Ολυμπιακός: Κι όμως, το «9» του Πασχαλάκη δεν ήταν πρωτοφανές

Sportday.gr

Ο Ευάνθης Γκόγκουλης θυμάται τέσσερις Έλληνες τερματοφύλακες που αγωνίστηκαν με αριθμούς από το «2» έως το «11», καθώς και τον μοναδικό που έπαιξε 90λεπτο στην Α’ Εθνική με το «9» στην πλάτη.

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης προκάλεσε ντόρο με την επιλογή του «9» στη φανέλα του στον Ολυμπιακό. Παρότι, όμως, είναι κάτι που δεν βλέπουμε κάθε μέρα, δεν είναι πρωτοφανές.

Και δεν μιλάμε για τις διεθνείς διοργανώσεις, όπου έχουμε και τελικό Μουντιάλ, το 1978, με τον έναν γκολκίπερ να φορά το «5» (ο Αργεντινός Φιγιόλ) και τον άλλο το «8» (ο Ολλανδός Γιόνκγμπλουντ). Ή πιο πρόσφατα τον Ρουί Πατρίσιο, που έπαιξε με το «11» στη Γούλβς. Αναφερόμαστε στην Ελλάδα.

Ο Ρουί Πατρίσιο με το νούμερο 11 στην πλάτη κατά τη διάρκεια της θητείας του στα γκολπόστ της Γουλβς

Καθαρά από μνήμης και με τον κίνδυνο να μας έχουν ξεφύγει κάποιοι στις χαμηλότερες κατηγορίες, σας παρουσιάζουμε τέσσερις τερματοφύλακες που ξέφυγαν από τα καθιερωμένα, επιλέγοντας αριθμό από το «2» έως και το «11». Αλλά και τον μοναδικό που κάλυψε στη θέση σε ολόκληρο 90λεπτο Α’ Εθνικής, φορώντας πράγματι φανέλα με το «9» (και όχι εκείνη του κανονικού γκολκίπερ).

Ο Τριανταφυλλίδης με το «2»

Οι σταθεροί αριθμοί στις φανέλες καθιερώθηκαν με την έναρξη της περιόδου 1997-98. Από τότε κιόλας φρόντισε να κάνει τη διαφορά ο Γιάννης Τριανταφυλλίδης του Αθηναϊκού, επιλέγοντας να αγωνίζεται με το «2» στην πλάτη!

Ο Γιάννης Τριανταφυλλίδης του Αθηναϊκού σε αναμέτρηση με την Παναχαϊκή τον Σεπτέμβριο του 1998

Το «1»  είχε επιλέξει ο Νίκος Μανώλης (που θα μας απασχολήσει και παρακάτω), αλλά έχασε γρήγορα τη θέση του βασικού από τον Άγγελο Πλειώτα. Έτσι, χρειάστηκε να περιμένουμε μέχρι την 1η Μαρτίου 1998 και τον αγώνα Πανηλειακός-Αθηναϊκός 1-1, για να δούμε τερματοφύλακα που φορούσε το «2» να αγωνίζεται στην κορυφαία κατηγορία.

Η ομάδα του Βύρωνα υποβιβάστηκε στο τέλος εκείνης της χρονιάς. Ο Τριανταφυλλίδης άλλαξε αριθμό και πήρε το πατροπαράδοτο «1», όμως επανήλθε στο «2» στα τελευταία χρόνια της επαγγελματικής καριέρας του, όταν αγωνίστηκε στην Αναγέννηση Άρτας και την ΑΕ Γιάννενα.

Ο Κόβιτς με το «3»

Όταν ο Άντε Κόβιτς μεταγράφηκε στην Καβάλα τον Ιανουάριο του 2000, ως δανεικός από τον ΠΑΟΚ, λίγοι πήραν χαμπάρι τον περίεργο αριθμό που είχε επιλέξει. Μέχρι που τον είδαν να φιγουράρει με το «3» στην πλάτη, στο ντεμπούτο του κόντρα στον Πανηλειακό στις 19 Φεβρουαρίου.

