Ολοένα και περισσότερες ομάδες στην ελίτ εμπιστεύονται προπονητές γύρω στα 40 και κάτω. Οι μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει στο ποδόσφαιρο από το 2008 μέχρι σήμερα οδήγησαν σ’ αυτήν την τάση. Οι νέοι είναι… αλλιώς.
Στην Premier League, εργάζονται οι: Μίκελ Αρτέτα (40 ετών, Άρσεναλ), Στίβεν Τζέραρντ (42, Άστον Βίλα), Σκοτ Πάρκερ (41, Μπόρνμουθ), Στίβ Κούπερ (42, Νότιγχαμ Φόρεστ) και υπάρχουν κι άλλοι νεαροί όπως οι 44χρονοι Φρανκ Λάμπαρντ (Έβερτον) κι Έντι Χάου (Νιούκαστλ) καθώς και ο 46χρονος Πατρίκ Βεϊρά (Κρίσταλ Πάλας).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ολυμπιακός: Η… μεγάλη Δευτέρα που αλλάζει τα πάντα στο λιμάνι!
Στην La Liga, ο Τσάβι της Μπαρτσελόνα είναι 42, στα 41 ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ της Εσπανιόλ και στα 40 ο Αντόνι Ιραόλα της Ράγιο Βαγεκάνο. Σε κοντινές ηλικίες βρίσκονται ο Τζενάρο Γκατούζο (Βαλένθια), ο Μίτσελ (Τζιρόνα), ο Γιαγκόμπα Αράσατε (Οσασούνα), ο Σέρχιο (Κάντιθ), ο Εδουάρδο Κοουδέτ (Θέλτα) κι ο Φρανθίσκο (Έλτσε).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταξιάρχης Φούντας: Χάρισε ιδανικό ντεμπούτο στον Γουέιν Ρούνεϊ στο MLS
Στην Bundesliga, το θέμα είναι να βρεθεί κόουτς 50+ ετών. Ο Ενρίκο Μάασεν της Άουγκσμπουργκ είναι 38, ο Σάντρο Σβαρτς της Χέρτα 43, ο Όλε Βέρνερ της Βέρντερ Βρέμηε 34, ο Έντιν Τέρζιτς της Ντόρτμουντ 39, ο Ντομένικο Τεντέσκο της Λειψίας 36, ο Χεράρδο Σεοάνε της Λεβερκούζεν 43, ο Μπο Σβένσον της Μάιντς 42, ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν της Μπάγερν Μονάχου 35 κι ο Πελεγκρίνο Ματαράτσο της Στουτγάρδης 44.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεταγραφές Ευρώπη: Πληρώνει και τα χρέη της Μπάρτσα για Ντε Γιονγκ η Γιουνάιτεντ, δυσκολεύει του Φοφανά στην Τσέλσι
Σε Ιταλία και Γαλλία εμπιστεύονται τους μεγαλύτερους σε ηλικία προπονητές. Πιο νεαροί στη Serie A είναι ο Πάολο Τζανέτι της Έμπολι (39) κι ο Αλένσιο Ντιονίζι της Σασουόλο (42). Στην Ligue 1, πάλι, ο πρώην του ΠΑΟΚ και νυν της Μαρσέιγ, Ίγκορ Τούντορ είναι 44 ετών κι ο Ζιλιάν Στεφάν του Στρασβούργου 41.
Ηλικία, τεχνολογία, κόστος, αντοχή…
Οι λόγοι που έχουν οδηγήσει σ’ αυτή τη… στροφή έχουν να κάνουν με πολλούς παράγοντες. Σε πολλές περιπτώσεις, τα κλαμπ «αντιγράφουν» μια πετυχημένη συνταγή, άλλωστε η ποδοσφαιρική βιομηχανία ακολουθεί τους νικητές. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο Αντόνιο Κόντε κι ο Ζινεντίν Ζιντάν έγιναν τα παραδείγματα τα προηγούμενα χρόνια. Πρώην ποδοσφαιριστές της ελίτ και σε μεγάλα κλαμπ με τεράστιες απαιτήσεις που έδειξαν να… επικοινωνούν σε διαφορετικό επίπεδο με τους ποδοσφαιριστές γιατί τους καταλάβαιναν.
Τα κλαμπ πιστεύουν πως τεχνικοί όπως ο Μίκελ Αρτέτα, ο Στίβεν Τζέραρντ, ο Τσάβι μπορούν να περάσουν πιο εύκολα το μήνυμά τους λόγω των εμπειριών τους, αλλά και γιατί οι παίκτες τους έχουν ως εικόνα βλέποντάς τους να παίζουν. Τους σέβονται και τους ακούν, μπορεί ν’ αναπτυχθεί μια πιο στενή σχέση και λόγω ηλικίας.
Ένας άλλος λόγος είναι η τεχνολογία. Σιωπηλά, αλλά πολύ γρήγορα η ανάλυση δεδομένων έχει κυριαρχήσει στο ποδόσφαιρο. Οι νεότεροι προπονητές, αντιλαμβάνονται και εκμεταλλεύονται καλύτερα την τεχνολογία και τα πλεονεκτήματά της. Μπορούν να μεταδώσουν καλύτερα το μήνυμά τους χρησιμοποιώντας τη. Το… trend άρχισε με τους Γκουαρδιόλα και Κλοπ και συνεχίζεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μεγαλύτεροι δεν μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα (βλ. Μαρσέλο Μπιέλσα).
Φυσικά, ρόλο παίζει και το κόστος. Οι νεαροί προπονητές που παίρνουν την ευκαιρία τους σε μεγάλα πρωταθλήματα είτε σε μεγάλες είτε σε άλλου επιπέδου ομάδες δεν έχουν τις ίδιες απαιτήσεις με «φτασμένους» τεχνικούς κι αυτό αν μη τι άλλο ενδιαφέρει πολύ τα κλαμπ. Για παράδειγμα, το πρώτο συμβόλαιο του Νάγκελσμαν με τη Χόφενχαϊμ ήταν… ψίχουλα μπροστά σ’ αυτό που παίρνει στην Μπάγερν Μονάχου.
Τέλος, παίζει ρόλο και η αντοχή. Τα κλαμπ, πλέον, ιδίως αν παίζουν και σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση δίνουν παραπάνω από 40 ματς τη σεζόν και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσουν τα 50 και να πλησιάσουν στα 60 ακόμη και στα 70, μαζί με φιλικά κλπ. Οι πιο μικροί σε ηλικία προπονητές είναι πιο… ανθεκτικοί για να τα βγάλουν πέρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»