Άρης 2022-23: Ζητείται... κούπα με όραμα και «βαριά χαρτιά»

Sportday.gr

Φανέλα έχει, ιστορία έχει, κόσμο κι αν έχει (και με το παραπάνω), αποτελέσματα δεν έχει. Ο Παναγιώτης Γκαμπράνης αναλύει τον φιλόδοξο Άρη που ξεκινά απόψε την αναζήτηση του ιερού δισκοπότηρου, του πρώτου του τροπαίου μετά το 1970!

Κύπελλο; Καλοδεχούμενο. Πρωτάθλημα; Ακόμα καλύτερα. Πως θα το πετύχει όμως; Την τελευταία φορά που ο Άρης διεκδίκησε το πρωτάθλημα ήταν την περίοδο 1993-94. Νωρίτερα, το ’80 άγγιξε το πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα, αλλά το έχασε στο μπαράζ του Βόλου από τον Ολυμπιακό, σε ένα παιχνίδι που αν είχε διαφορετική κατάληξη, θα είχε αλλάξει πορεία όλος ο σύλλογος.

Εκείνη την τρομερή ομάδα αρχίζουν να φέρνουν στο μυαλό τους οι φίλοι του Άρη που θεωρούν ότι φέτος είναι η δική τους ευκαιρία. Άλλα χρόνια, άλλες καταστάσεις, άλλοι ποδοσφαιριστές. Εκείνοι οι παίκτες έγραψαν ιστορία κόντρα σε Περούτζια και Μπενφίκα, αλλά και η σημερινή ομάδα έχει πράγματα να αποδείξει.

Κανείς δεν ξέρει αν θα τα καταφέρει, δεν μπορεί να το ξέρει. Αυτό που ξέρουν όλοι, είναι πως ο Άρης βρίσκεται σε διαδικασία για να το πετύχει. Trust the process λοιπόν!

Τα συν και τα πλην του μεταγραφικού σχεδιασμού

Ο μεταγραφικός σχδιασμός του Άρη βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ωστόσο η βασική δουλειά έχει γίνει. Για μια ομάδα που λίγο πριν το τέλος Ιουνίου δεν ήξερε αν θα έχει το δικαίωμα να κάνει μεταγραφές, τα πράγματα κύλησαν υπέροχα.

Ο Θόδωρος Καρυπίδης και οι συνεργάτες του έχουν υλοποιήσει 9 μεταγραφικές κινήσεις, αλλά ψάχνουν ακόμα έναν στόπερ, έναν αμυντικό μέσο και έναν σέντερ φορ. Ως τώρα έχουν γίνει  εξαιρετικές κινήσεις, με αλλαγή φιλοσοφίας, με έμπειρους παίκτες με δυνατά κορμιά, με ισχυρές προσωπικότητες.

Ο Άρης έχει δείξει ήδη μια εικόνα της δυναμικής του και θεωρεί ότι είναι θέμα χρόνου η ομάδα αυτή να παίξει πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο πήχης έχει ανέβει, ο στόχος είναι υψηλότερος από ποτέ, διοίκηση και κόσμος θέλουν έναν τίτλο.

Ο Άντρε Γκρέι αναμένεται να αποτελέσει το «βαρύ πυροβολικό» του Άρη στη νέα σεζόν.

Ο Άρης προσπάθησε να ταράξει κι άλλο τα νερά, αλλά δεν του βγήκε το κόλπο που επιχείρησε με τον στράικερ της Θέλτα Σάντι Μίνα, μίλησε και με άλλους ποδοσφαιριστές που το μπάτζετ τους ήταν πολύ ψηλά και για τα δεδομένα της ομάδας και αν είχε προχωρήσει λίγο ακόμα στην Ευρώπη, ίσως να είχε ρίξει μία ακόμα μεταγραφική βόμβα.

