Boxing movies: Ο «καλός» Mοχάμεντ Άλι, ο «κακός» Τάισον, ο ορίτζιναλ Ρόκι

Στις περισσότερες από 600 ταινίες αθλητικού περιεχομένου που έχουν γυριστεί από καταβολής κινηματογράφου, περισσότερες από 140 αφορούν την πυγμαχία. Από αυτές άλλες έχουν μυθιστορηματική πλοκή και άλλες βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα και αληθινούς χαρακτήρες.

Υπάρχουν και οι ταινίες… ενδιάμεσου τύπου, όπως για παράδειγμα εκείνες του Ρόκι που έκαναν σταρ τον Σιλβέστερ Σταλόουν και οι οποίες είναι εμπνευσμένες από τις περιπέτειες πάνω στο ριγκ ενός αληθινού αλλά όχι τόσο γνωστού μποξέρ.

Στον αντίποδα υπάρχει ο θρυλικός Μοχάμετ Άλι για τον οποίο γυρίστηκαν ουκ ολίγες ταινίες. Σε μια μάλιστα από αυτές πρωταγωνίστησε ο ίδιος παίζοντας καλύτερα από οποιονδήποτε ηθοποιό, τον εαυτό του…

Οι πιο σημαντικές ταινίες με ήρωες αληθινούς μποξέρ

The Joe Louis Story (1953)

Ο Τζo Λούις (1914-1981) θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αθλητές στην ιστορία της πυγμαχίας. Υπήρξε παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία «βαρέων βαρών» από το 1937 έως το 1949 με συνολικό ρεκόρ 66 νίκες – 3 ήττες. Γνωστός με το παρατσούκλι «brown bomber» κατέρριψε όχι μόνο τα πυγμαχικά ρεκόρ αλλά και τα φυλετικά εμπόδια στην εποχή του. Το γεγονός ότι ήταν μαύρος εξηγεί και την καθυστέρηση στο να γυριστεί ταινία προς τιμή του. Τελικά το 1953 ο Ρόμπερτ Γκόρντον έκανε την The Joe Louis Story με πρωταγωνιστές τους Κόλεϊ Γουάλας, Χίλντα Σίλμς και Πολ Στιούαρτ.

 

The Hurricane (1999)

Την δραματική ιστορία του Ρούμπιν «Τυφώνα» Κάρτερ μετέφερε στον κινηματογράφο ο Νόρμαν Τζιούισον -κι αφού πρώτα ο Μπομπ Ντύλαν είχε γράψει το 1976 το τραγούδι Hurricane. Ο Κάρτερ ήταν στη δεκαετία του ’60 ένας ανερχόμενος μποξέρ στη κατηγορία μεσαίων βαρών, όταν συνελήφθη και φυλακίστηκε με την κατηγορία της ληστείας και ανθρωποκτονίας. Βεβαίως, μέχρι το 1999, όταν γυρίστηκε η ταινία, είχε αθωωθεί, αφού όμως είχε εκτίσει 20 χρόνια φυλάκισης. Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον στον πρωταγωνιστικό ρόλο έκανε ρεσιτάλ ηθοποιίας.

 

Cinderella Man (2005)

Ο Ρον Χάουαρντ έχει εμπνευστεί τον κεντρικό ήρωα από τη ζωή του πυγμάχου βαρέων βαρών Τζέιμς Μπράντοκ (1905-1974) στον οποίο είχε αποδοθεί το παρατσούκλι Cinderella Man μετά την απίστευτη νίκη του επί του πρωταθλητή Μαξ Μπάερ το 1935. Ο Μπράντοκ έκανε κάθε κακοπληρωμένη εργασία και δούλεψε ως χειρωνακτικός εργάτης για να ταΐσει την οικογένειά του κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Στη διάρκεια της καριέρας του έδωσε 86 αγώνες και σημείωσε 51 νίκες (26 με νοκ άουτ). Τον Μπράντοκ υποδύθηκε ο Ράσελ Κρόου. Παίζουν ακόμη οι Ρενέ Ζελβέγκερ, Κρεγκ Μπίρκο, Πολ Τζιαμάτι.