 

 

Δεν ξέρουμε τι φετίχ μπορεί να είχε ο Αυστραλός τερματοφύλακας και επέλεξε τον αριθμό που ήταν συνδεδεμένος με τους αριστερούς μπακ έως τότε. Γούρι δεν του έφερε πάντως. Στη δεύτερη κιόλας συμμετοχή του «έφαγε» πέντε γκολ από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, λίγους μήνες μετά τα τέσσερα που είχε δεχθεί από τον ίδιο αντίπαλο, στο τελευταίο ματς που είχε παίξει με τον «Δικέφαλο».

Ο Κόβιτς έκανε 15 συμμετοχές μέχρι το τέλος της σεζόν, αλλά η Καβάλα υποβιβάστηκε. Όταν επέστρεψε στον ΠΑΟΚ, φόρεσε το «16», όπως και την πρώτη του χρονιά. Και μάλιστα αγωνίστηκε στον νικηφόρο τελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, λόγω τραυματισμού του Κυριάκου Τοχούρογλου.

Ο Μανώλης σκόραρε με το «10»

Ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο η Α’ Εθνική. Και μια αξιοσημείωτη περίπτωση από τις χαμηλότερες κατηγορίες είναι ο Νίκος Μανώλης. Ο Γιαννιώτης τερματοφύλακας είχε μεταγραφεί στον Πανελευσινιακό την περίοδο 2001-02 και προς έκπληξη όλων είχε διαλέξει να φορά το Νο 10 στη φανέλα του!

Το πιο τρελό είναι ότι μόλις στην τέταρτη συμμετοχή του, στις 4 Νοεμβρίου 2001, ο Μανώλης δικαίωσε την επιλογή του. Διότι στο ματς με τον Εθνικό στο Μαρκόπουλο, σκόραρε με βολέ από την περιοχή του, χαρίζοντας στην ομάδα του τη νίκη με 2-1!

Όπως δήλωσε μερικές ημέρες αργότερα στον υπογράφοντα, του άρεσε πάντοτε να παίζει «μέσα» και να βάζει γκολ. Οι προπονητές του, όμως, είχαν κρίνει ότι με τα προσόντα που διέθετε, θα έκανε καλύτερη καριέρα ως γκολκίπερ.

 

 

Ο Μανώλης πέτυχε και δεύτερο γκολ εκείνη τη σεζόν φορώντας το «10». Με πέναλτι εκείνη τη φορά, στη νίκη επί της Μαρκό με 3-2 στην Ελευσίνα. Ένα από τα λίγα βίντεο που διασώζονται από εκείνη τη χρονιά, είναι αυτό από τον αγώνα Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στην Επανομή (2-2).

Ο Μαυρίδης με το «3»

Ο Τάσος Μαυρίδης ήταν ένας ακόμα καλός τερματοφύλακας που είχε περάσει από αρκετούς συλλόγους της Β’ και της Γ’ Εθνικής εκείνα τα χρόνια. Θέλοντας κι αυτός να φανεί διαφορετικός, όταν καθιερώθηκαν οι σταθεροί αριθμοί, είχε επιλέξει να αγωνίζεται με το «3» στην πλάτη επί τρία ολόκληρα χρόνια στη Χαλκηδόνα.

Τη σεζόν 2000-01, μάλιστα, ήταν ο βασικός τερματοφύλακας της νικαιώτικης ομάδας στην πορεία ανόδου από τη Β’ στη Γ’ Εθνική. Ο υψηλόσωμος γκολκίπερ διατήρησε το «3» και τις δύο επόμενες περιόδους στη δεύτερη κατηγορία, καταγράφοντας συνολικά 24 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 5 στο Κύπελλο.

