Champions League 2022-23: Ο απόλυτος οδηγός του ραντεβού των αστεριών

Sportday.gr

Η μεγαλύτερη διοργάνωση συλλόγων του κόσμου αρχίζει και η… πλοκή διαφέρει στη φάση των ομίλων εξαιτίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Με τα ματς Ντιναμό Ζάγκρεμπ-Τσέλσι (απόψε 19:45) και Ντόρτμουντ-Κοπεγχάγη (απόψε 19:45) αρχίζει η δράση της φάσης των ομίλων του Champions League 2022-23. Όπως κάθε σεζόν, έτσι κι αυτή αναμένεται συναρπαστική με τον τελικό να διεξάγεται στις 10 Ιουνίου στο «Ολυμπιακό Στάδιο» της Κωνσταντινούπολης.

Αυτό που κάνει αυτή την έκδοση ξεχωριστή είναι οι ημερομηνίες διεξαγωγής. Με το Παγκόσμιο Κύπελλο ν’ αρχίζει στις 20 Νοεμβρίου, η φάση των ομίλων θα ολοκληρωθεί στις 2 του ίδιου μήνα. Οπότε οι ομάδες θ’ αναγκαστούν να… τρέξουν και να διαχειριστούν αποτελεσματικά αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση.

Όσες διαθέτουν βαθιά και ποιοτικά ρόστερ θα τα χρειαστούν περισσότερο από ποτέ αφού με εξαίρεση τις διακοπές μέσα στο Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για τους αγώνες των εθνικών ομάδων, τα κλαμπ θα παίζουν ουσιαστικά ανά τρεις – τέσσερις ημέρες, υπολογίζοντας και τις υποχρεώσεις τους για τις εγχώριες διοργανώσεις.

Το πώς θα διαχειριστεί η ελίτ αυτή την πίεση χρόνου και με παίκτες που στην πλειονότητά τους θα κληθούν να… κουβαλήσουν και μεγάλο βάρος στο Μουντιάλ είναι το «κλειδί» της φάσης των ομίλων. Γι’ αυτό και η εντύπωση είναι ότι το ταλέντο και η φυσική κατάσταση θα μετρήσουν πάνω απ’ όλα στο πρώτο στάδιο του Champions League, που θα έχει και το σύστημα του ημιαυτόματου οφσάιντ.

Πολλά τα φαβορί

Η αυλαία, λοιπόν, ανοίγει και τα φαβορί δεν διαφέρουν σε σύγκριση με άλλες εκδόσεις. Τουλάχιστον όχι τα βασικά. Είναι η κάτοχος του τίτλου Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπάγερν Μονάχου, η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Σίτι και η Παρί Σεν Ζερμέν.

Οι αμφιβολίες γύρω από τη Ρεάλ Μαδρίτης είναι αν θα μπορέσει να διαχειριστεί τον όγκο των απανωτών αγώνων χωρίς αντικαταστάτη του Καρίμ Μπενζεμά, έχοντας αποδυναμωθεί μετά την πώληση του Κασεμίρο και με παίκτες «κολόνες» να βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία. Για την ώρα, πάντως, δείχνει ότι διαθέτει το απαραίτητο βάθος στον πάγκο της.

Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το 14ο ευρωπαϊκό της ιστορίας της

Οι επόμενες τρεις – Μπάγερν Μονάχου, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι – συνδυάζουν πλούσια ρόστερ, εξαιρετικούς προπονητές, ενώ εδώ και χρόνια λειτουργούν υποδειγματικά σε όλα τα επίπεδα.

Η Παρί Σεν Ζερμέν «ποντάρει» στην επίθεσή της. Με τους Λιονέλ Μέσι και Νεϊμάρ να έχουν ξεκουραστεί και να προετοιμάζονται… κανονικά και τον Κιλιάν Εμπαπέ ορεξάτο να αποδείξει ότι καλά έκανε και έμεινε, έχει την πιο δυνατή γραμμή κρούσης. Για την ώρα, δε, δείχνει ότι ο Κριστόφ Γκαλτιέ έχει καταφέρει να ισορροπήσει την ομάδα.

