών ωρών το Σάββατο, άλλη μια νίκη στο σακούλι τους. Ο Αρης θριάμβευσε μέσα στα Λιόσια με 76-63 επί της ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ κατέβαλε λίγο αργότερα με 82-78 τον Ιωνικό Νικαίας στην Πυλαία.

Βασικά, άλλη μια νίκη για τον «Δικέφαλο του Βορρά», που έφτασε τις τρεις συνεχόμενες στην Basket League κι έχει από πάνω του μόνο τον Ολυμπιακό. Αν αυτός έφτασε με περισσότερο ζόρι απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς στην επικράτηση, ο Αρης κέρδισε πιο εύκολα απ’ ό,τι θα περίμενε και ο πιο αισιόδοξος οπαδός του.

Οι δικές του νίκες είναι δύο και όχι συνεχόμενες, αλλά με πρόγραμμα-βουνό και προηγούμενη εκείνη επί ολόκληρου Παναθηναϊκού. Κάτι καλό «χτίζεται» στους δύο συλλόγους που καθήλωναν παλιότερα όλη την Ελλάδα με τα ντέρμπι τους. Και οι ομοιότητές τους δεν είναι λίγες, δίχως καν να θίξουμε εδώ την κοπιώδη προσπάθεια (με απτά αποτελέσματα) για τη μείωση των δυσβάσταχτων χρεών σε εξωαγωνιστικό επίπεδο.

Πίστη στους προπονητές και στα… πουλέν τους

Με μικρότερα… ονόματα και μπάτζετ, ο Αρης Λυκογιάννης έχει φτιάξει φέτος ένα πολύ πιο αξιόμαχο σύνολο.

Ακόμα και μετά την αποτυχημένη προηγούμενη σεζόν σε Ελλάδα (ούτε πλέι οφ…) και Τσάμπιονς Λιγκ (αποκλεισμός στα play-ins μετά τον όμιλο, με συντριβή στο Στρασβούργο), η εμπιστοσύνη του ΠΑΟΚ στον Αρη Λυκογιάννη δεν ήρθη.

Ο 53χρονος τεχνικός διατηρεί εξαιρετική σχέση με το αφεντικό Θανάση Χατζόπουλο και συνεχίζει για τρίτη σεζόν στον πάγκο. Είχε προσληφθεί τον Δεκέμβριο του 2020, μεταμορφώνοντας αμέσως προς το καλύτερο την ομάδα.

Φέτος επανέφερε στην Πυλαία και τον αρχηγό, τον Βαγγέλη Μαργαρίτη, ο οποίος είχε κατηφορίσει πέρυσι στη Ρόδο. Η απουσία του (και) στα αποδυτήρια ήταν εμφανής. Ο Λυκογιάννης είχε συνεργαστεί στο παρελθόν και με τον Χρήστο Σαλούστρο, επίσης φετινό απόκτημα. Ηταν μαζί τη διετία 2015-17 στον Κολοσσό.

Δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα παραμείνει σε τροχιά πλέι οφ η ομάδα του ο Γιάννης Καστρίτης.

Δεκέμβριο, αλλά του 2018, είχε προσληφθεί πρώτη φορά και ο Γιάννης Καστρίτης στον Αρη. Είχε ανεβάσει στα «σαλόνια» τον Αρκαδικό και σε αυτά είχε οδηγήσει σε εξαιρετικές πορείες Τρίκαλα και Κύμη.

Παρά το ρεκόρ του 6-11 τη σεζόν 2018-19, υπήρχε αμφίπλευρη πρόθεση συνέχισης της συνεργασίας με τους «κίτρινους», αλλά οι επαφές με τον τότε μεγαλομέτοχο Δημήτρη Γουλιέλμο δεν καρποφόρησαν. Επέστρεψε πέρυσι μετά τη θητεία του σε Ηρακλή και Χάποελ Τελ Αβίβ, ανανέωσε ύστερα από ένα ολιγοήμερο σίριαλ αυτό το θέρος.

Ο 40χρονος κόουτς διατήρησε τους ταλαντούχους Ομηρο Νετζήπογλου και Γιάννη Σιδηροηλία, πήρε τον παίκτη του και στον «Γηραιό» Γιώργο Φίλλιο, αποκάλυψη στα Λιόσια με 10 πόντους, όπως βέβαια και τον Βασίλη Καββαδά. Ο διεθνής σέντερ είχε κάνει την καλύτερη χρονιά της καριέρας του στην Τρίπολη με προπονητή τον Καστρίτη, οι δυο τους συνεργάστηκαν και το 2019 στον Ηρακλή.

Εμφαση στην αθλητικότητα των (νεαρών) ξένων

Ο πολυσύνθετος γκαρντ Τζέιλεν Χαντς αποδεικνύεται και συνεπής σκόρερ στην Basket League.

