Μάλμε - Ολυμπιακός Analysis: Επαιξε στα... κόκκινα και τους κατασπάραξε

Το Sportday.gr σε συνεργασία με το Wyscout σας παρουσιάζουν τους αριθμούς και την προσέγγιση πίσω από το προχθεσινό σπουδαίο «διπλό» του Ολυμπιακού στο Μάλμε. Η συμβολή του Μουζακίτη στην… απελευθέρωση του Εσε και ο Μαρτίνς, που θυμίζει τον παλιό, καλό Ζέλσον.

Ο Ολυμπιακός φόρεσε για ακόμα μία φορά το ευρωπαϊκό του κοστούμι και με την αύρα του κυπελλούχου Ευρώπης, πέρασε με το σπουδαίο «διπλό» από την έδρα της Μάλμε (0-1), βάζοντας πλώρη για την πρώτη οχτάδα του League Phase του Europa League.

Οι «ερυθρόλευκοι», υπό την καθοδήγηση του «στρατηγού», Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, έχουν μεταμορφωθεί σε μία ομάδα που κανένας δεν θέλει να αντιμετωπίσει στην Ευρώπη. Οπως έγινε και πέρυσι, στην λαμπρή πορεία μέχρι την κατάκτηση του Conference League, έτσι και φέτος, η ομάδα του Πειραιά υπηρετεί με άριστο τρόπο το πλάνο που έχει διαμορφώσει ο Βάσκος προπονητής. Ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε σε σχηματισμό 4-2-3-1 στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού, αλλάζοντας για 8′ λεπτά σε 4-4-2 με την συνύπαρξη Κωστούλα και Ελ Καμπί στην επίθεση.

Πίεση ψηλά: Η κινητήριος δύναμη

Βασική αρχή του Μεντιλίμπαρ, είναι η πίεση ψηλά, με σκοπό να «χαλάσει» το χτίσιμο της επίθεσης από την αμυντική γραμμή της αντίπαλης ομάδας. Είναι γνωστό άλλωστε το ρητό στην ποδοσφαιρική διάλεκτο που λέει ότι «ο πρώτος αμυντικός μιας ομάδας είναι ο επιθετικός της». Αυτό συμβαίνει και στον Ολυμπιακό, με τον Ελ Καμπί να είναι εξαιρετικός στα ανασταλτικά του καθήκοντα, πέραν της αδιαμφισβήτητης κλάσης του στα τελειώματα των φάσεων.

Ο Μαροκινός πρεσάρει σωστά, κλείνοντας την παράλληλη πάσα του ενός κεντρικού αμυντικού (αυτουνού που του έχει υποδείξει το τεχνικό τιμ ότι θέλει να πάρει την μπάλα) και οδηγώντας τον προς την έξω γραμμή πάσας. Εκεί, ο αντίπαλος κεντρικός αμυντικός δεν έχει πολλές επιλογές. Είτε θα παίξει την πάσα στον πλάγιο αμυντικό της αντίστοιχης πλευράς, είτε θα δοκιμάσει μεγάλη προωθητική μπαλιά στην πλάτη του πλάγιου αμυντικού του Ολυμπιακού, είτε θα ψάξει την βαθιά μπαλιά στην πλάτη της άμυνας των «ερυθρολεύκων». Σε μια πιο σπάνια περίπτωση, θα «χαμηλώσει» το εξτρεμ της αντίπαλης ομάδας και θα δημιουργηθεί χώρος για τον πλάγιο αμυντικό, να πάρει όλο το πλάτος του γηπέδου.

Σε κάθε μία από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, ο Ολυμπιακός στο χθεσινό παιχνίδι είχε απάντηση. Με τις ταχύτατες καλύψεις των Τσικίνιο, Εσε, Μουζακίτη, τις σωστές τοποθετήσεις των ΟρτέγκαΠιρόλαΚοστίνια και Ροντινέι που κάλυψαν κατά διαστήματα τα δύο αμυντικά άκρα, αλλά προφανώς και την συμβολή του Ζέλσον Μάρτινς που έδωσε πολλά και στο ανασταλτικό κομμάτι.

Ολα αυτά δεν θα είχαν νόημα αν στις μεγάλες μπαλιές δεν υπήρχαν οι Ρέτσος και Κάρμο να «καθαρίσουν» όλες τις φάσεις ψηλά. Εκεί έγκειται και το πλάνο του Ολυμπιακού, κυρίως στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Οταν μία ομάδα πρεσάρει ψηλά, ο άμεσος και ιδανικός σκοπός της είναι μεν να κλέψει την μπάλα στο αμυντικό τρίτο της αντίπαλης ομάδας, αλλά ο ρεαλιστικός σκοπός της, είναι να δυσκολέψει την πάσα του αντιπάλου και να ανακτήσει την κατοχή σε δεύτερο χρόνο.

