Κατάρ 2022: Ξενέρωτο μεν, αλλά τελικά ένα από τα κορυφαία Μουντιάλ που έχουμε δει ποτέ!

AMNA/EPA

Το πρώτο χειμερινό Μουντιάλ στην ιστορία του Παγκόσμιου Ποδοσφαίρου ξεκίνησε ως ένα ανέκδοτο γεμάτο σκιές, αλλά εντός γηπέδων με τους παίκτες φρέσκους εξελίσσεται σε ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών!

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 από το Κατάρ και η διεξαγωγή του χειμερινούς μήνες και μεσούσης της σεζόν, μόνο προβληματισμό και αρνητικά σχόλια προκάλεσε. Το κορυφαίο τουρνουά σε επίπεδο εθνικών ομάδων άλλαζε τα δεδομένα για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Η επιλογή του συγκεκριμένου προορισμού, το παρασκήνιο, τα σκάνδαλα περί διαφθοράς, οι αποκαλύψεις στην πορεία για τον τεράστιο αριθμό των νεκρών εργατών κατά τη διάρκεια των έργων υποδομής ώστε να επιτευχθεί η φιλοξενία από μία χώρα μηδενικής ποδοσφαιρικής κουλτούρας και υποδομής, πυροδότησαν ακόμα περισσότερο το ήδη αρνητικό κλίμα. Και το… έφαγε κι ο γάιδαρος όταν πολλοί αστέρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου δήλωσαν ότι δεν θα παρακολουθήσουν αυτό το διαβόητο Μουντιάλ, λόγω της αντίθεσής τους με όσα προαναφέρθηκαν.

«Εγώ ο λάτρης του ποδοσφαίρου, γνωστοποιώ την απόφασή μου, ότι θα ακολουθήσω κι άλλες προσωπικότητες όπως ο Φίλιπ Λαμ, ο Βίνσεντ Λίντον κ.ά. και δεν θα δω ούτε ένα παιχνίδι αυτού του Μουντιάλ. Αρχικά, επειδή το Κατάρ δεν είναι ποδοσφαιρική χώρα. Χωρίς θέρμη, χωρίς «γεύση». Είναι μια οικολογική παρέκκλιση, με όλα αυτά τα γήπεδα με κλιματισμό… τι τρέλα, τι βλακεία.

Αλλά πάνω απ’ όλα, μια ανθρώπινη φρίκη… πόσες χιλιάδες θάνατοι για να χτιστούν αυτά τα γήπεδα, για ποιο λόγο; Για να διασκεδάσουν το πλήθος για δύο μήνες… και κανείς δεν νοιάζεται… Μια καρικατούρα του τι μπορεί να φέρει μέσα του ο άνθρωπος ως ακραία βρομιά», έλεγε μεταξύ άλλων ο θρυλικός Ερίκ Καντονά.

Την ίδια ώρα, οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι καλούνταν να αποβάλλουν από το μυαλό τους το συνδυασμό μπάλα-καλοκαίρι-ζέστη-θάλασσα και να την αντικαταστήσουν με μπάλα-δουλειά-σχολείο κρύο. Η δύναμη μιας υπέροχης πολυετούς αδιαπραγμάτευτης συνήθειας, έπρεπε να δώσει τη θέση της σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά. Σε κάτι εντελώς πρωτόγνωρο.

Οι προπονητές των τοπ κλαμπ της Ευρώπης σε κάθε ευκαιρία τόνιζαν τις αντιρρήσεις τους για την χρονική διεξαγωγή των αγώνων και αντιμετώπιζαν σχεδόν με… τρόμο το γεγονός ότι τα μεγάλα τους αστέρια και τα βαριά τους συμβόλαια θα κληθούν να αφήσουν τις ομάδες τους και να φορτωθούν το απαιτητικό πρόγραμμα της διοργάνωσης φορώντας το εθνόσημο.

