«The Greens are back». Σε ελληνική μετάφραση, οι πράσινοι επιστρέφουν. Αυτό το σύνθημα μεταχειρίστηκαν τα στελέχη της ΠΑΕ για την καμπάνια για την πώληση των εισιτηρίων διαρκείας. Ένα σλόγκαν που πέτυχε το σκοπό τους, αφού το μεγαλύτερο μέρος του «Απόστολος Νικολαΐδης» έχει ήδη κλείσει για τα εντός έδρας παιχνίδια.
Γιατί ακριβώς αυτό επιζητεί ο Παναθηναϊκός στη σεζόν που αρχίζει την Κυριακή 21 Αυγούστου. Την ολική επαναφορά του στην κεντρική ποδοσφαιρική σκηνή, μετά από αρκετά χρόνια στο περιθώριο. Ένα χρονικό διάστημα που έχει φανεί σαν αιώνας στους οπαδούς του Τριφυλλιού, που είχαν μάθει διαφορετικά, σε σχέση με όσα πέρασαν την τελευταία δεκαετία.
Στην τεχνική ηγεσία συνεχίζει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο άνθρωπος που έδωσε ξανά όραμα στον Σύλλογο. Αυτός που έφερε τίτλο μετά από 8 χρόνια, που τον οδήγησε στην Ευρώπη μετά από μία πενταετία. Αυτός που εμπνέει εμπιστοσύνη στον κόσμο, ότι θα βρει τον δρόμο για τη Γη της Επαγγελίας.
Ο Παναθηναϊκός ψάχνει την επιστροφή και με την κατασκευή του νέου γηπέδου του στο Βοτανικό να έχει δρομολογηθεί. Μία εξέλιξη που έδωσε ώθηση και ενέργεια στον ταλαιπωρημένο λαό του Τριφυλλιού. Ο οποίος θέλει να αρχίσει να αισθάνεται ξανά σαν κανονικός Παναθηναϊκός…
Τα συν και τα πλην του μεταγραφικού σχεδιασμού
Το μεγαλύτερο πλην, αυτό που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης είναι η καθυστέρηση στην ενίσχυση του ρόστερ. Ο Παναθηναϊκός δυναμώνει, αλλά άργησε να δυναμώσει και σε μεγάλο βαθμό, το πλήρωσε με τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό.
Στα δύο παιχνίδια με τη Σλάβια Πράγας για τον Γ’ προκριματικό γύρο του Conference League, όταν ο Γιοβάνοβιτς χρειάστηκε εφεδρείες, είδε στην άκρη του πάγκο τον «κομμένο» Καμπετσή και μερικούς νεαρούς. Η λειψανδρία, σε συνδυασμό με την επιδημία της ίωσης και τις «σφαγιαστικές» διαιτησίες, κόστισαν το πρόωρο τέλος της εξόδου στην Ευρώπη.
Αντίστοιχα, το μεγαλύτερο συν που το παραδέχονται όλοι, είναι η αναβάθμιση του δυναμικού. Ο Παναθηναϊκός γίνεται πιο ποιοτικός, με παίκτες οι οποίοι έχουν αξία, εμπειρία και παραστάσεις για να τον επαναφέρουν στην κορυφή. Πέρυσι στο «Καλαφάτης» δεν υπήρχαν οι Σπόραρ, Βέρμπιτς, Μάγκνουσουν, πόσο μάλλον ο Μπερνάρντ που έχει φτιάξει βαλίτσες για να έρθει στην Αθήνα.
Τέλος, ένας μικρός αστερίσκος μπαίνει για τη μεσαία γραμμή. Αποχώρησαν στη διάρκεια του καλοκαιριού οι Γκατσίνοβιτς, Βιγιαφάνιες και Μαουρίσιο και μέχρι σήμερα δεν αντικαταστάθηκαν. Ο Μπερνάρντ προορίζεται για επιτελικό ρόλο χωρίς να είναι «δεκάρι», ενώ έχει δρομολογηθεί η απόκτηση ενός box-to-box. Άρα, εκεί πρέπει να αναπληρώσουν τα κενά οι Τσέριν και Αλεξανδρόπουλος. Οψόμεθα, λοιπόν.