Η Μάλμε, αναγκάστηκε πολλές φορές να κάνει μεγάλες μπαλιές, οι κεντρικοί αμυντικοί του Ολυμπιακού ήταν σε ετοιμότητα παίρνοντας τις κεφαλιές και οι χαφ της ομάδας είχαν σωστή τοποθέτηση «μαζεύοντας» την λεγόμενη «δεύτερη μπάλα». Οι Εσε και Μουζακίτης ήταν εξαιρετικοί.

Ο γεννηθείς τον Δεκέμβριο του 2006 χαφ του Ολυμπιακού, δείχνει με την παρουσία του στον χώρο του κέντρου να έχει… απελευθερώσει τον Εσε, ο οποίος «πατάει» περισσότερο περιοχή πλέον, έχοντας σκοράρει απέναντι στην Μπράγκα ένα γκολ και χάνοντας μία σπουδαία ευκαιρία στην χθεσινή αναμέτρηση, με τον τερματοφύλακα να αποκρούει. Γενικώς, ο Αργεντίνος, με την παρουσία του Μουζακίτη, μπορεί να βρει περισσότερους χώρους και να ψάξει την κάθετη πάσα.

Εξαιρετική ήταν και η παρουσία του Τσικίνιο, γι’ αυτό αξίζει ιδιαίτερη μνεία. Ο Πορτογάλος, «κατάπιε» χιλιόμετρα, δυσκολεύοντας την πρώτη πάσα των Σουηδών, πιέζοντας πολύ ψηλά και πατώντας περιοχή στις επιθετικές μεταβάσεις.

Με βάση τους αριθμούς, οι φιλοξενούμενοι άξιζαν και δεύτερο τέρμα στην συνάντηση, έχοντας 14 τελικές, 5 στην εστία και συνολικά 2.10 xGoals , χάνοντας μάλιστα και πέναλτι με τον Ελ Καμπί. Γενικότερα είχαν τις πιο «γεμάτες» στιγμές του αγώνα.

Οι γηπεδούχοι με την σειρά τους, πάντα βάσει αριθμών, άξιζαν κι εκείνοι ένα τέρμα, έχοντας 16 τελικές, αλλά μόλις 2 στην εστία εστία και συνολικά 1,35xGoals, το οποίο εξηγείται από το γεγονός ότι είχαν αρκετές μαζεμένες προϋποθέσεις ευκαιριών στα πέριξ της εστίας του Ολυμπιακού.

Η κατοχή είναι εμφανώς με την μεριά των γηπεδούχων (59-41), το οποίο δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη, μιας και ήταν στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ η ομάδα του να μην έχει τόσο πολύ την μπάλα στα πόδια της, αλλά να δίνει ελαφρώς χώρο στον αντίπαλο στο δικό του αμυντικό τρίτο.

Οπως βλέπουμε και στο παρακάτω γράφημα, ο Ολυμπιακός υπερείχε στις προσωπικές μονομαχίες, γεγονός που αναδεικνύει και την ένταση με την οποία αγωνίστηκαν οι παίχτες του.

Η Μάλμε μέχρι το χθεσινό παιχνίδι, είχε μέσο όρο 98.6 λάθος πάσες που οδηγούσαν σε ανάκτηση κατοχής από τον αντίπαλο, ο Ολυμπιακός την ανάγκασε χθες να κάνει 155, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον μέσο όρο της. Αυτό είναι προφανώς απόρροια του εξαιρετικού πρέσσινγκ που άσκησαν οι παίχτες του Μεντιλίμπαρ.

Τέλος, με αυτόν τον Ζέλσον Μαρτίνς ο Ολυμπιακός είναι άλλη ομάδα. Οι επιθετικές πρωτοβουλίες του Πορτογάλου, όταν είναι στην μέρα του, δεν μπορούν να έχουν απάντηση από τους αντίπαλους αμυντικούς. Η συνολική προσπάθεια και η τελική πάσα που κάνει στο γκολ, είναι ανώτατου επιπέδου. Η εν γένει παρουσία του θύμισε τον παιχταρά που όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη γνώρισε πριν λίγα χρόνια και στον Ολυμπιακό μπορούν να αισθάνονται αισιόδοξοι για την συνέχεια της χρονιάς, αν ο Πορτογάλος συνεχίσει σε αυτούς τους ρυθμούς.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News