Αυτή τη φορά ο φόβος για το ενδεχόμενο σοβαρών τραυματισμών δεν ήταν υπόθεση μόνο των ομοσπονδιακών τεχνικών.

Της παραμονής τα παρατράγουδα ευτυχώς δεν ήταν οιωνοί

Ακόμα και καλλιτέχνες που θα λάμβαναν μέρος στην τελετή έναρξης δεν έβρισκαν οι Καταριανοί. Το ένα «όχι» μετά το άλλο εισέπρατταν, με τη Σακίρα μάλιστα που έχει συνδεθεί με το Μουντιάλ όσο καμία άλλη, να την… κάνει με ελαφρά στο παραπέντε.

Κι αφού πια φτάσαμε παραμονή της διοργάνωσης, «έσκασε» σαν βόμβα ένα ακόμα σκάνδαλο περί στημένου αγώνα στην πρεμιέρα ανάμεσα στο Κατάρ και το Εκουαδόρ. Μία αποκάλυψη του δημοσιογράφου από τη Μέση Ανατολή, Αμζάντ Ταχά, που στην πορεία αποδείχτηκε μάλλον… αποκύημα της φαντασίας του, αφού καταρρίφθηκε λίγες ώρες αργότερα.

Για την Ελλάδα πάντως μόνο καλά δεν ξεκίνησε η διοργάνωση, αφού μόλις τη δεύτερη ημέρα των αγώνων, ζήσαμε στιγμές απείρου κάλλους με το φιάσκο της πλατφόρμας που θα μετέδιδε στους συνδρομητές της μεγάλο μέρος της διοργάνωσης, στη χώρα μας. Αποτέλεσμα τελικά ήταν να το παρακολουθήσουμε μέσω του «ελεύθερου» ΑΝΤ1, μετά από ένα ατελείωτο πάρτι που στήθηκε στα social media και την απώλεια του ποσού της συνδρομής.

Πώς γύρισε ο διακόπτης και από το ξενέρωμα φτάσαμε στην απόλυτη έκσταση

Και ξαφνικά, όλα άλλαξαν. Μέρα με τη μέρα, παιχνίδι με παιχνίδι, το θεωρητικά πιο… ξενέρωτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία, μετατράπηκε σε ένα από τα πιο συναρπαστικά που έχουμε ζήσει ποτέ. Οι παίκτες βρίσκονται σε εξαιρετική φόρμα και δεν εμφανίζονται αποκαμωμένοι και κορεσμένοι όπως θα συνέβαινε μετά το τέλος μίας απαιτητικής αγωνιστικής σεζόν. Τα αουτσάιντερ κάνουν… ό,τι γουστάρουν κόντρα στα φαβορί και στις υπερδυνάμεις και ολόκληρη η υφήλιος ασχολείται μέρα και νύκτα με όσα απίστευτα διαδραματίζονται στα γήπεδα του Κατάρ.

Οι συγκινήσεις που έχουν χαρίσει οι πρωταγωνιστές είναι αναρίθμητες, νέα αστέρια της στρογγυλής Θεάς γεννιούνται φορώντας το εθνόσημο, όπως ο Γκονσάλο Ράμος, ο Ντομινίκ Λιβάκοβιτς, ο Γιουσέφ Εν Νεσίρι και άλλοι. Ή το βροντερό παρόν παλιών γνώριμων, όπως ο Ολιβιέ Ζιρού,  που κατάφεραν να μας κάνουν ξεπεράσουμε ακόμα και την απώλεια του κατόχου της Χρυσής Μπάλας, Καρίμ Μπενζεμά, του Σαντιό Μανέ και άλλων.

Ομάδες… Σταχτοπούτες όπως το ηρωικό Μαρόκο προκαλούν ενθουσιασμό, η εκρηκτική πρώην Μις Κροατία φροντίζει να προσδώσει ακόμα υψηλότερο θέαμα και να… ξεπεράσουμε επιτέλους τη Λαρίσα Ρικέλμε ή την Αντριάνα Λίμα και πάει λέγοντας. Προπονητές απολύθηκαν, ομάδες όπως η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο, η Βραζιλιά του Νεϊμάρ και το Βέλγιο των Κουρτουά και Ντε Μπρόινε «διαλύθηκαν» εσωτερικά.

