Σεντρίκ Μπακαμπού: Ένας ριψοκίνδυνος... παραλίγο μηχανικός που ξέρει να γίνεται αντικείμενο λατρείας

Sportday.gr

Ο Σεντρίκ Μπακαμπού έχει τον τρόπο του να λατρεύεται από τους οπαδούς σε όλες τις ομάδες που έχει αγωνιστεί στην καριέρα του. Το ίδιο φιλοδοξεί να κάνει και στον Ολυμπιακό!

Ο Σεντρίκ Μπακαμπού ετοιμάζεται να φορέσει τα «ερυθρόλευκα» και το sportday.gr παρουσιάζει την ιδιαίτερη ιστορία του νέου μεταγραφικού αποκτήματος του Ολυμπιακού.

Ο 31χρονος επιθετικός γεννήθηκε στις 11 Απριλίου του 1991 στο Vitry-sur-Seine, στα νοτιοανατολικά προάστια του Παρισιού, από Κονγκολέζους γονείς. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι είναι πολύ υπερήφανος που μεγάλωσε με επιρροές από δύο διαφορετικές κουλτούρες. «Νομίζω ότι είναι κάτι που σε εμπλουτίζει ως άνθρωπο».

Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην τοπική ομάδα, US Ivry, σε ηλικία 10 ετών και 4 χρόνια αργότερα αποκτήθηκε από τη Σοσό. Μεγαλώνοντας στη Γαλλία, ο νεαρός Μπακαμπού φόρεσε τη φανέλα των «τρικολόρ», στις εθνικές ομάδες των U-18, U-19, U-20 και U-21, προτού επιλέξει τελικά να εκπροσωπεί την εθνική ομάδα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, κάνοντας το ντεμπούτο του σε ηλικία 24 ετών.

«Ήταν μία εξαιρετικά  δύσκολη απόφαση για εμένα. Υπάρχει προφανώς μια μικρή απογοήτευση σε ό,τι αφορά τους «Μπλε» και εξακολουθώ να είμαι ένας από τους υποστηρικτές τους, αλλά αναλαμβάνω την ευθύνη, την απόφασής μου». Ο Μπακαμπού δεν είχε πάει ποτέ ως τότε στο Κονγκό. Η πρώτη του επίσκεψη στην Κινσάσα, το 2015, ήταν αλησμόνητη. «Δεν είχα παίξει καν αγώνα, ωστόσο μου έφτιαξαν πανό», είπε. «Είναι πραγματικά το κάτι άλλο. Μέσα από το ποδόσφαιρο ανακάλυψα τη χώρα μου».

Μάλιστα, ο Μπακαμπού εγκαινίασε το 2019 το ίδρυμα που δημιούργησε για την στήριξη των φτωχών και το ονόμασε «Bakagol». Όπως είναι το προσωνύμιο που εμπνεύστηκαν οι Τούρκοι οπαδοί όταν αγωνιζόταν στην Μπούρσασπορ. Στόχος του; Η προώθηση του αθλητισμού γενικά και του ποδοσφαίρου ειδικότερα. Η προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Επαγγελματική εκπαίδευση. Εκπαίδευση και ανάγνωση. Πολιτισμός. Ανεκτικότητα και ειρήνη. Ο σεβασμός στο περιβάλλον και η Οικολογία.

«Στη ζωή οι άνθρωποι περνούν και φεύγουν αλλά οι δομές παραμένουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήθελα να δημιουργήσω μια δομή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των Κονγκολέζων και των νέων ιδιαίτερα σε ολόκληρη τη ΛΔΚ».

Από… μηχανικός, διεθνής δίπλα σε Γκριεζμάν και Λακαζέτ

Όταν ήταν 14 ετών, προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Λιλ, της Μάντσεστερ Σίτι, αλλά και της Παρί Σεν Ζερμέν, ομάδα που υποστήριζε ως παιδί. «Ο διευθυντής του σχολείου του, με είχε συμβουλέψει να μην τον στείλω σε ακαδημία ποδοσφαίρου, μου είχε πει ότι τον έβλεπε ως μελλοντικό μηχανικό. Αλλά ήταν δική του επιλογή. Συζήτησα με τη διοίκηση των ακαδημιών της Σοσό και με έπεισαν. Τότε του είπα: “Αν δεν πάρεις το απολυτήριο σου, θα σταματήσεις το ποδόσφαιρο”, έχει δηλώσει ο πατέρας του, Τζόναθαν.

