Μουντιάλ 2022: Ο τελευταίος χορός των «θεών» μιας γενιάς!

Sportday.gr

Ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχουν μια τελευταία ευκαιρία να κατακτήσουν το Παγκόσμιο – Ποιοι άλλοι θρύλοι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου θα δώσουν το παρών στο τελευταίο Μουντιάλ της καριέρας τους!

Ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο ετοιμάζονται για αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο τελευταίος χορός τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Στα 35 του ο ένας και στα 37 του άλλος, δεν αναμένεται να είναι εκεί για το Μουντιάλ του 2026. Ο Μέσι, μάλιστα, ανακοίνωσε πως αυτό θα είναι το τελευταίο Μουντιάλ της καριέρας του.

Οι «θεοί» του ποδοσφαίρου που γνώρισε μια ολόκληρη γενιά δεν είναι οι μόνοι που (λογικά) θα δώσουν τις τελευταίες παραστάσεις τους στη διοργάνωση. Υπάρχουν και άλλοι που σημάδεψαν το άθλημα – ο Λούκα Μόντριτς, ο Ντάνι Άλβες, ο Λουίς Σουάρες, ο Σέρχιο Μπουσκέτς, ο Τόμας Μίλερ και πολλοί περισσότεροι – που πλησιάζουν τα 40 και η καριέρα τους δύει.

Μέσι εναντίον Κριστιάνο για μια τελευταία φορά

Τον περασμένο Σεπτέμβριο βιώσαμε το «αντίο» ενός τεράστιου αθλητή, πιθανώς του καλύτερου τενίστα όλων των εποχών, του Ρότζερ Φέντερερ. Αφού ολοκλήρωσε το τελευταίο του παιχνίδια μιας καριέρας που κράτησε για 24 χρόνια, ο Ελβετός έπιασε ένα χέρι και το έσφιξε καθώς προσπαθούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Ο Ράφα Ναδάλ, ο μεγαλύτερος αντίπαλός του, δεν μπορούσε να κρατήσει τα δάκρυα του.

Με τον Λιονέλ Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο δεν θα δούμε μια τέτοια σκηνή. Η αντιπαλότητά του δεν έγινε κάτι διαφορετικό και ο «πάγος» μεταξύ τους δεν έλιωσε ποτέ πραγματικά – ο σεβασμός υπάρχει αλλά μέχρι εκεί.

Στα 35 και 37 τους, αντίστοιχα, έχουν κυριαρχήσει στο ποδόσφαιρο ουσιαστικά για δύο δεκαετίες κατακτώντας 66 τρόπαια σε επίπεδο συλλόγων, 12 Χρυσές Μπάλες και ξαναγράφοντας τα βιβλία με τα ρεκόρ. Σε επίπεδο εθνικών ομάδων δεν κατάφεραν να πετύχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Πέραν ενός χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου για τον έναν κι ενός UEFA Nations League για τον άλλον, έχουν να δείξουν ένα Copa America (2021) κι ένα EURO (2016). Όχι πως είναι μικρά επιτεύγματα.

Τον επόμενο μήνα ο Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα λάβουν μέρος στο 5ο Μουντιάλ της καριέρας τους. Κανείς δεν έχει καταφέρει να πάρει το Παγκόσμιο και για ορισμένος η άνοδός τους πάνω από τον Πελέ και τον Ντιέγκο Μαραντόνα στην λίστα με τους καλύτερους όλων των εποχών εξαρτάται από αυτό. Το Κατάρ είναι η τελευταία τους ευκαιρία.

Η απελευθέρωση του Λιονέλ Μέσι

Ο Λιονέλ Μέσι πηγαίνει στο Μουντιάλ απελευθερωμένος. Πριν από την κατάκτηση του Copa America το 2021 σχεδόν σε κάθε συνέντευξή του η απάντησή του στο ερώτημα για τα όνειρά του ήταν ίδια: «Να κατακτήσω κάτι με την εθνική Αργεντινής». Αυτό το… κάτι το κατέκτησε. «Τώρα, τον βλέπω χαρούμενο, διασκεδάζει με την εμπειρία», είπε ο προπονητής της «αλμπισελέστε», Λιονέλ Σκαλόνι.

