Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Ο άνθρωπος που... δίχασε την Ιταλία και απογείωσε τη Μίλαν δεν είναι πια εδώ

Μια ζωή με χρήμα, σκάνδαλα, σεξ, ποδόσφαιρο, πολιτική. Ένας βίος… ιστορία μου, αμαρτία μου! Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν είναι πια εδώ, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι περνώντας από αυτή τη ζωή, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του.

Ποτέ του δεν υπήρξε συμβατικός. Έκανε… θόρυβο με ό,τι κι αν ασχολήθηκε. Ο γιος διευθυντή τράπεζας, που έφτασε να γίνει Πρωθυπουργός της Ιταλίας, ήξερε να ρουφάει τη ζωή μέχρι το μεδούλι, έστω κι αν πολλές φορές κατακρίθηκε γι’ αυτό.

Εκρηκτικά μοντέλα, στρίπερς, τόπλες showgirls, νικήτριες διαγωνισμών ομορφιάς, σέξι διαγωνιζόμενες τηλεριάλιτι, ακόμη και ανήλικες ιερόδουλες. Απ’ όλα είχε ο μπαχτσές του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος πρόσφερε δώρα και ασύλληπτα ποσά για να μετέχει στα σκανδαλώδη «bunga bunga» πάρτυ που έκανε στην χλιδάτη βίλα του των 68 δωματίων στη Σαρδηνία.

Λάτρης της πολυτελούς ζωής, αλλά κυρίως λάτρης του ωραίου φύλου, ποτέ δεν μπόρεσε να αντισταθεί στα πάθη του. Το μεγαλύτερο από αυτά ήταν οι γυναίκες. Έφυγε από τη ζωή, έχοντας στο πλευρό του την κατά 54 χρόνια μικρότερή του, Μάρτα Φασίνα. Η 33χρονη ξανθή πρασινομάτα ήταν η σύντροφός του τα τελευταία χρόνια. Ο Μπερλουσκόνι ξόδεψε 400.000 ευρώ για να κάνει μια εικονική τελετή γάμου για την αγαπημένη του το 2022, χωρίς ωστόσο να παντρευτούν, αφού τα παιδιά του δεν ήθελαν να μοιραστούν με ακόμη μία κληρονόμο την αμύθητη περιουσία του.

Έγινε Πρωθυπουργός της Ιταλίας και γέμισε την κυβέρνησή του με σούπερ models, ενώ έστειλε στα έδρανα της Ευρωβουλής κάθε στάρλετ και χορεύτρια που του έκανε τα γλυκά μάτια. Έδωσε τη θέση του περιφερειακού βουλευτή της Λομβαρδίας, της πλουσιότερης και πολυπληθέστερης περιοχής της Ιταλίας, στην 26χρονη Νικόλ Μινέτι, που αργότερα κατηγορήθηκε για ροζ υπηρεσίες στον Πρωθυπουργό.

Το κεφάλαιο Μίλαν

Στις 10 Φεβρουαρίου 1986, ο «καβαλιέρε» πήρε τα ηνία της Μίλαν, την οποία οδήγησε στην κορυφή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Οι «ροσονέρι» βρίσκονταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, πριν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναλάβει τα ηνία της ομάδας. Είχε υποβιβαστεί δύο φορές (η μια λόγω εμπλοκής στο διαιτητικό σκάνδαλο Totonero), είχε μείνει χωρίς τίτλο οκτώ χρόνια και χρωστούσε 23 εκατομμύρια ευρώ.

Λίγο πριν αναλάβει την προεδρία προσγειώθηκε στην προπόνηση της Μίλαν με ελικόπτερο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να προϊδεάσει τους πάντες για το τι θα ακουλουθήσει. Με τον θρυλικό Αντριάνο Γκαλιάνι στο πλευρό του και δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στον Αρίγκο Σάκι, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι οδήγησε την αγαπημένη ομάδα σε αμέτρητους τίτλους.

Στα 31 χρόνια της παρουσίας του στη Μίλαν, κατέκτησε:

8 πρωταθλήματα Ιταλίας (1988, 1992, 1993, 1994, 1996, 1999, 2004, 2011)

5 πρωταθλήματα Ευρώπης (1989, 1990, 1994, 2003, 2007)

2 Διηπειρωτικά Κύπελλα (1989 και 1990)

1 παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων (2007)

7 Σούπερ Καπ Ιταλίας (1989, 1992, 1993, 1994, 2004, 2011)

1 Κύπελλο Ιταλίας (2003)

Η εποχή του «καβαλιέρε» στη Μίλαν τελείωσε τυπικά στις 14 Απριλίου 2017, μεταβιβάζοντας τις μετοχές του σε επενδυτικό σχήμα με επικεφαλής τον Κινέζο επιχειρηματία Γιονγκχόν Λι, αντί περίπου 760 εκατ. ευρώ.

