Ντάλας Μάβερικς: O λογαριασμός του Ντόντσιτς ήρθε τέσσερα χρόνια μετά στους Σανς

Τέτοια εποχή, Μάιο του 2018, οι Σανς προσλαμβάνουν πρώτο προπονητή τον Ιγκόρ Κοκόσκοφ – που έχει θριαμβεύσει το προηγούμενο έτος στο Ευρωμπάσκετ, κατακτώντας το με τη Σλοβενία του Λούκα Ντόντσιτς.

Ιούνιο του 2018 είναι το ντραφτ. Με… Ντόντσιτς. Που έρχεται φορτσάτος από τη Μαδρίτη, ως πρωταθλητής Ευρώπης με τη Ρεάλ. Ως ΜVP της Ευρωλίγκας, ως MVP και του φάιναλ φορ. Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια του «Μπάρκλεϊς Σέντερ»; Κι όμως, όχι. Το Φοίνιξ επιλέγει στο γήπεδο των Νετς τον Ντιάντρε Εϊτον του τοπικού Αριζόνα και προσπερνά τον Λούκα, που καταλήγει -μέσω Ατλάντα, στην οποία πηγαίνει ο Τρέι Γιανγκ- στο Ντάλας. Και τελικά, εν έτει, 2022… «νιαουρίζουν» οι Σανς, που υφίστανται ιστορικό διασυρμό και συνάμα ατιμωτικό αποκλεισμό στον έβδομο δυτικό ημιτελικό: 123-90 μέσα στο Φοίνιξ, με σκορ ημιχρόνου 57-27, με τη διαφορά να φτάνει τους 46 πόντους, με κάθε είδους αρνητικό ρεκόρ σε ποστ σίζον να σπάει.

Δράστες οι Μάβερικς. Του Σλοβένου, που κάθε χρόνο, σε κάθε ποστ σίζον, βρίσκει τον τρόπο να τρυπάει το ταβάνι του. Ειδικά στους αγώνες δίχως αύριο, είναι απλώς ο καλύτερος ΝΒΑer όλων των εποχών. Το 38-9-9 με τους Κλίπερς το 2020 και το 46-7-14 απέναντί τους και το 2021 ακολουθήθηκαν από την 33άρα με 11 ριμπάουντ και 8 ασίστ στο φετινό Game 6 με τους «ήλιους» και το 35-10-4 στο Game 7 πριν από μερικές ώρες. Επίδοση που γράφτηκε σε μόλις 30 λεπτά και δίχως να ξεντυθεί στην τέταρτη περίοδο. Με το πρώτο μέρος να λήγει με σκορ… Σανς-Ντόντσιτς 27-27!

Οι υποτιμημένοι Μαβς κι ο «αόρατος» Εϊτον

Μακράν πρώτος σκόρερ στην ιστορία της λίγκας σε elimination games με 38 πόντους (έναντι 33,5 των Αλεξ Γκρόζα και ΛεΜπρον Τζέιμς), ο Ντόντσιτς ευτύχησε να έχει δίπλα του χθες και τον Σπένσερ Ντινγουίντι σε τρομερή βραδιά. Ο υψηλόσωμος γκαρντ που ήρθε μεσούσης της σεζόν από την απογοητευτική Ουάσινγκτον, στην οποία έπαιζε… ασορτί, έβαλε 21 πόντους με 4/5 τρίποντα στο εκπληκτικό πρώτο ημίχρονο των Τεξανών. Σταμάτησε στους 30 σε 25 λεπτά με μονάχα τέσσερις άστοχες προσπάθειες κι έτσι για πρώτη φορά από τους Σακίλ Ο’Νιλ και Κόμπε Μπράιαντ των Λέικερς του 2002 είδαμε συμπαίκτες να ρίχνουν 30άρες σε Game 7.