Ποιον παίκτη ανυπομονούμε να δούμε
Από αυτούς που ήρθαν, ανυπομονούμε να δούμε τον Άντραζ Σπόραρ. Ο Μπέντζαμιν Βέρμπιτς είναι ένας ποιοτικός εξτρέμ, όμως ο Σπόραρ αποκτήθηκε για να επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει το Τριφύλλι από την πώληση του Μάρκους Μπεργκ και έπειτα: τη μικρή παραγωγικότητα στο σκοράρισμα. Αν η μεταγραφή του Σλοβένου επιθετικού αποδώσει, τότε το σχέδιο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα λειτουργήσει πιο εύρυθμα.
Επίσης, θα θέλαμε να δούμε τον Μπερνάρντ Ντουάρτε. Ποδοσφαιριστής αυτού του επιπέδου έχει χρόνια να φορέσει την πράσινη φανέλα και θα αποτελέσει ατραξιόν για τους οπαδούς. Σαφώς ο Ιβάν «καίγεται» για τις ικανότητες του Βραζιλιάνου, αλλά στον κόσμο αρέσει το θέαμα και ο Μπερνάρντ μπορεί να το δώσει.
Ποιο είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα στη μάχη του τίτλου
Η επίγνωση της πραγματικότητας και η… επαφή με το έδαφος. Ο Παναθηναϊκός ξέρει ότι δεν είναι έτοιμος να διεκδικήσει τον τίτλο του πρωταθλητή, αφού μερικοί μήνες καλής μπάλας και σωστής διαχείρισης, δεν σβήνουν τα λάθη μίας πενταετίας. Συνεπώς, το ποδοσφαιρικό τμήμα προχωρά σεμνά και ταπεινά και ανεβαίνει… ένα-ένα τα σκαλιά του πρωταθλητισμού.
Αν στη διάρκεια της σεζόν, οι ανταγωνιστές συνεχίσουν να μην πείθουν και ο Παναθηναϊκός κάνει σωστά τη δική του δουλειά, τότε ίσως η προοπτική της κορυφής να διαφανεί στον ορίζοντα. Μέχρι τότε, οι «πράσινοι» προχωρούν βάση του πλάνου του προπονητή τους και χωρίς να εκτρέπονται. Για να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος και να δώσουν το παράδειγμα.
Ποιο είναι το σημαντικότερο μειονέκτημα στη μάχη του τίτλου
Αν κάποια στιγμή στη σεζόν, ο Παναθηναϊκός μετατραπεί σε διεκδικητή του τίτλου, το μεγαλύτερο ντεσαβαντάζ του θα είναι η έλλειψη εμπειρίας στη διαχείριση ανάλογων καταστάσεων και συναισθημάτων. Ο Παναθηναϊκός ως μέγεθος και ιστορικά, είναι συνυφασμένος με την κατάκτηση τροπαίων.
Ωστόσο, αυτή η έκδοση του Τριφυλλιού δεν έχει αυτά τα βιώματα και τώρα θα προσπαθήσει να τα αποκτήσει. Η κατάκτηση του Κυπέλλου έδωσε μία ιδέα, αλλά ο «πράσινος» οργανισμός έχει ανάγκη από περισσότερες εμπειρίες για να ανταποκριθεί σε μία μάχη ζωής και θανάτου για τη στέψη του πρωταθλητή.
Ποιο είναι το σημείο-κλειδί για να αναδειχτεί πρωταθλητής
Ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη από μία πετυχημένη εκκίνηση, για να διατηρηθεί στην κορυφή ή κοντά στην κορυφή, για δύο λόγους. Πρωτίστως, για να τονώσει την αυτοπεποίθηση του και να πιστέψει ότι μπορεί να διεκδικήσει την πρωτιά. Γιατί πριν κοντραριστεί με τους ανταγωνιστές του, πρέπει να αποδείξει στον εαυτό του ότι έχει βελτιωθεί τόσο πολύ, που θα αντέξει στα δύσκολα και στους κραδασμούς.