«Στην αρχή, ήταν παράξενο να φύγω από την οικογένειά μου. Αλλά ήθελα οπωσδήποτε να πάω σε ένα προπονητικό κέντρο. Φίλοι από το Vitry και το κολέγιο, όπως ο Florian Makhidjouf (Παρί Σεν Ζερμέν), έφτασαν εκεί, οπότε γιατί όχι κι εγώ», θυμάται ο Σεντρίκ Μπακαμπού. Ο πατέρας του άλλαξε δουλειά προκειμένου να αφιερώνει περισσότερο χρόνο στην επίβλεψη της καριέρας του γιου του.

Το 2010 ήταν κομβική  χρονιά για τον επιθετικό. Φιναλίστ και σκόρερ στο Gambardella Cup κόντρα στη Μετς, πήρε το απολυτήριό του, την άδεια οδήγησης, το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στη Σοσό και τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης με την εθνική ομάδας της Γαλλίας κάτω των 19 ετών.

Οι «τρικολόρ» τότε διέθεταν ταλαντούχους νεαρούς παίκτες όπως ο Αντουάν Γκριεζμάν και ο Αλεξάντρ Λακαζέτ, αλλά ο Μπακαμπού ήταν καθοριστικός στη νίκη επί της Ισπανίας με 2-1, ενώ αναδείχτηκε δεύτερος σκόρερ της διοργάνωσης με τρία γκολ.

«Εκείνη τη χρονιά, ξέραμε ότι αυτός ο παίκτης θα έφτανε πολύ μακριά», έχει πει ο προπονητής του, Ζαν – Σεμπαστιάν Μεριέ, ο οποίος είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με το νεαρό τότε Ολιβιέ Ζιρού στη Γκρενόμπλ. «Είχε περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του και αυτό μεταφράστηκε σε μεγαλύτερη επιτυχία μπροστά στο τέρμα. Υπάρχουν πολλά παιδιά που παίζουν καλά  στα 13 ή στα 14. Το σημαντικό είναι να είσαι καλός στα 20 και εκείνος ήταν καλός στα 20. Ήταν ο ηγέτης της επίθεσης. Ήταν αυτός που κατάφερνε πάντα να ξεκλειδώνει κάθε άμυνα. Στον τελικό, ήταν ο καλύτερος παίκτης στο γήπεδο. Ξέραμε ότι όταν είχαμε τον Σεντρίκ στην ομάδα, θα δημιουργούσαμε ευκαιρίες και θα βρίσκαμε τον τρόπο να επιβληθούμε τους αντιπάλους μας».

Το «Bakagol» και η λατρεία των Τούρκων οπαδών

Τον Σεπτέμβριο του 2014, ήρθε η πρώτη του εμπειρία εκτός συνόρων, επιλέγοντας την τουρκική Μπούρσασπορ ως επόμενο σταθμό της καριέρας του. Ήταν στην εκπνοή της μεταγραφικής περιόδου και ο διεθνής επιθετικός είχε πάρει μαζί του έναν φίλο του που ήταν ιδιοκτήτης τουρκικού εστιατορίου στην πόλη Μονμπελιάρ, για να εκτελέσει χρέη μεταφραστή. Μάλιστα, επέλεξε τη φανέλα με το νούμερο 94, επειδή οι ταχυδρομικοί κώδικες στο σπίτι του, στο Βαλ-ντε-Μαρν στη Γαλλία, ξεκινούσαν από αυτόν τον αριθμό.

Εκεί απέκτησε και το προσωνύμιο «Bakagol», πετυχαίνοντας 21 γκολ (7 ασίστ) σε όλες τις διοργανώσεις. Έγινε γρήγορα το αγαπημένο παιδί της εξέδρας και η αποχώρησή του την επόμενη σεζόν ήταν οδυνηρή για αυτούς, με τον ίδιο ωστόσο να πανηγυρίζει τις μετέπειτα νίκες της πρώην ομάδας του, μέσω αναρτήσεων στα social media, φανερώνοντας το δέσιμό του μαζί τους.

 

Ακολούθησε η Βιγιαρέαλ, όπου υπέγραψε συμβόλαιο 5 ετών έναντι 7,5 εκ. ευρώ. Νιώθοντας οικεία λόγω των χρωμάτων της ισπανικής ομάδας, που του θύμιζαν τη Σοσό, συνέχισε με την ίδια φόρα και έκανε εκπληκτική σεζόν, με 22 γκολ.