 

 

Μάλιστα, στον αγώνα Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, στις 20 Αυγούστου 2001, συνέβη το εξής παράδοξο: Ο τερματοφύλακας που φορούσε το «3» (ο Μαυρίδης δηλαδή), δέχθηκε γκολ από αντίπαλο που φορούσε το «1», τον Παντελή Καφέ!

Υπάρχει και 9άρι!

Έχουμε και δει και φανέλα τερματοφύλακα με το «9» στην Α’ Εθνική – δεν αναφερόμαστε δηλαδή σε ειδικές περιπτώσεις που ο επιθετικός κάλυψε τη θέση για λίγα λεπτά, όπως ο Ούγκο Αλμέιδα της ΑΕΚ, στον ημιτελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό το 2017. Πάλι ήταν κατά συνθήκην ο γκολκίπερ, αλλά τουλάχιστον είχε παίξει σε ολόκληρο το παιχνίδι και φορούσε όντως τη φανέλα με το «9».

Ο λόγος για τον Γιώργο Παπανδρέου, τον ικανότατο σέντερ φορ που πραγματοποίησε σπουδαία καριέρα στα ελληνικά γήπεδα κατά την τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα. Βρέθηκε στη θέση αυτή εξ ανάγκης. Πριν από το παιχνίδι με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη, στις 23 Μαΐου 1999, η τότε ομάδα του, ο Πανηλειακός, είχε ξεμείνει από τερματοφύλακες! Ο Άγγελος Γεωργίου είχε τραυματιστεί στο 75’ του προηγούμενου αγώνα με τον Ιωνικό και ο Γιάννης Λιούρδης που τον αντικατέστησε, αντίκρισε την κόκκινη κάρτα στο 82’!

Το ωραίο είναι ότι ο τραυματισμός του Γεωργίου δεν ήταν σοβαρός. Προτού χτυπήσει, όμως, είχε αντικρίσει την τρίτη κίτρινη κάρτα στο πρωτάθλημα, γεγονός που τότε επέσυρε τιμωρία χωρίς δικαίωμα επιλογής αγώνα. Ο τρίτος γκολκίπερ (δεύτερος στην ιεραρχία) Σωκράτης Κοψαχείλης ήταν εκτός μάχης λόγω σοβαρού τραυματισμού και δικαίωμα προώθησης κάποιου ερασιτέχνη δεν υπήρχε. Έτσι, ο προπονητής Μπάμπης Τεννές, έπρεπε να δώσει τα γάντια του τερματοφύλακα στο ματς με τον Άρη σε κάποιον από τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές του!

Μετά την αποβολή του Λιούρδη, την εστία του Πανηλειακού στα τελευταία λεπτά του αγώνα με τον Ιωνικό είχε υπερασπιστεί ο αμυντικός Τάσος Τασιόπουλος. Δεν ήταν, ωστόσο, υποψήφιος για να κάνει το ίδιο στο ματς με τον Άρη. Τέτοια πρόθεση είχαν εκδηλώσει από μόνοι τους ο Μίλτος Σαπάνης και ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά μέχρι και λίγες ώρες πριν τη σέντρα κανείς δεν γνώριζε ποιος θα επιλεγόταν!

 

 

Το μυστήριο λύθηκε όταν μοιράστηκαν οι συνθέσεις και πρώτος-πρώτος σε εκείνη του Πανηλειακού φιγούραρε ο Παπανδρέου. Το «9» είχε ραφτεί λίγο πρόχειρα πάνω από το «1» στη φανέλα του τερματοφύλακα που διέθετε ήδη ο σύλλογος, αλλά η ουσία δεν άλλαξε.

Όπως θα δείτε και στο βίντεο, μάλιστα, ο Παπανδρέου τα είχε πάει εξαιρετικά στα έκτακτα καθήκοντά του. Άσχετα αν δεν κατάφερε να αποτρέψει την ήττα του Πανηλειακού με 3-1.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News