Κατά δεύτερον, ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι κοντά, για να εκμεταλλευτεί την κακή κατάσταση των άλλων μεγάλων. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, που μονοπώλησαν τους τίτλους τα τελευταία χρόνια, αρχίζουν τη σεζόν με κακούς οιωνούς και μοιάζει δύσκολο να έχουν τη στιβαρότητα των προηγούμενων ετών. Η ΑΕΚ εξελίσσεται σε αίνιγμα που για την ώρα κανείς δεν ξέρει τη λύση του. Οπότε, ο Παναθηναϊκός φαίνεται πως θα έχει μία βολή. Προηγουμένως, για να την έχει, πρέπει εκείνος να καταφέρει να φτάσει στο σωστό σημείο…
Ιβάν Γιοβάνοβιτς: Ο μόνος αναντικατάστατος στο οργανόγραμμα
Μόνο ένας άνθρωπος στο Τριφύλλι είναι αδύνατον να αναπληρωθεί, εάν για κάποιο λόγο έφευγε αύριο το πρωί: ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Σέρβος έχει τόσους ρόλους στην ομάδα και στους περισσότερους ανταποκρίνεται με επιτυχία, που δύσκολα θα μπορούσε άλλος προπονητής να τον αντικαταστήσει.
Φυσικά, πρωτίστως ο 60χρονος τεχνικός πιστώνεται την εύρυθμη λειτουργία της ενδεκάδας και την οργανωμένη δουλειά στο Κορωπί. Καθώς και την επιβολή της πειθαρχίας στα αποδυτήρια και την επαναφορά των υψηλών απαιτήσεων που αρμόζουν στον Παναθηναϊκό.
Επιπροσθέτως, ο Γιοβάνοβιτς εργάζεται με το παλιό προσωποκεντρικό μοντέλο του Βρετανού μάνατζερ. Όλα περνούν από αυτόν: βλέπει παίκτες, τους επιλέγει, εισηγείται μέχρι ποια αμοιβή θα λάβουν και έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα. Έχει καταφέρει να συνεργάζεται αρμονικά με τον Αλαφούζο και ταυτόχρονα, να εμπνέει εμπιστοσύνη στον κόσμο του.
Δεν τα λες και λίγα… Ο Σέρβος έφερε τίτλο στον Παναθηναϊκό τον ξανάβγαλε στην Ευρώπη, μένει να τον ξανακάνει και πρωταθλητή.
Η εκτίμηση για την πορεία του πρωταθλήματος
Ο Παναθηναϊκός αποτελεί τον «Άγνωστο Χ» στην εξίσωση του πρωταθλήματος, αφού κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τη συμπεριφορά του υπό πίεση. Δεν υπάρχουν δείγματα από το παρελθόν για τη συγκεκριμένη φουρνιά, παρά μόνο υποθέσεις και εκτιμήσεις. Υπό προϋποθέσεις, ο Παναθηναϊκός μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο, αλλά δεν είναι το μεγάλο και ακλόνητο φαβορί. Πολλά θα εξαρτηθούν από την κατάσταση των ανταγωνιστών του, που έχουν το «know how».
Άλλωστε, ας μην παραβλέπουμε ότι στην Ελλάδα, πολλά κρίνονται στο παρασκήνιο. Εκεί, ο Παναθηναϊκός είναι πραγματικά ανίσχυρος και με μηδαμινή επιρροή στα κέντρα αποφάσεων. Συνεπώς, ίσως η προσπάθεια του Τριφυλλιού να μην αποδειχτεί αρκετή και να την ανακόψουν εξωγενείς παράγοντες.
Έχει συμβεί κατά καιρούς και όχι πολύ πίσω στον χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, ο Παναθηναϊκός έχει μερικές πιθανότητες και επιτυχία, θα είναι να τις διεκδικήσει στο έπακρο! Αν του βγει σε καλό, τότε θα πρόκειται για μια μικρή υπέρβαση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Άρης: Τα... γνωστά «ντου» του Καρυπίδη - Την «έπεσε» στον Τσαγκαράκη και συνεχίζει να δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο!
- Φουρνιέ: Ο Μπαρτζώκας βρήκε τον Ζιντάν του
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Η αποστολή των «ερυθρόλευκων» - Εκτός ο Εσε
- Κώστας Παπανικολάου: «Το καλεντάρι που έχει στηθεί από Ευρωλίγκα και FIBA είναι προβληματικό»
- Γερεμέγεφ: «Οι ιδέες του Ρουί Βιτόρια είναι περισσότερο επιθετικογενείς» - Σένκεφελντ: «Θετική αύρα ο Ρουί Βιτόρια»