Την περασμένη σεζόν ο ΠΑΟΚ είχε πολύ μεγαλύτερα ονόματα από τα τωρινά. Πιο περπατημένους παίκτες στο τοπ επίπεδο, ξένους και Ελληνες με βαρύ βιογραφικό: Βαγγέλης Μάντζαρης, Ντέιβιντ ΝτιΛίο, Ντιμίτρι Ρίβερς, Τζος Κάρτερ, Μάλκολμ Γκρίφιν…

Υστερούσε όμως σε αθλητικότητα, ίσως και στη δίψα για διάκριση των παικτών του. Με αισθητά μικρότερο μπάτζετ και παντελώς άσημους Αμερικανούς που ψάχνουν ακόμα τα πατήματά τους σε επαγγελματικό επίπεδο (Ζακ Ντάρκο-Κέλι, Τάιλερ Πόλι), τα πάει έστω σε αυτό το μικρό δείγμα γραφής πολύ καλύτερα.

Τη διαφορά την κάνει ο μόλις 23χρονος κόμπο γκαρντ Τζέιλεν Χαντς. Και μόνο που πέρασε από τη Λούντβιχσμπουργκ, που συστήνει κάθε χρόνο τρομερές περιπτώσεις Αμερικανών, ήταν εγγύηση. Αναδείχθηκε στην Αντβέρπ και μετά την 25άρα επί του Ιωνικού έχει μέσους όρους 18,2 πόντων, 5,7 ριμπάουντ και 2,2 ασίστ, παίζοντας μόλις 25 λεπτά.

Μηχανή καλαθιών, αλλά και… λαθών στα τελευταία ματς ο Νότε.

Στον Αρη το… αντιπαράδειγμα ομάδας ως προς τις σύγχρονες επιταγές του αθλήματος είχε παρουσιαστεί πρόπερσι. Με ψηλούς τους Βλάντιμιρ Ντραγκίτσεβιτς και Μίλαν Μιλόσεβιτς και κοντούς τους Μάριο Τσάλμερς και Τζαμάλ Σούλερ, είχε εμφανίσει μία από τις πιο αργές ομάδες της Α1 εδώ και πολλά χρόνια.

Καντάρια μπάσκετ βέβαια ήξεραν οι προαναφερθέντες, κάποιοι εξ αυτών όμως είχαν και καντάρια… περισσευούμενα κιλά. Το πράγμα διορθώθηκε την προηγούμενη περίοδο (με τη μάχη για την παραμονή να δίνει τη θέση της σε διεκδίκηση της τετράδας) και συνεχίζεται παρά τη νέα μείωση κι εδώ του προϋπολογισμού.

Ξεχωρίζει ο περιφερειακός πασπαρτού Τζέι Ντι Νότε, παρά τις… απρόσεκτες τελευταίες εμφανίσεις του. Ο ταχύτατος 24χρονος έριχνε 20άρες στα φιλικά, έβαλε 13 πόντους στον Παναθηναϊκό και 14 στην κακή του μέρα με τον Ολυμπιακό. Πρέπει να βελτιώσει τα ποσοστά και να περιορίσει τα λάθη, ενώ ο Νόα Χόρκλερ είναι ένα «stretch-4» που είχε ταυτόχρονα με την ΑΕΚ τέσσερα εύστοχα τρίποντα και 7 τάπες! Ο Ισμαέλ Σανογκό προλαβαίνει σε 18’ από τον πάγκο να κατεβάζει 6 ριμπάουντ.

«Κολώνες»… λαβράκια οι Ρένφρο και Γκούντγουιν

Ο Νέιτ Ρένφρο έχει δύο άστοχες προσπάθειες από το ξεκίνημα της σεζόν στο πρωτάθλημα!

Στη φροντ λάιν, σημείο αναφοράς τους «ασπρόμαυρους» της Θεσσαλονίκης είναι ο Νέιτ Ρένφρο, που ήρθε… κατά λάθος προς το τέλος της προηγούμενης σεζόν, επειδή αποχώρησε ο κορυφαίος τους παίκτης, Μάρβιν Τζόουνς.

Εντελώς διαφορετικός σέντερ, με ύψος μόλις 2,03 μ., πενιχρούς μέσους όρους στη χρονιά αποφοίτησης από το Σαν Φρανσίσκο (7,3 π., 5 ρ.) και δίχως εμπειρία από Ευρώπη, παρά μόνο στην G-League, o 26χρονος αξίζει… πολλές φορές τα λεφτά του.