Τα αουτσάιντερ που κάνουν όνειρα

Ωστόσο, Champions League είναι αυτό πάντοτε μπορούν να γίνουν εκπλήξεις και μη αναμενόμενα πράγματα. Οι ομάδες που ονειρεύονται να φτάσουν στους «8» κι από εκεί κι έπειτα ό,τι ήθελε… προκύψει είναι αρκετές.

Η Μπαρτσελόνα μοιάζει να είναι επικεφαλής αυτού του γκρουπ έχοντας ενισχυθεί εντυπωσιακά το καλοκαίρι κι έχοντας τον ενθουσιασμό για όπλο. Βρίσκεται στο δυσκολότερο όμιλο, όμως, με Μπάγερν Μονάχου, Ίντερ και Βικτόρια Πλζεν. Η Ίντερ επίσης ανήκει σ’ αυτή την λίστα καθώς επίσης η Μίλαν και η Γιουβέντους, η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Τότεναμ και η Τσέλσι.

Οι πέντε – Ίντερ, Μίλαν, Γιουβέντους, Ατλέτικο Μαδρίτης, Τότεναμ – έχουν διατηρήσει τους «κορμούς» τους από την περασμένη σεζόν και ψάχνουν το επόμενο βήμα αυτή τη σεζόν. Η πλειονότητά τους έκανε και καλές κινήσεις στο μεταγραφικό «παράθυρο», στο οποίο πρωταγωνίστησε η Τσέλσι.

Οι όμιλοι και οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Όσο για τους ομίλους, ο 3ος είναι ο πιο συναρπαστικός με τις συμμετοχές της Μπάγερν Μονάχου, της Μπαρτσελόνα, της Ίντερ και με τη Βικτόρια Πλζεν να συμπληρώνει το… καρέ. Έπειτα, ο 8ος με Παρί Σεν Ζερμέν, Γιουβέντους, Μπενφίκα και Μακάμπι Χάιφα αναμένεται επίσης πολύ δυνατός.

1ος όμιλος

  • Άγιαξ
  • Λίβερπουλ
  • Νάπολι
  • Ρέιντζερς

2ος όμιλος

  • Πόρτο
  • Ατλέτικο Μαδρίτης
  • Λεβερκούζεν
  • Κλαμπ Μπριζ

3ος όμιλος

  • Μπάγερν Μονάχου
  • Μπαρτσελόνα
  • Ίντερ
  • Βικτόρια Πλζεν

4ος όμιλος

  • Άιντραχτ Φρανκφούρτης
  • Τότεναμ
  • Σπόρτινγκ Λισαβόνας
  • Μαρσέιγ

5ος όμιλος

  • Μίλαν
  • Τσέλσι
  • Σάλτσμπουργκ
  • Ντιναμό Ζάγκρεμπ

6ος όμιλος

  • Ρεάλ Μαδρίτης
  • Λειψία
  • Σαχτάρ Ντόνετσκ
  • Σέλτικ

7ος όμιλος

  • Μάντσεστερ Σίτι
  • Σεβίλλη
  • Ντόρτμουντ
  • Κοπεγχάγη

8ος όμιλος

  • Παρί Σεν Ζερμέν
  • Γιουβέντους
  • Μπενφίκα
  • Μακάμπι Χάιφα

Οι αγωνιστικές: 1η: 6-7/9, 2η: 13-14/9, 4-5/10, 11-12/10, 25-26/10, 1-2/11.

