Μουντιάλ 2022: Η γκολάρα του Σκαλόνι κόντρα στη Βραζιλία, η ερμηνεία στο τραγούδι του Μαραντόνα και το τέλος της... κατάρας

AMNA/EPA

Μετά την κατάκτηση του Copa America, o Λιονέλ Σκαλόνι έχει φέρει την Αργεντινή μια… ανάσα από την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ποιος είναι αλήθεια αυτός ο τύπος που κατάφερε να αναγεννήσει την «Αλμπισελέστε»;

O 44χρονος Λιονέλ Σκαλόνι «προσγειώθηκε» στον πάγκο της Αργεντινής τον Αύγουστο του 2018. Είχε προηγηθεί ένα μικρό πέρασμα ως βοηθός προπονητή και ως τεχνικός της U-21 της «Αλμπισελέστε». Πριν αναλάβει το τιμόνι της παρέας του συνονόματού του Λιονέλ Μέσι, η εθνική ομάδα της χώρας του είχε αλλάξει 9 προπονητές από το 2004.

Αυτός, σε αντίθεση με τους… σταρ προκατόχους του, έχει… ριζώσει για τα καλά. Γεγονός που αποδεικνύει ότι η παραμονή του στο πόστο του μέχρι σήμερα, ούτε εύκολο εγχείρημα ήταν, αλλά ούτε και σύνηθες για τους Λατινοαμερικάνους. Φυσικά, χρειάστηκε το χρόνο του στην «ηλεκτρική καρέκλα» της εθνικής και παραδόξως τον έλαβε.

Ο Σκαλόνι πριν «μπλέξει» με την εθνική ομάδα της Αργεντινής είχε ως μοναδική προϋπηρεσία στους πάγκους, τη θέση του ως βοηθός του Χόρχε Σαμπάολι στη Σεβίλλη από τον Ιούλιο του 2016 έως τον Μάιο του 2017. Aν και τα όνειρά του είχαν… ταβάνι  στην ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της αγαπημένης του Λα Κορούνια… κάποια στιγμή.

Ως ποδοσφαιριστής αγωνιζόταν ως δεξιός οπισθοφύλακας, φορώντας τη φανέλα της Λα Κορούνια (όπου κατέγραψε και τις περισσότερες συμμετοχές, αναδείχτηκε πρωταθλητής και Κυπελλούχος Ισπανίας), της Λάτσιο, της Μαγιόρκα, της Ρασίνγκ Σανταντέρ, της Γουέστ Χαμ και της Αταλάντα, όπου και «κρέμασε» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 2015.

Με το εθνόσημο έχει πραγματοποιήσει 7 συμμετοχές, κάνοντας το ντεμπούτο του υπό τις οδηγίες του Μαρσέλο Μπιέλσα, με απολογισμό 1 γκολ και μία εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο, σε αυτό του 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας. Έπαιξε για 120 λεπτά στον αγώνα κόντρα στο Μεξικό, στη φάση των «16», όπου η «Αλμπισελέστε» προκρίθηκε με 2-1 στην παράταση στα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε στα πέναλτι από την οικοδέσποινα του τουρνουά. Ο Λιονέλ Μέσι είχε περάσει τότε ως αλλαγή από τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Χοσέ Πέκερμαν, στο φινάλε.

Με την U-20 πέτυχε ένα αξέχαστο γκολ, που… τρέλανε τους συμπατριώτες του. Στο «Sarawak State Stadium», κόντρα στη Βραζιλία για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1997, όπου η Αργεντινή επικράτησε με 2-0, εξασφάλισε την πρόκριση και στο τέλος κατέκτησε το τρόπαιο.

Πώς μεταμόρφωσε την Αργεντινή και της χάρισε τίτλο μετά από σχεδόν μία 30ετία

Λάτρης του 4-4-2 ή σε κάποιες περιπτώσεις του 4-3-3, ο Σκαλόνι κατάφερε να ενισχύσει την ανασταλτική λειτουργία της Αργεντινής και να δώσει τον αέρα του νικητή στους παίκτες του. Παράλληλα, ο μεγάλος σταρ της ομάδας του, Λιονέλ Μέσι άρχιζε να παίζει πιο απελευθερωμένος και η δουλειά του προπονητή φάνηκε όταν ήρθε η κατάκτηση του πολυπόθητου Κόπα Αμέρικα το καλοκαίρι του 2021, μέσα στο «Μαρακανά» και κόντρα στη Βραζιλία! Στο ίδιο γήπεδο που χάθηκε το Μουντιάλ του 2014 από τη Γερμανία, βυθίζοντας τη χώρα στη θλίψη. Λες κι έσπασε μία κατάρα.

Με την «Αλμπισελέστε» μάλιστα να φτάνει τα 36 παιχνίδια αήττητη και ενώ είχαν προηγηθεί 4 χαμένοι τελικοί στη διοργάνωση. Ένα ρεκόρ που σταμάτησε στην πρεμιέρα της στο Κατάρ, μετά το κάζο από τη Σαουδική Αραβία. Σήμερα, παραμονές του τελικού, μέχρι και… γουρλίδικο μπορεί να θεωρηθεί.

Όταν τραγουδούσε σε τηλεοπτική εκπομπή το τραγούδι του Μαραντόνα

Ως Αργεντινός και άνθρωπος του ποδοσφαίρου, ο Σκαλόνι δεν θα μπορούσε να μην είναι λάτρης του D10s. Μάλιστα, όταν βρέθηκε καλεσμένος στην δημοφιλή αθλητική εκπομπή «El Chiringuito» τραγούδησε το διάσημο τραγούδι του Ροντρίγκο για τον Μαραντόνα.

Σκαλόνι και Μέσι, ένα όμορφο «παρεάκι» κοντά στο τέλος μιας εθνικής κατάρας

Το βράδυ της Κυριακής 18 Δεκεμβρίου, ο Λιονέλ Σκαλόνι θα έχει την ευκαιρία να χαρίσει στην Αργεντινή το 3ο της Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από αυτά του 1978 και 1986. Να γράψει και πάλι ιστορία στον πάγκο της και παράλληλα να κάνει πραγματικότητα το όνειρο εκατομμυρίων φίλων της «Αλμπισελέστε» και του Λιονέλ Μέσι παγκοσμίως. Ίσως ευνοείται από το timing αυτής της διοργάνωσης, με τη διεξαγωγή της για πρώτη φορά εν μέσω της αγωνιστικής σεζόν, με τους παίκτες σε απόλυτη φόρμα. Ίσως να είναι γραφτό να γίνει έτσι, στο πρώτο Μουντιάλ χωρίς τον Ντιέγκο Μαραντόνα.

Ό,τι και να γίνει ωστόσο, ο Αργεντινός τεχνικός θα μείνει για πάντα στη μνήμη όλων ως ο προπονητής που ενέπνευσε και κατάφερε να πατήσει το μαγικό κουμπί στο στήθος του «Λέο», ακριβώς στο σημείο όπου φέρει το εθνόσημο και πάντα τον πλάκωνε σαν….βράχος. Και οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι τον ευγνωμονούν για αυτό. Με την ελπίδα να τον δουν πάλι να… πλαντάζει στο κλάμα, αλλά αυτή τη φορά να αντικατοπτρίζεται στα δάκρυά του το χρυσό χρώμα της πιο όμορφης κούπας στο ποδόσφαιρο.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News