Δεινός μπλοκέρ και ρολάροντας γρήγορα προς το καλάθι στην επίθεση, ήταν ο μοναδικός ξένος που ανανέωσε παρά τα πάλι ισχνά νούμερά του (6,1 π., 5,7 ρ.). Φέτος έχει ανεβεί στα 9 και 6,7, μα αυτό που βγάζει μάτι είναι το εξωγήινο 88,2% στα δίποντα. Ο πιο εύστοχος παίκτης της Α1 έχει 15/17 και τα περισσότερα είναι βροντερά καρφώματα.

Θεαματικά καρφώματα και στα Λιόσια για τον Τσέβεζ Γκούντγουιν.

Ακόμα πιο επιδραστικός, ακόμα μεγαλύτερο λαβράκι ο «κίτρινος» Τσέβεζ Γκούντγουιν. Στα 24 του, ο 206 εκατοστών σέντερ του Αρη αποφοίτησε από το Σάουθερν Καλιφόρνια, έχοντας περάσει κι από άλλα δύο κολέγια.

Ούτε τα δικά του νούμερα στην τελευταία χρονιά στο NCAA (11-6,4) στάθηκαν αρκετά ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον έστω ενός τοπ ευρωπαϊκού συλλόγου. Συστήθηκε με 19 πόντους και 12 ριμπάουντ, κερδίζοντας κατά κράτος τη μονομαχία με τον Γιώργο Παπαγιάννη στη νίκη επί του Παναθηναϊκού, συνεχίζει ακόμα πιο εντυπωσιακά.

Το ranking 24 έχει γίνει 25 στις δύο τελευταίες αγωνιστικές, με αντίστοιχο 16-14 στη βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό και 18-9 στον θρίαμβο στα Λιόσια. Ακόμα και στη συντριβή από τον ΠΑΟΚ είχε διασωθεί με 13-5. Εχει νταμπλ-νταμπλ και στους μέσους όρους (16,5-10), είναι τρίτος στο πρωτάθλημα σε ριμπάουντ και αξιολόγηση, πρώτος στα εύστοχα δίποντα!

Πάρε-βάλε από τους έμπειρους Ράιλι και Χάγκινς

Μνείας χρήζει από τον ΠΑΟΚ και ο Ολλανδός «πλάγιος» Γιανίκ Φράνκε, συνεπής σουτέρ που τον είδαμε και στο Ευρωμπάσκετ παρά το κάταγμα που υπέστη στην προετοιμασία! «Διπλός» στο σκοράρισμα στο ΦΙΜΠΑ Τσάμπιονς Λιγκ, με 23άρα στο Περιστέρι και 18 πόντους στο Λαύριο.

Εντός περιέργως τα σπάει με 3/13 σουτ, όπως γενικότερα στην Α1 (και πιο… περιέργως) ο Τζέιλεν Ράιλι (φωτό). Ο βραχύσωμος γκαρντ, που ήταν ο ηγέτης της Ρίγα στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχει το άθλιο 16,7% και στα δίποντα και στα τρίποντα, αλλά με 4,2 ασίστ (και 1,2 κλέψ.) βοηθάει κι αυτός.

Θα λυθεί σίγουρα επιθετικά και εντός των τειχών, διότι μιλάμε για τον ίδιο παίκτη που στην Ευρώπη είναι μακράν ο πρώτος σκόρερ του Λυκογιάννη! Η 25άρα του με 6/12 τρίποντα κόντρα στην Ντιζόν δεν έφτασε, οι 19 πόντοι με 3/6 έφεραν την ευρεία νίκη επί της Σάσαρι.

Σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες στα ισάριθμα χρόνια επαγγελματικής καριέρας (!) έχει βρεθεί ο 29χρονος, σε έξι χώρες εκτείνεται εκείνη του ένα χρόνο μικρότερου Τζος Χάγκινς. Με πολλή Ελλάδα, διότι ο ύψους 1,85 μ. (δύο εκατοστά ψηλότερος…) έκλεισε τη σεζόν 2020-21 στον Ηρακλή και άνοιξε την επόμενη στο Περιστέρι.

Δεν βρήκε σαφή ρόλο σε ένα γενικότερα δυσλειτουργικό σύνολο, συνέχισε στη μαγυάρικη Ντεμπρετσένι από τον πάγκο της οποίας πέρασε και ο Γιώργος Βόβορας, επιτέλους στον Αρη παίζει όπως γουστάρει. Ως κλασικός «άσος», έχοντας μοιράσει 8 και 7 ασίστ με τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ, 13 και 11 με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ!
Με 9,7 τελικές πάσες προπορεύεται φυσικά στη λίστα με 13 περισσότερες ήδη από τον δεύτερο Κώστα Σλούκα, ουσιαστικά αγγίζει το νταμπλ-νταμπλ σε μέσους όρους χάρη και στους 11,7 πόντους του. Παρά ένα κλέψιμο (8, ήτοι 2 μ. ό.) θα τον βρίσκαμε και σε μία ακόμα στατιστική κορυφή.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News