Ηταν δε η τέταρτη φορά σε αυτά τα πλέι οφ που ένας συμπαίκτης του Σλοβένου έριξε τουλάχιστον 25άρα και διόλου περίεργα, η ομάδα του Τζέισον Κιντ ήταν η νικήτρια στους συγκεκριμένους αγώνες. Ακόμα 23 ετών, ο ξανθομάλλης γκαρντ των 32,2 πόντων, 9,9 ριμπάουντ και 7 ασίστ στη σειρά με τους Σανς είναι πιο επιδραστικός και από τον Ντιρκ Νοβίτσκι, στον μονάκριβο τίτλο του 2011. Από τότε είχαν να πάρουν έστω μία σειρά σε ποστ σίζον οι Μάβερικς και φέτος έχουν πάρει ήδη δύο. Ο μεγάλος Γερμανός ήταν παρών στο Φοίνιξ και συνεχάρη τον διάδοχό του, αν και αγωνιστικά ο Ντόντσιτς είναι ο νέος… Κιντ. Ο πολυσύνθετος πόιντ γκαρντ, μια και ο νυν τεχνικός ήταν ο κινητήριος μοχλός στην ομάδα που θριάμβευσε έντεκα χρόνια πριν.

Αντιθέτως, ο Κρις Πολ κάτι έπαθε με το που έγινε 37 ετών στις 6 Μαΐου και σε όλα τα παιχνίδια έκτοτε δεν βλεπόταν. Οι Σανς του καλύτερου ρεκόρ σε όλο το ΝΒΑ στη ρέγκιουλαρ σίζον και τους καλύτερου δικού τους ever αποκλείστηκαν με πολύ ηχηρότερο τρόπο από εκείνο των πρωταθλητών Μπακς. Ανέτοιμοι πνευματικά, μπήκαν υπερβολικά χαλαρά στο παιχνίδι και ο CP3 με τον πρώτο τους σκόρερ Ντέβιν Μπούκερ (που άνοιξε βεντέτα με τον Σλοβένο και μάλλον το μετάνιωσε) και τον σέντερ Εϊτον, οι Big-3 τους δηλαδή, είχαν 1/15 σουτ έως την ανάπαυλα! Μεγαλύτερη ήττα σε έβδομο ματς σειράς υπέστησαν μονάχα κάποιοι Σεντ Λούις Μπόμπερς από τους Φιλαδέλφεια… Γουόριορς το μακρινό 1948.

Τέταρτη συναπτή ήττα σε Game 7 του Πολ, μοναδικού ΝΒΑer που έχει αποκλειστεί πεντάκις σε σειρές στις οποίες η ομάδα του προηγήθηκε 2-0. Ψηφισθείς προ ημερών κόουτς της χρονιάς, ο Μόντι Γουίλιαμς κοιτούσε απαθής τους παίκτες του να κουτουλάνε και να σπάνε τα καλάθια στον αγώνα της χρονιάς. Απέναντι σε μια ομάδα με έναν παίκτη τοπ επιπέδου (Ντόντσιτς), δύο απλώς καλούς γκαρντ ακόμα (Ντινγουίντι, Μπράνσον), δύο φόργουορντ που ξεχωρίζουν μόνο αμυντικά (Ρέτζι Μπούλοκ, Ντόριαν Φίνι-Σμιθ) και… σχεδόν δίχως σέντερ (Ντουάιτ Πάουελ και Μάξι Κλέμπερ δεν έχουν ούτε όγκο ούτε ιδιαίτερη ποιότητα και δεν θα έπαιζαν σε σχεδόν κανέναν άλλο σύλλογο της ποστ σίζον), δεν πήρε τίποτα ούτε από τον Εϊτον.

Ο Μπαχαμέζος των 211 εκατοστών, «κλειδί» στην περσινή πορεία έως τους ΝΒΑ finals, αγωνίστηκε μόνο 17 λεπτά (2/5 δ., 1/4 β., 4 ρ.) και ο Γουίλιαμς μίλησε για «εσωτερικό ζήτημα». Το σίγουρο είναι ότι έμεινε ανεκμετάλλευτος απέναντι στην ομάδα με τη χειρότερη στα χαρτιά φροντ λάιν και θα είναι το καλοκαίρι ελεύθερος να υπογράψει όπου θέλει. Βλέπετε, οι Σανς δεν έδωσαν στο ξεκίνημα της περιόδου το max contract που ζητούσε η «κολώνα» τους και συνάμα ο παίκτης που είχαν προτιμήσει στο ντραφτ του 2018 από τον Ντόντσιτς!

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NBA PLAYOFFS: Σοκ και δέος, ο «μάγος» Ντόντσιτς και η… παρέα του στους τελικούς της Δύσης

ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ: O άνθρωπος για τα δύσκολα μπροστά στην απόλυτη υπέρβαση

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News