Καρίμ Μπενζεμά: Ποιος θα το έλεγε ότι η Γαλλία θα του άπλωνε κόκκινο χαλί...

Πίσω από τη βράβευσή του Καρίμ Μπενζεμά με τη Χρυσή Μπάλα υπάρχει μια μεγαλύτερη κατάκτηση για τον άσο της Ρεάλ Μαδρίτης

«Le ballon a la maison», δηλαδή «η μπάλα στο σπίτι», ήταν ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της γαλλικής εφημερίδας «L’ Equipe» με τον Καρίμ Μπενζεμά να φιλάει τη Χρυσή Μπάλα. Δίκαιος και αδιαμφισβήτητος νικητής στα διάσημα βραβεία, αλλά πίσω από αυτή την αναγνώριση υπάρχει μια μεγαλύτερη κατάκτηση. Η αποδοχή της Γαλλίας.

Τώρα, μπορεί να μοιάζει δεδομένη αλλά πριν από ένα χρόνο έμοιαζε απίθανο η Γαλλία να στρώσει κόκκινο χαλί στον Μπενζεμά και να τον υποδεχθεί ως ήρωα του γαλλικού ποδοσφαίρου και πρεσβευτή του πατριωτικού «grandeur». Η ιστορία του Μπενζεμά με τη Γαλλία μονάχα ήρεμη δεν ήταν…

Ο «γάτος» από την banlieue της Λιόν

Ο Καρίμ Μπενζεμά πήγε στη Ρεάλ Μαδρίτης σε ηλικία 21 ετών. Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να είναι μεταγραφή του πρώην προέδρου του κλαμπ, Ραμόν Καλδερόν και ο Κακά το δικό του… μεγάλο όνομα, ο Φλορεντίνο Πέρεθ έψαχνε το 2009 να στείλει ένα μήνυμα στην Μπαρτσελόνα. Μάλιστα, ο Πέρεθ πήγε ο ίδιος στο σπίτι του στην Μπρον για να μιλήσει με τους γονείς του και τον ίδιο και να τους πείσει.

Ένα χρόνο πριν, οι «μπλαουγκράνα» είχαν συμφωνία με την Λιόν και με τον παίκτη για τη μεταγραφή του, αλλά έκαναν πίσω για τρεις λόγους: δεν έφυγε ο Σαμουέλ Ετό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα αντιλαμβανόταν ότι αργά ή γρήγορα θα έπρεπε να δώσει τα «κλειδιά» της ομάδας στον Λιονέλ Μέσι και ο αθλητικός διευθυντής Τσίκι Μπεγκιριστάιν είχε αμφιβολίες για την επιρροή του περίγυρου του Μπενζεμά.

Μέχρι το 2017 οι «κακές παρέες» του Καρίμ Μπενζεμά προκαλούσαν ανησυχία ακόμη και στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, όμως, τήρησε την υπόσχεσή του πως θα γνώριζε τεράστια επιτυχία στο σύλλογο.

Ακόμη κι όταν τα πράγματα δεν ήταν καλά. Για χρόνια, ο Μπενζεμά έπαιζε στη «βασίλισσα» επειδή «είναι ο αγαπημένος παίκτης του προέδρου» ή «γιατί ο Κριστιάνο Ρονάλντο θέλει κάποιον να του κάνει τη βρώμικη δουλειά και να μην είναι εγωιστής», όπως έλεγαν τα ΜΜΕ από το 2009 τουλάχιστον ως το 2016.

Και η κριτική εναντίον του Μπενζεμά άνοιξε με την ατάκα του Ζοσέ Μουρίνιο «δεν μπορώ να πάω για κυνήγι με τον γάτο (σ.σ. Μπενζεμά), ενώ έχω ανάγκη έναν σκύλο».

Καταξίωση στο «Σταντ ντε Φρανς»

Ο Καρίμ Μπενζεμά πήρε τη Χρυσή Μπάλα στο «Σταντ ντε Φρανς». Εκεί όπου η Γαλλία έχασε στον τελικό του EURO 2016 από την Πορτογαλία με τον Καρίμ Μπενζεμά να τον βλέπει από το σπίτι του.