Δεν ήταν πάντοτε έτσι. Το 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας, ο Λιονέλ Μέσι ήταν απογοητευμένος γιατί δεν έπαιζε περισσότερο και εκνευρισμένος που ο Χοσέ Νέστορ Πέκερμαν δεν του έδινε μεγαλύτερο ρόλο. Αφού σκόραρε στην πρώτη του εμφάνιση με τη Σερβία δεν είχε την ίδια συνέχεια. Η Αργεντινή είχε άλλους επιθετικούς όπως ο Ερνάν Κρέσπο και ο Χαβιέρ Σαβιόλα που ο Πέκερμαν εμπιστευόταν περισσότερο – έπρεπε να διατηρήσει και την ισορροπία στ’ αποδυτήρια.

Το 2010 πήγε στη Νότια Αφρική ως ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, αλλά η ομάδα του Ντιέγκο Μαραντόνα δεν ήταν καλή. Το 2014 ήταν πολύ καλός, έφτασε ως τον τελικό, αλλά εκεί δεν έκανε τη διαφορά και η Αργεντινή έχασε με 1-0 από τη Γερμανία στην παράταση. Το 2018 η Αργεντινή ήταν και πάλι μια ομάδα σε σύγχυση υπό τον Χόρχε Σαμπαόλι.

Ο Μέσι είπε πως θα φύγει κι έμεινε. Μόνο όταν είδαν πως θα μπορούσαν να τον χάσουν, οι συμπατριώτες του τον εκτίμησαν. Τώρα, είναι ο ήρωας τους και κυρίως ένας από αυτούς.

Ο Κριστιάνο και το αξεπέραστο εμπόδιο

Το Μουντιάλ του 2006 ήταν το πρώτο και για τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Εννιά μήνες πριν είχε χάσει τον πατέρα του Ντινίς. Μετέτρεψε τη θλίψη σε κίνητρο. Ήταν ο καλύτερος παίκτης της Πορτογαλίας καθώς η ομάδα του έφτασε στα ημιτελικά – η καλύτερη επίδοσή της στην εποχή του «CR7».

Έπειτα, αποκλείστηκε στους «16» από την Ισπανία το 2010 με τον Ρονάλντο να τα βάζει με τον Κάρλος Κεϊρόζ. Το 2014 στη Βραζιλία έπαιξε με τραυματισμό να τον ενοχλεί. Έμεινε στο ένα γκολ κόντρα στην Γκάνα και απογοήτευσε. Το 2018 ο Ρονάλντο δεν έκανε τα… μαγικά του όπως το 2016 και η Πορτογαλία δεν τα κατάφερε.

Στα 37 του οι ποδοσφαιρικές δεξιότητες του Κριστιάνο Ρονάλντο σβήνουν. Δεν είναι ο ίδιος με το παρελθόν. Λογικό. Στην πατρίδα του, όμως, εμφανίζονται ρήγματα στο… μέτωπο της καθολικής αποδοχής. Υπάρχουν φωνές που λένε πως χωρίς εκείνον η ομάδα του Φερνάντο Σάντος παίζει καλύτερα και κυρίως πιο… σύγχρονα.

Τί περιμένουμε σ’ αυτό το Παγκόσμιο;

Η Αργεντινή βρίσκεται στον 3ο όμιλο μαζί με την Πολωνία, το Μεξικό και τη Σαουδική Αραβία. Ο δρόμος της δεν είναι εύκολος αφού από τους «16» κιόλας η λογική λέει πως θα βρει δύσκολους αντιπάλους μπροστά της. Γι’ αυτό και ο Μέσι δεν αναφέρει την ομάδα του στην κατηγορία των φαβορί. Ξέρει πως η «αλμπισελέστε» έχει καλό υλικό κι ένα «δεμένο» σύνολο – οι συμπαίκτες του τον λατρεύουν ως είδωλο και παίζουν και για τη δική του δόξα.

Η Πορτογαλία βρίσκεται στον 8ο όμιλο με την Ουρουγουάη, την Γκάνα και τη Νότια Κορέα. Δεν λογαριάζεται μεταξύ των ισχυρών φαβορί, αλλά περισσότερο ως αουτσάιντερ. Ούτε για εκείνη ο δρόμος είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα. Υπάρχουν ερωτηματικά, αλλά ο ρεαλισμός και η εμπειρία του Φερνάντο Σάντος μπορεί να αποδειχθεί πλεονέκτημα στη διαχείριση του τουρνουά.