Προς το παρόν φαίνεται ότι υπάρχει ένα κενό στην μεσαία γραμμή, καθώς οι παρτενέρ του Ντουκουρέ δεν έχουν τα χαρακτηριστικά που είχε για παράδειγμα ο Σάσα. Ο Νταμπό κι ο Πάπε Σέικ Ντιόπ είναι πιο πολύ οκτάρια, σίγουρα όμως θέλουν τον χρόνο τους για να προσαρμοστούν. Ο Άρης ψάχνει μία ακόμα αξιόπιστη λύση για το σκοράρισμα πίσω από τον Γκρέι, ενώ δεν έχει άλλον στόπερ μετά τους βασικούς Φαμπιάνο και Μπράμπετς.

Ποιον παίκτη ανυπομονούμε να δούμε

Χωρίς καμία αμφιβολία τον Ισπανό Μάνου Γκαρθία (αν και υπάρχει μεγάλη προσμονή και για τον Ζερβίνιο). Ο Θόδωρος Καρυπίδης έδωσε αγώνα για να τον αποκτήσει από τη Σπόρτινγκ Χιχόν, έγινε η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του Άρη και περιμένουμε να τον δούμε καλύτερα, καθώς πρόλαβε να παίξει μόνο λίγα λεπτά κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ στα δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Ο Μανού Γκαρθία έρχεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο με μεγάλα όνειρα και φιλοδοξίες.

Ο Άρης ποντάρει πολλά πάνω του και ο κόσμος περιμένει να δει έναν ηγέτη, που λόγω και θέσης θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα στη μάχη του τίτλου

Η δίψα για διάκριση είναι το μεγαλύτερο κίνητρο που μπορούν να έχουν οι ποδοσφαιριστές του Άρη κόντρα στους υπόλοιπους διεκδικητές.

Αυτό το καλοκαίρι αποκτήθηκαν ποδοσφαιριστές με εμπειρία, αλλά και με παρουσία σε ομάδες που έχουν κάνει πρωταθλητισμό κι αυτό είναι σημαντικό για τους κίτρινους, οι οποίοι μέχρι πριν μερικά χρόνια δεν είχαν καν ποδοσφαιριστές στο ρόστερ τους που είχαν κερδίσει τίτλους. Οι παίκτες που ήρθαν θέλουν να βάλουν τη σφραγίδα τους και να ανεβάσουν επίπεδο τον Άρη, που ως τώρα είχε στόχο μόνο την ευρωπαϊκή συμμετοχή.

Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι πως ο Άρης αποτελεί ένα από τα αουτσάιντερ της πεντάδας. Έχει μια σταθερή πορεία τα τελευταία χρόνια, ωστόσο δεν τον υπολογίζουν στους διεκδικητές του τίτλου κι αυτό είναι ένα στοιχείο που μπορεί να λειτουργήσει θετικά.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό μειονέκτημα στη μάχη του τίτλου

Ο Άρης έχει έναν καλό κορμό από την περσινή χρονιά, αν και έχασε μερικά βασικά γρανάζια, αλλά απέκτησε εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές και ακόμα δεν έχει τελειώσει τις μεταγραφικές κινήσεις. Το σημαντικότερο μειονέκτημα του είναι ότι ακόμη δεν έχει βρει τη χημεία μεταξύ των παικτών και του λείπει η περσινή ομοιογένεια.

Ο Πάλμα και οι συμπαίκτες του πανηγυρίζουν την πρώτη φετινή νίκη του Άρη σε επίσημο παιχνίδι, απέναντι στην Γκόμελ.

Αυτό το στοιχείο φάνηκε και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια και ήταν ίσως το πλέον καθοριστικό (μαζί με το κακό διάβασμα και στήσιμο του Χερμάν Μπούργος στο πρώτο παιχνίδι στο Τελ Αβίβ) για τον αποκλεισμό από την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Αν ο Άρης βρει σύντομα κώδικα επικοινωνίας μεταξύ των παικτών του, αυτοματισμούς και αποκτήσει χαρακτήρα, τότε θα κάνει πολύ πιο εύκολη τη ζωή του στην προσπάθεια να ξεπεράσει την τρίτη θέση και να φτάσει στην κορυφή.