Ο Μπενζεμά υποτίθεται θα ήταν ο ηγέτης της αναγέννησης μετά την αποτυχία στο Μουντιάλ του 2010. Οι Γάλλοι, όμως, άρχισαν να βλέπουν με κακό μάτι τη συμπεριφορά του και τον περίγυρό του. Ήταν γνωστά τα νυχτοπερπατήματά του, τα συνεχόμενα τροχαία ατυχήματα με τα πανάκριβα αυτοκίνητά του.

Έπειτα «έσκασε σα βόμβα» η υπόθεση εκβιασμού του Ματιέ Βαλμπουενά. Ο Μπενζεμά πέρασε μέρες σε κρατητήριο και καταδικάστηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή. Ο ίδιος έλεγε πως πήγε να βοηθήσει φίλους – εκείνες τις «κακές παρέες» από την Λιόν…

Η Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία κι ο Ντεσάν τον «έκοψαν» από την εθνική κι ενώ η γαλλική κοινωνία προσπαθούσε να αντιληφθεί τις αιτίας της ανόδου των ποσοστών δημοτικότητας της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν, ο Μπενζεμά είπε ότι ο Ντεσάν λύγισε από την πίεση του «ρατσιστικού κομματιού της γαλλικής κοινωνίας».

Τα στερεότυπα

Η γαλλική κοινή γνώμη έκρινε με… στερεότυπα τον Καρίμ Μπενζεμά, αλλά και ο ίδιος δεν βοηθούσε την εικόνα του. Άνοιξε νυχτερινό κλαμπ στο Παρίσι και τα ταξίδια του από τη Μαδρίτη ήταν πολύ συχνά. Εβγαινε με διαφορετικές σταρ, ενώ υπήρχαν κατηγορίες από την τότε μητέρα της κόρης τους.

Η επίδειξη του πλούτου του και του lifestyle που θύμιζε gangsta-rapper αντί ποδοσφαιριστή της ελίτ έγινε επιχείρημα εναντίον του και απόδειξη της ανωριμότητάς του, σύμφωνα με τα όσα έλεγαν οι πολέμιοι της επιστροφής του στην εθνική Γαλλίας. Επίσης, γύρισαν το χρόνο πίσω και βρήκαν δηλώσεις του που έλεγε πως διάλεξε τη Γαλλία από… ρεαλισμό και για να βοηθήσει την καριέρα του. Τότε άρχισε μια προσπάθεια να παίξει για την Αλγερία.

Σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίστηκε αχάριστος προς την πατρίδα. Από μακριά είδε και το Μουντιάλ της Ρωσίας. Η απόδειξη πως η Γαλλία δεν τον χρειαζόταν για να φτάσει στην κορυφή του κόσμου. Και η κοινωνία όπως κι ο Ντεσάν ένιωσαν ν’ αποτινάζουν τις ετικέτες των ρατσιστών που τους κόλλησε ο Μπενζεμά αφού η 11άδα αναδείκνυε την πολυπολιτισμική Γαλλία.

Η επιστροφή

Βλέποντας το ρόλο που έπαιξε στις επιτυχίες της Ρεάλ Μαδρίτης υπό τον Ζινεντίν Ζιντάν και διαβάζοντας τις συνεντεύξεις του όπου κατέβαζε τους τόνους, το κοινό άρχισε να «αγκαλιάζει» και πάλι μια πιθανή επιστροφή του. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως οι Γάλλοι δεν θα είχαν πρόβλημα να ξαναδούν τον Μπενζεμά στην εθνική.

Έτσι, γύρισε για το EURO αφού ξεκαθάρισε πολλά σε μια κουβέντα του με τον Ντεσάν. Δεν του φορτώθηκε η αποτυχία στο Ευρωπαϊκό του 2021, αλλά ότι η παρουσία του ίσως και να διατάραξε τον τρόπο παιχνιδιού, κυρίως όσον αφορά στον Εμπαπέ.

Πριν από ένα χρόνο, πάντως, ο Μπενζεμά ήταν καθοριστικός στο να κατακτήσει η Γαλλία το UEFA Nations League. Τώρα, κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον κόσμο την περασμένη σεζόν καλείται να καθοδηγήσει τη Γαλλία στη δόξα και στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News