Τάισον: Η σχέση με τον μπαμπά Λουτσέσκου, η «κόντρα» με τον Μπερνάρ και η λίστα με τον Νέρι Καστίγιο

AMNA/EPA

Οι εμπειρίες του Τάισον στην Ουκρανία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για βιβλίο! Η Σαχτάρ του Μιρτσέα Λουτσέσκου αποτελούσε, άλλωστε, για τους περισσότερους ξένους της ένα… τραμπολίνο!

Ουκρανία, 2010. Πολύ πριν από την πολεμική σύρραξη του 2014, πολύ περισσότερο δε από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Οι παράγοντες της Μέταλιστ, της ομάδας του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας αποφάσισαν να αντιγράψουν το μοντέλο της Σαχτάρ Ντόνετσκ του Μιρτσέα Λουτσέσκου. Έχοντας ήδη αποκτήσει δύο παίκτες (Φινίνιο, Κλέιτον Σαβιέρ) αποφάσισαν να δώσουν έξι εκατομμύρια ευρώ στην Ιντερνασιονάλ για τον Τάισον. Έτσι άρχισε η… ουκρανική περιπέτεια του νέου αποκτήματος του ΠΑΟΚ.

Με λίγα λόγια χωρίς την επιτυχία του πατέρα του νυν τεχνικού του ΠΑΟΚ, Ραζβάν, ο Τάισον μάλλον δεν θα πήγαινε στην Ουκρανία. Στη Μέταλιστ Χάρκιβ έμεινε τρία χρόνια. Έπειτα, πήγε να δουλέψει με τον Μιρτσέα Λουτσέσκου στη Σαχτάρ Ντόνετσκ.

Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου με τον Τάισον

Η σχέση με τον μπαμπά Λουτσέσκου

Όταν ο Τάισον πήγε στη Σαχτάρ Ντόνετσκ το 2013 για 15,3 εκατομμύρια ευρώ ήταν ήδη ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ουκρανία. Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου τον ήθελε στην ομάδα του για τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του, αλλά αποδείχθηκε πως πήρε κι έναν ηγέτη.

Με την ομάδα να γνωρίζει τεράστια επιτυχία εντός αγωνιστικού χώρου και τα εκατομμύρια να ρέουν από τα χρηματικά έπαθλα της UEFA, αλλά και από τις πωλήσεις παικτών ο Ρουμανός έκρινε πως γινόταν κατάχρηση της… βραζιλιάνικης συνταγής. Τη σεζόν 2013-14 η Σαχτάρ είχε 12 Βραζιλιάνους, αν υπολογιστεί κι ο Εντουάρντο (πρώην της Άρσεναλ) που είχε κροατική υπηκοότητα.

Ο Λουτσέσκου είχε αρχίσει τα παράπονα. Έλεγε πως οι Βραζιλιάνοι είναι απείθαρχοι, αφού υπήρχαν πολλές καθυστερήσεις στις επιστροφές από την πατρίδα τους, αλλά και γιατί έβλεπαν τη Σαχτάρ ως… τραμπολίνο. «Οι περισσότεροι νομίζουν πως έπειτα από μια σεζόν θα φύγουν», είχε πει ασκώντας έμμεση κριτική στον νυν παίκτη του Παναθηναϊκού, Μπερνάρ.

Ο Τάισον, όμως, μιλούσε ρωσικά, αγαπούσε την Ουκρανία και είχε προσαρμοστεί στο Ντονμπάς. «Είναι από τους παίκτες που νομίζω πως δεν θέλουν να φύγουν», έλεγε για τον Τάισον όταν άρχισε ο πρώτος πόλεμος και η ομάδα αναγκάστηκε να μετακομίσει στο Κίεβο. Κι αυτό παρόλο που τη… γλίτωσε φθηνά. Το 2014 μια μέρα αφότου έφυγε από το αεροδρόμιο του Ντόνετσκ για να επιστρέψει στη Βραζιλία, οι φιλορωσικές δυνάμεις το ανατίναξαν. Ο μπαμπάς Λουτσέσκου, ωστόσο, βγήκε αληθινός γιατί ο Τάισον παρέμεινε στην Ουκρανία ως το 2021.

Πάντως, δεν ήταν όλα ομαλά. Είχαν τα πάνω τους και τα κάτω τους στα τρία χρόνια που συνεργάστηκαν μέχρι που ο Μιρτσέα Λουτσέσκου αποφάσισε να φύγει από το κλαμπ έπειτα από 12 χρόνια υπηρεσίας.

Ο Τάισον (δεξιά) κι ο Μπεράρ (αριστερά) πανηγυρίζουν γκολ του Ισμαΐλι (πλάτη)

Η «κόντρα» με τον Μπερνάρ

Όταν ο Τάισον πήγε στη Σαχτάρ ήταν ένας πετυχημένος αριστερός χαφ – εξτρέμ. Ακριβώς στην ίδια θέση έπαιζε και ο Μπερνάρ, επίσης νέο απόκτημα τότε. «Θα πρέπει να “ξυπνήσει” και να παίξει γιατί ήδη βρίσκεται στην ομάδα αρκετό καιρό. Ίσως να νόμιζε πως τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, αλλά πλέον πρέπει να αποδώσει σύμφωνα με το ταλέντο του», έλεγε ο Μιρτσέα Λουτσέσκου για τον νυν άσο του Παναθηναϊκού.

 

Αυτή η εσωτερική… κόντρα μεταξύ των δύο Βραζιλιάνων για τη θέση του βασικού κράτησε ορισμένο καιρό, ενώ ο Μπερνάρ έβλεπε χρόνο συμμετοχής και στο δεξί άκρο. «Ο Λουτσέσκου δεν μας έβαζε να παίζουμε μαζί, αλλά όλα άλλαξαν όταν έφυγε και ανέλαβε ο Πάουλο Φονσέκα. Αυτός μου είπε: “Τάισον, ώρα να παίξεις πιο κεντρικά και θα παίξει στα αριστερά ο Μπερνάρ”. Κι έτσι έγινε. Αυτό με βοήθησε πάρα πολύ και έπαιξε ρόλο στο να κληθώ στην αποστολή της Βραζιλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018», είπε αργότερα ο Τάισον.

Η λίστα με τους τέσσερις «Έλληνες»

Υπάρχει μια σύμπτωση στην καριέρα του Μιρτσέα Λουτσέσκου στην οποία πρωταγωνιστεί ο Τάισον, αλλά και άλλοι τρεις ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει από το ελληνικό πρωτάθλημα. Με 15,3 εκατομμύρια ευρώ ο Τάισον είναι η 3η πιο ακριβή μεταγραφή στην πλούσια καριέρα του Ρουμάνου τεχνικού.

Στην κορυφή αυτού του… ιδιαίτερου top 5 βρίσκεται ο Μπερνάρ με 25 εκατομμύρια ευρώ. Δεύτερος είναι ο Μάριο Ζαρντέλ από τις μέρες του Λουτσέσκου στη Γαλατασαράι (17 εκατ.), έπειτα είναι ο Τάισον και ακολούθως στις θέσεις τέσσερα και πέντε βρίσκονται οι Νέρι Καστίγιο και Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News