Φάση των «16»: 14, 15, 21, 22 Φεβρουαρίου και 7, 8, 14, 15 Μαρτίου 2023

Προημιτελικοί: 11-12 και 18-19 Απριλίου 2023

Ημιτελικοί: 9-10 και 16-17 Μαΐου 2023

Τελικός: 10 Ιουνίου 2023

Οι κληρώσεις:

Φάση των «16»: 7 Νοεμβρίου 2022

Προημιτελικοί και ημιτελικοί: 17 Μαρτίου 2022

Οι Έλληνες του Champions League

Στο φετινό Champions League μπορεί να μην υπάρχει ομάδα που να εκπροσωπεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά υπάρχει το ελληνικό στοιχείο με έξι Έλληνες παίκτες να συμμετέχουν. Ξεχωρίζει, φυσικά, ο Κώστας Τσιμίκας στην Λίβερπουλ.

Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος υπερασπίζεται την εστία της Μπενφίκα κι ο Γιώργος Γιακουμάκης είναι η αιχμή του… δόρατος της Σέλτικ. Οι ομάδες τους είναι αναμφίβολα δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες τακτικά και προσφέρουν πλούσιο θέαμα και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το αν θα καταφέρουν να κάνουν εκπλήξεις στους απαιτητικούς ομίλους τους.

O Οδυσσέας Βλαχοδήμος

Έπειτα, ο Κάρλος Ζέκα κι ο Μάριος Οικονόμου υπερασπίζονται την Κοπεγχάγη, ενώ ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος πρόσφατα ενίσχυσε την Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Το «ταμείο» των μεταγραφών

Από την ευρωπαϊκή… αριστοκρατία αυτή που βελτίωσε περισσότερο το ρόστερ της σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν είναι η Μπαρτσελόνα. Απέκτησε τους Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, Ζιλ Κουντέ, Ραφίνια, Αντρέας Κρίστενσεν, Φρανκ Κεσί, Έκτορ Μπεγερίν και Μάρκος Αλόνσο για 153 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κράτησε και τον Ουσμάν Ντεμπελέ.

Αυτή που έδωσε τα πιο πολλά ήταν η Τσέλσι. Οι «μπλε» έδωσαν συνολικά 282 εκατομμύρια ευρώ και πήρε τους Γουέσλι Φοφανά, Μαρκ Κουκουρέγια, Ραχίμ Στέρλινγκ, Κάρνεϊ Τσουκουεμέκα, Πιέρ – Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, Γκάμπριελ Σλόνινα και Ντένις Ζακάρια.

Ο Σάντιο Μανέ

Εντυπωσιακές μεταγραφές έκανε η Μπάγερν Μονάχου με τους Σάντιο Μανέ και Ματάις ντε Λιχτ σε πρώτο πλάνο. Καλές κινήσεις έκαναν η Λίβερπουλ με τον Ντάρβιν Σάντσες αφού δεν ήθελε να μείνει ο Σάντιο Μανέ κι η Μάντσεστερ Σίτι που πήρε επτά παίκτες για να καλύψει τις πολλές πωλήσεις, με τον Έρλινγκ Χάαλαντ να ξεχωρίζει.

Στοχευμένα κινήθηκαν Τότεναμ, Μίλαν, Ίντερ, Γιουβέντους, Παρί Σεν Ζερμέν, Μαρσέιγ, Μπενφίκα, Σέλτικ, Ντόρτμουντ, Μακάμπι Χάιφα και Βικτόρια Πλζεν. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχασε τον Κασεμίρο και περιμένει από τον Ορελιάν Τσουαμενί των 100 εκατομμυρίων να γεμίσει γρήγορα το κενό του, ενώ κενά έχει να γεμίσει και η Νάπολι, με την Ατλέτικο Μαδρίτης και την Λεβερκούζεν να μένουν ουσιαστικά στα ίδια.

Αποδυναμώθηκαν ο Άγιαξ, η Λειψία, η Σεβίλλη, η Σαχτάρ Ντόνετσκ, η Κοπεγχάγη, η Κλαμπ Μπριζ, η Άιντραχτ Φρανκφούρτης, η Σάλτσμπουργκ, η Πόρτο, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ και η Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Το top 10 των μεταγραφών

Όσον αφορά, τώρα, στο ποιες είναι οι δέκα κορυφαίες μεταγραφές στο Champions League, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι ηγείται αυτής της λίστας.

