Σάσα Βεζένκοφ: Μπορεί να κάνει θραύση ο MVP της Euroleague και στα παρκέ του ΝΒΑ;

Sportday.gr

Ο Σάσα Βεζένκοφ τσεκάρεται διαρκώς από τους Σακραμέντο Κινγκς την ώρα που στις Ηνωμένες Πολιτείες τίθενται ερωτηματικά για το κατά πόσο ο άσος του Ολυμπιακού μπορεί να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ομάδα του ΝΒΑ!

Αναλώσιμες είναι οι κουβέντες για το αν ο Σάσα Βεζένκοφ μπορεί να τα καταφέρει στο NBA. Σύμφωνα με τον Λιθουανό δημοσιογράφο Ντονάτας Ουρμπόνας, οι ιθύνοντες των ομάδων που ενδιαφέρονται για εκείνον, προβληματίζονται για το αν θα μπορέσει να είναι καλός spot shooter, αν η έλλειψη αθλητικών προσόντων θα γίνει μειονέκτημα, αν θα μπορέσει να είναι χρήσιμος στην ομάδα του σε ρόλο δεύτερο και αν θα είναι επιδραστικός στο κομμάτι της άμυνας.

Μάλιστα, ο Λιθουανός ανέφερε τα ονόματα των Νίκολα Μίροτιτς και Μάξι Κλίμπερ, ως παράδειγμα για το τι θα μπορούσε να κάνει ο Βεζένκοφ.

Αυτά είναι… μπούρδες. Ακριβώς έτσι. Ο Βεζένκοφ δεν μπορεί απλώς να παίξει στο NBA, αλλά, αν μείνει δύο σεζόν, θα βρεθεί ένα βήμα από το να επιλεγεί στο All Star Game.

Προφανώς, μέσα από την υπερβολή της παράθεσης, αναδεικνύεται ότι το αρχέγονο στερεότυπο είναι από χρόνια αλλαγμένο. Υπήρξαν περιπτώσεις στα ημέτερα που δεν αναδύθηκαν, δεν πήραν το αεροπλάνο για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ήταν τέτοια η βαρύτητα της φράσης, που κατευθείαν αποτυπωνόταν ως βαρίδι για εκείνους που έψαχναν το θάρρος να κάνουν το πρώτο βήμα.

Με step back από την αριστερή πλευρά πέτυχε το νικητήριο καλάθι στο Κάουνας

Ένας μύθος ήταν ότι δεν αρκούσε να έχεις εντρυφήσει στο μπάσκετ στο βαθμό που θα γινόταν δεύτερη φύση, προκειμένου να αντεπεξέλθεις στο NBA. Ο ρυθμός ήταν πολύ γρήγορος και τα αθλητικά προσόντα άπιαστα για τους Ευρωπαίους. Αλλά από την αρχή, δηλαδή από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, φάνηκε ότι αυτό δεν ήταν το ζήτημα.

Για κάθε μπράτσο που λόγω μεγέθους δηλώνεται στην εφορία, υπάρχει ένα μυαλό που ανθίζει. Ο Βεζένκοφ δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τον Νικολό Μέλι ή τον Νίκολα Μίροτιτς, απλούστατα διότι προέρχεται από δύο σπουδαίες χρονιές, στη δεύτερη εκ των οποίων είναι πολύ καλύτερος από την πρώτη.

Ο άνθρωπος σουτάρει με τον Ολυμπιακό στη Euroleague με 42,5% στα τρίποντα και 65,5% στα δίποντα, ενώ έχει και 85,5% στις βολές. Επίσης, παίρνει 7,2 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, που σημαίνει συνολικά 203 σε 29 ματς. Ο Μίροτιτς είχε 198 σε 38 παιχνίδια με την Μπαρτσελόνα πέρυσι ενώ ο Μέλι πήρε 222 σε 30 ματς με τη Ρόμα τη σεζόν 2016-17.

Ο Ιταλός, ωστόσο, έβαλε την κορυφαία χρονιά του 346 πόντους, ενώ ο Μίροτιτς είχε καλύτερη χρονιά από τον Βούλγαρο, που έχει 509 πόντους ως τώρα, τους 533 πόντους που έβαλε σε 28 παιχνίδια τη σεζόν 2019-20 με τους «μπλαουγκράνα».

Ο Βεζένκοφ έχει πιο καλά στοιχεία από τον Μίροτιτς, που έμεινε στο NBA για πέντε χρόνια και έφυγε οικειοθελώς

Είναι σχεδόν αδόκιμο, ούτως ειπείν, να θεωρείται ότι ο Βεζένκοφ δεν έχει τη δυνατότητα να φτάσει τουλάχιστον στο επίπεδο του Ισπανού στο NBA. Αυτήν τη στιγμή, τα χαρίσματά του είναι παραπάνω από αρκετά ώστε να γίνει υπεραπαραίτητος στην ομάδα που θα τον επιλέξει, στο σημείο να είναι «πενταδάτος».