Ποιο είναι το σημείο κλειδί για να αναδειχτεί πρωταθλητής

Κρίνοντας από το περσινό ταμείο, αυτό που χρειάζεται ο Άρης είναι να βρει επιτέλους το εύκολο σκοράρισμα. Τηρουμένων των αναλογιών και των μεταγραφικών κινήσεων, έχει ενισχυθεί αμυντικά, όπου έτσι κι αλλιώς ήταν το δυνατό του σημείο και έχει αποκτήσει ποδοσφαιριστές που θα κάνουν πιο εύκολη την υπόθεση γκολ.

Αν βρει λύσεις, τα πάντα μπορούν να γίνουν, αρκεί όμως να μην χάσει τη συνοχή και τη δύναμη του σε άλλους τομείς (όπως για παράδειγμα την μεσαία γραμμή, όπου δείχνει να έχει χάσει έδαφος). Ο Γκρέι πέτυχε πέντε γκολ στο UEFA Conference League και φαίνεται ότι θα είναι το βαρύ πυροβολικό, ενώ θα αποκτηθεί κι άλλος σέντερ φορ.

Ο «στρατηγός» και ο ρόλος του στη μάχη του πρωταθλήματος

Ο Χερμάν Μπούργος έχει απίστευτα στατιστικά με τον Άρη από την ημέρα που ανέλαβε πέρυσι τον Φεβρουάριο. Ωστόσο ο Αργεντινός δεν έχει πείσει απόλυτα ακόμα τους ανθρώπους των κιτρίνων για τη φιλοσοφία του και το πλάνο του και είναι γεγονός πως στα δύο ματς με την Μακάμπι Τελ Αβίβ, έχασε πόντους στην κόντρα του με τον Βλάνταν Ίβιτς, καθώς υπερεκτίμησε τις δυνατότητες των Ισραηλινών.

Ο Μπούργος μετράει μόλις τρεις ήττες σε 16 αγώνες (δύο από τον Ολυμπιακό και μία από την Μακάμπι), δύο ισοπαλία και 11 νίκες με 27-12 γκολ. Κέρδισε την ευρωπαϊκή συμμετοχή με την επική ανατροπή επί της ΑΕΚ, έχασε την ευκαιρία να φτάσει στα πλέι οφ κόντρα στη Νις κι έχει να διαχειριστεί ένα εξαιρετικό και απαιτητικό ρόστερ, με πολλές προσωπικότητες, γνωρίζοντας ότι κάποιοι παίκτες θα μένουν και στην εξέδρα.

Ο Άρης θέλει ένα δυνατό ξεκίνημα μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό και ο Μπούργος έχει μπροστά του ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσει.

Θα καταφέρει να κατακτήσει το πρωτάθλημα;

Ο Άρης έχει μεγαλώσει τα τέσσερα τελευταία χρόνια επιστρέφοντας στον φυσικό του χώρο και η φετινή σεζόν θα είναι μια σεζόν αποδείξεων. Έπειτα από δύο συνεχόμενες τρίτες θέσεις, αφήνοντας πίσω του για συναπτά έτη ΑΕΚ και Παναθηναϊκό ο ξεκάθαρος στόχος είναι η πρώτη δυάδα, που θα φέρει και μία συμμετοχή στα προκριματικά του UEFA Champions League.

Το… φλεγόμενο «Κλεάνθης Βικελίδης» αποτελεί παραδοσιακά τον δωδέκατο παίκτη του Άρη!

Θα καταφέρει να κάνει την υπέρβαση και να πραγματοποιήσει το όνειρο των φιλάθλων του; Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, τίποτε όμως δεν είναι ακατόρθωτο, όσο δύσκολο κι αν ακούγεται. Αν είναι από την αρχή στις πρώτες θέσεις, αν έχει διάρκεια, αν αφήσει πίσω του τις παιδικές ασθένειες, αν έχει τύχη, ποτέ μη λες ποτέ…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News