 

Chuck (2016)

Η ταινία αναφέρεται στη ζωή και την καριέρα του Τσαρλς Γουέπνερ (1939-). Ως διεκδικητής του τίτλου στα βαρέα βάρη πάλεψε στα ίσα τον πρωταθλητή Μοχάμεντ Άλι το 1975 και ηττήθηκε λίγα δευτερόλεπτα πριν από το τέλος του 15ου γύρου. Αυτός ο αγώνας με τον Άλι, ενέπνευσαν την ταινία, Rocky στον Σιλβέστερ Σταλόνε αλλά η πραγματική του ιστορία περιγράφεται στην ταινία, Chuck που γύρισε ο Φίλιπ Φαλαρντάου. Ο Λιβ Σράιντερ είναι ο ηθοποιός που ενσαρκώνει στον κινηματογράφο τον Γουέπνερ.

 

Ali (2000)

Ο Μάικλ Μαν κατέγραψε τη ζωή του θρυλικού Κάσιους Κλέι που βαπτίστηκε Μουσουλμάνος και πήρε το Μοχάμεντ Άλι. O Άλι γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1942 και πέθανε στις 3 Ιουνίου 2016. Είχε ρεκόρ καριέρας 56 νίκες και μόλις 5 ήττες. Κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών καθώς και ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. Τον πυγμάχο υποδύεται στην ταινία υποδειγματικά ο Γουίλ Σμιθ. Η ταινία επικεντρώνεται σε δέκα χρόνια από τη ζωή του Άλι, από το 1964 έως το 1974. Μέσα σε αυτά παρακολουθούμε εκτός από τους μεγάλους αγώνες του και την κοινωνική και πολιτική αναταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη δολοφονία του Μάλκολμ Χ και του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Για τις ερμηνείες τους ο Γουίλ Σμιθ και ο Γιον Βόιτ έλαβαν υποψηφιότητες για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου και Β’ Ανδρικού Ρόλου.

 

Somebody Up There Likes Me (1956)

H ταινία που σκηνοθέτησε ο Ρόμπερτ Γουάιζ είναι βασισμένη στη ζωή του θρύλου της κατηγορίας μεσαίων βαρών Ρόκι Γκρατσιάνο τον οποίο υποδύεται ο Πολ Νιούμαν. Ο Τόμας Ρόκο Μπαρμπέλα (1 Ιανουαρίου 1919 – 22 Μαΐου 1990), περισσότερο γνωστός ως Ρόκι Γκρατσιάνο, ήταν εκτός από πυγμάχος και ηθοποιός. Παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία μεσαίων βαρών θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μετρ του νοκ-άουτ. Έναν μικρό αλλά αξέχαστο ρόλο στην ταινία κρατά και ο Στιβ Μακ Κουίν. Η ταινία ήταν υποψήφια για τρία Όσκαρ και κέρδισε δύο: Καλύτερης Φωτογραφίας και Καλύτερης Καλλιτεχνικής σκηνοθεσίας.

 

Ring of Fire: The Emile Griffith Story (2005)

Ο αγώνας του Εμίλ Γκρίφιθ εναντίον του Μπένι Πάρετ το 1962 είχε τραγική κατάληξη. Ο Πάρετ κατέρρευσε στο ριγκ, έπεσε σε κώμα και πέθανε 10 μέρες αργότερα. Υποφέροντας από το τραύμα αυτού του γεγονότος χρόνια αργότερα, ο Γκρίφιθ συναντά τον γιο του Πάρετ, ο οποίος του δίνει συγχώρεση. Μια ιστορία βίας, αγάπης, σεξ, πολιτικής και Μέσων ενημέρωσης που γίνεται ένα συναρπαστικό αθλητικό ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία των Ρον Μπέργκερ και Νταν Κλόρες. Η ταινία ήταν υποψήφια για το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance.