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι

  1. Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι: Ακόμη και στα 34 του σπανίως φεύγει ένας τόσο καταξιωμένος ποδοσφαιριστής από μια ελίτ ομάδα που είναι έτοιμη να διεκδικήσει το Champions League, για να πάει σε μια που θέλει να μάθει ν’ ανταγωνίζεται. Ήδη είναι ο ηγέτης της Μπαρτσελόνα.
  2. Έρλινγκ Χάαλαντ: Έχει αρχίσει εντυπωσιακά την καριέρα του στη Μάντσεστερ Σίτι, καθώς μετράει δέκα γκολ σε αγωνιστικές της Premier League. Σύμφωνα με τον προπονητή του Πεπ Γκουαρδιόλα, η ομάδα δεν θα νικήσει μόνο και μόνο επειδή έχει τον Χάαλαντ.
  3. Ματάις ντε Λιχτ: Η Μπάγερν Μονάχου έκανε γρήγορες κινήσεις και απέκτησε τον Ματάις ντε Λιχτ από τη Γιουβέντους. Αν εξελιχθεί στον αμυντικό ηγέτη που φαντάζονται οι Βαυαροί, τότε ο γερμανικός σύλλογος θα έχει κάνει σημαντικό βήμα προς τη διεκδίκηση του τίτλου.
  4. Ντάρβιν Νούνιες: Η Λίβερπουλ έκανε μια εντυπωσιακή μεταγραφή δίνοντας 75 εκατομμύρια ευρώ για τον Ουρουγουανό στράικερ. Καλείται να προσαρμοστεί σ’ έναν εξεζητημένο τρόπο παιχνιδιού, ενώ κιόλας έχει δείξει καλά στοιχεία.
  5. Σάντιο Μανέ: Η Μπάγερν Μονάχου απέκτησε τον Σενεγαλέζο για να εμπλουτίσει την επίθεσή της μ’ ένα προφίλ ποδοσφαιριστή που της έλειπε. Έπειτα, με την αποχώρηση του Λεβαντόφσκι εξελίσσεται και στον ηγέτη της επίθεσης, η οποία είναι πιο ευέλικτη από πριν και με μεγαλύτερη τακτική ποικιλία.
  6. Ορελιάν Τσουαμενί: Στα 22 του ο Ορελιάν Τσουαμενί ήταν – μαζί με τα μπόνους – η πιο ακριβή μεταγραφή του καλοκαιριού καθώς η Ρεάλ Μαδρίτης έδωσε 100 εκατομμύρια ευρώ στη Μονακό. Καλείται να γεμίσει το κενό του Κασεμίρο. Τα πρώτα του βήματα στο νέο του σύλλογο είναι ενθαρρυντικά.
  7. Ρομέλου Λουκάκου: Η Ίντερ έλαβε το μήνυμα ότι ο Ρομέλου Λουκάκου ήθελε να επιστρέψει και τον πήρε δανεικό από την Τσέλσι και με πολύ καλούς οικονομικούς όρους. Ο 29χρονος Βέλγος στράικερ έχει την ποιότητα για να ανεβάσει το επίπεδο των «νερατζούρι» και να τους δώσει διαφορετική προοπτική στο Champions League.
  8. Πολ Πογκμπά: Από τις εντυπωσιακές μεταγραφές ήταν και μια άλλη επιστροφή. Αυτή του Πολ Πογκμπά στη Γιουβέντους ως ελεύθερος αφού τέλειωσε το συμβόλαιό του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όταν επιστρέψει από τον τραυματισμό του αναμένεται να βοηθήσει πολύ τους «μπιανκονέρι».
  9. Ραχίμ Στέρλινγκ: Η Τσέλσι τον απέκτησε για 56,2 εκατομμύρια ευρώ από τη Μάντσεστερ Σίτι. Ο Άγγλος φορ απαιτούσε να είναι βασικός στους «πολίτες», αλλά ο Πεπ Γκουαρδιόλα δεν μπορούσε να του δώσει τέτοιες εγγυήσεις. Στο «Στάμφορντ Μπριτζ» θέλει να αποδείξει ότι είναι σούπερ σταρ του αθλήματος.
  10. Γουέσλεϊ Φοφανά: Ακόμη μια μεταγραφή της Τσέλσι. Ο Γουέσλεϊ Φοφανά πωλήθηκε από την Λέστερ για 80,4 εκατομμύρια ευρώ. Πλέον, πάνω του πέφτει ένα μεγάλο βάρος: καλείται να αλλάξει το πρόσωπο της άμυνας των «μπλε» και να τους κάνει αξιόπιστους.