Το κλαμπ των 30άρηδων

Ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν είναι οι μόνοι που ετοιμάζονται να πουν «αντίο» σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι καλοί τους φίλοι και συμπαίκτες Άνχελ Ντι Μαρία και Πέπε, επίσης, παίκτες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στην Αργεντινή και την Πορτογαλία, αντίστοιχα.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ είναι γεμάτο με περιπτώσεις σαν κι αυτές. Ο κεντρικός αμυντικός της Ολλανδίας, Φίρχιλ φαν Ντάικ, θα είναι 35 το 2026, όπως και ο Καλιντού Κουλιμπαλί της Σενεγάλης. Οι Κάιλ Γουόκερ και Τζόρνταν Χέντερσον της Αγγλίας θα είναι 36. Λογικά, αυτή θα είναι και η τελευταία φορά που θα δούμε τον Γκάρεθ Μπέιλ σε Μουντιάλ και φυσικά μια από τις cult μορφές αυτής διοργάνωσης – τον Μέμο Οτσόα, τερματοφύλακα του Μεξικού.

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι μπορεί να μοιάζει… βιονικός αλλά είναι και 34 ετών. Ακόμη κι αν φτάσει η Πολωνία στο Μουντιάλ των ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού εκείνος το πιθανότερο είναι να μην βρίσκεται στην αποστολή.

Από τη Γαλλία θα αποχαιρετίσουν επίσης σπουδαίες μορφές. Ο 35χρονος τερματοφύλακας Ούγκο Γιορίς, ο 36χρονος στράικερ Ολιβιέ Ζιρού και πάνω απ’ όλα ο 34χρονος επιθετικός Καρίμ Μπενζεμά. Ο νυν κάτοχος της Χρυσής Μπάλας περίμενε χρόνια αυτή την ευκαιρία – να ξαναπαίξει σε Μουντιάλ – αλλά τελικά δεν θα έχει τη δυνατότητα να ζήσει το ονειρό του καθώς οριστικοποιήθηκε η απουσία του, εξαιτίας του τραυματισμού του.

Αυτή η διοργάνωση θα είναι μάλλον και η τελευταία για τον Κοσταρικανό τερματοφύλακα Κέιλορ Νάβας και πιθανώς για έναν από τους καλύτερους όλων των εποχών, τον Μάνουελ Νόιερ. Από τη Γερμανία λογικά θα αποχωρήσουν και ο 33χρονος επιθετικός Τόμας Μίλερ και ο 32χρονος μέσος Ιλκάι Γκιντογάν.

Αυτό θα είναι το τελευταίο Μουντιάλ και για έναν ακόμη μαέστρο του παιχνιδιού. Ο Σέρχιο Μπουσκέτς στα 34 του βρίσκεται στο τελευταίο σκέλος της καριέρας του. Ήδη σκέφτεται το μέλλον του μακριά από την Μπαρτσελόνα και την ευρωπαϊκή ελίτ. Στο Κατάρ θέλει να καθοδηγήσει στο σωστό δρόμο τη νέα γενιά – άλλωστε είναι ο μόνος επιζών από την κατάκτηση του Παγκοσμίου του 2010.

Στο κλαμπ των 30άρηδων ανήκουν πια ο Κέβιν Ντε Μπρόινε και ο Εντέν Αζάρ. Με πατημένα τα 31 ποιος ξέρει αν σε τέσσερα χρόνια θα συνεχίζουν στο ίδιο επίπεδο. Αυτοί που, εκτός απροόπτου, δεν θα βρίσκονται εκεί το 2026 είναι ο Λούκα Μόντριτς και ο Ιβάν Πέρισιτς. Ο Μόντριτς έφτασε στην πηγή το 2018, αλλά δεν ήπιε νερό. Τώρα με μια Χρυσή Μπάλα στο παλμαρέ του θέλει να χαρεί με ακόμη μια συμμετοχή.

Όπως και οι Βραζιλιάνοι Τιάγκο Σίλβα και Ντάνι Άλβες. Στα 38 και 39, αντίστοιχα, έγραψαν τη δική τους ιστορία στο άθλημα και στη «σελεσάο». Γνωρίζουν πως η ομάδα τους είναι ισχυρή και η εμπειρία τους παίζει σημαντικό ρόλο ώστε να λογαριάζεται η Βραζιλία ως το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση.

Το Μουντιάλ του Καάρ, δε, θα είναι η τελευταία φορά που θα δούμε και την… παλιοπαρέα των Ουρουγουανών – Φερνάντο Μουσλέρα, Ντιέγκο Γκοδίν, Λουίς Σουάρες και Έντινσον Καβάνι μοιάζει να βρίσκονται σε κάθε αποστολή της «σελέστε» από το 1950 μέχρι σήμερα.

Σε αυτό το Μουντιάλ αλλάζει μια γενιά. Η προηγούμενη που άλλαξε το άθλημα αφήνει τη θέση της στην καινούρια.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News