Πρόκειται για έναν πάουερ φόργουορντ που έχει καταπληκτική αντίληψη του χώρου, μπορεί να μαζεύει την μπάλα από άστοχα σουτ, και μάλιστα σε μία διοργάνωση που οι ρακέτες είναι πολύ περισσότερες συμπτυγμένες, απειλεί στον άξονα κυρίως, έχει την πάσα high low με την οποία βρίσκει ένα σέντερ προδιαγραφών NBA, τον Μουσταφά Φαλ, έχει θαυμάσιο παιχνίδι χωρίς την μπάλα, αφού κινείται συνεχώς, μπορεί να σουτάρει με ακρίβεια από οποιαδήποτε απόσταση, έχει το step back στο ποστ από τα αριστερά, κάτι που δεν είναι προτεραιότητα στην άμυνα για τους Αμερικανούς, αφού σχεδόν ουδείς φόργουορντ είναι αριστερόχειρας, μέχρι που έχει σημειώσει εκπληκτική βελτίωση στην πάσα στην αδύναμη πλευρά.

Οι ερωτήσεις για τις αμυντικές δυνατότητές του επίσης δεν στέκουν, αφού ουδεμία ομάδα τον σημαδεύει. Ο Βεζένκοφ, ακριβώς όπως ο Γιόκιτς, είναι πιο δυνατός από ό,τι φαίνεται και ξέρει να χρησιμοποιεί το σώμα του κατά τρόπο που να αποφεύγει τη φθορά.

Η αντίληψή του τον καθιστά ικανό να τρέχει στον αιφνιδιασμό

Επιπλέον, ακριβώς λόγω της αντίληψής του για το τι συμβαίνει στο χώρο, μπορεί να τρέξει στον αιφνιδιασμό και να τελειώσει φάσεις. Ξέροντας και το χρόνο πουαπομένει στο ρολόι, μπορεί να παίρνει το καλύτερο σουτ στις δυσμενέστερες συνθήκες και, επειδή η αυτοπεποίθησή του είναι παροιμιώδης, να έχει θαυμάσιο ποσοστό τηρουμένων των αναλογιών. Τέλος, είναι μάστορας στην προσποίηση, που οι αμυντικοί στο NBA, πρώτον επειδή υπακούουν στο ορμέμφυτό τους και δεύτερον διότι δεν βγαίνουν αμυντικές βοήθειες.

Αν ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην πρώτη τριάδα στη βαθμολογία της Euroleague, θα είναι σκανδαλώδες να μην πάρει το βραβείο του MVP. Είναι τόσο καλός τη φετινή σεζόν και, έχοντας κλείσει τα 27 του, έχει τουλάχιστον έξι χρόνια σε πικ κατάσταση οποτεδήποτε.

Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι αν θα τα καταφέρει ο Βούλγαρος στο NBA, αλλά αν θα υπάρξει ομάδα που θα του βρει ρόλο ο οποίος δεν θα είναι στείρος, δηλαδή σουτέρ σημείου ή παίκτης που θα τελειώνει φάσεις από το πικ εν ρολ. Ακόμα κι έτσι θα βρει τρόπο να είναι χρήσιμος.

Πλέον, είναι λίγο αστείο να γίνεται λόγος για αθλητικά προσόντα, όταν καταδυναστεύουν τη λίγκα ο Γιόκιτς και ο Λούκα Ντόντσιτς και σε ένα πρωτάθλημα που μόνο μία ομάδα, οι Κλίβελαντ Καβαλίερς, με… 99,7, έχει κάτω από 100 κατοχές ανά παιχνίδι.

Παρά την έλλειψη αλτικών προσόντων, παίρνει 7,2 ριμπάουντ τη φετινή σεζόν στη Euroleague

Ο μόνος τρόπος να μην τα καταφέρει ο Βεζένκοφ, είναι να βρεθεί σε μία ομάδα που έχει δύο καλούς πάουερ φόργουορντ. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να παίξει σμολ φόργουορντ ή σέντερ, οπότε δεν γίνεται λόγος για καταστάσεις παραλλακτικές, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την περίπτωσή του.

Αλλά σε περίπτωση που πάει, θα είναι ένας από τους κορυφαίους στην Ευρώπη και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με εφάμιλλο σεβασμό. Θα πρόκειται, δηλαδή, για κάποιον που η προσαρμογή δεν θα ισοδυναμεί με δοκιμές. Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι αν ο Βεζένκοφ κάνει για το NBA σε ό,τι αφορά τα προσόντα και τις αθλητικές ικανότητές του, αλλά αν η ομάδα που θα τον πάρει μπορεί να του βρει ένα ικανοποιητικό πεδίο δράσης.

Εξάλλου, αυτός ήταν ο λόγος που ο Βασίλης Σπανούλης έμεινε μόνο μία χρονιά, αλλά και ο φόβος που ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα δεν έκαναν το βήμα. Όταν, όμως, έχεις γνώση του αντικειμένου, το να υστερείς σε σωματικές ικανότητες είναι ήσσον, αφού έχεις απεριόριστες δυνατότητες. Αλλιώς δεν θα επρόκειτο για μπάσκετ, αλλά για τα 100 μέτρα στο στίβο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News