 

The Greatest (1977)

Ο Μοχάμεντ Άλι παίζει τον εαυτό του – σε αυτή τη βιογραφική ταινία της δεκαετίας του ’70 . που σκηνοθέτησε ο Τομ Γκρις και έχει επίσης ηθοποιούς τους Έρνεστ Μποργκνάιν, Ρόμπερτ Ντιβάλ και Τζέιμς Ερλ Τζοουνς. Σχεδόν όλοι οι αγώνες είναι βίντεο από τους αγώνες του Ali.

 

Tyson (2008)

Στην ταινία-ντοκιμαντέρ ο Τζέιμς Τόμπακ επιχειρεί να δει πίσω από τον «πιο κακό άνθρωπο στον πλανήτη» όπως είχε χαρακτηριστεί ο Μάικ Τάισον ο οποίος εκτός από πρωταθλητής βαρέων βαρών ήταν και ένας καταδικασμένος βιαστής. Αποκαλύπτει ένα έξυπνο, πληγωμένο και σαφώς προβληματισμένο άτομο που περιστασιακά εμφανίζει έναν άλλο εαυτό. Ο Τόμπακ εμβαθύνει στη σκληρή ανατροφή του Τάισον, τη σχέση πατέρα-γιου και μποξέρ-προπονητή, ενώ επίσης αναφέρεται στον καταστροφικό γάμο του και στην καταδίκη του.

 

Unforgivable Blackness: The Rise and Fall of Jack Johnson (2004)

Ο Κεν Μπαρνς ένας από τους πιο γνωστούς Αμερικανούς ντοκιμαντερίστες αφηγείται την ιστορία του Τζακ Τζόνσον , του πρώτου Αφροαμερικανού πρωταθλητή πυγμαχίας βαρέων βαρών. Ο Τζον Άρθουρ Τζόνσον, με το παρατσούκλι «Γίγαντας του Γκάλβεστον» γεννήθηκε το 1878 και πέθανε το 1946. Η κυριαρχία του πάνω στους λευκούς αντιπάλους του προκάλεσε έντονες συζητήσεις και φυλετικές ταραχές στις αρχές του 20ου αιώνα. Η ταινία δείχνει τις σκληρές λεπτομέρειες της ζωής του Τζόνσον μέσα από αρχειακά πλάνα, φωτογραφίες και σχόλια ειδικών της πυγμαχίας καθώς και του Τζέιμς Ερλ Τζόουνς ο οποίος υποδύθηκε τον Τζόνσον στο θεατρικό έργο «The Great White Hope».

 

Raging Bull (1980)

Όταν ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο παρουσίασε για πρώτη φορά στον φίλο του Μάρτιν Σκορσέζε την αυτοβιογραφία του Τζέικ Λα Μότα (10 Ιουλίου 1922 – 19 Σεπτεμβρίου 2017), ο σκηνοθέτης δίστασε να κινηματογραφήσει την ιστορία του «Ταύρου του Μπρονξ», ο οποίος ήταν διάσημος για τις πυγμαχικές του ικανότητες και την άστατη ζωή του. Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο στο ρόλο του Λα Μότα παίζει εξαιρετικά τον πυγμάχο μεσαίων βαρών που με την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, την υπέρμετρη οργή, τη σεξουαλική ζήλεια και τη ζωώδη του όρεξη κατέστρεψε τη σχέση του με τη σύζυγό του και αποξενώθηκε από την οικογένειά του. Πλάι στον Ντε Νίρο εμφανίζονται ο Τζο Πέσι στο ρόλο του αδελφού του Λα Μότα, Τζόι και η Κάθι Μοριάρτι στο ρόλο της συζύγου του Λα Μότα, Βίκι.Η ταινία προτάθηκε για 8 βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και χάρισε στο Ρόμπερτ Ντε Νίρο το πρώτο του Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου και το δεύτερο Όσκαρ μετά τη βράβευση του με Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία Ο Νονός ΙΙ.

 

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News