Οι στρατηγοί

Σαφώς ένας από τους τομείς που έχει μεγάλο ενδιαφέρον στο Champions League είναι οι «μάχες» των πάγκων. Άλλωστε, με την… αφρόκρεμα να συμμετέχει οι κινήσεις στην «σκακιέρα» είναι από τα πιο συναρπαστικά κομμάτια της κορυφαίας διοργάνωσης.

Ο Κάρλο Αντσελότι (Ρεάλ Μαδρίτης) έχει το άγγιγμα του Μίδα και είναι μάλλον ο κορυφαίος όλων τους, ενώ για ακόμη μια σεζόν η ποδοσφαιρική βιομηχανία περιμένει από τεχνικούς όπως ο Πεπ Γκουαρδιόλα (Μάντσεστερ Σίτι), ο Γιούργκεν Κλοπ (Λίβερπουλ), ο Αντόνιο Κόντε (Τότεναμ), ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν (Μπάγερν Μονάχου), ο Ντιέγκο Σιμεόνε (Ατλέτικο Μαδρίτης) κι ο Τόμας Τούχελ (Τσέλσι) να καταθέσουν τα διαπιστευτήρια τους.

Ο Κάρλο Αντσελότι με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν

Υπάρχουν και πολλοί άλλοι που… ιντριγκάρουν για το τί μπορούν να καταφέρουν όπως ο Στέφανο Πιόλι (Μίλαν), ο Σιμόνε Ιντσάγκι (Ίντερ), ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι (Γιουβέντους), ο Λουτσιάνο Σπαλέτι (Νάπολι), ο Όλιβερ Γκλάσνερ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), ο Σέρζιο Κονσεϊσάο (Πόρτο) κι ο Γικόρ Τούντορ (Μαρσέιγ).

Δύο προπονητές, όμως, έχουν πάνω τους περισσότερους προβολείς από τους άλλους. Ο ένας είναι ο Τσάβι Ερνάντεθ της Μπαρτσελόνα που καλείται να κάνει έναν άθλο και να «ξυπνήσει» ένα… γίγαντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο άλλος είναι ο Κριστόφ Γκαλτιέ της Παρί Σεν Ζερμέν που καλείται να ταιριάξει την πιο δυνατή επιθετική τριάδα που έχει δει ποτέ το ποδόσφαιρο.

Ο Λιονέλ Μέσι σε αγώνα της Παρί Σεν Ζερμέν

Γιατί ανυπομονούμε να ξεκινήσει

Το Champions League, σε αντίθεση με τα πρωταθλήματα, δεν το κατακτά πάντα η καλύτερη ομάδα, αλλά αυτή που ξέρει να διαχειρίζεται καλύτερα τις στιγμές. Κι αυτή είναι η ομορφιά του. Επιβραβεύεται το… τώρα και όχι η συνολική προσπάθεια μηνών. Αυτό το κάνει να διαφέρει με τις ομάδες να έχουν ανάγκη πολλά περισσότερα κι όχι μόνο ταλέντο ή σωστή τακτική.

Έπειτα, είναι και οι μεγάλες «μάχες» που δεν βλέπουμε κάθε σαββατοκύριακο στα πρωταθλήματα και οι κόντρες μεταξύ των κορυφαίων αστέρων για να επικρατήσουν. Το Champions League είναι το τρόπαιο που όλοι θέλουν να κατακτήσουν κι εκεί βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News