Οι αγωνίστριες μητέρες των «λιονταριών του Άτλαντα» που απολαμβάνουν τα φιλιά των γιων τους μετά από κάθε «θαύμα», τα πρωτοφανή ξεσπάσματα του συγκινητικού Λιονέλ Μέσι, η ευφυία του Μπερνάρντο Σίλβα, η παράνοια των οπαδών σε κάθε γωνιά της γης, το κοντράστ συναισθημάτων νικητών και ηττημένων.

Πόσες αξέχαστες εικόνες έχουμε απολαύσει έως τώρα…  Που αποδεικνύουν περίτρανα ότι το ποδόσφαιρο έχει τη δύναμη να τα βάζει με όλους και με όλα.

Δίχως φυσικά, ούτε κατά διάνοια να μας κάνει να ξεχνάμε την απώλεια της ανθρώπινης ζωής, για το οποίο θα παρα-μείνει για πάντα στιγματισμένη αυτή η διοργάνωση. Όπως και τα παρατράγουδα με τα περιστατικά βίας που σημειώθηκαν από τους Καταριανούς απέναντι σε απεσταλμένους δημοσιογράφους και η απαγόρευση της μετάδοσης κοινωνικών μηνυμάτων από τους ίδιους τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου.

Για να επανέλθουμε στο αγωνιστικό, αν ακόμα και οι πιο δύσπιστοι δεν συγκινήθηκαν στη φάση των ομίλων, τα… δράματα που ζήσαμε στα νοκ άουτ, κατάφεραν να τους ξεσηκώσουν και να παραδεχτούν ότι τελικά το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ δεν θα μείνει στην ιστορία -μόνο-με αρνητικό πρόσημο.

Και ακόμα δεν έχουν διεξαχθεί τα ημιτελικά. Ποιος ξέρει τι έρχεται… Η προσμονή είναι τεράστια και το βέβαιο είναι ότι θα είμαστε όλοι «εκεί»… τελικά!

Πέτυχε άραγε το «χειμωνιάτικο» Μουντιάλ;

Εάν τελικά μπορεί να μπει για τα καλά στο τραπέζι η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου και στο μέλλον εν μέσω της αγωνιστικής σεζόν, θα κριθεί από τον τελικό απολογισμό. Αφού εξεταστούν όλα τα δεδομένα, ανάμεσά τους και τα οικονομικά και από τα πρώτα συμπεράσματα που θα βγουν όταν ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν, με τους ακριβοπληρωμένους παίκτες που θα επιστρέψουν στους συλλόγους τους για να διεκδικήσουν τίτλους με αυτούς.

Και μην ξεχνάμε και τις δηλώσεις του προέδρου της Νάπολι, Αουρέλιο ντε Λαουρέντις, που έφτασε στο σημείο να πει ότι δεν θα προχωρήσει ποτέ ξανά σε μεταγραφή Αφρικανών ποδοσφαιριστών, επειδή αφήνουν τους συλλόγους τους από τους οποίους χρυσοπληρώνονται για να συμμετάσχουν στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Πώς θα αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι Μουντιαλικοί «παρτενοπέι» τραυματίες, ειδικά φέτος που η Νάπολι είναι πρωτοπόρος στη Serie A; Το ίδιο ισχύει βέβαια και για άλλους προέδρους.

Από εκεί και πέρα, μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει και συνάμα να αποδείξει ότι είναι μία επιτυχημένη συνταγή και παράλληλα εφικτό να υπηρετηθεί και στο απώτερο μέλλον.  Όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα ριψοκίνδυνα εγχειρήματα. Το βέβαιο είναι ότι το παγκόσμιο ποδόσφαιρο αλλάζει και οι αλλαγές είναι ριζικές…

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News