Ο Σίλβιο στο ποδόσφαιρο

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν γνώστης του ποδοσφαίρου, λάτρης της Μίλαν και το μεγάλο του παράπονο ήταν ότι ένιωθε πως δεν αναγνωρίζονται όσα έκανε για την ομάδα της καρδιάς του. «Όλοι μιλούν για τη Μίλαν του Σάκι και όχι για τη Μίλαν του Μπερλουσκόνι. Λες και εγώ τόσα χρόνια δεν αγοράζω παίκτες, δεν θέτω κανόνες… Λες και δεν υπάρχω!», συνήθιζε να λέει.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στους πανηγυρισμούς μετά την κατάκτηση του Champions League με τη Μίλαν

Όταν ανέλαβε τη Μίλαν, φρόντισε να «οπλίσει» τη φαρέτρα του Αρίγκο Σάκι με ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε. Τότε αποκτήθηκε ο μεγάλος Μάρκο Φαν Μπάστεν, αλλά και οι Ρούουντ Γκούλιτ, Φρανκ Ράικαρντ, οι οποίοι μαζί με τους Φράνκο Μπαρέζι, Πάολο Μαλντίνι και Ρομπέρτο Ντοναντόνι δημιουργούν ένα ανίκητο σύνολο.

Ακολουθεί η εποχή Φάμπιο Καπέλο και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000 η Μίλαν θα κατακτήσει, μεταξύ άλλων, επτά πρωταθλήματα και τέσσερα Κύπελλα Πρωταθλητριών.

Στα χρόνια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τη φανέλα της Μίλαν φόρεσαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, όπως οι Ρονάλντο, Πίπο Ιντσάγκι, Αντρέα Πίρλο, Τζενάρο Γκατούζο,Αλεσάντρο Νέστα, Αντρέι Σεφτσένκο, Κλάρενς Ζέεντορφ, Ρικάρντο Κακά, Ροναλντίνιο, Ζορζ Γουεά, Όλιβερ Μπίερχοφ, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς.

Από τους αγαπημένους του παίκτες ήταν ο Ρονάλντο και δεν έχανε ευκαιρία να τον πειράζει: «Μακραίνει τα μαλλιά του γιατί του είπαν πως είναι πιο όμορφος. Αυτό είναι υπερβολή. Τώρα είναι πραγματικά άσχημος! Θα τον στείλω στον κομμωτή μου για να τον περιποιηθεί κι ας μου είπε ότι θα είναι το πρόσωπο σε μία διαφήμιση για ανάπτυξη μαλλιών».

O Μπερλουσκόνι μαζί με το «φαινόμενο» στον τελικό του Champions League στη Κωνσταντινούπολη

Τη 2015-16, η Μίλαν έχει πραγματοποιήσει άσχημο ξεκίνημα στο καμπιονάτο και ήδη ακούγονται φήμες για αντικατάσταση του Σίνισα Μιχάιλοβιτς. «Θα υπάρξει άμεση αλλαγή, από το επόμενο παιχνίδι κιόλας, όσον αφορά στον τρόπο που θα παρατασσόμαστε στο γήπεδο, στη συμπεριφορά και στο παιχνίδι μας. Θα είναι από εδώ και πέρα μία Μίλαν που θα θέλει να είναι το αφεντικό στο γήπεδο και να παίρνει τη νίκη παίζοντας όμορφο ποδόσφαιρο», δηλώνει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και αποφασίζει ο ίδιος να αλλάξει το σύστημα σε 4-4-2!

Περιπέτειες με τη δικαιοσύνη

Όταν τον Μάιο του 2010, η 17χρονη συνοδός Καρίμα Ελ Μαχρούγκ, γνωστή ως «Ρούμπι η καρδιοκλέφτρα», που συμμετείχε ανελλιπώς στα πάρτυ του, συνελήφθη για απάτη και υπεξαίρεση, εκείνος πήρε τηλέφωνο τον διευθυντή του αστυνομικού τμήματος που κρατούνταν και του ζήτησε να την απελευθερώσει ισχυριζόμενος διπλωματικό επεισόδιο! «Το κορίτσι είναι εγγονή του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ», δεν δίστασε να πει για να την αποφυλακίσει. Τρία χρόνια αργότερα, ο Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση για την αποπλάνηση της ανήλικης ιερόδουλης «Ρούμπι», αν και στο εφετείο αθωώθηκε.

Καταδικάστηκε για φορολογική απάτη το 2013, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεκδικήσει ξανά το πρωθυπουργικό αξίωμα. Για τον λαϊκιστή κεντροδεξιό που εκτιμάται ότι είχε μπει πριν από 20 χρόνια στον πολιτικό στίβο για να κρατήσει τον εαυτό του έξω από τη φυλακή και την επιχειρηματική του αυτοκρατορία ανέπαφη λόγω κατασκευαστικών σκανδάλων, ήταν μια κατάφωρη αδικία.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα (12/06) σε ηλικία 86 ετών, χτυπημένος από τη λευχαιμία. Η Μίλαν εξέφρασε τη θλίψη της για τον χαμό του ιστορικού προέδρου της:

«Βαθιά λύπη. Η Μίλαν θρηνεί για τον θάνατο του αξέχαστου Σίλβιο Μπερλουσκόνι και επιθυμεί να βρεθεί κοντά με την οικογένεια, τους συνεργάτες και τους πιο αγαπητούς φίλους για να μοιραστούμε τα συλλυπητήρια μας.

“Αύριο, θα ονειρευόμαστε νέες φιλοδοξίες, θα δημιουργήσουμε νέες προκλήσεις και θα αναζητήσουμε νέες νίκες. Που θα αντιπροσωπεύουν το καλό, το δυνατό και την αλήθεια που κρύβεται μέσα μας. Σε όλους εμάς που μοιραστήκαμε αυτή την περιπέτεια να δεσμεύσουμε τη ζωή μας με ένα όνειρο που ονομάζεται Μιλάνο.”

Ευχαριστούμε κύριε Πρόεδρε. Πάντα μαζί μας».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News