Την επόμενη σεζόν, ένας τραυματισμός στο γόνατο τον πήγε πίσω, αλλά τη μεθεπόμενη, ο Mπακαμπού αναδείχτηκε κορυφαίος παίκτης του μήνα στη La Liga τον Οκτώβριο, ο πρώτος Αφρικανός που πέτυχε κάτι τέτοιο και στη διακοπή του πρωταθλήματος, ήταν πίσω στον πίνακα των σκόρερ, μόνο από τους Λιονέλ Μέσι, Ιάγο Άσπας, Λουίς Σουάρες και Σιμόνε Ζάζα. Συνθέτοντας ένα εκπληκτικό δίδυμο με τον Κάρλος Μπάκα, είχαν ήδη φτάσει τα 22 γκολ μαζί, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μισού της σεζόν.

Έπαιξε τρία χρόνια φορώντας τη φανέλα του «κίτρινου υποβρυχίου» , πραγματοποιώντας 105 εμφανίσεις με απολογισμό 47 γκολ και 5 ασίστ. «Όταν ο Σέντρικ Μπακαμπού άρχισε να παίζει στη Βιγιαρεάλ, όλοι οι Κονγκολέζοι έγιναν οπαδοί της», έχει αναφέρει ο δημοσιογράφος από το Κονγκό, Ντίκσον Γιάλα.

«Σε κάθε δρόμο της χώρας, όποτε έπαιζαν, θα έβρισκες ένα τεράστιο πλήθος κόσμου να παρακολουθεί. Οι άνθρωποι εδώ υποστηρίζουν γενικά τη Μπαρτσελόνα ή τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά όταν έπαιζε η Βιγιαρεάλ, όλοι ήταν μπροστά σε μια τηλεόραση. Θυμάμαι ότι σκόραρε εναντίον της Μπάρτσα ή της Ρεάλ μια φορά, σε έναν βραδινό κυριακάτικο αγώνα και ο κόσμος στην Κινσάσα ούρλιαζε πιο δυνατά και από όταν σκοράρει η εθνική ομάδα».

Έγραψε ιστορία – Σαλάχ, Ομπαμεγιάνγκ και Μανέ… είδαν την πλάτη του

Τον Ιανουάριο του 2018, έγινε ο πιο ακριβολπληρωμένος Αφικανός ποδοσφαιριστής, με την Γκουοάν του Πεκίνου να δαπανά συνολικά 75 εκ. ευρώ για την απόκτησή του από το «κίτρινο υποβρύχιο».

Πέρα ​​από το κόστος μεταγραφής των 44 εκατομμυρίων ευρώ, η ομάδα του, πλήρωσε επιπλέον φόρο 33 εκατομμυρίων ευρώ στην κινεζική κυβέρνηση, η οποία εισήγαγε τέτοιες εισφορές, ώστε να αποτελέσουν τροχοπέδη στην εισροή ακριβών ξένων παικτών στο πρωτάθλημά τους και να αναγκάσει τους συλλόγους να επενδύσουν σε ταλαντούχους παίκτες της χώρας. Οι ετήσιες αποδοχές του, άγγιζαν τα 18 εκ. ευρώ!

Τότε, ο Μπακαμπού έγινε ο 13ος πιο ακριβός παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου και ο 8ος πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στον πλανήτη. Ωστόσο, οι συμπατριώτες είδαν με έντονο σκεπτικισμό αυτή του την επιλογή. Ο ίδιος σε 87 εμφανίσεις, σκόραρε 58 φορές και μοίρασε 23 ασίστ και κατέκτησε το Κύπελλο Κίνας το 2018.

Toν Δεκέμβρη του 2019 είχε μπει στο στόχαστρο του Ντιέγκο Σιμεόνε αλλά δεν προχώρησε τελικά η επιστροφή του στην Ισπανία για λογαριασμό της Ατλέτικο Μαδρίτης αυτή τη φορά.

Τον Ιανουάριο του 2022, αποχώρησε για τη Μαρσέιγ, με τους Μασσαλούς να τον εντάσσουν στο δυναμικό τους με ελεύθερη μεταγραφή. Πραγματοποίησε 21 συμμετοχές (761 λεπτά) σε όλες τις διοργανώσεις, βρίσκοντας δίχτυα 4 φορές.

 

 


Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News