Ο Αιγύπτιος δημοσιογράφος Μοχάμεντ Ελ Γκαρμπάουι, αναλύει στο sportday.gr το «φαινόμενο Σαλάχ» και τι ακριβώς σημαίνει για την πατρίδα του, ο «Φαραώ» που γράφει ιστορία με τη φανέλα της Λίβερπουλ.
Όταν έρχεται το αίτημα για ένα πρωτότυπο θέμα για τον Μοχάμεντ Σαλάχ, όσο και να στίψεις το μυαλό σου, η φαντασία κάποια στιγμή στερεύει. Είναι τόσα τα άρθρα που έχουν γραφτεί γι’ αυτόν, για την πορεία του, τα πέτρινα χρόνια και τις μέρες δόξες, ώστε οι καλές επιλογές εκμηδενίζονται.
Γιατί, λοιπόν, να μην δώσουμε το λόγο σε έναν συμπατριώτη του, βαθύ γνώστη του αιγυπτιακού ποδοσφαίρου, να μας περιγράψει την αντιμετώπιση που τυγχάνει ο σταρ επιθετικός της Λίβερπουλ στην πατρίδα του;
Ο καλός συνάδελφος Μοχάμεντ Ελ Γκαρμπάουι, με θητεία χρόνων στο beINSPORTS και ιδιοκτήτης των σελίδων footballegypt, footballqatar, footballsaudi και arabsportsnews, αποτύπωσε συνοπτικά σε ένα μεστό κείμενο τη σχέση του Μοχάμεντ Σαλάχ με τα εκατομμύρια φίλων του ποδοσφαίρου στην Αίγυπτο, αλλά και τις προσδοκίες που έχουν από αυτόν.
Σαλάχ, ο καλύτερος Αιγύπτιος όλων των εποχών
«Σχεδόν όλοι οι Αιγύπτιοι θεωρούν τον Μοχάμεντ Σαλάχ τον μεγαλύτερο παίκτη που έχει παίξει ποτέ στην Ευρώπη και με όλα αυτά που έχει πετύχει σε αυτά τα χρόνια της παρουσίας του στη γηραιά ήπειρο, οι περισσότεροι τον θεωρούν και τον καλύτερο Αιγύπτιο παίκτη όλων των εποχών.
Οι Αιγύπτιοι παρακολουθούν συνήθως τους ποδοσφαιρικούς αγώνες όλοι μαζί στα καφενεία. Κι αυτό γιατί από τη δεκαετία του ‘90 έπρεπε να πληρώνουν στη συνδρομητική τηλεόραση για να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν διεθνές ποδόσφαιρο. Αν έχετε επισκεφτεί την Αίγυπτο τα τελευταία χρόνια, σίγουρα θα έχετε δει τους δρόμους να αδειάζουν και τα καφέ να είναι πάντα γεμάτα όταν παίζει η Λίβερπουλ.
Πέρα από τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες, ο χαρακτήρας του Σαλάχ και η φιλανθρωπική δράση του για το δικό του χωριό τον έχουν κάνει τόσο δημοφιλή, ώστε ακόμα κι όταν συμβαίνουν γεγονότα, όπως όταν υπερασπίστηκε τον Αμρ Ουάρντα κατά τη διάρκεια του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2019 και άλλα παρόμοια περιστατικά, ίσως κάποιους αρχικά να τους θυμώνουν, αλλά γρήγορα αφήνουν πίσω τα αρνητικά συναισθήματα κάθε φορά που διαπρέπει στο χορτάρι και οδηγεί τη Λίβερπουλ στη νίκη.
Η πορεία του και άνοδός του ως ποδοσφαιριστής από ένα μικρό χωριό σε ένα σύλλογο που δεν είναι ένας από τους δύο κορυφαίους στην Αίγυπτο, στη συνέχεια η μεταγραφή στην Ελβετία, ο πάγκος στην Τσέλσι, η Ιταλία και ξανά η Αγγλία, αποτελούν έμπνευση για πολλούς νέους παίκτες».
Οι μεγάλες προσδοκίες για έναν τίτλο με την Αίγυπτο
Ο Μοχάμεντ Ελ Γκαρμπάουι αναφέρεται και στο μεγάλο καημό των Αιγυπτίων, να δουν τον Σαλάχ να οδηγεί την εθνική ομάδα της χώρας σε μια μεγάλη διάκριση:
«Οι φίλοι του ποδοσφαίρου στην Αίγυπτο ακόμα περιμένουν από τον Σαλάχ να οδηγήσει την εθνική ομάδα στη δόξα και να την επαναφέρει στην κορυφή, τουλάχιστον στην Αφρική.
Ηττήθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής δύο φορές και οδήγησε την Εθνική στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2018, αλλά τότε, στη Ρωσία, δεν ήταν 100% έτοιμος μετά τον τραυματισμό του εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του UEFA Champions League.
Δεν τον κατηγορούν, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι η Αίγυπτος δεν έχει αρκετούς καλούς παίκτες να τον πλαισιώσουν για να ηγηθεί μιας δυνατής ομάδας.
Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες και αρκετοί πολλά υποσχόμενοι νέοι, αλλά χρειάζονται έναν ικανό προπονητή που να είναι γνώστης της ποδοσφαιρικής πραγματικότητας στο αιγυπτιακό πρωτάθλημα, όπως ο Μαχμούντ Eλ Γκοχάρι ή ο Χασάν Σεχάτα.
Θεωρώ ότι η Αίγυπτος θα καταφέρει να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 των 48 ομάδων, αν, όπως αναμένεται, αυξηθεί ο αριθμός των ομάδων που θα προκριθούν από την Αφρική.
Οπότε, ο Μοχάμεντ Σαλάχ ίσως θα έχει μια ακόμη ευκαιρία. Θα είναι 34 ετών…».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται