Bad Blue Boys: Νεοναζί, φονιάδες, βγαλμένοι από ταινία του Ταραντίνο

Όπλα, ναρκωτικά, ωμή βία, φασισμός, ναζιστικά σύμβολα και άσβεστο μίσος… Η ιστορία των «Bad Blue Boys» θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σενάριο ταινίας του Ταραντίνο. Ίσως γιατί ο ανθρώπινος νους αδυνατεί να πιστέψει ότι υπάρχουν στ’ αλήθεια άνθρωποι που θα ταξίδευαν χιλιάδες χιλιόμετρα για να σκοτώσουν, χωρίς να φοβούνται αν θα σκοτωθούν…  

Με ίνδαλμα τον Αδόλφο Χίτλερ, οι οργανωμένοι οπαδοί της Ντινάμο Ζάγκρεμπ έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όρια του οπαδισμού στο ποδόσφαιρο. Με βετεράνους του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας στις τάξεις τους, οι «ΒΒΒ» είναι ο φόβος και ο τρόμος της Ευρώπης…  

Το ξεκίνημα 

Οι «Bad Blue Boys» ιδρύθηκαν στις 17 Μαρτίου 1986 στο Ζάγκρεμπ. Λέγεται ότι εμπνεύστηκαν το όνομά τους από την ταινία ωμής βίας «Bad Boys», που είχε βγει το 1983 στους κινηματογράφους με πρωταγωνιστή τον Σον Πεν.  

Έχουν ως μασκότ ένα μπουλντόγκ και ο ύμνος τους είναι το «Dinamo ja volim» (Αγαπώ τη Ντινάμο).  

Επισήμως, οι σκληροπυρηνικοί Κροάτες δημιούργησαν αυτόν τον σύνδεσμο έχοντας ως στόχο να υποστηρίξουν την Ντινάμο Ζάγκρεμπ, την αγαπημένη τους ομάδα. Με πρόσχημα το ποδόσφαιρο ωστόσο, οι «Bad Blue Boys» εξελίχθηκαν σε μια από τις πλέον σκληρές νεοναζιστικές οργανώσεις του κόσμου, σκορπώντας τον τρόμο και τον πανικό σε κάθε τους εμφάνιση.  

Έχοντας την Ντινάμο Ζάγκρεμπ ως την τέλεια κάλυψη, οι «BBΒ» έμελλε να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις ταραχώδεις πολιτικές εξελίξεις της άλλοτε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Το 1990, πρόσφεραν την αμέριστη στήριξή τους στον Φράνιο Τούτζμαν στις πρώτες πολυκομματικές εκλογές της Κροατίας και μοιράστηκαν μαζί του το όνειρο για την ανεξαρτητοποίησή της.  

«Όταν είσαι χαρούμενος μαχαίρωσε έναν Σέρβο»

Στις 13 Μαΐου 1990, στο «καταραμένο Μάκσιμιρ» οι «Bad Blue Boys» έδειξαν το πιο σκληρό τους πρόσωπο. Στο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα, ένα ματς που συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε πιο επιδραστικών αγώνων στην παγκόσμια ιστορία, οι Κροάτες είχαν ένα και μόνο σύνθημα: «Όταν είσαι χαρούμενος μαχαίρωσε έναν Σέρβο». 

Κάπως έτσι, το αίμα χύθηκε ποτάμι, οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στον αγωνιστικό χώρο έμοιαζαν βγαλμένες από ταινία και η αρχή του τέλους ξεκίνησε για τη Γιουγκοσλαβία, που λίγο αργότερα μπήκε σε έναν εμφύλιο που τη διέλυσε από όλες τις απόψεις. 

Λίγες ημέρες μετά από αυτό το ματς, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς παραδέχθηκε πως: «Η Γιουγκοσλαβία τελείωσε, δεν υπάρχει πια» και ο εμφύλιος σπαραγμός ξεκίνησε. 

Η κόντρα με τον Τούτζμαν 

Όταν ο Φράνιο Τούτζμαν αποφάσισε να αλλάξει το όνομα της Ντινάμο Ζάγκρεμπ σε Κροάσια, θέλοντας να μην υπάρχει τίποτα που να θυμίζει το κομμουνιστικό παρελθόν, οι «ΒΒΒ» δεν του το συγχώρησαν ποτέ. Το «Μάκσιμιρ» έγινε ένα από πιο αφιλόξενα γήπεδα του πλανήτη, όχι μόνο για αντιπάλους, αλλά και για τον ίδιο τον ακροδεξιό ηγέτη. Οι αποδοκιμασίες ήταν τόσο έντονες και τα συνθήματα τόσο σοκαριστικά, που πολλές φορές ο ήχος «έπεφτε» στις ζωντανές μεταδόσεις των αγώνων. Μετά την κάθοδο του Φράνιο Τούτζμαν από την εξουσία, η Κροάσια έγινε και πάλι Ντινάμο, αλλά το μίσος στις καρδιές των «ΒΒΒ» παρέμενε άσβεστο. Στις τάξεις τους είχαν πλέον βετεράνους του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, γίνονταν όλο και πιο σκληροί και αμείλικτοι.  

Η σχέση τους με το ναζισμό 

Οι «Bad Blue Boys» ποτέ δεν έκρυψαν τις πολιτικές τους απόψεις, που είναι από ακραία εθνικιστικές μέχρι ναζιστικές. Το 2018 δεν προκάλεσε καμία εντύπωση το γεγονός ότι σε έφοδο της αστυνομίας στα γραφεία του συνδέσμου βρέθηκαν χιλιάδες πολεμικά εξαρτήματα, από όπλα και ρόπαλα μέχρι πυρομαχικά για πυροβόλα όπλα (!). Στους τοίχους του συνδέσμου τους άλλωστε υπήρχαν γκράφιτι με τον Αδόλφο Χίτλερ και τον ηγέτη του κροατικού ακραίου εθνικιστικού-τρομοκρατικού κινήματος Ουστάσι, Άντε Πάβελιτς. 

Το 2015 εξάλλου, στον αγώνα της Εθνικής Κροατίας με τη Νορβηγία, οι «ΒΒΒ» είχαν τραγουδήσει σύνθημα των Ουστάσι, το σύμβολο των οποίων υπάρχει πολύ συχνά στα πανό τους.  

Στο «Μάκσιμιρ», σε κάθε παιχνίδι με αντίπαλο από άλλη χώρα το τραγούδι που ακούγεται από τα μεγάφωνα είναι το «Za dom spremni» (Έτοιμοι για την πατρίδα), του Κροάτη εθνικιστή ροκ-σταρ, Μάρκο Πέρκοβιτς. Ένα τραγούδι που είναι ο ύμνος του μίσους. 

Πέρυσι, λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση της Ντινάμο με τη Μίλαν για τη φάση των ομίλων του Champions League, περίπου 4.000 μέλη των «ΒΒΒ» έκαναν παρέλαση στους δρόμους του Μιλάνο, χαιρετώντας ναζιστικά.  

Τον Ιούνιο του 2011 στο Σπλιτ, σε αγώνα για προκριματικά του Euro, ανέμιζαν μια σημαία με σβάστιγκα.  

Από όπου περνούν σκορπούν τον τρόμο 

Η δράση τους είναι γνώριμη εδώ και χρόνια. Και είναι απορίας άξιο πώς η Ελληνική Αστυνομία αρκέστηκε απλά να τους παρακολουθεί διακριτικά. 

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που τα «Κακά Μπλε Αγόρια» έρχονται στη χώρα μας με άγριες διαθέσεις. Τον Νοέμβριο του 2015, είχαν ταξιδέψει και πάλι στην Ελλάδα για τον αγώνα της Ντινάμο με τον Ολυμπιακό. Τότε, είχαν εντοπιστεί στην περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, οπλισμένοι και με κοκαΐνη στην κατοχή τους, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη ΓΑΔΑ.  

Έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν προβλήματα ακόμα και το Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας, σε μια χώρα όπου οι ομάδες δεν έχουν οργανωμένους οπαδούς! 

Δεν συγχωρούν την ΑΕΚ, μισούν τον Ολυμπιακό 

Οι «ΒΒΒ» δεν έχουν συγχωρήσει ποτέ την ΑΕΚ για το ιστορικό ταξίδι της στο Βελιγράδι, στις 7 Απριλίου 1999. Τότε, που η αποστολή της Ένωσης αψήφησε τον πόλεμο και ταξίδεψε στη σερβική πρωτεύουσα για να δώσει φιλικό αγώνα με την Παρτίζαν, θέλοντας να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ειρήνης σε ολόκληρη την υφήλιο.  

Ανάλογα είναι τα συναισθήματα που τρέφουν οι «Bad Blue Boys» και για τον Ολυμπιακό. Το γεγονός ότι οι οργανωμένοι οπαδοί των «ερυθρολεύκων» είναι αδελφοποιημένοι με τους οργανωμένους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα, αρκεί για να τους κάνει κόκκινο πανί για τους Κροάτες χούλιγκανς.  

Δρουν με την ανοχή των ιθυνόντων 

Οι «Bad Blue Boys» έχουν καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να επιβιώσουν, έστω κι αν κινούνται στα όρια της εγκληματικής οργάνωσης. Μπορεί να κατακρίνονται από πολλούς, αλλά στην πράξη απολαμβάνουν ασυλία. 

Το 2008, όταν σε κεντρικό σημείο του Ζάγκρεμπ εμφανίστηκε γκράφιτι με τίτλο «Θάνατος στους δημοσιογράφους» και την υπογραφή τους, ο δήμαρχος της πόλης Μίλαν Μπάντιτς έσπευσε να τους υποστηρίξει, λέγοντας πως κατηγορούνται άδικα.  

Έχουν τιμωρηθεί αρκετές φορές από την UEFA, αλλά συνήθως με πρόστιμα. Αντίστοιχη είναι και η στάση της κροατικής κυβέρνησης. Ο νόμος «περί αποτροπής βίας και κακής συμπεριφοράς σε αθλητικές εκδηλώσεις» προβλέπει χρηματικές ποινές έως 3.300 ευρώ ή φυλάκιση από 30 έως 60 ημέρες για όποιους με οποιονδήποτε τρόπο προάγουν το μίσος, τον ρατσισμό, τη βία, ή εθνικές αντιπαραθέσεις, όμως ποτέ δεν εφαρμόζεται. 

Έχουν υμνηθεί για το πάθος τους!  

Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, αυτή η εγκληματική οργάνωση, που διψά για αίμα και το αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία, έχει υμνηθεί για το πάθος της!  

Τον Νοέμβριο του 2008 τα αγγλικά media αποθέωσαν τους «ΒΒΒ» για την υποστήριξή τους στην Ντινάμο στο «White Heart Lane» του Λονδίνου στο ματς με την Τότεναμ, επειδή συνέχιζαν να τραγουδούν για την ομάδα τους, έστω κι αν έχανε 4-0. 

Παράλογο;  

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News